Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2020

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2020


Τα Αγια Βρέφη: ο κεχρισμένος με μύρο Χριστός [από το χρίω: ρίζας *χρι- απ' όπου «χρως» (επιδερμίς) «εν χρω», χροιά χρώμα, κ.ά. πρβ. την Αραμαϊκή «Μεσσίας», αραβ. «Μεσίχ»=κεχρισμένος].
Ακόμα ο Ιακχος (Διόνυσος) της Ελευσίνας, ο Λικνίτης (Διόνυσος) των Δελφών, ο Αιών (Ηλιος) της Αλεξάνδρειας... 
Ολα τα Αγια Βρέφη, γεννιούνται τη σημερινή νύχτα «που είναι η μεγαλύτερη και ιερότερη της χρονιάς, επειδή είναι κοντά στις χειμερινές τροπές του Ηλίου».
Μετά τη γέννηση «αύξει το φως» και Ηλίου γενέθλιον»
[η κατά πώς λένε «Χριστός γεννάται... σαν γήλιος φέγγει»].
Στην ιερότητα της Νύχτας αναφέρει η Μυθολογία:
«Η Νύχτα ήταν ένα πουλί με μαύρα φτερά. 
Γονιμοποιημένη από τον Ανεμο, γέννησε το πρώτο Αυγό, 
στον απέραντο κόλπο της σκοτεινιάς.
 Απ' το Αυγό βγήκε ο φτερωτός γιος του ανέμου: 
ο Ερως...
Στο πάνω μέρος του Αυγού πρόβαλε ο Ουρανός.
Στη θέση του κρόκου η Γαία & Γη και στο κάτω μέρος το Χάος...».
(Κ. Κερένϋι «Μυθολογία» Εστία σ. 30-32).

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020

Ευχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου

«Το Μαρούσι να αναδειχθεί πρωταθλητής στην Ανθρωπιά, την Αλληλεγγύη & τον Εθελοντισμό» 
Με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και της προσμονής του νέου έτους ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στέλνει τις ευχές του προς τους Μαρουσιώτες - στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- και τους καλεί να συμβάλλουν όλοι έτσι ώστε το Μαρούσι να αναδειχθεί πρωταθλητής στην Ανθρωπιά, την Αλληλεγγύη και τον Εθελοντισμό

Οι Ευχές του συλλόγου προστασίας Ρεματιάς Πεντέλης - Χαλανδρίου

Ευχές από ΣΥΡΙΖΑ Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας

Για την αναβίωση της οδού λιθαγωγίας

           Επιστολή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Πεντέλης 
προς τους Δημάρχους της περιοχής με θέμα την αναβίωση της οδού λιθαγωγίας
Αξιότιμοι κ. Δήμαρχοι, 
Είναι μάλλον περιττό να υπενθυμίσουμε ότι η οδός λιθαγωγίας, εκκινώντας από το σπήλαιο των μουσών, διέσχιζε τους τρεις δήμους, στους οποίους έχουν εντοπιστεί σποραδικά ίχνη της και καταλήγοντας στην Ακρόπολη, αποτελούσε την μοναδική όδευση μεταφοράς των πολύτιμων ημίεργων που σμηλεύονταν επί τόπου στις πλαγιές του βουνού. 
Μαζί με την Μεσογείων αποτελούσαν τους βασικούς άξονες σύνδεσης της πόλης με το βορειανατολικό τμήμα του λεκανοπεδίου και τα Μεσόγεια. 
Ο Περιβαλλοντικος Σύλλογος Πεντέλης θεωρεί την οδό λιθαγωγίας, μαζί με το Πεντελικό, πολύ σημαντική παρακαταθήκη για την περιοχή μας, η οποία αξίζει, ανάλογης της φήμης τους, ανάδειξη και προβολή με αναφορά στην μεγάλης και διεθνούς αναγνωρισιμότητας Ακρόπολη. 
Σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι η «αναπαράσταση» της οδού λιθαγωγίας στη σύγχρονη εποχή, με την δημιουργία πεζοπορικής διαδρομής (με πεζοδρομήσεις, σημάνσεις, κλπ.) από το Πεντελικό μέχρι την Ακρόπολη, θα αποτελέσει ένα εμβληματικό έργο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής μας, προς όφελος των κατοίκων της αλλά και των κατοίκων του λεκανοπεδίου. 

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Επίσκεψητου Δημάρχου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Θ. Αμπατζόγλου:«Στον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και το Κοινωνικό Παντοπωλείο χτυπά δυνατά η καρδιά του Εθελοντισμού, της Ανθρωπιάς & της Αλληλεγγύης» 
 Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020, παρουσία του Προέδρου του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρου Κόνιαρη, εργαζομένων και εθελοντών των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου. 
Ο Δήμαρχος επίβλεψε τη διαδικασία παροχής αγαθών προς τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του Αμαρουσίου και ενημερώθηκε για τις ειδικές δράσεις στήριξης των εορταστικών ημερών. 
 Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου μετά το πέρας της επίσκεψης δήλωσε: 
«Στον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου χτυπά δυνατά η καρδιά του Εθελοντισμού, της Ανθρωπιάς και της Αλληλεγγύης. Καθημερινά μοιράζονται 50 μερίδες φαγητού σε σπίτια ενώ παραδίδονται ακόμη 50 στην έδρα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, σε ωφελούμενους του Κοινωνικού μας προγράμματος.

​ Χωρίς Δημοτική Συγκοινωνία στις 25, 26 & 27 Δεκεμβρίου

Ανακοίνωση για τις ημέρες αργιών της αποκομιδής ανακύκλωσης & της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου
Ανακοίνωση για τις ημέρες αργιών της αποκομιδής ανακύκλωσης και της Δημοτικής Συγκοινωνίας Αμαρουσίου Ενημερώνονται οι δημότες του Αμαρουσίου πως η αποκομιδή των κάδων ανακύκλωσης (μπλε κάδοι), δεν θα πραγματοποιηθεί στις 25, 26 & 27 Δεκεμβρίου 2020, λόγω αργίας του Κέντρου Διαλογής Ανακυ
κλώσιμων Υλικών. 
 Ως εκ τούτου, παρακαλούνται θερμά οι κάτοικοι για τη συνεργασία τους, να μην βγάζουν τα ανακυκλώσιμα υλικά τους, σε αυτές τις ημερομηνίες, για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την καθαριότητα στην πόλη μας. 
 Επίσης γνωστοποιούνται οι 25, 26 & 27 Δεκεμβρίου 2020 και 1 , 2 & 6 Ιανουαρίου 2021 είναι ημέρες αργίας της Δημοτικής Συγκοινωνίας του Αμαρουσίου.

Παραδόθηκαν τα νέα Παραρτήματα των Νηπιαγωγείων σε Εργατικές Κατοικίες & Νέο Μαρούσι

Θ. Αμπατζόγλου:«Παραδίδουμε στα παιδιά & τους δασκάλους του Αμαρουσίου, νέες σύγχρονες ασφαλείς υποδομές» 
 Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου έγινε ο τελικός έλεγχος από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενούν πλέον τα νέα Παραρτήματα των Νηπιαγωγείων στις Εργατικές Κατοικίες (10ο & 13ο) και το Νέο Μαρούσι (6ο). Ο Δήμαρχος παρέδωσε τα «κλειδιά» των εγκαταστάσεων στις προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων Νέλη Κωνσταντακάκου (10ο), Αλεξάνδρα Φωτιάδου (13ο) και Μαίρη Δασκάλου (6ο) και είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το εκπαιδευτικό έργο αλλά και να γίνει αποδέκτης συγχαρητηρίων για την ποιότητα των κατασκευών (αιθουσών και παιδότοπων) καθώς και για την ανάγκη φύλαξης των χώρων με σύγχρονες πρακτικές. 
 Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου μετά το πέρας της αυτοψίας στους χώρους των νέων Παραρτημάτων Νηπιαγωγείων μεταξύ άλλων δήλωσε:

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Αυτοψία του Δημάρχου στο έργο ανάπλασης πρότυπου χώρου πρασίνου στην περιοχή του Αγίου Θωμά

  Θ. Αμπατζόγλου:«Το Μαρούσι γίνεται καθημερινά πιο φιλικό 
                             στον άνθρωπο και το περιβάλλον» 
 Αυτοψία πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020 στο έργο δημιουργίας πρότυπου χώρου πρασίνου (15 στρ.) στην περιοχή του Αγίου Θωμά – οδός Πρωταγόρα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος “LIFE Grin”. 
  ​Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου αφού ενημερώθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου και τον εργολάβο για τις εργασίες που έχουν πρόσφατα ξεκινήσει, για το είδος των φυτεύσεων και την απαραίτητη συντήρηση της υφιστάμενης γεώτρησης, δήλωσε: 
 «Μετατρέπουμε ένα κοινόχρηστο χώρο 15 στρεμμάτων επί της οδού Πρωταγόρα, σε πολύτιμο χώρο πρασίνου και αναψυχής, δημιουργώντας ελληνικούς κήπους, βάσει σύγχρονων προδιαγραφών που όπως ορίζει και το σχετικό πρόγραμμα που στοχεύει στο μετριασμό των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και την αύξηση της βιοποικιλότητας εντός του αστικού ιστού. 

Πλήρης η απαλλαγή καταβολής μισθωμάτων των κυλικείων αθλητικών χώρων του Δήμου Αμαρουσίου

Την πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μισθωμάτων των κυλικείων που λειτουργούν σε αθλητικούς χώρους του Δήμου Αμαρουσίου για όσο διάστημα παραμένουν κλειστά, με κρατική εντολή, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλι
ο Αμαρουσίου στην πρόσφατη συνεδρίασή του.
Η απόφαση εφαρμόζεται σε εκτέλεση σχετικού Νόμου της κυβέρνησης.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου αναφορικά με το ζήτημα δήλωσε:
«Ο Δήμος Αμαρουσίου και ο ίδιος προσωπικά είμαστε στο πλευρό των συμπολιτών μας που πλήττονται.
Θα πράξουμε ότι είναι δυνατόν για να ξεπεράσουμε όλοι μαζί την κρίση και να ατενίσουμε και πάλι το μέλλον με αισιοδοξία».

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά covid-19 από την Επιστημονική Υπεύθυνη Μαρία Γώγου, είχε ο κ. Θ. Αμπατζόγλου

Επίσκεψη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου στο Κέντρο Υγείας Αμαρουσίου τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020, προκειμένου να ενημερωθεί από την επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου, ιατρό καρδιολόγο και Δημοτική Σύμβουλο Μαρία Γώγου, για τη διαδικασία εμβολιασμού κατά covid-19 που πρόκειται να ξεκινήσει στο Μαρούσι προς τα τέλη του έτους. 
Ο Δήμαρχος ξεναγήθηκε στις κατάλληλα διαμορφωμένες αίθουσες εντός του Κέντρου για το σκοπό του εμβολιασμού και ενημερώθηκε για το πρωτόκολλο της διαδικασίας τόσο από την Επιστημονική Υπεύθυνη όσο και από το Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό. 
Η κα M. Γώγου κατά την ενημέρωσή της ανέφερε πως βάσει χωρητικότητας και διαθέσιμου επιστημονικού δυναμικού και σχετικών προσομοιώσεων, το Κέντρο μπορεί να εξυπηρετήσει περισσότερους από 600 εμβολιασμούς την ημέρα, ένα νούμερο απόλυτα ικανοποιητικό, προκειμένου να καλυφτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα ο πληθυσμός του Αμαρουσίου. 
Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου απευθυνόμενος προς την κα Γώγου και προς το προσωπικό του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου, τους συνεχάρη για την εξαιρετική δουλειά που φέρουν εις πέρας...

Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Συντήρηση του οδοφωτισμού επί της Σπύρου Λούη στο ΟΑΚΑ

Θ. Αμπατζόγλου: «Το Μαρούσι θα γίνει πιο φωτεινό και οικολογικό» 
 Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 οι εργασίες αντικατάστασης λαμπτήρων και ηλεκτρολογική συντήρηση οδοφωτισμού επί της Σπύρου Λούη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου.
Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με τη συμβολή των εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα σε ένα δρόμο που παρουσιάζει σημαντική υπερτοπική χρήση. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος παραβρέθηκε και στη διαδικασία του στολισμού κεντρικών οδών του Αμαρουσίου. 
 Για το θέμα αυτό, ο κ. Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε: