Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Επιβάλλεται η άμεση αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της ΕΕ για έξοδο από την ασφυξία

«Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά»
Tην ανάγκη άμεσης αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυσης της ανάπτυξης στη χώρα, στη βάση όμως ενός στρατηγικού σχεδιασμού στον οποίο θα συμμετέχει ουσιαστικά και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης σε σημερινή του ομιλία στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης κατά την τοποθέτηση του στην εκδήλωση με θέμα «Χρηματοδοτικά Μέσα για την Ελληνική Αγορά» σημείωσε πως με δεδομένο ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού στην Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικούς πυλώνες σχεδιασμού και εφαρμογής αναπτυξιακών προγραμμάτων απαιτείται, για το συμφέρον της χώρας, η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Δημόσιας Διοίκησης και των Δημοσίων Υπηρεσιών σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.
Ωστόσο, όπως επισήμανε, παρατηρούνται σήμερα:
Απουσία καθορισμού των προγραμματικών κα
ι επιτελικών αρμοδιοτήτων της κεντρικής διοίκησης με την Αυτοδιοίκηση – Απουσία  κριτηρίων διαχωρισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των επιπέδων διοίκησης
Επικαλύψεις και μη προσδιορισμένες αρμοδιότητες σχεδιασμού, στοχοθεσίας και εφαρμογής δράσεων μεταξύ του συνόλου των επιπέδων Διοίκησης (Δήμοι, Περιφέρειες, Κράτος)
•►Υλοποίηση, κατά βάση, πληθώρας «κατακερματισμένων» έργων, που επ’ ουδενί συνεισφέρουν στον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό
 Ύπαρξη παρωχημένων, υψηλής γραφειοκρατίας και εν πολλοίς αναποτελεσματικών διαδικασιών σε όλα τα επίπεδα.
Αναφερόμενος στα χρηματοδοτικά μέσα τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στην έξοδο της χώρας από την ασφυκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, σχολίασε πως τα ποσοτικά στοιχεία από την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014-20 (συμβάσεις περί το 8,5% και απορρόφηση περί το 2,4%), τα οποία πρόσφατα ανακοινώθηκαν, υποδηλώνουν εξαιρετικά χαμηλή ενεργοποίηση και κρίνονται μάλλον απογοητευτικά.
Επιπρόσθετα σχετικά με το «Επενδυτικό Σχέδιο Γιούνκερ» το οποίο, όπως τόνισε, αποτελεί ένα «μηχανισμός υποβοήθησης ιδιωτικών έργων, μέσω της παροχής εγγυήσεων και της προσφοράς χαμηλών επιτοκίων», σημείωσε πως μπορεί:
■Να αξιοποιήσει τη μόχλευση/δανεισμό για σημαντικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα,
•■Να χρησιμοποιήσει τα φθηνά δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),
■Να αξιοποιήσει υφιστάμενους πόρους των Ευρωπαικών Διαρθρωτικών Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ).
Με αυτόν τον τρόπο πρόσθεσε, θα επιτευχθούν οι εξής στόχοι:
Η κινητοποίηση της χρηματοδότησης για επιχειρήσεις
►Η ύπαρξη μέριμνας ώστε να φθάσει η χρηματοδότηση στην πραγματική οικονομία
Η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος
«Το καινούργιο που φέρνει το πακέτο είναι η δυνατότητα εμπροσθοβαρούς χρήσης μέρους των πόρων με μεγαλύτερη ευελιξία και μικρή ή καθόλου εθνική συμμετοχή, η αύξηση της προκαταβολής καθώς και η προσπάθεια διάσωσης χρημάτων και
έργων που κινδύνευαν να χαθούν από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013», τόνισε ο κ. Πατούλης.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην Ομάδα Υψηλού Επιπέδου που σύστησε η ΕΕ προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και πρόσθεσε πως ήδη έχει εκδώσει σειρά συστάσεων όσον αφορά τις ηλεκτρονικές διαδικασίες, τους απλούστερους τρόπους επιστροφής δαπανών, την ευκολότερη πρόσβαση των ΜΜΕ στη χρηματοδότηση και την αυξημένη απορρόφηση των χρηματοδοτικών μέσων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ως ΚΕΔΕ καλούμε όλους τους υπεύθυνους φορείς αναπτυξιακού σχεδιασμού και διαχείρισης να επιτύχουμε το μέγιστο βαθμό συνεργασίας επί των ανωτέρω θεμάτων, προκειμένου να επιτευχθούν:
o♦Οι αναπτυξιακοί στόχοι, που έχουν τεθεί για το χωρικό επίπεδο εκάστης Περιφέρειας
o♦Η μέγιστη προστιθέμενη αξία από την υλοποίηση των πράξεων, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών
o♦Το ξεπέρασμα της κρίσης και την επαναφορά της Χώρας σε ένα επίπεδο κανονικότητας».
Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο  Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ.Στασινός.
Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλής, ο ΓΓ ΕΣΠΑ και Δημοσίων Επενδύσεων Π. Κορκολής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης.
                                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                       Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                          E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου