Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Αντιδρούν οι φορείς αλλά η CETA ...έρχεται!!!

Αναλυτική ενημέρωση στην Βουλή για την συμφωνία ο προπομπό της TTIP
Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της έγκρισης και εφαρμογής της διατλαντικής συμφωνίας Ελλάδας – Καναδά (CETA) παρείχαν στην ειδική επιτροπή της Βουλης για αυτού του είδους της συμφωνίες και ιδίως την TTIP οι συναρμόδιοι υπουργοί, Γιώργος Σταθάκης (Οικονομίας) και Ευάγγελος Αποστόλου (Γεωργικής Ανάπτυξης). 
Όπως επισήμαναν η CETA αναμένεται να εγκριθεί από την Ε.Ε στο τέλος του Οκτωβρίου και να εφαρμοστεί μερικώς ενώ αναφέρθηκαν εκτενώς στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται.
H CETA θα υπογραφεί στο τέλος Οκτωβρίου επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και περιέγραψε επακριβώς την διαδικασία: 
«Στη συζήτηση της Μπρατισλάβα (σ.σ Σύνοδος Κορυφής) και με δεδομένο ότι η Συμφωνία πρόκειται να υπογραφεί στις 28 Οκτωβρίου σε μια επίσκεψη υψίστου επιπέδου ανάμεσα στον Καναδά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση -ουσιαστικά θα έρθει ο Καναδός Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπογράψει με την Κομισιόν τη σχετική Συμφωνία- καταλήξαμε στο να υπάρξει μια δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιος, η οποία να είναι δεσμευτική νομικά και η οποία να αποσαφηνίζει ευθέως και χωρίς καμία περιστροφή αυτά τα οποία μόλις προηγουμένως ανέφερα. 
Αυτό είναι έργο που ετοιμάζει η Κομισιόν από κοινού -σε ένα τεχνικό επίπεδο- με τις Κυβερνήσεις Κρατών-Μελών και αυτό το κείμενο, τη δεσμευτική ερμηνευτική εγκύκλιο που ρητά αναφέρει αυτά που σας είπα, στις 18 Οκτωβρίου θα το επικυρώσουμε σε έκτακτη συνάντηση των Υπουργών στο Λουξεμβούργο».
Πάντως ο Γιώργος Σταθάκης υποστήριξε ότι «η προσωρινή εφαρμογή θα περιλαμβάνει μόνο το κομμάτι του εμπορίου και των δημοσίων προμηθειών.
Δεν θα περιλαμβάνει τις μεταφορές και δεν θα περιλαμβάνει το επίμαχο θέμα της επίλυσης των διαφορών ανάμεσα σε ιδιώτες και κράτος. 
Άρα, η προσωρινή εφαρμογή θα έχει αυτό το χαρακτήρα. Άρα, τετελεσμένα γεγονότα δεν μπορεί να δημιουργήσει, ακριβώς γιατί ενεργοποιείται μόνον το εμπορικό κομμάτι της συμφωνίας της CETA».
Οσον αφορά τον χαρακτήρα της ο υπουργός Οικονομίας, δεν ξεκαθάρισε τι τελικά θα γίνει είπε όμως ότι:
 «η Συμφωνία αυτή πρέπει να χαρακτηριστεί μικτή. Μικτή Συμφωνία σημαίνει διαδικασία επικύρωσης από τα Κοινοβούλια των κρατών μελών. Άρα η διαδικασία που αποφασίστηκε είναι με μια Συμφωνία μικτού χαρακτήρα. Συνεπώς γίνεται Συμφωνία σε επίπεδο Κομισιόν και Καναδά, περνάει από το Ευρωκοινοβούλιο, τίθεται σε προσωρινή εφαρμογή όχι όλη, προς συζήτηση θα είναι πια κομμάτια τίθενται σε προσωρινή εφαρμογή. Η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας προϋποθέτει την έγκριση από το σύνολο των Εθνικών Κοινοβουλίων».
Σχετικά με τις ελληνικές θέσεις ο Γ. Σταθάκης τόνισε αναφορικά με το επίμαχο θέμα τις εκδίκασης διαφορών ανάμεσα σε χώρες και πολυεθνικές εταιρίες ότι: 
«Ηδη από πέρυσι θέσαμε ότι έπρεπε να αναζητηθεί λύση προκειμένου ο δικαστικός θεσμός να είναι μόνιμος, να αποτελείται δηλαδή από μόνιμους δικαστές οριζόμενους με μια διαδικασία, που θα είναι σε αυτό το συγκεκριμένο θεσμό. Δεύτερον ότι θα έχει εφετείο, κάποιας μορφής  εφετείο επίλυσης των διαφορών. 
Άρα ότι όλο το σύστημα θα απαιτούσε ένα δικαστικό σύστημα που να απομακρύνει από τις ad hoc λύσεις και  να προσομοιάζει, ει δυνατόν, τα διεθνή δικαστήρια που είναι προς επίλυση άλλου τύπου διαφόρων. Να προσομοιάζει στη δομή και στη λειτουργία τους με αυτό τον τρόπο, ει δυνατόν, όσο πλησιέστερο προς αυτό». 
Σημείωσε επίσης ότι «το πιο βασικό, ήταν η αναγκαιότητα να υπάρχει ρητή δέσμευση, αφού είχαν εξαιρεθεί εκ των πραγμάτων μια σειρά από το ποιος θεωρείται επενδυτής, άρα είχαμε εξαιρέσει όλα τα χρηματοπιστωτικά χρέη κ.λπ.. Αναφερόμαστε μόνο σε επιχειρήσεις οι οποίες εδρεύουν και δραστηριοποιούνται είτε στον Καναδά και στην Ε.Ε., άρα αποτροπή οποιασδήποτε άλλης λειτουργίας αυτής της αντιπαράθεσης. 
Η κεντρική ιδέα ήταν να υπάρχει ρητή αποσαφήνιση με νομικά δεσμευτικό τρόπο ότι η κείμενη νομοθεσία των κρατών μελών ή του Καναδά στηριγμένη στη βασική αρχή της  αμοιβαιότητας θα τηρεί τους ύψιστους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος, προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, άσκησης δημόσιας πολιτικής, μαζί και με το δικαίωμα επανεθνικοποίησης οποιασδήποτε εταιρίας θεωρείται δημόσιο αγαθό ή δημόσια υπηρεσία από ένα κράτος μέλος ή από την Ε.Ε».
Στο ειδικό θέμα της ελληνικής φέτας αναφέρθηκε ο υπουργός Γεωργίας, Ευάγγελος Αποστόλου. Όπως είπε επειδή είναι ένα θέμα που έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο και αφορά την προστασία της Π.Ο.Π. γεωγραφικής ένδειξης της φέτας, θα ήθελα να σας πω, μόνον, το τι προβλέπονταν και παίρνω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Συμφωνία με τον Καναδά, γιατί είναι η κυρίαρχή Συμφωνία, δεδομένου ότι έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση εδώ και χρόνια στον Καναδά και αντιλαμβάνεστε τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Εκεί, λοιπόν, για τη φέτα προβλέπει: 
Όσες καναδικές ή μη επιχειρήσεις διακινούσαν στην καναδική αγορά μέχρι 18/10/2013 οποιοδήποτε λευκό τυρί, αδιακρίτως της πρώτης ύλης που προέρχεται και το ονόμαζαν φέτα, μπορούν να το πράττουν εις στο διηνεκές. 
Όσες επιχειρήσεις ενδιαφερθούν ή ενδιαφέρθηκαν μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία να κυκλοφορήσουν ένα τέτοιο προϊόν, θα το ονομάζουν είτε φέτα madeinCanada, εφόσον προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα ή τύπου στιλ φέτα ή είδους φέτα όταν προέρχεται από οποιοδήποτε άλλο γάλα. Εμείς, ως Υπουργείο, αυτή την κατάσταση βρήκαμε. 
Στις σχετικές – στις σκληρές και πολύωρες – διαπραγματεύσεις αυτό που καταφέραμε, είναι και για τις δύο χώρες, να υπάρξει δέσμευση δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι στον μεταβατικό χρόνο των 5 ετών όπου θα υλοποιούνταν η Συμφωνία, αυτή την περίοδο να αρχίσει η διαδικασία αναθεώρησης της συγκεκριμένης Συμφωνίας προς την κατεύθυνση της πλήρους προστασίας των Π.Ο.Π. γεωγραφικών ενδείξεων, όπως αντίστοιχα συμβαίνει σε άλλα προϊόντα των άλλων χωρών της Ε.Ε..
Παρά το γεγονός ότι η συνεδρίαση είχε ενημερωτικόχαρακτήρα δεν έλειψαν ακόμη και στην διαδικασία των ερωτήσεων οι ενστάσεις απόμέρους των φορέων που συμμετέχουν στην επιτροπή.
Χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Greenpeace Αικατερίνη Τσιγαρίδου σημείωσε ότι «διέρρευσε το κείμενο της ερμηνευτικής δήλωσης για την CETA, το οποίο σύμφωνα με την ανάλυση μας, είναι κενό περιεχομένου και δεν καταφέρνει να καθησυχάσει σχετικά με κανένα από τα επίμαχα ζητήματα που περιλαμβάνονται στη Συμφωνία αυτή». 
Επικριτική ήταν και η εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών Δώρα Κοτσακά. 
Όπως είπε «σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση της Κομισιόν, η οποία βγήκε τον Μάιο του 2015, τα μόνα νούμερα που έχουμε πραγματικά και εγγυημένα, γιατί κατά τα άλλα πολλά νούμερα δίνονται, είναι: 
Ότι από την CETA θα έχουμε όφελος- και θα ήθελα μου πείτε αν δουλεύετε κι εσείς με τα ίδια νούμερα, γιατί και από την Έκθεση που είδα υπογεγραμμένη από το Υπουργείο σας, δεν είδα κάτι διαφορετικό. 
Θα έχουμε όφελος 20 € μετά από δέκα χρόνια εφαρμογής, δηλαδή, μιλάμε για 0,03% έως 0,08% του Α.Ε.Π. του ευρωπαϊκού, το όφελος θα είναι άμεσα 0,02% για την Ε.Ε. και 0,06% για τον Καναδά. 
Στην απασχόληση, η άνοδος θα είναι 0,01% για τους ανθρώπους που έχουν χαμηλά προσόντα εργασιακά και 0,01% για τα υψηλά προσόντα και όλα αυτά τα νούμερα, βγήκε πρόσφατα το Σεπτέμβριο η ILO (Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας) και είπε ότι έχουν υπολογιστεί με τις προϋποθέσεις ότι έχουμε σταθερή ανεργία και σταθερή κατανομή του εισοδήματος. 
Αν ακολουθεί το πρότυπο των Ηνωμένων Εθνών, οι δείκτες βγαίνουν αρνητικοί. 
Επίσης, τα νούμερα που είχε δώσει το Υπουργείο, είναι της τάξης όχι του δεύτερου μηδενικού, αλλά του πρώτου. Νομίζω, ότι αυτά που δίνουμε είναι λίγα για αυτά που παίρνουμε».
                                               ΠΗΓΗ:www.vouliwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου