Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Οχι λόγια αλλά συγκεκριμένα έργα από Σκουρλέτη ζητά ο Γ. Πατούλης

 Κοστολογημένο πλάνο έργων & παρεμβάσεων από την LAMDA στο σχέδιο του Δήμου Αμαρουσίου
Με επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη, του επισημαίνει ότι δεν έχει κανένα δικαίωμα να διαπραγματεύεται εν κρυπτώ με τη διαχειρίστρια εταιρεία του ΜΑLL, αντισταθμιστικά ανταλλάγματα τόσο για άλλους Δήμος, όσο και για το Δήμο Αμαρουσίου, αφού τίθενται ηθικά και πολιτικά ζητήματα για την επιλογή αυτή. 
Επιπλέον, τον καλεί να πάψει να υπεκφεύγει και να τοποθετηθεί με επίσημο τρόπο πάνω στα ζητήματα που του έχουν τεθεί από πλευράς Δήμου.
Ο Γ. Πατούλης ζητά από τον Υπουργό συγκεκριμένα έργα και χρονοδιαγράμματα υλοποίησης τους, καθώς και την παραχώρηση ακινήτων του Δημοσίου στο Δήμο, που σήμερα διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής. 
Ενώ αναφέρει πως υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διεκδικήσεων από την εταιρεία που διαχειρίζεται το MALL, για χρηματοδότηση κοστολογημένων παρεμβάσεων και έργων σε γειτονιές της πόλης που βρίσκονται γύρω από το εμπορικό κέντρο.
Παράλληλα, επαναλαμβάνει την απόφαση του Δήμου να διεκδικήσει μαζί με τους δημότες αυτά που η πόλη δικαιούται και διαχρονικά της αρνείται η Κεντρική Εξουσία.
                                                   Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
                                                                Κύριε Υπουργέ,
Έλαβα την απαντητική σας  επιστολή σχετικά με τα ζητήματα που σας έθεσα σχετικά με τις παρεμβάσεις και τα έργα που πρέπει να προωθήσει  το Υπουργείο σας για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου του Δήμου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης και θεσμοθέτησης ενός Ειδικού Χωρικού Σχεδίου και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ που έχει υποβληθεί για την περιοχή του πρώην ολυμπιακού χωριού τύπου, στο οποίο σήμερα λειτουργεί το εμπορικό κέντρο MALL.
Από την απάντηση αυτή έκπληκτος διαπίστωσα ότι:
Δεν  έχετε την πολιτική βούληση να συμβάλλετε ως εκπρόσωπος της Κεντρικής Κυβέρνησης με έργα και παρεμβάσεις τα οποία σας πρότεινα

Χρησιμοποιείτε  ως άλλοθι το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αυθαιρεσίες έγιναν στο παρελθόν με την ανοχή ή και την ενεργό συμμετοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων, με αποτέλεσμα να θεωρείτε ότι εσείς δεν έχετε καμία ευθύνη να αποκαταστήσετε τη ζημιά που έγινε.
•►Αρνείστε ότι το Κράτος έχει συνέχεια, όπως συμβαίνει σε όλες τις πολιτισμένες χώρες και κατηγορείτε το Δήμο Αμαρουσίου για παθητική στάση απέναντι σε ένα πρόβλημα που η σημερινή Διοίκηση του το παρέλαβε και προσπαθεί εδώ και δέκα χρόνια, να βρει λύσεις.
Παραδέχεστε δημόσια ότι έχετε έρθει σε επαφή με γειτονικούς Δήμους που εσείς θεωρείτε ότι επλήγησαν από τη λειτουργία του MALL, προκειμένου να τους αποδοθούν αντισταθμιστικά τέλη. Κι εύλογα αναρωτιόμαστε: 
ποιός θα πληρώσει τα αντισταθμιστικά τέλη, το Κράτος ή η εταιρεία που διαχειρίζεται το MALL.
Αν είναι η διαχειρίστρια εταιρεία που θα πληρώσει, σε ποια ευνομούμενη χώρα ο Υπουργός διαπραγματεύεται πίσω από «κλειστές πόρτες» το ύψος των ανταποδοτικών τελών με μια εταιρεία, χωρίς διαφάνεια; Και με ποια κριτήρια κάνει στη συνέχεια τη «μοιρασιά», όπως ακούμε ότι γίνεται;
Με ποιους Δήμους έχετε έρθει σε επαφή, με αυτούς που είναι προσκείμενοι στον κομματικό σας χώρο; 
Με το Δήμο Αμαρουσίου που είναι ο πιο άμεσα εμπλεκόμενος κι επιβαρυμένος από τη λειτουργία του MALL γιατί αρνείστε να συνομιλήσετε;

Μιλάτε για τους αγώνες των κατοίκων του Αμαρουσίου που δικαιώθηκαν δικαστικά με την απόφαση του ΣτΕ, αλλά ξεχνάτε να αναφέρετε ότι ανάμεσα τους βρίσκονται και στελέχη της σημερινής Διοίκησης του Δήμου, οι οποίοι εδώ και πολλά χρόνια προσπαθούν μέσω της Δικαιοσύνης να αποκατασταθεί η νομιμότητα στην πόλη.
Παράλληλα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για το Ε.Χ.Σ. του MALL, το ΤΑ.Ι.Π.Ε.Δ. που είναι μια εταιρεία του Δημοσίου της οποίας εσείς προΐσταστε, ξεπουλά τους ελεύθερους χώρους γύρω από αυτό σε ιδιωτικά συμφέροντα, έναντι εξευτελιστικού τιμήματος, αντί να τα παραχωρήσει στο Δήμο Αμαρουσίου για να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής.
Κύριε Υπουργέ,
Από την απάντησή σας γίνετε φανερό ότι η Κυβέρνησή σας έχει ήδη συμφωνήσει με τη διαχειρίστρια εταιρεία του Εμπορικού Κέντρου για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο και τη Σ.Μ.Π.Ε. 
Την ίδια ακριβώς τακτική ακολουθήσατε και στην περίπτωση του Ελληνικού.
Επίσης από την επιστολή σας γίνεται πλέον φανερό ότι έχετε μπει και σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με την εταιρεία για τα αντισταθμιστικά οφέλη, χωρίς να έχετε βέβαια οποιαδήποτε θεσμική νομιμοποίηση γι αυτό, τα οποία επιθυμείτε να διαχειριστείτε με ξεκάθαρα κομματικά κριτήρια.
Επειδή όμως το «λογαριασμό» από τη λειτουργία του MALL τον πληρώνει κατά κύριο λόγο το Μαρούσι και οι κάτοικοι στις γειτονιές γύρω από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα.
Επειδή ως Υπουργός δεν έχετε ούτε το ηθικό, αλλά ούτε και το πολιτικό δικαίωμα να αρνείσθε τις ευθύνες που έχετε ως συνέχεια της Κεντρικής  Εξουσίας και τις υποχρεώσεις που απορρέουν εξ αυτής της θέσης απέναντι  στους πολίτες και την πόλη του Αμαρουσίου

Επειδή δεν σας εξουσιοδοτήσαμε ποτέ να διαπραγματεύεστε για λογαριασμό μας τα αντισταθμιστικά οφέλη που δικαιούται η πόλη μας από τη διαχειρίστρια εταιρεία του MALL, γιατί αυτό το κάνουμε εμείς ως Δήμος καλύτερα όλα αυτά τα χρόνια (απόδειξη η παιδική χαρά των 4 στρεμμάτων δίπλα στο Εμπορικό Κέντρο, το skate park επί της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, τα λεωφορεία της Δημοτικής Συγκοινωνίας, τα οχήματα για την πολιτική προστασία, κλπ), σας ζητώ να αφήσετε επιτέλους τις υπεκφυγές. 
Να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να προχωρήσετε  άμεσα
1Στην παραχώρηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ στο Δήμο Αμαρουσίου των ακινήτων ιδιοκτησίας Δημοσίου που βρίσκονται στα όρια της πόλης μας, τα οποία θα μετατρέψουμε σε ελεύθερους χώρους αναψυχής και πρασίνου, ώστε να αποκατασταθεί το περιβαλλοντικό ισοζύγιο της πόλης . Αναφέρομαι στα XEY γύρω από το  MALL, το Ο.Τ. 31 στην Αγία Φιλοθέη, το Κτίριο των Κεραμιστών στη Λ. Κηφισίας. Όλα αυτά έχουν μηδενικό δημοσιονομικό κόστος για τη χώρα.
2Να προχωρήσετε στην εκτέλεση έργων που θα αποφορτίσουν κυκλοφοριακά και περιβαλλοντικά το Μαρούσι. 
Έργα όπως η επέκταση του Μετρό στην Κηφισίας και η υπογειοποίηση της Κύμης. Τα έργα αυτά τα χρωστά διαχρονικά το Κράτος στο Μαρούσι και τώρα ήρθε η ώρα να τα αποδώσει.
3►Να χρηματοδοτήσετε για τον ίδιο λόγο την κατασκευή και τοποθέτηση δύο νέων πεζογεφυρών στη Λ. Κηφισίας.
4►Να διακόψετε κάθε συζήτηση για αντισταθμιστικά και αποδοσή τους σε άλλους Δήμους, 
πριν συζητηθεί το ζήτημα αυτό πρώτα από όλα με το Δήμο Αμαρουσίου.

 Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος έχουμε ήδη υποβάλλει προς τη διαχειρίστρια του MALL εταιρεία μια σειρά από προτάσεις για τη χρηματοδότηση έργων και παρεμβάσεων στις όμορες του εμπορικού γειτονιές (Ψαλίδι, Εργατικές Κατοικίες, Άγιος Θωμάς, Παράδεισος, Αγία Φιλοθέη). 

Προτάσεις κοστολογημένες και τεκμηριωμένες, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση για απαλλοτριώσεις και εξασφάλιση νέων  Κοινόχρηστών Χώρων Πρασίνου, για εκπόνηση κυκλοφοριακών μελετών, για ενίσχυση των κοινωνικών υποδομών, κλπ.
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου γνωρίζει τις ανάγκες της πόλης, γνωρίζει πώς να διεκδικεί με επιτυχία προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας. 
Κι από το Κράτος κι από την εταιρεία.
Αυτό που απαιτούμε από την Κεντρική Εξουσία κι από την εκάστοτε Κυβέρνηση, ανεξάρτητα από κόμματα, είναι αυτά που δικαιούμαστε. Κι αυτά που δικαιούμαστε είμαστε αποφασισμένοι να τα διεκδικήσουμε, μαζί με τους δημότες.
                                                                        Γιώργος Πατούλης
                                                                      Δήμαρχος Αμαρουσίου
                                               Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου