Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Η νομιμοποίηση του «Mall» περνά από το δρόμο της πληρωμής & της απόδοσης του λογαριασμού των αρνητικών επιπτώσεων στην περιοχή!!!

Η θέση του Συλλόγου «ΚΑΣΤΑ-ΛεΙΑ» για τη Στρατηγική ΜΠΕ του «The Mall Athens»
Μετά από χρόνια παράνομης λειτουργίας του, και αφού η παρανομία επικυρώθηκε οριστικά με Απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας από το 2014, ήρθε η στιγμή που η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Mall υποχρεώνεται να αναζητήσει έναν τρόπο νομιμοποίησης.

Για το λόγο αυτόν η εταιρεία Lamda (Όμιλος Λάτση) κατέθεσε μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προκειμένου να ξεκινήσει την προσπάθεια νομιμοποίησης. Για την συγκεκριμένη ΣΜΠΕ έχει δικαίωμα γνώμης ο Δήμος Αμαρουσίου και η Περιφέρεια Αττικής, ενώ αποφασίζει τελικά το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
ΕΜΕΙΣ, ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αμαρουσίου, αφού διαβάσαμε την εν λόγω μελέτη, έχουμε να καταθέσουμε την εξής άποψη στο δημόσιο διάλογο:
Η ΣΜΠΕ έτσι όπως κατατέθηκε πάει να βγάλει λάδι όλη την παρανομία του Mall.
Λέει ότι όλες οι επιπτώσεις του έργου είναι θετικές και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο θετικό.
Το άσπρο γίνεται μαύρο. Η ΣΜΠΕ πρέπει να επιστραφεί ως απαράδεκτη.

Μια σοβαρή και τεκμηριωμένη ΣΜΠΕ θα έπρεπε να λέει ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του έργου είναι μια συνεχής και διαχρονική όχληση σε μια περιοχή άμεσης επιρροής του έργου πολύ μεγαλύτερη από εκείνην που ορίζει, θα έπρεπε να μιλάει για  μεγάλες συγκοινωνιακές επιβαρύνσεις στο Μαρούσι κατά μήκους της Αττικής Οδού και ιδιαίτερα στις περιοχές Αγ,Θωμάς, Εργατικές, Ψαλίδι. 
Θα έπρεπε να λέει για μεγάλες επιπτώσεις από ρύπανση και θόρυβο και άρα υπάρχουν επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. 
Θα έπρεπε να λέει ότι δημιούργησε τεράστιες ανάγκες σε χώρους στάθμευσης γύρω από το Mall. 
Θα έπρεπε να λέει ότι καταλαμβάνει χώρο 60 στρεμμάτων που θα μπορούσε να έχει άλλη κοινωφελή ή δημόσια χρήση. 
Επομένως, οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις έγιναν μη αναστρέψιμες και με ευθύνη του κυρίου του έργου, της Lamda δηλαδή,θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά από αντισταθμιστικά μέτρα (χώρια τα πρόστιμα για την παρανομία που είναι δουλειά του Κράτους). 
Τα μέτρα αυτά να περιλαμβάνουν την αξία για μελέτες και κατασκευές για:

1.  Κοινόχρηστους ελεύθερους χώρους τουλάχιστον 60 στρεμμάτων. Εδώ μπορεί να περιληφθούν φυτεύσεις δέντρων, η διαμόρφωση των χώρων παρά την Αττική Οδό, η διαμόρφωση των ΧΕΥ σε κοινόχρηστους χώρους
2. Συγκοινωνιακά έργα στο Μαρούσι (οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τη Δημοτική συγκοινωνία, έργα στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο από την επιβάρυνση)
3. Χώρους στάθμευσης (εκτός κέντρου) ή δικαιώματα στάθμευσης
4. Συμβολή σε έργα δημόσιας υποδομής Υγείας (πχ ΙΚΑ Αμαρουσίου)
Ο Δήμος, Η Περιφέρεια και το Υπουργείο θα πρέπει να συναινέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή της μεγάλης απόδοσης αντισταθμιστικού οφέλους προς την τοπική κοινωνία.
Η νομιμοποίηση του Mall περνά από το δρόμο της πληρωμής & της απόδοσης του λογαριασμού των αρνητικών επιπτώσεων στην περιοχή της εγκατάστασής του, στο Μαρούσι
Κοινοποιούμε τη θέση μας αυτή στα μέλη και στους φίλους του Συλλόγου, στον τοπικό τύπο,  στον Δήμο με σκοπό να ενημερώσουμε και να κινητοποιήσουμε τους δημότες του Μαρουσιού για την διεκδίκηση και την υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων. 
Να πληρώσουν όσοι παρανομούν επιβαρύνοντας το περιβάλλον της πόλης μας με βάση την αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει».
                                                                  Για το ΔΣ
                                    Ο Πρόεδρος                                     Ο Γεν.Γραμματέας
                            Θέμης Αδαμόπουλος                             Χρήστος Παπαζλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου