Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο Μάνος Αβαράκης & ο Κ. Θεμελής αύριο στις 8:30 μ.μ. στον Χώρο Τέχνης «Ιδιόμελο»

ΜΑΝΟΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΘΕΜΕΛΗΣ:
ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΝΩΣΤΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ
Την Κυριακή 29/5/16  σπουδαίος σολίστας της φυσαρμόνικας Μάνος Αβαράκης  έρχεται  μαζί με τον ηθοποιό και τραγουδιστή Κωνσταντίνο Θεμελή στον Χώρο Τέχνης «Ιδιόμελο» με ένα πρόγραμμα πολυδιάστατο και πλούσιο. Ο Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα, αυλοί, πιάνο και καλίμπα), μεταξύ άλλων,  θα παρουσιάσει δικές του ανέκδοτες συνθέσεις σε έργα Ελλήνων ποιητών και ο Κωνσταντίνος Θεμελής θα τραγουδήσει αλλά και θα αφηγηθεί «άγνωστες ιστορίες γνωστών τραγουδιών». 
Μαζί τους η Γεωργία Δεληγιαννοπούλου (τραγούδι, κιθάρα), 
ο Ανδρέας Μωρίκης (κιθάρα, φωνητικά) και 
ο Σταμάτης Βρεττός (φυσαρμόνικα).
Χώρος Τέχνης «Ιδιόμελο», Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Β. Κων/νου, Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)
Έναρξη: 20.30
Είσοδος: 10 ευρώ (με κρασί)
πληροφορίες – κρατήσεις: 210 6817042
                    ΜΑΝΟΣ ΑΒΑΡΑΚΗΣ
Ο Μάνος Αβαράκης γεννήθηκε στην Αθήνα.
Στα 1985 πήρε το Diplome superieure d΄execution από την Ecole Normale de Musique στο Παρίσι ως υπότροφος του Γαλλικού Κράτους για τα φλάουτα με ράμφος σε ρεπερτόριο της περιόδου Μπαρόκ (1600-1750).
Βιρτουόζος της φυσαρμόνικας, την έχει καθιερώσει αυτοτελώς στα ορχηστρικά σύνολα που συμμετείχε ως σολιστική συνοδεία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Έχει συμπράξει στην ορχήστρα του Μ. Θεοδωράκη σε μεγάλη περιοδεία σε Ευρώπη και Αμερική (1977-1978) όπου μάλιστα πήρε ιδιαίτερα εγκωμιαστικές κριτικές (Νέα Υόρκη, Βαρκελώνη, Στοκχόλμη, Μόναχο κ.α.). Ο Μάνος Χατζιδάκις εκτιμώντας τις δυνατότητές του έγραψε γ’ αυτόν, ένα αρκετά απαιτητικό μέρος στο έργο «Μύθοι μιας Γυναίκας». Με το Χρήστο Λεοντή συνεργάζεται ανελλιπώς, από το 1973, ενώ με τη Νένα Βενετσάνου από το 1978.
Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 600 συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με τους περισσότερους Έλληνες «τραγουδοποιούς», καθώς και σε εκτεταμένη δισκογραφία. Είναι ο μοναδικός, στην Ελλάδα τουλάχιστον, που έχει καλλιεργήσει την τεχνική του διαύλου, παίζοντας συγχρόνως με δυο διαφορετικές φλογέρες, επίσης χειρίζεται με πρωτότυπη τεχνική, το αφρικάνικο όργανο καλίμπα.
Έχει συμπράξει σε θεατρικές παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο (Ηρώδειο – Επίδαυρος), το Κ.Θ.Β.Ε., το Θέατρο Τέχνης επί Κ. Κουν. Έχει αναδείξει δε τις σολιστικές δυνατότητες των οργάνων που παίζει, σε ειδικές εκπομπές της τηλεόρασης και του Γ΄ Προγράμματος (κατόπιν προσκλήσεως του Μ. Χατζιδάκι). Επίσης έχει συμμετάσχει σε ταινίες των Θ. Αγγελόπουλου, Ζιλ Ντασέν, Μ. Κακογιάννη κ.α..
Από το 1996 συμμετέχει με την Ορχήστρα των Χρωμάτων (μαέστρος Μ. Λογιάδης), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο.
Από το 1985 – 2005 δημιούργησε την Τάξη φλάουτου με ράμφος και φυσαρμόνικας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας (πρώτος διευθυντής Γιώργος Κουρουπός), όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα κατέθεσε πρόγραμμα ολοκληρωμένων μουσικών σπουδών των φλάουτων με ράμφος, σύμφωνα με τα επίπεδα σπουδών της Ελληνικής Μουσικής Εκπαίδευσης. (Στα 1996 μετά τον τίτλο Διπλώματος φλογέρας που του απενεμήθη, ο αριστούχος μαθητής του Γ. Σταθόπουλος (16 ετών τότε) έπαιξε σε ειδική συναυλία το κονσέρτο Νο 2 (La Notte) του A. Vivaldi συνοδευόμενος από την Καμεράτα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (μαέστρος Αλεξ. Μυράτ) με μεγάλη επιτυχία). Επίσης από το 1985 έως πρόσφατα δίδαξε σε Αθηναϊκά Ωδεία έχοντας απονείμει τίτλους Πτυχίων και Διπλωμάτων σε αριστούχους μαθητές.
Στα 1996 ο Μουσικός Οίκος Φ. Νάκας, εξέδωσε εργασία του για πρώτη φορά στην Ελλάδα υπό τον τίτλο «21 Ελληνικά Ταξίδια» διασκευές παραδοσιακών σκοπών για σύνολο (Ντουέτο φλογέρες με πιάνο, τρίο και κουαρτέτι).
Τέλος, η μουσική παράσταση «εικόνες μουσικής … σε ηχοχρωμάτων τόπους» όπου εκτός από τα σολιστικά κομμάτια έχει μελοποιήσει κορυφαίους Έλληνες ποιητές (Σεφέρης, Ελύτης, Καβάφης κ.α.) και τα παρουσίασε με τους συνεργάτες του σε συναυλιακούς χώρους και μουσικές σκηνές (Παρνασσός, Ιανός, Καλαμάτα, Αγριά Βόλου, Χόρτο Πηλίου, Πάρος κ.α.).
               Κωνσταντίνος Αν. Θεμελής
Ο Κωνσταντίνος Αν. Θεμελής γεννήθηκε στο Φλαμπουράρι -ένα από τα Ζαγοροχώρια των Ιωαννίνων. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή Ιωαννίνων και στη συνέχεια σπούδασε φυσική στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ηθοποιία στην Επιθεώρηση Δραματικής Τέχνης της Ρούλας Πατεράκη, κλασικό μπαλέτο με δάσκαλο τον Γιάννη Μέτση και τεχνική Jazz με τη Λιλή Μπερδέ. Μελέτησε ιδιαίτερα την εκπαίδευση του ηθοποιού όπως αυτή αναπτύχθηκε στο "Θέατρο - Εργαστήριο" του Γιέρζυ Γκροτόφσκι και στο "Θέατρο Οντίν" του Εουτζένιο Μπάρμπα. Συμμετέχει στις συναντήσεις της Διεθνούς Σχολής Θεατρικής Ανθρωπολογίας (ISTA) η οποία έχει ως αντικείμενο έρευνας τις κοινές αρχές τεχνικής του ηθοποιού οι οποίες υπόκεινται στα παραστασιακά είδη των πολιτισμών Ανατολής και Δύσης. Ίδρυσε το "Θέατρο Στάλκερ" όπου, για πολλά χρόνια, ανέπτυξε τη δημιουργική του δραστηριότητα, κυρίως στον χώρο της παιδαγωγικής του ηθοποιού. Εργάζεται παράλληλα ως ηθοποιός/χορευτής και η πιο πρόσφατη συνεργασία του ήταν με το θέατρο "Σφενδόνη", όπου ερμήνευσε τους ρόλους του Βεληγκέκα, του σιόρ-Διονύση και του Εβραίου Ιακώβ στην παράσταση καραγκιόζη με ηθοποιούς "Λίγα απ' όλα". Διευθύνει το εργαστήριο "Οι σωματικές δράσεις του ηθοποιού: από τον Στανισλάβσκι μέχρι τον Γκροτόφσκι", και ετοιμάζει ένα βιβλίο για την Όπερα του Πεκίνου και τον μεγάλο της ηθοποιό Μέι Λανφάνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου