Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Εντός της Εβδομάδος η μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Guardian, μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση εκατοντάδων προσφύγων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, Νίκος Ξυδάκης
«η διαμονή στην ηπειρωτική χώρα θα είναι καταλληλότερη»
«Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι δύσκολη και θα πρέπει να υπάρξει αποσυμφόρηση. 
Η μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα θα είναι καταλληλότερη για αυτούς σε σχέση με την υπάρχουσα κατάσταση στα νησιά», δήλωσε στον Guardian ο Ν. Ξυδάκης και πρόσθεσε πως προτεραιότητα θα έχουν οι πιο ευπαθείς ομάδες, «πάντα στη σφαίρα της εφαρμογής και προστασίας που προβλέπει η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας».
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, οι προσφυγικές ροές προς τα ελληνικά νησιά, οι οποίες είχαν μειωθεί κατά 90% με την υπογραφή της συμφωνίας με την Τουρκία, έχουν αρχίσει να αυξάνονται και πάλι. 
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι το μέγεθος των ροών στο αποκορύφωμά έφτανε ακόμα και τις 7.000 μέσα σε μία ημέρα με άντρες, γυναίκες και παιδιά να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι από τα παράλια της Τουρκίας έως το νησί της Λέσβου.
Αναφορά γίνεται και στη στάση της Τουρκίας, καθώς ο Ερντογάν έχει πολλάκις τονίσει ότι η συμφωνία με την ΕΕ κινδυνεύει, καθώς δεν τηρούνται οι υποσχέσεις απέναντι στην Τουρκία. 
Φιλοξενείται και δήλωση ευρωπαίου πρέσβη, που τονίζει πως αν η συμφωνία καταρρεύσει «η Αθήνα θα κατακλυστεί, όπως και η ηπειρωτική χώρα, άνθρωποι θα αναγκαστούν να ζήσουν στα χωράφια, θα υπάρξουν σκηνές που δεν έχουμε ποτέ φανταστεί».
Σε «σιδερένιο τείχος» μετατρέπει τα σύνορα της η Βουλγαρία
Η Βουλγαρία προσπαθεί να μετατρέψει τα σύνορα της σε «φρούριο», προκειμένου να εμποδίσει την είσοδο σε πρόσφυγες και μετανάστες. 
Στη μεθόριο με την Τουρκία έχει κατασκευαστεί συρμάτινος αγκαθωτός φράχτης που φτάνει τα 100 χιλιόμετρα, ενώ στόχος είναι φτάσει τα 200 χιλιόμετρα. 
Χιλιάδες συνοριοφύλακες περιπολούν και αναμένεται να προστεθούν ακόμα περισσότεροι. 
Με κονδύλια της ΕΕ αναμένεται να στηριχθεί περαιτέρω το «εγχείρημα»
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο συρμάτινος αγκαθωτός φράχτης που θα κρατάει έξω από τη χώρα πρόσφυγες και μετανάστες, πρόκειται να φτάσει τα διακόσια χιλιόμετρα. 
Χιλιάδες συνοριοφύλακες περιπολούν στην συνοριογραμμή επικουρούμενοι από αξιωματικούς του στρατού και άντρες της FRONTEX. 
Έχουν καταγραφεί περιπολίες με τη συμμετοχή της Ελλάδας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου ο πρωθυπουργός Μπορίσωφ δεν έχει αποκλείσει να υψώσει φράχτη.
Η υπουργός Εσωτερικών, Ρουμιάνα Μποτσαρεβα, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι δυνάμεις φρούρησης στα σύνορα πρόκειται να ενισχυθούν με τετρακόσια είκοσι σύγχρονα τζιπ, ελικόπτερα, θερμικές κάμερες, ενώ θα εγκατασταθεί σε όλη τη μεθόριο, που δεν υπάρχει κάλυψη κινητής τηλεφωνίας, ειδικό σύστημα επικοινωνίας. 
Όλα αυτά αναμένεται να υλοποιηθούν με κονδύλια από τα εκατόν εξήντα εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσει η ΕΕ για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Ο Μπορίσωφ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι δεν θα δεχθεί την παρουσία και μακροχρόνια παραμονή μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών, ενώ οι «τριγμοί» στη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας  έχουν πιο επιθετική την πολιτική της Βουλγαρίας.
                                                                   ΠΗΓΗ:www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου