Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Oλοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης Συμπαραστατών


Η Συνδιάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Φώκαια Αττικής το Σαββατοκύριακο 1-2 Οκτωβρίου, τελούσε υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ενώ το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι  των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου καθώς και φορείς της Τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η τελετή έναρξης της Συνδιάσκεψης ξεκίνησε με χαιρετισμό του οικοδεσπότη Δημάρχου Σαρωνικού, κ. Γιώργου Σωφρόνη, ο οποίος αφού καλωσόρισε στον Δήμο Σαρωνικού όλους τους συμμετέχοντες ,περιέγραψε τον θεσμό υπογραμμίζοντας  πως:
«Ο Συμπαραστάτης είναι η πρώτη αιρετή ανεξάρτητη αρχή διαμεσολάβησης στη δημόσια διοίκηση και μάλιστα στους οργανισμούς της Τ.Α, με τους οποίους ο πολίτης συναλλάσσεται σχεδόν καθημερινά. 
Γι’ αυτό και η σωστή λειτουργία του οφείλει να αποτελεί βασική μέριμνα των δημοτικών και περιφερειακών αρχών».
Ακολούθησε ο Πρόεδρος του Δικτύου κ. Ευάγγελος Μιχάλης, Σ.τ.Δ.Ε. Δήμου Σαρωνικού , ο οποίος επισήμανε  ότι ο θεσμός του Συμπαραστάτη  παρ ότι ‘’γεννήθηκε’’ σε δύσκολη εποχή για την Ελλάδα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατάφερε μέσα σ αυτά τα πρώτα πέντε  χρόνια λειτουργίας να ‘’σταθεί στα πόδια του’’ έχοντας  τη στήριξη και τη αποδοχή των τοπικών κοινωνιών όπου είχε επιτευχθεί η εκλογή του...
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης τόνισε την ανάγκη να υπάρχει καλοπιστία και αντικειμενικότητα εκ μέρους του Συμπαραστάτη και ανέφερε την πρόθεση δημιουργίας Χάρτας ενημέρωσης του πολίτη, σε συνεργασία με τους Συμπαραστάτες.

Η Βουλευτής κα Θελερίτη Μαρία, 
που εκπροσωπούσε και τον Πρόεδρο της Βουλής υπογράμμισε:
Στην Ελλάδα τα 5 τελευταία χρόνια της λειτουργίας του ο θεσμός έχει να επιδείξει τον αποτελεσματικό χειρισμό σειράς καταγγελιών πολιτών που αφορούν κυρίως την εφαρμογή της ίσης μεταχείρισης ως προς τις υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες.
Για παράδειγμα, στις ετήσιες δημοσιοποιημένες εκθέσεις των Συμπαραστατών επισημαίνονται οι διακρίσεις που υφίστανται οι δημότες  λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, κοινωνικής θέσης και οι οποίες παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αρχή της ισότητας
 Επίσης, οι Συμπαραστάτες έχουν διαχειριστεί θέματα που αφορούν τη σχέση των δήμων και περιφερειών ως εργοδοτών, απέναντι στις γυναίκες και στους άνδρες υπαλλήλους τους.
 Μάλιστα εκτός από την προσπάθεια για την εξωδικαστική επίλυση αυτών των θεμάτων, οι Συμπαραστάτες  έχουν διατυπώσει σειρά προτάσεων για τη βελτίωση της σχέσης δήμου – πολιτών, προκειμένου να ενδυναμωθεί το σύστημα της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων και να αντιμετωπιστεί η κακοδιοίκηση.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Περιφερειακός Συμπαραστάτης Αττικής κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος διατυπώνοντας ορισμένες  απ τις βασικές προτάσεις του Δικτύου Συμπαραστατών:

1. Δυνατότητα εκλογής Συμπαραστάτη σε νησιωτικούς ή ορεινούς δήμους, κάτω των 20.000 κατοίκων.
2. Εκλογή με πλειοψηφία 2/3 των παρόντων συμβούλων του δημοτικού/περιφερειακού συμβουλίου
3. Δέσμευση των υπηρεσιών ώστε να απαντούν εντός ευλόγου χρόνου εγγράφως στον Συμπαραστάτη τόσο πριν (αρχικό ερώτημα) όσο και μετά τις προτάσεις θεραπείας του προβλήματος.
Διαβιβάστηκαν χαιρετισμοί του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Ιωάννη Μπαλάφα, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω έκτακτης υποχρέωσης 
Τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης έγινε απολογισμός δράσης της Συντονιστικής του δικτύου ,σταχυολογήθηκαν οι προτάσεις του δικτύου για την καλύτερη λειτουργία του θεσμού  και ενεκρίθη ομόφωνα η επίσημη νομική μορφή του  Δικτύου Συμπαραστατών κατ’ εφαρμογή σχετικής σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, υπογράφηκε ή ιδρυτική πράξη για τη σύσταση του Δικτύου  Δημοτικών και Περιφερειακών Συμπαραστατών σωματειακής μορφής, καθώς  και το καταστατικό που θα ορίζει τους σκοπούς του Δικτύου.
Η διοικούσα επιτροπή του δικτύου :

Πρόεδρος  : κ. Ευάγγελος Μιχάλης
 Συμπαραστάτης του Δήμου Σαρωνικού
 Αντιπρόεδρος : κ. Βασίλειος Σωτηρόπουλος
 Συμπαραστάτης της Περιφέρειας Αττικής
 Γενικός Γραμματέας : κ. Φίλιππος Τριομμάτης
 Συμπαραστάτης Περιφέρειας  Νοτίου Αιγαίου
 Πρόεδρος του Πειθαρχικού Συμβουλίου: κα. Αικατερίνη Τσιομπάνου
 Συμπαραστάτης του Δήμου Κοζάνης
 Ταμίας : κ.  Γαβριήλ Αραπαντζής
 Συμπαραστάτης του Δήμου Ηλιούπολης
Στην Συνδιάσκεψη παρέστησαν και απηύθυναν  χαιρετισμό ο Αντιπρόεδρος της Ν.Δ  κ. Κωστής Χατζηδάκης,  η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής κα. Θελερίτη Μαρία Βουλευτής Κορίνθιας ΣΥΡΙΖΑ,  ο Βουλευτής κ. Γιάννης Θεωνάς ΣΥΡΙΖΑ, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Βουλευτής κ. Γιάννης Κουτσούκος, από το Ποτάμι ο Βουλευτής κ. Γιώργος Αμυράς, από τους ΑΝΕΛ ο Βουλευτής κ. Κώστας Κατσίκης καθώς και ο τ. Υπουργός κ. Γιάννης Ραγκούσης.
Επίσης  ο Δήμαρχος Περάματος κ. Γιάννης Λαγουδάκης  ο Δήμαρχος Σάμου κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Γενικών και Εκτελεστικών Γραμματέων Δήμων και Περιφερειών, κ. Ραπτάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου