Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

«Η ΑΥΓΗ», η Συνταγματική αναθεώρηση & ο Γ. Πατούλης

         Αναθεωρούνται οι ισορροπίες στη Ν.Δ.
Στο φως το ρήγμα με την καραμανλική πτέρυγα - Ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση «άδειασε» Αγοραστό - Μίχαλο για τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Διαλόγου, 
ο Γ. Πατούλης ζήτησε χθες να... συμμετάσχει και η ΚΕΔΕ

Σε σοβαρή δοκιμασία συνοχής εξελίσσεται για τη Ν.Δ. η αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς, πέραν των διαφωνιών των «κορυφαίων» για μείζονα θέματα, η συγκρότηση της Επιτροπής Διαλόγου προκάλεσε νέα κρίση εσωστρέφειας στην αξιωματική αντιπολίτευση και έφερε εκ νέου στο φως το ρήγμα της ηγεσίας του κόμματος με την «Καραμανλική» πτέρυγα.
Αφορμή της νέας δοκιμασίας αποτέλεσε η απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας και προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Κ. Αγοραστού και του προέδρου του ΕΒΕΑ και της Ένωσης Επιμελητηρίων Κων. Μίχαλου να συμμετάσχουν στην εν λόγω επιτροπή, καθώς «γαλάζιοι» κύκλοι ήδη από προχθές άφησαν σοβαρότατες αιχμές εναντίον τους, «καρφώνοντας»μάλιστα ακόμη και τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη!
                   «Χτύπημα» Πατούλη
«Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού στον δημόσιο διάλογο, με επίσημο και θεσμικό τρόπο είναι αυτονόητη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, ο οποίος, χρησιμοποιώντας την - εύλογη - επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου, πρόσθεσε ότι «η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση».
«Υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας κι όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες” τόνισε με ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ λέγοντας ότι δεν μπορεί να απουσιάζει η Αυτοδιοίκηση Α' Βαθμού «γιατί είναι ο θεσμός του κράτους που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κρατικό θεσμό εγγύτερα στον πολίτη και την καθημερινότητά του».
Ως εκ τούτου, ο Γ. Πατούλης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να διασφαλίσει ότι στη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμμετέχει και η ΚΕΔΕ», την ώρα που το κόμμα του, η Ν.Δ., επιχειρεί να απαξιώσει την εν λόγω επιτροπή και διαμηνύει ότι “η συνταγματική αναθεώρηση είναι δουλειά της Βουλής”.
                                       Εισηγήσεις για διαγραφές Αγοραστού - Μίχαλου
Σε κάθε περίπτωση, καίτοι η συμμετοχή του Κ. Αγοραστού και του Κων. Μίχαλου απορρέει από τους θεσμικούς ρόλους τους, “γαλάζια” στελέχη δεν κρύβουν τη δυσφορία τους. 
Μάλιστα οι εν λόγω πηγές διερωτώντο από προχθές “τι άλλαξε από την Τρίτη, όταν και οι δύο χειροκροτούσαν τον Κυρ. Μητσοτάκη που μιλούσε για εκτροπή και ζητούσε εκλογές”, ενώ ειδικά για τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ θύμιζαν ότι “είχε υπογράψει στο κείμενο στήριξης της υποψηφιότητας του Ευ. Μεϊμαράκη”.
Με άλλα λόγια, επιτελικά στελέχη της Ν.Δ. “καρφώνουν” τον πρώην πρόεδρο του κόμματος υπενθυμίζοντας, εξάλλου, ότι μόλις την περασμένη Δευτέρα ο Ευ. Μεϊμαράκης διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή “Φύγετε” του Κυρ. Μητσοτάκη, προκρίνοντας την ανάγκη για “εθνική συνεννόηση στα κρίσιμα ζητήματα”.
Τέλος, ανοικτή επιστολή με τον ειρωνικό τίτλο «Συγχαρητήρια, κ. Μίχαλε, οι προσπάθειές σας απέδωσαν καρπούς» δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου εγκαλώντας τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ για τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.
                                                        Μελιγγώνης Γιώργος
                                                         ΠΗΓΗ:www.avgi.gr
                                               Δημοσίευση: 08 Οκτωβρίου 2016 ================================================================
Γ. Πατούλης:Η Συνταγματική Αναθεώρηση είναι Εθνική &όχι κομματική Υπόθεση
Η συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στο Δημόσιο Διάλογο, με επίσημο και θεσμικό τρόπο,  είναι αυτονόητη.
Το Σύνταγμα οφείλει να αποτυπώνει το συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Να επιβεβαιώνει τις μεγάλες ιδεολογικές, πολιτικές και θεσμικές επιλογές, οι οποίες θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία και την εξέλιξη της Πατρίδας και της κοινωνίας μας τα επόμενα χρόνια.
Η Αναθεώρηση του Συντάγματος είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση. Υπηρετεί το μακροπρόθεσμο συμφέρον της χώρας κι όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες .
Στις διαδικασίες διαμόρφωσης και στο δημόσιο διάλογο για το Νέο Σύνταγμα της χώρας μας δεν μπορεί να απουσιάζει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού , γιατί είναι ο θεσμός του Κράτους που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον κρατικό θεσμό εγγύτερα στον πολίτη και στην καθημερινότητά του.
Όσοι σκέφτηκαν να αποκλείσουν την Κ.Ε.Δ.Ε. από την Οργανωτική Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, υπονομεύουν τη διαδικασία., η οποία θα πρέπει να διασφαλίζει ότι θα επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συνεργασία μεταξύ όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, προκειμένου το Νέο Σύνταγμα να αποτελέσει εγγύηση ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα:
θα είναι μια χώρα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό
►θα προωθήσει και θα ολοκληρώσει τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα κατοχυρώσουν το χαρακτήρα ενός σύγχρονου Κράτους Δικαίου
θα δίνει βάρος στην προστασία και ενίσχυση του Κοινωνικού Κράτους
►θα θέτει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο στις σχέσεις Κράτους και Οικονομίας με κεντρικό σημείο την αγορά και τις λειτουργίες της, καθώς και την προώθηση της επιχειρηματικότητας, μέσα από ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών
θα αναδεικνύει τον ιδιαίτερο ρόλο της Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού, στο πλαίσιο της προωθούμενης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας
►θα προωθήσει τον κοινοβουλευτικό εκσυγχρονισμό προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος,
θα προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών, ατομικών και συλλογικών
Η αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να διασφαλίσει ότι και τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα παραμείνει με βάση συνταγματικές της προδιαγραφές, μια σύγχρονη, δημοκρατική, δικαιοκρατούμενη κοινωνία. 
Θα εξακολουθήσει να διαθέτει ένα δημοκρατικό, αντιπροσωπευτικό, κοινοβουλευτικό πολίτευμα. 
Θα είναι ένα αποκεντρωμένο κράτος με ισχυρή και λειτουργική τοπική αυτοδιοίκηση. 
Με ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, και μια ανοικτή οικονομία της αγοράς που θα  σέβεται τα όρια και τις λειτουργίες του κοινωνικού κράτους, θέτοντας ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον κ. Πρωθυπουργό να διασφαλίσει ότι στη σύνθεση της Οργανωτικής Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα συμμετέχει και η Κ.Ε.Δ.Ε.
                                                              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                         Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                             E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου