Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Δήμητρα Κρεκούκια:Ο «Κόμπος» της Δήμητρας Μαστορίδου

Όταν είδα τον «Κόμπο» της Δήμητρας Μαστορίδου να πρωτοπαίζεται ,το καλοκαίρι, στο θέατρο 
«Διθύραμβος» αλλά και όταν διάβασα, μετά, το ομότιτλο βιβλίο, πραγματικά εντυπωσιάστηκα.  
Από την ικανότητα της δημιουργού, στο πρώτο  δείγμα γραφής της στο θέατρο, μια ιστορία με τραγικότητα να την χειρίζεται με τόσο χιούμορ και με τόση τρυφερότητα που συγκινεί μεν αλλά  δε  «βαραίνει» ούτε στιγμή τον θεατή ή  τον αναγνώστη. 
Πιο πολύ όμως  εντυπωσιάστηκα από την τόλμη της. Να κάνει, θα έλεγα, ένα «άλμα σε βάθος».  Στο βάθος της ανθρώπινης, της γυναικείας ιδίως ψυχής. 
Και να μιλήσει απλά -  όπως μιλούν όσοι δεν κρύβουν την αλήθεια τους – και με τόση ευαισθησία, για όλα αυτά που διστάζουμε να πούμε   οι περισσότερες, και που όμως  αποτελούν  τους «κόμπους» και  τα « δεσμά» μας.
Ας δούμε  το έργο από λίγο πιο κοντά. 
Είναι μονόλογος, στο μεγαλύτερο μέρος του, μονόλογος που παίρνει τη μορφή φανταστικών διαλόγων.
 Η ηρωίδα, η Εύα, είναι φανερό, από τις  πρώτες της κιόλας  κινήσεις,  πως είναι μια γυναίκα σε ταραχή, αμφιθυμία και μεγάλη σύγχυση. 
Από την αρχή επίσης, από το τραγούδι που επιλέγει να ακούσει, είναι φανερό πως βιώνει, με τραγικό θα λέγαμε τρόπο, το γεγονός ότι αισθάνεται μόνη.
 Τί είναι  όμως γι`αυτήν η μοναξιά;   
«Η μοναξιά είναι το πρωί που μυρίζεις τον καφέ από το δίπλα μπαλκόνι κι ακούς τα ψουψουψου και εσύ δεν έχεις με ποιον να πεις μια καλημέρα» λέει σ` ένα φανταστικό διάλογο με το  στιχουργό του τραγουδιού. . 
«Και θα μου πεις: Όλοι αυτοί είναι ευτυχισμένοι επειδή πίνουν έναν καφέ; 
Δεν με νοιάζει τι είναι. Εμένα με νοιάζει ότι πίνουν καφέ μαζί…» άρα «κοιμήθηκαν μαζί το βράδυ  … 
Κι ας τσακώνονται», ενώ πίνουν καφέ, και ας κοιμούνται «πλάτη με πλάτη» στο κρεβάτι.
«Ε,,λοιπόν στη ζωή μου πιο πολύ έχω ξαπλώσει σε ντιβάνια παρά σε κρεβάτια! 
Ψυχαναλύσεις επί ψυχαναλύσεων, τις ψυχαναλύσεις, ω! ψυχοπρόβλημα» λέει σε λίγο αυτοσαρκαστικά, σε ένα διάλογο φανταστικό, με τον ψυχίατρό της αυτή τη φορά.
«Το θέμα, γιατρέ μου, τουλάχιστον σε ό, τι αφορά το  «μόνη» της είναι άλυτο….
Γι αυτό κι εγώ επέλεξα αυτή τη λύση».

Αύριο το αφιέρωμα του Συλλόγου «ΑΡΓΩ» Χαλανδρίου, στο Νίκο Τριανταφυλλίδη

Η ελληνική κινηματογραφική σκηνή μας έχει προσφέρει αρκετές χαρές και λύπες
τα τελευταία χρόνια, πού και πού δε μας γνωρίζει μερικούς φωτισμένους δημιουργούς
με όραμα και φωνή να το υποστηρίξουν.
Το «Cine ΑΡΓΩ» τιμά έναν από αυτούς, το Χαλανδραίο σκηνοθέτη Νίκο Τριανταφυλλίδη,
που έφυγε πρόσφατα και πρόωρα από τη ζωή!
Ένας από τους λίγους «ροκ σκηνοθέτες» που τους αρμόζει ο τίτλος, ο Τριανταφυλλίδης αποφάσισε να καταπιαστεί με το δύσκολο για τα ελληνικά δεδομένα
είδος του νουάρ, κάτι που κατάφερε εξαιρετικά!
Σας προσκαλούμε λοιπόν την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου στις 8:30 μ.μ. στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Αντιγόνης 56 & Δαναΐδων), στο Αφιέρωμα στο Νίκο Τριανταφυλλίδη και την προβολή της εξαιρετικής ταινίας του «Οι αισθηματίες»
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για την ταινία και το σκηνοθέτη, με τη σύντροφο του Νίκου Τριανταφυλλίδη και παραγωγό της ταινίας, Μαρίνα Δανέζη. η οποία θα μας κάνει τη μεγάλη τιμή να παραβρεθεί!!!
====================================================           
●►Σενάριο & Σκηνοθεσία: Νικόλας Τριανταφυλλίδης
Παραγωγή: 
Μαρίνα Δανέζη
▲Executive Producers: 
Θεοφάνης Κιρκινέζος, Θεοδώρα Βαλεντη
●Συμπαραγωγοί: 
Spectral, Stefi SA, Telefilm, Marni Films, Supernova, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου

Στήνουν γέφυρα πολιτισμού για την ενίσχυση του «Χαμόγελου του Παιδιού»

Την παράσταση «Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων συναντά τον Ζαν Κοκτώ» με την οποία ανοίγουν οι Μουσικοθεατρικές Βραδιές του Νοεμβρίου στο Μαρούσι, παρουσίασαν οι συντελεστές της σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με τη συμμετοχή και των Δημάρχων των πόλεων που τη φιλοξενούν. 
Την παράσταση που πραγματοποιείται με σκοπό την ενίσχυση του φιλανθρωπικού οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με πρώτο σταθμό το Μαρούσι, και επόμενους σταθμούς την Αργυρούπολη, το Ναύπλιο και το Περιστέρι, προλόγισε ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης.
Μιλώντας για τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της παράστασης που ανοίγει την αυλαία των φθινοπωρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος Γ. Πατούλης, ανέφερε: 
«Όταν ο πολιτισμός διασταυρώνεται με την προσφορά, και ιδιαίτερα όταν η προσφορά αφορά στα παιδιά μας, οποιαδήποτε δράση, κάθε πρωτοβουλία αποκτά ύψιστη σημασία. Μέσα από την παράσταση αυτή τέσσερις δήμοι ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε έναν κοινό στόχο, την ενίσχυση του έργου ενός κοινώς αναγνωρισμένου οργανισμού για το σημαντικό έργο που επιτελεί για την προστασία και τη φροντίδα των παιδιών. Τέσσερις πόλεις, τέσσερις πολιτιστικοί σταθμοί με αφετηρία το Μαρούσι, για μία κοινή αποστολή για καλό σκοπό. Στην προσπάθεια αυτή σας θέλουμε κοντά μας όλους».

«Music of the night» την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου στο «Ιδιόμελο»

Στο 1ο συνέδριο του Δικτύου Πόλεων «Βιώσιμη Πόλη» ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει μάχη καθημερινά προκειμένου να διαμορφωθούν Ολοκληρωμένες Τοπικές Στρατηγικές για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των πόλεων. Μέσα από πρωτοβουλίες όπως η δικτύωση και η διαδημοτική συνεργασία δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας σε τοπικό επίπεδο».
Στη σχετική επισήμανση προχώρησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πρώτο Συνέδριο Δικτύου Πόλεων - Βιώσιμη Πόλη, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα στο Δήμο Βάρης - Βούλας – Βουλιαγμένης.
Ο Γ. Πατούλης αφού επισήμανε ότι, παρά τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλεται από την κεντρική διοίκηση να αποδυναμώσει τον Α’ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι δήμοι παίρνουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη συνεργασιών και τη βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων.
Για τις «Βιώσιμες Πόλεις», απαιτούνται έξυπνες λύσεις, για την αποτελεσματική λειτουργία των Δήμων. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες για την άμεση έναρξη της υλοποίησης του «Προγράμματος Οργάνωσης και Λειτουργικού Εκσυγχρονισμού των 13 Περιφερειών και των 325 Δήμων», που χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» 2014–2020.
Έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για να αξιοποιηθεί η σύγχρονη τεχνολογική υποδομή που διαθέτει πλέον στο G-Cloud του Υπουργείου Οικονομικών και στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. 

Στις 9:00 π.μ. στο Μαρούσι, η 1η δίκη για διαγραφή φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης


Σήμερα , 1η Νοεμβρίου, και περίπου ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή ταυτότητας φύλου, θα γίνει στην πόλη μας το  Μαρούσι, η πρώτη δίκη για διαγραφή φύλου από ληξιαρχική πράξη γέννησης αλλά και προσθήκη ονόματος σε ταυτότητα ατόμου που ζητά να αναγνωριστεί ως non binary, δηλαδή που δεν υπάγεται στο δίπολο των φύλων (άρρεν ή θήλυ).
Πρόκειται για το αίτημα του Jason - Αντιγόνη Dane για την προσθήκη του «Αντιγόνη» στα επίσημα έγγραφά του και για την διαγραφή του φύλου του από την ληξιαρχική πράξη γέννησής του.
«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι...

Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Στη 1:00 μ.μ. η συνεδρίαση της «Οικονομικής Επιτροπής Αμαρουσίου»

ΔΕΚΑ(10) θέματα περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής συνεδρίασης της «Οικονομικής Επιτροπής Αμαρουσίου» (28/2017), η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου στη 1:00 μ.μ, στο Δημοτικό Κατάστημα (Β. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν.3852/201).
* Θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
*Επικύρωση Πρακτικού
1Έγκριση δέσμευσης πίστωσης πολυετούς δαπάνης οικολογικής διαχείρισης καιαναβάθμισης πρασίνου κοινοχρήστων χώρων
2►Έγκριση δέσμευσης πίστωσης πολυετούς δαπάνης διανοίξεις διαμορφώσεις οδώνΔήμου Αμαρουσίου
3Έγκριση δέσμευσης πίστωσης πολυετούς δαπάνης ανακατασκευής-συντήρησης οδών στο Δήμο Αμαρουσίου

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

«Μυστικοί Κόσμοι του Ευγ. Τριβιζά»,στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο «Helexpo Maroussi»

Το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο «Helexpo Maroussi» με την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου και σε συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά, ετοιμάζεται να μας εκπλήξει για τα φετινά Χριστούγεννα με ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, μεγάλου, Έλληνα δημιουργού.
Σε μια μοναδική συνεργασία με τον κοσμαγάπητο ποιητή παραμυθιών Ευγένιο Τριβιζά και με την αιγίδα του Δήμου Αμαρουσίου, το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο «Helexpo Maroussi» ετοιμάζεται να μας εκπλήξει για τα φετινά Χριστούγεννα με ένα φαντασμαγορικό, θεματικό πάρκο, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, εμπνευσμένο από τα δημοφιλέστερα παραμύθια και τους γνωστότερους ήρωες του διεθνώς καταξιωμένου, μεγάλου, Έλληνα δημιουργού.
Με υψηλά εκπαιδευτικά στάνταρ και έντονο διαδραστικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα, «Οι μυστικοί κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά» εμπλουτισμένοι με νέες ενότητες μεταφέρονται στην Αθήνα -  μετά από μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή επιτυχία στην Θεσσαλονίκη - με νέες ενότητες, όπου η δημιουργική ομάδα DREAM WORKERS με τη συμμετοχή της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών θα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους αξέχαστες εμπειρίες.

Το Μαρούσι αγκάλιασε το «Olympic Stadium Run»

Περισσότεροι από  2.000 δρομείς έτρεξαν στο ΟΑΚΑ!!!
Παρουσία εκατοντάδων θεατών σχεδόν 2.000 γυναίκες, άνδρες και μικρά παιδιά έδωσαν το παρών στο  2ο Olympic Stadium Run «Νίκος Δούσης Ρασσιάς» και έτρεξαν στα κουλουάρ του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας υποστηρίζοντας την «Μάχη» για τα αυτοάνοσα νοσήματα. 
Οι αγώνες δρόμου που για δεύτερη συνεχή χρονιά διοργάνωσαν η Περιφέρεια Αττικής και το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης», πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία.
Από νωρίς το  πρωί της Κυριακής 29 Οκτωβρίου, οι δρομείς είτε μεμονωμένα, είτε ως σχολικές κοινότητες και μέλη αθλητικών ή κοινωνικών σωματείων και ιδρυμάτων ΑμεΑ, άρχισαν να καταφθάνουν στο ΟΑΚΑ για να νοιώσουν τη μοναδική αυτή εμπειρία. 
Από το Μαρούσι, την Πεύκη, τη Λυκόβρυση, τα Βριλήσσια, τα Μελίσσια, την Πεντέλη, το Χαλάνδρι, την Αγία Παρασκευή, τους Αγίους Αναργύρους και άλλες πόλεις της Αττικής, αλλά και από την Καστοριά, την Τρίπολη και την Καλαμάτα, από όπου ταξίδεψαν για το ΟΑΚΑ 30 και πλέον μέλη του Γυμναστικού Συλλόγου «Ακρίτας »
Νικητής των αγώνων δρόμου στα 2 χλμ για παιδιά ήταν ο Πευκιώτης Παναγιώτης Τάντουλος, στα 5 χλμ ο Μαρουσιώτης Πάρις Εμμανουηλίδης, ενώ στα 10 χλμ την πρώτη θέση κατέκτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο Μαρουσιώτης Κώστας Γαλανόπουλος.

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

«Αυτοσχεδιάζοντας με το χαμόγελο του Τσάρλι Τσάπλιν» το Σάββατο στο «Ιδιόμελο»

Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» την Τετάρτη από την Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης

Γ. Πατούλης: Με σχέδιο, σύνεση & συνεννόηση θα βγάλουμε την πατρίδα μας από την κρίση.

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε φέτος η μαθητική παρέλαση στον εορτασμό για την επέτειο του «ΟΧΙ», παρόντων των μελών της Διοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου, της ιεραρχίας της Εκκλησίας και των Εκπροσώπων των Αρχών της πόλης.
Η Ομιλία του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη για την επέτειο 28ης Οκτωβρίου 1940:
Μαρουσιώτισες & Μαρουσιώτες.
Σύσσωμος ο ελληνικός γιορτάζει σήμερα μια από τις ιστορικότερες επετείους της νεότερης ελληνικής ιστορίας.
Πριν από 77 χρόνια, όλοι οι Έλληνες μαζί, ενωμένοι σαν μια γροθιά, εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να πούμε ένα ισχυρό ΟΧΙ, στις δυνάμεις εκείνες που επιβουλεύτηκαν την ανεξαρτησία της Πατρίδας μας.
Για μια ακόμη φορά στην μακραίωνη ιστορία του Έθνους μας, αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία,την ειρήνη και την αξιοπρέπεια μας.
Επιλέξαμε να τα αντιμετωπίσουμε έναν εχθρό, που φαινόταν ισχυρότερος. 
Επιλέξαμε  να γράψουμε νέες σελίδες δόξας στο πάνθεον της Ιστορίας, αντί να σταθούμε στην άκρη της.
Και σήμερα,μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια οικονομικής,κοινωνικής και θεσμικής κρίσης, που έχει σχεδόν εξελιχθεί σε παρακμή,το νόημα της 28ης Οκτωβρίου καθίσταται όσο ποτέ ίσως άλλοτε, πιο διδακτικό κι επίκαιρο.