Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

«ΕφΣυν»:Παράνομη χωματερή στο κέντρο του Αμαρουσίου δίπλα σε κατοικίες...

      & κοντά σε γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια!!!
        Απειλή για τη δημόσια υγεία & το περιβάλλον
Δύο πρόστιμα από δύο διαφορετικές περιφερειακές αρχές και μία εισαγγελική κλήση φαίνεται ότι δεν... συνέτισαν τον Δήμο Αμαρουσίου από το να χρησιμοποιεί παρανόμως ως χωματερή το οικόπεδο στο οποίο ξέσπασε πυρκαγιά το απόγευμα της Παρασκευής.

Πρόκειται για έναν χώρο στην καρδιά του δήμου που διοικεί επί 12 συναπτά έτη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, και όπου αφήνεται εδώ και πολλά χρόνια κάθε λογής σκουπίδι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής αλλά και καταγγελίες της δημοτικής αντιπολίτευσης.
Η φωτιά που ξέσπασε στο οικόπεδο της οδού Μεσογείων 116 & Ωκεανίδων διαμόρφωσε μια αποπνικτική κατάσταση από τους καπνούς και τη δυσοσμία.
Η Πυροσβεστική επενέβη άμεσα, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», η φωτιά σιγόκαιγε μέχρι το Σάββατο.
Στο οικόπεδο που βρίσκεται λιγότερο από 500 μέτρα από γνωστά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια υπήρχαν σκουπίδια, κλαδιά, μπάζα και παλιά μηχανήματα, σύμφωνα με την Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα.

Ηταν τόσο αποπνικτική η ατμόσφαιρα που κάτοικοι επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα σε συγγενικά σπίτια ή ξενοδοχεία, όπως περιέγραφαν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, από την οποία ζητούσαν στοιχεία για την πυρκαγιά λέγοντας ότι προτίθενται να καταθέσουν αγωγές κατά του δήμου. Τα αίτια θα ερευνηθούν από την Πυροσβεστική.
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η παράνομη χρήση του χώρου για απόσυρση δημοτικών οχημάτων, αποθήκευση και μεταφόρτωση στερεών αποβλήτων του Δήμου Αμαρουσίου έχει προκύψει εδώ και πολύ καιρό.
Αρχικά τον Σεπτέμβριο του 2013 (επί διοίκησης Σγουρού) και στη συνέχεια τον Μάρτιο του 2016 (επί διοίκησης Ρένας Δούρου) επιβλήθηκαν στον Δήμο Αμαρουσίου πρόστιμα συνολικού ύψους 22.000 ευρώ και η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, έπειτα από αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας οι οποίες κατέγραψαν σημαντικές παραβάσεις, επισημαίνοντας τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και κρίνοντας ότι ο χώρος αποτελεί ανθυγιεινή εστία ανάπτυξης τρωκτικών και εντόμων.
                                                           «Καίγονταν τα χλωρά»
«Η δημοτική αρχή κλήθηκε να προχωρήσει σε άμεση απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων και στερεών αποβλήτων, να προβεί σε καθαρισμό του χώρου και να μεριμνήσει για τη σύννομη αδειοδότηση και λειτουργία των εγκαταστάσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο συμβάν της Παρασκευής» υπογραμμίζει η περιφερειακή αρχή, καλώντας εκ νέου τον Δήμο Αμαρουσίου «να πράξει τα αυτονόητα».
Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει η «Εφ.Συν.» δίνουν μια καλή εικόνα για την κατάσταση στο οικόπεδο που νοικιάζει ο δήμος στην οδό Μεσογείων.
Παρ’ όλα αυτά μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου αρμόδιος για την καθαριότητα, Β. Κόκκαλης, ισχυρίστηκε ότι στο σημείο υπήρχαν «μόνο κλαδιά και ξύλα» και «γι’ αυτό και η πυρκαγιά έσβησε σε μισή ώρα», ενώ ο καπνός ήταν πυκνός «γιατί καίγονταν χλωρά».
«Κατηγορηματικά σας λέω ότι δεν υπήρχαν σκουπίδια. 
Η απόθεση ογκωδών (σ.σ. μπαζών κ.λπ.) δεν είναι παράνομη. 
Τώρα αν κάποιος πέταξε και μια σακούλα σκουπίδια είναι άλλο θέμα. Ούτε ο χώρος είναι παράνομη χωματερή. 
Προ δύο ετών είχε ζητήσει η Περιφέρεια να μάθει από κάθε δήμο ποιους χώρους χρησιμοποιεί για να εναποθέτει απορρίμματα και τον είχαμε δηλώσει» συμπλήρωσε.
Κατά την εκδοχή του, το οικόπεδο ήταν καθαρό μέχρι πριν από μιάμιση εβδομάδα, η δημοτική αρχή πειθάρχησε στην παλαιότερη εισαγγελική κλήση και τα κλαδιά και τα ογκώδη συσσωρεύτηκαν επειδή «ήταν κλειστός ο ΧΥΤΑ Φυλής». 
Ηταν όμως ανοιχτό το ΕΜΑΚ που δέχεται κλαδέματα...
                                                                          Οι καταγγελίες
Το οικόπεδο «δεν σταμάτησε ποτέ να λειτουργεί ως χώρος εναπόθεσης» απαντά κατηγορηματικά ο Λ. Μαγιάκης, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Αμαρουσίου, τονίζοντας ότι και στο παρελθόν έχουν γίνει πολλές καταγγελίες για την παράνομη χωματερή τόσο από την παράταξή του όσο και από το Σωματείο Εργαζόμενων.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο. 
Συμπτωματικά, τελευταίο θέμα στην ημερήσια διάταξη είναι η ανάθεση σε ιδιώτη της μεταφοράς ογκωδών απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.
Ο κ. Μαγιάκης μιλά για 
«ειδική και σκανδαλώδη περίπτωση. Παίζεται το κόλπο με τις απευθείας αναθέσεις με 24.800 ευρώ, που είναι το όριο, πάντοτε στον ίδιο υπεργολάβο».
Ο κ. Κόκκαλης επ’ αυτού λέει πως θα γίνει διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου...
                                                         Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
                        ΠΗΓΗ: //www.efsyn.gr/arthro/apeili-gia-ti-dimosia-ygeia-kai-perivallon
                                                                      Έντυπη έκδοση
                                                                   € $  ●► « » ▲▼◄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου