Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2018

Φράνσις Φουκουγιάμα: «Ορισμένες από τις θέσεις του Μαρξ αποδεικνύονται σήμερα αληθείς»

Σε μια συνέντευξη που συζητήθηκε πολύ, ο Φράνσις Φουκουγιάμα, ο θεωρητικός που, μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού συστήματος, ανήγγειλε το «τέλος της ιστορίας» και την οριστική νίκη της «φιλελεύθερης δημοκρατίας», μοιάζει να αναδιατυπώνει κάποιες από τις αρχικές απόψεις του, χωρίς ωστόσο να τις αποκηρύσσει. 

Ένας από τους πιο επιδραστικούς εκφραστές της νεοσυντηρητικής στροφής κατά την μετά-ψυχροπολεμική περίοδο, από την οποία δήλωσε έκτοτε ότι αποστασιοποιήθηκε, ο Φουκουγιάμα μίλησε στο Newstatesman και τον George Eaton για τις απειλές που αντιμετωπίζει η σύγχρονη δημοκρατία, τις συνέπειες της λιτότητας και της κυριαρχίας του χρηματοπιστωτικού τομέα, την ανάδυση της Κίνας ως υπερδύναμης, καθώς και … για τη δικαίωση ορισμένων απόψεων του Καρλ Μαρξ.
Η ιστορία παίρνει την εκδίκησή της από τον Φράνσις Φουκουγιάμα
Το 1992, στην κορύφωση της φιλελεύθερης ευφορίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ο Αμερικανός πολιτικός διανοητής έγραψε στο Τέλος της Ιστορίας και ο Τελευταίος Άνθρωπος: 
«Είναι πιθανό ότι ζούμε […] το τελικό σημείο της ιδεολογικής εξέλιξης της ανθρωπότητας και την οικουμενικοποίηση της δυτικού τύπου φιλελεύθερης δημοκρατίας ως τελικής μορφής της ανθρώπινης διακυβέρνησης».
Είκοσι έξι χρόνια αργότερα, από τις ΗΠΑ μέχρι τη Ρωσία, την Τουρκία και την Πολωνία, και από την Ουγγαρία μέχρι την Ιταλία, προελαύνει μια “Αντιφιλελεύθερη Διεθνής”. 
Το νέο βιβλίο του Φουκουγιάμα Ταυτότητα: 
Το Aίτημα για Aξιοπρέπεια και η Πολιτική της Δυσαρέσκειας (το ένατό του) επιδιώκει να αντιπαρατεθεί σε αυτές τις δυνάμεις.

Παγκόσμιες προβλέψεις

Σχεδόν ποτέ δεν γνωρίζει κανείς ποιός θα είναι ο καταλύτης μίας κρίσης που θα ξεσπάσει ή πότε θα συμβεί. 
Εν τούτοις, σπάνια συσσωρεύονται τόσο βαριά σύννεφα στον ουρανό, χωρίς να ξεσπάσει καταιγίδα.
              ------------------------------------------------------
Κανένας δεν μπορεί να προβλέψει πότε θα ξεσπάσει μία καταιγίδα – όλοι όμως μπορούν να δουν τα μαύρα, βαριά σύννεφα που μαζεύονται στον ουρανό. 
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει με μία μεγάλη κρίση – σημειώνοντας πως τα προβλήματα του 2008 δεν έχουν καταπολεμηθεί, αλλά απλά μεταφερθεί στο μέλλον, με τις «ενέσεις κορτιζόνης» των κεντρικών τραπεζών που κρατούν μεν έναν ασθενή στη ζωή, αλλά δεν τον θεραπεύουν.
Ξεκινώντας από την Ελλάδα, έχουμε τεκμηριώσει αρκετές φορές πως τα πρωτογενή πλεονάσματα που εμφανίζει η κυβέρνηση είναι πλασματικά σε μεγάλο βαθμό, αφού διαφορετικά δεν θα αυξανόταν συνεχώς το δημόσιο χρέος – ενώ οι Ευρωπαίοι κάνουν «τα στραβά μάτια», επειδή δεν έχουν καμία πρόθεση να μας εγκρίνουν μία τέταρτη δανειακή σύμβαση, αφού έχουν εξασφαλίσει την ισχύ των μνημονίων έως τουλάχιστον το 2060, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την κατάσχεση της ιδιωτικής.
Μία ακόμη απόδειξη αποτελεί το δήθεν πλεονασματικό ΕΦΚΑ, όπου η ελληνική κυβέρνηση καταγράφει το σύνολο των κατασχεθέντων λογαριασμών των Πολιτών στα έσοδα του, ύψους 1,3 δις € – όταν την ίδια στιγμή καθυστερεί την καταβολή εφάπαξ και συντάξεων της τάξης του 1,5 δις €, οφείλοντας 50.000 συντάξεις που αυξάνονται με ρυθμό 15.000 μηνιαία! 

Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018

To μήνυμα της Μαρίνας Πατούλη - Σταυράκη για Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου


Ενόψει του εορτασμού της Εθνικής Επετείου του Έπους του 1940, η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Λυκόβρυσης - Πεύκης και πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Στις μεγάλες εθνικές μας στιγμές, η περισυλλογή ως ελάχιστη πράξη σεβασμού και απόδοσης τιμής προς τους ένδοξους προγόνους μας είναι υπόθεση που αφορά όλους τους Έλληνες. 
Στρέφοντας το βλέμμα στα διδάγματα της ιστορίας μας μπορούμε να πορευτούμε με σιγουριά στο παρόν και στο μέλλον, αντιτάσσοντας ένα μεγάλο σύγχρονο «ΟΧΙ» σε όσους επιβουλεύονται την πατρίδα μας και το μέλλον των παιδιών μας. 
Έχουμε ηθικό χρέος να μεγαλώσουμε παιδιά μικρά σε λιποψυχία, μεγάλα σε ανδριοσύνη, αντάξια των ηρώων προγόνων τους. 
Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να τους μεταδώσουμε ακέραιη την ιστορική αλήθεια και την ιστορική μνήμη. 

Γ. Πατούλης:«Κλειδί η προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης»

«Η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να βασίζεται σ΄ένα αποκεντρωμένο μοντέλο του κράτους και να προωθεί την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και στις δύο βαθμίδες της ΤΑ»
 Τη θέση ότι ο «Κλεισθένης» είναι ένας νόμος που θα δημιουργήσει προβλήματα κυβερνησιμότητας στους Δήμους και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μια ουσιαστική διοικητική μεταρρύθμιση την οποία έχει ανάγκη η χώρα μας, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε παρέμβαση του στο Συνέδριο με θέμα «Διοίκηση & Οργάνωση των ΟΤΑ μετά τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», που πραγματοποιείται στο Καρπενήσι.
Στο Συνέδριο που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τον Δήμο Καρπενησίου και την Πανελλήνια Ένωση Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης ‘Κλεισθένης’, συζητήθηκαν οι συνέπειες που θα έχουν στην Αυτοδιοίκηση  βασικές ρυθμίσεις του νόμου, οι οποίες σχετίζονται κυρίως με την κατηγοριοποίηση των Δήμων και. το εκλογικό σύστημα. Παράλληλα τέθηκαν ζητήματα όπως οι χρηματοδοτήσεις των ΟΤΑ, η αξιοποίηση των πόρων τους προς όφελος των πολιτών, η περιβαλλοντική διαχείριση και η ψηφιακή διοίκηση.
«Κλειδί η προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης»
Στην ομιλία του ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως η επόμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αφορά την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο το Επιτελικό Κράτος και την Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση, και να περιλαμβάνει :

Ενδειξη του στρατηγικού χάους, η παραίτηση Κοτζιά

Η εθνοκρατική ζωή και η συγκρότηση αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής είναι ένα διαρκές πνευματικό, πολιτικό και θεσμικό άθλημα. Κινούμενοι ανοδικά, τουτέστιν στεριώνοντας και δυναμώνοντας την εθνική ανεξαρτησία, απαιτείται να ενισχύεται η εθνική ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή υπό συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης, δημοκρατίας και πολιτικής ελευθερίας. Και το αντίστροφο για την καθοδική τροχιά: 
Ροκανίζονται τα κοσμοθεωρητικά θέσφατα και κυρίως η προσκόλληση στην υψίστης σημασίας και έσχατη έννοια της εθνικής ανεξαρτησίας.
Επιπρόσθετα, εκμηδενίζονται οι πολίτες ηθικά και ανθρωπολογικά, σαπίζουν τα -από άποψη κοινωνικής νομιμοποίησης- κανονιστικά εποικοδομήματα και όλοι κατηφορίζουν προς χαμηλότερες βαθμίδες πολιτικών σχέσεων ή και προς εκμηδένιση. 
Αυτό ισχυριζόμαστε ότι συμβαίνει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και με καταιγιστικούς ρυθμούς στους μνημονιακούς καιρούς της τελευταίας οκταετίας.
Εξ ου και ισχυριζόμαστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική, όταν η κοινωνία τέθηκε σε τροχιά εξόντωσης, χωρίς προοπτική αντιστροφής. 
Τέθηκε σε οικονομική καταστολή λόγω πληγμάτων ενός ανελέητου μεταμοντέρνου πολέμου και λόγω διχασμού ακόμη χειρότερου σε σύγκριση με τους τις άχαρες «παραδοσιακές» ιδεολογικές και κομματικές διαιρέσεις.
Τα γράφουμε αυτά εδώ, που συχνά αναλύουμε σε εκτενέστερα κείμενα, για δύο βασικά λόγους. 
Ο πρώτος είναι γιατί όσον αφορά το άμεσο μέλλον ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών αφήνει πίσω του μια χαώδη εξωτερική πολιτική βαθύτατων προεκτάσεων. 

Η «αριστοτεχνική» ζημιά του Νίκου Κοτζιά

Αντιμέτωπος με μια σοβαρή ζημιά που άφησε πίσω του (σκόπιμα; από άγνοια;) ο Νίκος Κοτζιάς βρέθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη του σύσκεψη (και με την ιδιότητα του Υπουργού) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Η δημοσιοποίηση των «έτοιμων προεδρικών διαταγμάτων» για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που ανακοίνωσε φεύγοντας ο  πρώην ΥΠΕΞ και την οποία χειροκρότησε  (προφανώς από άγνοια) κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής ο πρωθυπουργός πρόσθεσαν στην ελληνική διπλωματία προβλήματα τα οποία δεν είναι έτοιμη να τα αντιμετωπίσει.
Οι γενικές ανακοινώσεις του Νίκου Κοτζιά για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στη δυτική Ελλάδα μέχρι και τα Αντικύθηρα (το δυτικό τμήμα των χωρικών του υδάτων έχει να κάνει με το Ιόνιο, το ανατολικό του με το Αιγαίο) προκάλεσαν την αναμενόμενη αντίδραση της Τουρκίας. 
Ο Ελληνας πρεσβευτής στην Αγκυρα κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ το οποίο υπενθύμισε την  νομοθετημένη εξουσιοδότηση της τουρκικής βουλής προς την κυβέρνηση να κηρύξει πόλεμο στην Ελλάδα (casus belli)  αν προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών της υδάτων.
Με τον τρόπο αυτό η τουρκική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε την εκτός τόπου και χρόνου δημοσιοποίηση (από κακό υπολογισμό; από ιδιοτελή μικροπολιτική σκοπιμότητα;) του Νίκου Κοτζιά και έσπευσε άμεσα να εγγράψει διπλωματικά κέρδη. 
Γιατί, στην περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών υδάτων   μόνο στη δυτική Ελλάδα η Τουρκία θα υποστηρίξει ότι έχει επιβάλλει ειδικό καθεστώς στο Αιγαίο το οποίο  δεν τολμούν να αγγίξουν οι Ελληνες. 

Δεν είναι αυτοί, είναι άλλοι…

Οι ρουκέτες που έριξε ο κ. Κοτζιάς απερχόμενος - αποπεμπόμενος απ’ την κυβέρνηση έγιναν πύραυλοι με βαριά γόμωση, ανάλογη με όσα εκστόμισε στη συνέντευξη που έδωσε στον εκλεκτό συνάδελφο κ. Γιώργο Σαχίνη στο Κρήτη TV. 
Παρ’ ότι κατάπληκτος ο δημοσιογράφος δεν άφησε τίποτε να πέσει κάτω και με διευκρινιστικές ερωτήσεις έκαμε ακόμα πιο καθαρά και άνευ δυνατότητος διαφορετικής ερμηνείας όσα έλεγε ο κ. Κοτζιάς, ότι δηλαδή ο κ. Καμμένος μπροστά στον Πρωθυπουργό κατηγόρησε την κυβέρνηση στην οποία και ο ίδιος μετέχει ότι «τα παίρνει απ’ τον Σόρος». 
Άλαλος και εκείνη τη στιγμή, άλαλος και τώρα ο Τσίπρας απλώς προήδρευε και προεδρεύει.
Η υπόθεση Σόρος ταλανίζει τη χώρα μας (τον ελληνισμό εν γένει) πολλά χρόνια τώρα. 
Ακόμα και ο κ. Νίμιτς τα παίρνει απ’ τον Σόρος, όπως μετά λόγου γνώσεως (και αποδείξεως) έλεγε τις προάλλες ο επίσης εκλεκτός καθηγητής κ. Μάζης απευθυνόμενος από την εκπομπή του κ. Παπαδάκη στο μάλλον θεόκουφο πανελλήνιο.
Η υπόθεση Σόρος αφορά εν πολλοίς κι από πολύν καιρό στον τρελό χορό του εθνομηδενισμού στη χώρα μας (που τροφοδοτεί τον εθνικισμό πολλών άλλων). 
Ήδη από την εποχή της συμφωνίας Γιωργάκη - Τζεμ για τη συγγραφή των σχολικών βιβλίων Ιστορίας (που ούτε καν αυτήν τήρησε η Τουρκία) οι χρηματοδοτήσεις Σόρος καθορίζουν συγγραφές βιβλίων, συγγραφείς, προγράμματα σπουδών, καλλιτεχνικές κλίκες και πολιτικές παρέες σε όλο το φάσμα της πολιτικής, πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής μιας χώρας που έγινε Προτεκτοράτο.
Παράνομα (με την κατάλυση του Συντάγματος) και ανήθικα (με όλον αυτόν τον συρφετό που επωφελείται από κάτι τέτοιο).

Οι βολές Κοτζιά & το κόστος της Συμφωνίας των Πρεσπών

Δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα ο θόρυβος από την τελευταία δημόσια παρέμβαση του Νίκου Κοτζιά, με την οποία έριξε ευθείες βολές εναντίον του πρωθυπουργού και των πρώην συναδέλφων του υπουργών. 
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του, αποκάλυψε ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο, όταν και αντάλλαξαν «πυρά» με τον Πάνο Καμμένο, ο τελευταίος είπε πως η κυβέρνηση πληρώνεται από τον δισεκατομμυριούχο Αμερικανό Τζορτζ Σόρος για να εξαγοραστούν βουλευτές του VMRO στα Σκόπια, χωρίς να αντιδράσει κανένας από τους παρεβρισκόμενους.
«Ο πρωθυπουργός έκανε γενικές αναφορές, είπε τα ουδέτερά του, ότι πρέπει όλοι να είναι στα πλαίσια της ίδιας γραμμής. Η άλλη πλευρά έλεγε ότι “τα συμφωνήσαμε χθες με τον πρωθυπουργό στη Λέσχη Αξιωματικών”, εγώ δεν ήξερα τι ειπώθηκε. 
Κλείνοντας ο πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα, διεκόπη από τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος άρχισε να εξαπολύει έναν οχετό λάσπης, ό,τι οχετό έχει πει μέσω διαρροών. 
Δεν είπε μόνο για μυστικά κονδύλια. 
Είπε ότι ο Σόρος χρηματοδοτεί την ελληνική κυβέρνηση, για να αγοράζει ξένους. 
Ουδείς απάντησε, πλην εμού. 
Κανένας υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός. 
Και εγώ είπα τότε, ότι σε μια κυβέρνηση που ανέχεται να παραβιάζεται η πολιτική της και η παραβίαση να καλύπτεται από ένα τόνο λάσπης, δεν μπορώ να συμμετέχω».

Χέρι που δεν δαγκώνεις...

Μπορεί να φταίνε οι νεραντζιές. 
Αλλά φαντάζομαι ότι το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μέγαρο Μαξίμου μπορεί εύκολα να γίνει βαρύ και ασήκωτο. 
Ισως αυτός να είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε και χθες στο υπουργείο Εξωτερικών, για δεύτερη συνεχή ημέρα, αντί, ας πούμε, να ζητήσει από τους υπηρεσιακούς που ήθελε να δει να τον συναντήσουν στο Μαξίμου. 
Αυτή τη φορά για σύσκεψη με υπηρεσιακούς και με μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΞ.
Σημειώνω ότι στη σύσκεψη μετείχαν όλα τα μέλη του συμβουλίου – με ελάχιστες απουσίες– συμπεριλαμβανομένου του Χρήστου Ροζάκη, αλλά και του Χάρη Παμπούκη. 
Πληροφορούμαι ότι ο Τσίπρας τους ζήτησε να συνδράμουν με τεκμηρίωση σε μια σειρά θεμάτων. 
Μα πάνω απ’ όλα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, καθώς τους ζήτησε να κάνουν brainstorming για να καταλήξουν σε μια συγκροτημένη τοποθέτηση. 
Πάντως, οι παριστάμενοι έμειναν με την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός επιδιώκει διαβούλευση και συνεννόηση με τους πολιτικούς αρχηγούς για το ζήτημα της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης, γεγονός που με βάζει σε σκέψεις. 
Ή κάτι άλλο έχει κατά νου ή απλώς για το συγκεκριμένο ζήτημα που είναι πολύ σοβαρό ίσως να ισχύει η παροιμία που λέει ότι «χέρι που δεν μπορείς να δαγκώσεις, φίλησέ το...». 
Αν και το δεύτερο δεν είναι καθόλου στο στυλ του Τσίπρα.
                                                               Ποταμίσιος μαραθώνιος

Χίτλερ & Ναζί έπαιρναν χάπια;

Το «liberationpolular» συζητάει το θέμα με τον Norman Ohler, συγγραφέα του παγκόσμιου best seller «Υπερδιέγερση - Τα Ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ»
Ο Χίτλερ ως απόλυτα εξαρτημένος από τα χημικά ενδοφλέβια κοκτέιλ ναρκωτικών, που του σούταρε σχεδόν καθημερινά ο Δόκτωρ Μορέλ. Χωρίς τον γιατρό του ο Χίτλερ δεν έκανε ρούπι. Τον εξανάγκαζε μάλιστα να μένει συνεχώς ένα δωμάτιο δίπλα και πάντα stand by, σε υπηρεσία «αφύπνισης».
Αυτό τεκμηριώνει καταδυόμενος στα άδυτα των αρχείων των ναζί, ο Norman Ohler, που με το μεταφρασμένο σε 25 χώρες βιβλίο του «Υπερδιέγερση – Τα Ναρκωτικά στο Τρίτο Ράιχ» (Μεταίχμιο).
Δεν ήταν μόνο ο παράφρων ηγέτης, που από ένα σημείο και μετά μόνο με τα «κουμπιά» και την πρέζα μπορούσε να αντέξει την κατάθλιψη που του προκαλούσαν οι απανωτές ήττες από τους συμμάχους. 
Ή η διαφωνία του με τους στρατηγούς του σε θέματα τακτικής. 
Από τη στιγμή, δε, που έγιναν και απόπειρες δολοφονίας εναντίον του, ο Χίτλερ μόνο με τη σκληρή ντρόγκα του Δόκτωρα Μορέλ μπορούσε να ανταπεξέλθει, να ταξιδέψει, να μιλήσει ή να πάρει αποφάσεις.
Την ίδια στιγμή ένα ολόκληρο έθνος εθίστηκε στα ψυχότροπα και τα παραισθησιογόνα ενισχυτικά, τεκμηριώνει ο Ohler, προκειμένου να πολεμά χωρίς να αναρωτιέται, να χειροκροτεί χωρίς να σκέφτεται, να δουλεύει προκειμένου να πιάσει τους στόχους που έβαζε ο εθνικοσοσιαλισμός σε θέματα παραγωγής και ανόδου της οικονομίας. 
Ή να σκοτώσει στο μέτωπο χωρίς τύψεις. 
Και παρόλο που οι ναζί παρουσιάζονταν ως πολέμιοι του ηθικού εκφυλισμού και κατάπτωσης της αστικής κοινωνίας, ο δε Αδόλφος λάνσαρε το λουκ του υγιεινιστή ηγέτη, όλο το Ράιχ ήταν βουτηγμένο στα ναρκωτικά.

Ναζισμός, το κρυφό πρόσωπο της νεωτερικότητας

Υπάρχει κάτι το παράδοξο και συνάμα ανησυχητικό στον τρόπο με τον οποίο η ιδεολογία του ναζισμού στοιχειώνει τη σημερινή πολιτική πραγματικότητα: καμία άλλη ιδεολογία της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας δεν επιβιώνει στο κοινωνικό φαντασιακό με τόση αισθητική και ιστορική πιστότητα. 
Παρά την ολοσχερή του ήττα στο στρατιωτικό επίπεδο, ο ναζισμός επιμένει να διασχίζει το χρόνο σαν μέσα σε μια χρονοκαψούλα, σαν μία συμπαγής οντότητα που διεκδικεί την ύπαρξή της με τρόπο ολοκληρωτικό και καθολικό. 
Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για ιδεολογίες όπως ο κομμουνισμός ή ο αναρχισμός, οι οποίες, αν και συνεχίζουν να οργανώνονται με βάση τα δικά τους «ιερά» κείμενα και τους δικούς τους «προφήτες», προσαρμόζονται στις εξελίξεις και τα προβλήματα της κάθε εποχής. 
Μια τέτοια διαδικασία, απαραίτητη σε κάθε πολιτικό ή θρησκευτικό οργανισμό που θέλει να παραμείνει ζωντανός, ο ναζισμός φαίνεται να μην την έχει ανάγκη, όχι μόνο σε ιδεολογικό, αλλά και σε συμβολικό ή καθαρά αισθητικό επίπεδο. 
Ούτε καν ο ιταλικός φασισμός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια δείχνει να ανακάμπτει στη γειτονική χώρα, δεν έχει καταφέρει να διατηρήσει αλώβητη την παραδοσιακή του εικονογραφία και τη συμβολική του δυναμική. 
Σε μια εποχή όπου ιδεολογίες και κόμματα όλων των αποχρώσεων έχουν ανάγκη από συνεχή επικοινωνιακά και γραφιστικά λίφτινγκ για να επιβιώσουν μέσα σ’ ένα μιντιακό τοπίο ταχύτατων αλλαγών, η ναζιστική αισθητική αποδεικνύεται εξίσου λειτουργική και αποτελεσματική όσο και τη δεκαετία του ’30. 
Αυτή η επιπλέον παραφωνία καθιστά το φαινόμενο «ναζισμός» ακόμα πιο αντιφατικό και σκανδαλώδες μέσα στο σημερινό τοπίο των δημόσιων αντιπαραθέσεων.

ΑΕΡΑΑΑ...

Συριζαίοι, αλήθεια «ποιος απελευθερώθηκε το 1912»;

Αναρτούμε ξανά το κείμενο του Άκη Γαβριηλίδη  που δημοσιεύτηκε  Νοέμβριο  του 2011  στο «Nomadic universality» γιατί  παραμονές των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ανακοινώσει το περίφημο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης(το οποίο έχουμε την ευτυχία να απολαμβάνουμε σήμερα), είχε θερμότατο εναγκαλισμό με τον συγγραφέα μπροστά στις κάμερες των τηλεοράσεων ...
Συγγραφέας ο οποίος  με μία σειρά πονημάτων  προσπαθεί να βγάλει την ιστορική τσίμπλα από τα μάτια μας για να δούμε το ΦΩΣ το αληθινό, όπως:
«Η συνέχιση του Εμφυλίου με άλλα μέσα», «Η αθεράπευτη νεκροφιλία του Ριζοσπαστικού πατριωτισμού(Ρίτσος, Ελύτης Θεοδωράκης, Σβορώνος!!!)», «Στον κόσμο των αυθεντικών όλοι είμαστε ξένοι» κ.α.
Ο Άκης Γαβριηλίδης γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του ΑΠΘ και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στη φιλοσοφία του δικαίου στην ίδια σχολή. Είναι μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Θέσεις», όπου έχει δημοσιεύσει πολλά πρωτότυπα κείμενα και μεταφράσεις.
Επίσης, κείμενά του έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά «Οδός Πανός", «Πολίτης », «Αξιολογικά», «Ουτοπία»,  «Πανοπτικόν», στο ελληνοκυπριακό περιοδικό «Περιπέτειες Ιδεών", σε CD ROM του περιοδικού «Ιστορείν» και στις εφημερίδες «Εποχή», «Η Αυγή» & «Βαβυλωνία»
Επίσης, στο αγγλικό περιοδικό «Liberty», στο βραζιλιάνικο περιοδικό «Cadernos do Direito», στο αμερικανικό ηλεκτρονικό περιοδικό «ZNet» & γενικά στο διαδίκτυο.
Από το 1995 ζει στις Βρυξέλλες, όπου ασχολείται επαγγελματικά ως μεταφραστής και ερασιτεχνικά ως ραδιοφωνικός παραγωγός.

Οι «Μπάσταρδες με Μνήμη», οι «Μπάσταρδοι» & ο ανθελληνικός τους «ΑΝΤΙ» - φασισμός!

Μη σκοτώνετε το χρόνο σας, υπάρχουν ακόμα φασίστες & προπαντός Ελληνες! 
Νέον φρούτον που μας ήλθε τα τελευταία έτη εκ Γερμανίας.
Στην αρχή σε ξεγελούν και τους θεωρείς ως ειλικρινείς αντι-φασίστες... 
Μόλις όμως τους γνωρίσεις και αναζητήσεις σε βάθος το ποιόν τους, την μπόχα που αποπνέουν οι ιδέες & οι θεωρίες τους(ιδίως αν αντιληφθείς στο που αποσκοπούν), είναι αδύνατον να την αντέξει η μύτη σου, όσο εκπαιδευμένη και να είναι....
Είμαι βέβαιος ότι τους έχετε δει!!!
Είναι εκείνοι οι οποίοι κατεβαίνουν σε πορείες με Ισραηλινές & Αμερικανικές σημαίες.
Λίγοι στον αριθμό αλλά έχουν πολλά ονόματα(σαν τους σεσημασμένους κλέφτες τους κοινού ποινικού Δικαίου) & όλως τυχαίως εμφανίστηκαν μαζί με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και την οικονομική υπουδούλωση της Ελλάδος στην Γερμανική Ευρωπαϊκή Ενωση!!!
Τέρμιναλ 119 (από την 11/9), Καφέ Μόργκενλαντ, Αντιφα Νεγκατιβ, Αουτονομίεν σάμθινγκ.
Στη Θεσσαλονίκη μάλιστα με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την απελευθέρωσή της, εμφανίστηκαν με το όνομα «Μπάσταρδες (;) με Μνήμη», για να δημοσιοποιήσουν μία μελέτη τους με τίτλο:
«100 χρόνια Ελλάδας, πατριαρχίας, καπιταλισμού είναι αρκετά»!!!
Μία ενδιαφέρουσα κριτική προσέγγιση του κειμένου της συλλογικότητας «Μπάσταρδες με μνήμη», επιχειρεί το ιστολόγιο  «www.portaaurea.gr/istoria_meletes/bastards.htm», που επιβάλεται να την διαβάσετε!!!
Να διαβάσετε ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ & την «κρυφή γοητεία του εισαγόμενου Αντι - Γερμανισμού»

Γ. Κοντογιώργης:«Η ελευθερία στον αξιακό χάρτη του ελληνισμού»

Η Εκδήλωση της «Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών» για την 28η Οκτωβρίου & τον Άγιο Δημήτριο
Τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Η ελευθερία στον αξιακό χάρτη του ελληνισμού» εκφώνησε ο Γεώργιος Κοντογιώργης
H ελευθερία των Ελλήνων ήταν διαχρονική και μοναδική υπογράμμισε ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και πρώην πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γεώργιος Κοντογιώργης, μιλώντας στην πανηγυρική εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών για την 28η Οκτωβρίου και τον Άγιο Δημήτριο.
Ο κ. Κοντογιώργης ο οποίος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας με θέμα «Η ελευθερία στον αξιακό χάρτη του ελληνισμού», σημείωσε ότι οι Έλληνες πρώτοι εισήγαγαν στον αξιακό τους χάρτη την ελευθερία, αποτίναξαν τη δεσποτεία και συγκροτήθηκαν ανθρωποκεντρικά.
Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι και την επανάσταση του 1821 η αντίληψη των Ελλήνων για την εθνική ελευθερία διερχόταν από την ελευθερία των πόλεων.

Τα Βυζαντινά ΔΗΜΗΤΡΙΑ» & ο διαχρονικός Ελληνισμός

Ο φετεινός Οκτώβριος φέρνει και πάλι στο νου μας τον Μεγαλομάρτυρα, τον Μυροβλήτη Άγιο, τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Δημήτριο. Μαρτύρησε στην ανατολή του 4ου αιώνος και γρήγορα κατέστη Οικουμενικός και πανορθοδόξως τιμώμενος. 
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Σέρβοι έχουν δύο πόλεις με το όνομα του Αγίου: Την Σρέμσκα Μητρόβιτσα και την Κοσσόβσκα Μητρόβιτσα. 
Όμως οι θαυματουργικές παρεμβάσεις του υπέρ της Θεσσαλονίκης τον καθιστούν τον κατ’ εξοχήν πατριώτη Άγιο, «Θεσσαλονίκης μέγαν φρουρόν», σωσίπολιν και σωσίπατριν, όπως τον ύμνησαν οι Βυζαντινοί πρόγονοί μας.
Οι δύο Διηγήσεις των Θαυμάτων του Αγίου Δημητρίου αναφέρονται κυρίως σε πολιορκίες της Συμβασιλεύουσας Θεσσαλονίκης κατά τον 6ο και 7ο αιώνα Οι ιστορικοί έχουν διαπιστώσει ότι τα αναφερόμενα γεγονότα και πρόσωπα είναι υπαρκτά. 
Μεγάλες μορφές της Ορθοδοξίας, όπως ο Κύπριος Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, ο Άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, ο Άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, ο Θεσσαλονικεύς Οικουμενικός Πατριάρχης Άγιος Φιλόθεος Κόκκινος κ.ά. έχουν γράψει ύμνους και εγκώμια για τον Άγιο, υπογραμμίζοντας τις σωτήριες παρεμβάσεις του υπέρ της Θεσσαλονίκης και του Γένους.
Η ιδιαίτερη τιμή προς τον Άγιο εκφράσθηκε κυρίως με την καθιέρωση των Δημητρίων. Από τον 7ο αιώνα -κατά πάσαν πιθανότητα- καθιερώθηκε να τιμάται ο Άγιος καθ’ όλη τη δάρκεια του μηνός Οκτωβρίου. 
Οι πρόσφατες ανασκαφές για το Μετρό της Θεσσαλονίκης αποκάλυψαν μεγάλο τμήμα της διαδρομής, την οποία ακολουθούσε η λιτανευτική πορεία κλήρου και λαού. 
Μέχρι τη Δ΄ Σταυροφορία του 1204 είναι μαρτυρημένο ότι το λείψανο του Αγίου βρισκόταν στη Θεσσαλονίκη και μυρόβλυζε. 

Στη 1:00 μ.μ. η συνεδρίαση της «Οικονομικής Επιτροπής Αμαρουσίου»

ΔΕΚΑ(10) θέματα περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής συνεδρίασης της «Οικονομικής Επιτροπής Αμαρουσίου» (38/2018), η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Παρασκευή 26 Οκτωβρίου στη 1:00 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα (Β. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου άρθρου 75 του Ν.3852/2010
* Θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
*Επικύρωση Πρακτικού
1. Έκθεση Εσόδων - Εξόδων γ΄ τρίμηνου οικονομικού έτους 2018 του Δήμου Αμαρουσίου
2. Έγκριση ή μη πρακτικού διενέργειας διαγωνισμού και αποσφράγισης οικονομικών
προσφορών για την επιλογή αναδόχου του έργου «Διαμόρφωση Πλατείας Ευτέρπης»
3. Έγκριση ή μη των τεχνικών προδιαγραφών – μελέτης και κατάρτιση των όρων διακήρυξης, επιλογή του τρόπου εκτέλεσης και του κριτηρίου ανάθεσης της προμήθειας με τίτλο “
Προμήθεια κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης ” 

Επετειακή έκθεση με τίτλο «Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του ’40 στα μανταλάκια»


Έκθεση με θέμα: «Πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του ’40 στα μανταλάκια» πραγματοποιεί ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου. 
Η έκθεση θα φιλοξενηθεί ανήμερα της Εθνικής Επετείου του Έπους του 1940, Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018, στην Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης».

Εορτασμός της Εθνικής Επετείου του «ΟΧΙ» στο Μαρούσι

Ελληνικές σημαίες εν όψει της εθνικής επετείου του «ΟΧΙ» προσφέρει ο Δήμος Κηφισιάς

           «Υψώστε τη σημαία της πατρίδα μας»
Ο Δήμος Κηφισιάς προσφέρει στους πολίτες ελληνικές σημαίες εν όψει της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.
Με τη δράση «Υψώστε τη σημαία της πατρίδα μας» προσφέρει, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, «το σύμβολο ενότητας και τιμής των Ελλήνων σε πολίτες που επιθυμούν να συμβάλουν στον σημαιοστολισμό του Δήμου μας με την τοποθέτηση της γαλανόλευκης σε περίοπτη θέση στο μπαλκόνι τους».

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Το «CineΡήξη» θα προβάλλει αύριο στις 7:45 μ.μ. την ταινία «Ουρανός» του Τ. Κανελλόπουλου

Το «CineΡήξη» ενόψει και της επετείου της 28ης Οκτωβρίου θα προβάλλει την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2018 στις 19.45 την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου «Ουρανός» (1962). 
                                     Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση. 
           Στον χώρο πολιτικής και πολιστισμού «Ρήγας Βελεστινλής», Ξενοφώντος 4 Σύνταγμα.
                                                                     Είσοδος ελεύθερη

Περιβαλλοντικός περίπατος στο Δάσος Συγγρού

Η Πολιτική Προστασία του Δήμου μας & μαθητές από τα γυμνάσια της πόλης 
συμμετείχαν στον περιβαλλοντικό περίπατο στο Δάσος Συγγρού, που διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), οι Δήμοι Αμαρουσίου και Κηφισιάς και το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ), σε συνεργασία με το «Όλοι Μαζί Μπορούμε και στο Περιβάλλον». 

7η τελετή απονομής Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον

Σημαντικές διακρίσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Με την παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη πραγματοποιήθηκε  η  7η τελετή απονομής των «Ευρωπαϊκών Βραβείων Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον – European Business Awards for the Environment» και των «Ελληνικών Βραβείων για το Περιβάλλον». 
Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο χθες το βράδυ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και τελούσε υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Σημαντικές διακρίσεις απέσπασαν Οργανισμοί και Σύνδεσμοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρείες και ιδιωτικοί φορείς με έδρα την Ελλάδα.
Βασικός άξονας των διακρίσεων που αποσπάστηκαν ήταν ο επιτυχημένος συνδυασμός καινοτομίας, οικονομικής βιωσιμότητας, αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ο οποίος παραβρέθηκε στην τελετή και απένειμε τιμητικά βραβεία σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογράμμισε ότι οι σχετικές διακρίσεις αναδεικνύουν την αναγκαιότητα οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών:Δράση ενημέρωσης & πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού


Εκδήλωση ενημέρωσης με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού», διοργάνωσε σήμερα, 25/10/18, η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα Αθηνών (ΠΕΒΤΑ) σε συνεργασία με το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.
«Είμαστε φορείς επικοινωνίας σε πολύ μεγαλύτερες πληθυσμιακές ομάδες, εσείς ως επιστήμονες και εμείς ως αιρετοί και στόχος είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσες περισσότερες γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού», ανέφερε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειας Αθήνας, Γιώργος Καραμέρος και  ευχαρίστησε θερμά τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» για τη συνεργασία και το πλούσιο ενημερωτικό υλικό που παραχώρησε για την ξεχωριστή αυτή ημέρα.

Περαιτέρω μείωση σε τέλη καθαριότητας & ηλεκτροφωτισμού εισηγήθηκε ο Γ. Πατούλης

Περαιτέρω μείωση στα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού εισηγήθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο για το 2019
●►20% μείωση για επιχειρήσεις του εμπορικού κέντρου
●►15% μείωση για τις οικίες και όλες τις υπόλοιπες εμπορικές χρήσεις της πόλης
Γ. Πατούλης: «Πολίτες και επαγγελματίες επωφελούνται μίας πόλης σύγχρονων ευρωπαϊκών προδιαγραφών με χαμηλά δημοτικά τέλη»
Περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών για το 2019 και τη διατήρηση των εκπτώσεων και απαλλαγών για ειδικές ομάδες, αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου κατόπιν εισήγησης του Δημάρχου Γ. Πατούλη. 
Ακολουθώντας με συνέπεια την πολιτική που εφαρμόζει εδώ και χρόνια με γνώμονα τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, των ευπαθών ομάδων και εν γένει των νοικοκυριών της πόλης, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου από το 2008 έως σήμερα έχει προχωρήσει συνολικά σε μείωση των τελών της τάξης περίπου του 40%.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, αναφερόμενος στο θέμα επεσήμανε: 

Αίμα στην πολιτική αρένα

Πάλι η πολιτική ζωή γίνεται λασπώδης αρένα, επειδή έτσι εξυπηρετείται το διαχρονικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αφενός η χρεοκοπία δεν ήταν αποτέλεσμα άφρονος δημοσιονομικού εκτροχιασμού, αφετέρου ότι όλοι οι προηγούμενοι ήταν κλέφτες, άρα η λύση για τη χώρα είναι μόνο η παρούσα κυβέρνηση.
Ο Γιάννος Παπαντωνίου μετά συζύγου προφυλακίστηκε, γιατί έτσι έκριναν ανακριτής και εισαγγελέας, αν και την αξιοπιστία της απόφασης πρόλαβε να την υπονομεύσει, όχι η αντιπολίτευση αλλά ο «ανυπόμονος» Πολάκης με την ομιλία του στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, που πρότεινε να επιταχύνει η Δικαιοσύνη, «να τους σπρώχνουμε» να μπουν κάποιοι μέσα για να πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ την πραγματική εξουσία.
Την ίδια στιγμή ενώ ο πρώην υπουργός απλώς προφυλακίστηκε ως ύποπτος φυγής, αλλά δεν καταδικάστηκε ακόμη για όσα κατηγορείται, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρεται ως να είναι ήδη καταδικασμένος. 
Το Μαξίμου προσκαλεί και προκαλεί: 
«Αντί η Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής να ψάχνουν σωσίβιο σε θεωρίες συνωμοσίας, προκειμένου να αποφύγουν να πάρουν θέση για την προφυλάκιση Παπαντωνίου, ας ζητήσουν επιτέλους τουλάχιστον μία συγγνώμη για τον τρόπο που κυβέρνησαν, για τον εκφυλισμό της πολιτικής και για το εκτεταμένο δίκτυο διαφθοράς που δημιούργησαν».
Δηλαδή πρέπει τα δύο κόμματα να αγνοήσουν αρχές του νομικού πολιτισμού που θέσπισε το τεκμήριο της αθωότητας, να το κάνουν …τεκμήριο ενοχής, παίρνοντας θέση πριν από τη Δικαιοσύνη! 
Και αν δεν πάρουν, τα troll του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδίκτυο θα διαμορφώνουν ατμόσφαιρα ενοχής τους, όχι για τα συγκεκριμένα πρόσωπα, όσο για τους πολιτικούς χώρους στους οποίους βρέθηκαν. 
Γιατί όχι, αφού το ίδιο το Μαξίμου τους καταλογίζει πολιτική ενοχή, σημειώνοντας: 
«Ο,τι και να κάνουν όμως ο κ. Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά, δεν μπορούν να κρύψουν την πολιτική ενοχή τους».

Θα δεχθεί η Ν.Δ. να φορτωθεί τους ανθρώπους του κ. Σημίτη;

Δύο καλοί φίλοι από τον χώρο της ναυτιλίας με προσκάλεσαν προ ημερών σε δείπνο. 
Την ώρα που καθόμουν, το μάτι μου έπεσε στο γειτονικό τραπέζι. 
Δύο επίσης κορυφαίοι της ναυτιλίας μας δειπνούσαν με τον Κώστα Σημίτη. 
«Δεν θα τον χαιρετήσεις;» ρώτησαν οι συνδαιτυμόνες μου. 
«Με τόσα που του έχω γράψει για την πολιτική του, όχι επί προσωπικού, δεν ξέρω αν θα ενθουσιαστεί στη θέα μου. 
Αυτή τη στιγμή άλλωστε τον βλέπω απασχολημένο και εύχαρι, ας μην του το... χαλάσουμε! 
Στο τέλος, από μπροστά του περνάμε άλλωστε, αν ταιριάξει, γιατί όχι;» απάντησα.
Οπως φεύγαμε, έπρεπε να περάσουμε υποχρεωτικά μπροστά από το τραπέζι των εφοπλιστών μας και του πρώην πρωθυπουργού. 
Είδα από μακριά την κυρία Δάφνη Σημίτη να με αγριοκοιτά, δεν πτοήθηκα όμως! 
Πλησίασα στον πρώην πρωθυπουργό. 
«Κύριε πρόεδρε, καλησπέρα σας!» είπα. 
Ο κ. Σημίτης γύρισε, με κοίταξε δήθεν έκπληκτος, ότι εκείνη τη στιγμή αντιλαμβανόταν την παρουσία μου, και απάντησε: 
«Α! Εσύ είσαι;»
Ούτε καλησπέρες ούτε γεια ούτε «πώς τολμάς και μου απευθύνεσαι»! 
Ευγενική ψυχρότης. Ανασυντάχθηκα αμέσως μετά την έκπληξη και απευθύνθηκα στην ομήγυρη: «Ξέρετε, κάθε φορά που με βλέπει ο πρόεδρος, αυτό το επιφώνημα κάνει. “Α!” Καληνύχτα σας» είπα και έκανα να φύγω. 
Ενιωσα ένα χέρι να με χτυπά κάπως άγαρμπα στον αγκώνα. 
«Μα... δεν με φροντίζετε!» σχολίασε με χιούμορ ο χαμογελαστός τώρα κ. Σημίτης. 

Μύλος από το παρελθόν, μύλος στο παρόν…

Όταν ο «εκσυγχρονισμός» ήταν στις (σάπιες) δόξες του, ο υπογράφων σημείωνε στον «ναυτίλο» στην τότε «Ελευθεροτυπία» αυτό που ο καθένας θα μπορούσε να διαπιστώνει αν δεν εθελοτυφλούσε, ότι δηλαδή: 
«Αν ο κ. Σημίτης εγνώριζε, ήταν συνένοχος· αν δεν εγνώριζε ήταν βλάξ. Και με τις δυο ιδιότητες ο “αρχιερέας της Διαπλοκής” έβλαπτε τη χώρα το ίδιο».
Ειρήσθω εν παρόδω ότι την εποχή εκείνη υπηρετούσαν στην αυλή Σημίτη πολλοί εκ των σημερινών υπουργών, στελεχών και φίλα προσκείμενων στον Τσίπρα.
Επιπροσθέτως, πολλά από τα αηδόνια Σημίτη που απεδείχθησαν τρυγόνια (από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ προερχόμενα) όπως ο δυστυχής Άκης, έφθασαν, καταδικασμένοι πλέον, να υποστηρίζουν ότι «σήμερα δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ’ τον ΣΥΡΙΖΑ»! 
Όσο για τον Γιάννο, ακόμα και τώρα, έστω και υπόδικος «για τον σοσιαλισμό, σύντροφοι» κι αυτός αγωνίζεται.
Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για να περιγράψει κανείς πόσο συγκοινωνούντα δοχεία είναι (και σε προσωπική πέρα από την πραγματολογική βάση) τα κόμματα που εξέφρασαν την κάλπικη ευμάρεια (ΠΑΣΟΚ) με τα κόμματα που εκφράζουν τη μνημονιακή τυραννία (ΣΥΡΙΖΑ) με τη Ν.Δ. συνένοχη και στις δυο εποχές.
Σήμερα ο Τσίπρας το παίζει Σημίτης, εις όσα αφορούν τον κ. Κοτζιά και τον κ. Καμμένο (διαλέχτε). Όμως ισχύει και για τον Τσίπρα ο αφορισμός που στιγμάτισε τον κ. Σημίτη: 
«αν γνωρίζει είναι συνένοχος, αν δεν γνωρίζει είναι βλαξ».