Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Χωρίς συνταγματολόγους αλλά με... Δούρου & Κιμούλη, η «Επιτροπή Τσίπρα» για τη συνταγματική αναθεώρηση!

Η πρώτη συνάντηση της επιτροπής που συγκρότησε ο Αλέξης Τσίπρας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στόχος της επιτροπής είναι η διεξαγωγή ενός «εθνικού διαλόγου» πριν από την εκκίνηση της προβλεπόμενης εκ του συντάγματος κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Η επιτροπή παρουσιάζει μία ενδιαφέρουσα σύνθεση, με πληθώρα μελών από τον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και πολιτικό χώρο, με παρουσίες ακόμα και από τον χώρο της τέχνης.
Συντονιστής της επιτροπής θα είναι ο κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ Μιχάλης Σπουρδαλάκης.
Μέλη της επιτροπής είναι, από τον ακαδημαϊκό χώρο οι Ιωάννης Γκόλιας (Πρύτανης ΕΜΠ), Αθανάσιος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), Ναπολέων Μαραβέγιας (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Νίκος Μουζέλας (Ομότιμος Καθηγητής LSE), Πέτρος Παραράς, (Ομότιμος Καθηγητής ΔΠΘ, πρώην αντιπρόεδρος ΣτΕ) και Ανδρέας Δημητρόπουλος (Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ).
Από τον επιχειρηματικό χώρο συμμετέχουν οι: 
Κωνσταντίνος Μίχαλος (Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας) και Αναστάσιος Τζήκας (Πρόεδρος Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας).
Εκτός από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και ακαδημαϊκού χώρου, επελέγη ως μέλος της επιτροπής ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ενώ ως εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης επελέγησαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.
Η επιτροπή σε αυτή την ιδιόμορφη σύνθεση έχει επιφορτιστεί με το έργο της διεξαγωγής ενός «διαλόγου» με στόχο την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2017, και στη συνέχεια θα παραδώσει στη Βουλή τα αποτελέσματα του διαλόγου. Αυτό μάλιστα παρουσιάστηκε ως προαπαιτούμενο για την έναρξη της επίσημης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όπως ορίζεται από το άρθρο 110 του Συντάγματος και τον κανονισμό της Βουλής.
Για παράδειγμα, ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την επιλογή του ηθοποιού Γιώργου Κιμούλη, ενώ μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας διατύπωσαν δημόσιες επιφυλάξεις και για την επιλογή του κ. Παραρά, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος συμμετείχε στην Επιτροπή εκλαϊκευσης του Συντάγματος της Χούντας.

Βγαίνοντας πάντως από τη σημερινή πρώτη συνάντηση της Επιτροπής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:
«Παίρνουμε μία πρωτοβουλία που δεν θέλουμε να είναι κυβερνητική πρωτοβουλία, εξ ου κι εσείς είστε εδώ, εκπροσωπείτε, όχι μόνο διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους ή ακαδημαϊκούς χώρους, αλλά εκπροσωπείτε και το ευρύτερο φάσμα των απόψεων που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία».
«Θέλουμε, όμως, πριν από την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα διαδικασία να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα, ώστε ο τελευταίος βουλευτής, τα κόμματα, η Βουλή ως συλλογικό υποκείμενο, να έχει καταγεγραμμένες τις απόψεις, τις αντιθέσεις, τις συμπτώσεις και τις πιθανές συνθέσεις, μέσα από μία πλατιά και ουσιαστική διαδικασία διαλόγου. Γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολήσει ει δυνατόν τον τελευταίο πολίτη, για το τι πρέπει να αλλάξει και τι όχι, ποια είναι η γνώμη και η άποψη σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο για τη συγκρότηση όλων των διαδικασιών, γιατί το Σύνταγμα διέπει ως θεσμικό πλαίσιο όλες τις διαδικασίες του πολιτεύματος, της πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής ζώης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρένα Δούρου, εξερχόμενη από το Μαξίμου ξεκαθάρισε πως η παρούσα διαδικασία δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την εκ του Συντάγματος προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ επεσήμανε πως είναι σημαντικό να ακουστεί η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης που «είναι πάρα πολύ κοντά στον πολίτη και την καθημερινότητά του και άρα φέρει πολύ σπουδαία εμπειρία».
                                                  ΠΗΓΗ:www.kathimerini.gr
================================================================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου