Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Οι θέσεις της «ΕΝΟΤΗΤΑΣ» για τον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής 2017

Την Τρίτη 26-6-2018 ο δήμαρχος κ. Πατούλης παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2017.
Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν για τον Απολογισμό του Δήμου ο επικεφαλής της παράταξης Λ. Μαγιάκης και η δημοτική σύμβουλος κα Αικ. Ψάλτη.
Στην ομιλία του ο επικεφαλής της παράταξης αναφέρθηκε σε καίριες αποφάσεις που ελήφθησαν από το Δήμο το 2017  δεν υπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών, σε αντίθετη κατεύθυνση από το δημοκρατικό και αναπτυξιακό όραμα της παράταξης για την πόλη:
●►Ο Ισολογισμός του 2016 έκλεισε με συσσωρευμένη ζημία για το Δήμο ύψους 106 εκ. και συνολικές υποχρεώσεις προς τρίτους 132 εκ. Παρά τη μείωση το χρέος του Δήμου είναι πολύ μεγάλο, ίσο περίπου με το τριπλάσιο των ετήσιων εσόδων του.
●►Η πολιτική που ασκήθηκε από την Κοινωφελή Επιχείρηση επιβάρυνε τους δημότες με υψηλά δίδακτρα. Η συνέχιση της λειτουργίας της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ, που πρόσφατα έκλεισε, μετάφερε στο Δήμο ζημίες 1εκ. €. Το 2017 ο Δήμος ανέλαβε επίσης τις ζημιές της ΔΕΑΔΑ ύψους περίπου 20εκ. € και τις συσσωρευμένες ζημίες της ΚΕΤΕΔΑ ύψους 9 εκ. Οι ζημίες αυτές δημιουργήθηκαν από προηγούμενες διοικήσεις, αλλά και τη διοίκηση Πατούλη
●►Το 2017 ο Δήμος αποζημίωσε την Κ/Ξ της ελεγχόμενης στάθμευσης με 1,5 εκ. €, χωρίς τους τόκους, αποτέλεσμα της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013.
●►Η παραχώρηση του χώρου στάθμευσης στο ΙΑΣΩ σε ιδιώτη  κατέληξε στο γνωστό φιάσκο.
●►Η ιδιωτικοποίηση της φύλαξης των εγκαταστάσεων του Δήμου έχει στοιχίσει, μέχρι τώρα, 618.325 €.
●►Συνεχίστηκε η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων για τη συντήρηση των οχημάτων του Δήμου ύψους 3,5 εκ., την εκχώρηση των ανταποδοτικών τελών για τον ηλεκτροφωτισμό, τη μεταφορά των Ογκωδών στο ΧΥΤΑ, τη γραμμή Δημότη, τη Φιλαρμονική. Η τελευταία έχει κοστίσει, μέχρι τώρα, 182.072 €.
●►Οι απευθείας αναθέσεις εργασιών και προμηθειών που συνήθως κατευθύνονται σε ημετέρους ανήλθαν στο ποσό των 1,4εκ. €
Υπογράμμισε επίσης, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω προβλήματα που συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα σε βάρος της ποιότητας ζωής των πολιτών και της λειτουργικότητας της πόλης:
●►Έλλειψη πολιτικής για την άναρχη στάθμευση στο εμπορικό και το υπερτοπικό κέντρο της πόλης.
●►Βιοκλιματική Αναβάθμιση-Ποδηλατόδρομος. Κακή ποιότητα κατασκευής
●►Έλλειψη μελέτης βιώσιμης κινητικότητας και καθυστερήσεις στην εφαρμογή των Κυκλοφοριακών Μελετών
●►Ελλιπή μέτρα οδικής ασφάλειας πεζών και οχημάτων
●►Κακή κατάσταση πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων
●►Ελλείψεις σε σχολικές υποδομές και παιδικούς σταθμούς
●►Μη αντιμετώπιση των αιτημάτων των κατοίκων από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας
●►Ελλιπής επίβλεψη και καθυστερήσεις των τεχνικών έργων. Επιβάρυνση των ιδίων πόρων του Δήμου με απολογιστικά προς τους εργολάβους
●►Υπερβολική ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και άδεια χρήσης μουσικών οργάνων στο κέντρο της πόλης
●►Καθυστέρηση στην Εκπόνηση Τοπικού σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων και την ευαισθητοποίηση για Ανακύκλωση που κυμάνθηκε μόλις στο 5% έναντι στόχου 50% για το 2020.
●►Έλλειψη μέτρων ασφαλείας για τους εργαζόμενους-ατυχήματα
●►Κακή ποιότητα των εγκαταστάσεων της Καθαριότητας και των Συνεργείων. Λειτουργία παράνομης χωματερής
●►Πλημμελής φροντίδα για τους κοινόχρηστους χώρους και το πράσινο
●►Καθυστέρηση στη Μελέτη διευθέτησης-ανάπλασης ρέματος Σαπφούς
●►Καθυστερήσεις στην Τακτοποίηση πολεοδομικών εκκρεμοτήτων και εντάξεων νέων περιοχών στο σχέδιο
●►Μη αποζημίωση ιδιοκτητών απαλλοτριωμένων χώρων
●►Καθυστέρηση στην καταγραφή της δημοτικής περιουσίας
Παρά την υποχρηματοδότηση της Τοπικής αυτοδιοίκησης, την ασφυκτική της εποπτεία από το Κράτος και τις καθυστερήσεις από την Περιφέρεια Αττικής που προκύπτουν από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η διοίκηση Πατούλη φέρει και αυτή μεγάλη ευθύνη.
Δεν αντιστέκεται ουσιαστικά, παρά μόνο στα λόγια, σε αυτές τις πολιτικές.
Οι επιλογές της είναι στην κατεύθυνση των ιδιωτικοποιήσεων, των έργων βιτρίνας, στην εξυπηρέτηση των πελατειακών σχέσεων, εστιάζοντας στην επικοινωνία και όχι στην ουσία και τη συμμετοχή των πολιτών.
Και κατέληξε λέγοντας:
Προβάλλουμε στους δημότες ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης του Δήμου με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα, χωρίς ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ, με μόνιμη και σταθερή εργασία και διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζόμενων.
Δίνουμε έμφαση στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του πολίτη, την αλληλεγγύη στα προβλήματα που έχει επιφέρει η κρίση, την προστασία της λαϊκής περιουσίας από τους Πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του πολιτισμού, και τη φροντίδα για την εκπαίδευση και τα προβλήματα της νεολαίας.
Απορρίπτουμε το νομοσχέδιο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1 και διεκδικούμε ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο με επαρκή χρηματοδότηση από το Κράτος, χωρίς τοπικούς φόρους,  δημοτική αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων, μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων, τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, απλή αναλογική στην εκλογή του Δημοτικού Συμβουλίου και έμμεση εκλογή του Δημάρχου από αυτό.
Η δημοτική σύμβουλος κα Ψάλτη αναφέρθηκε κυρίως στις απώλειες των δημόσιων και ιδιωτικών ελεύθερων χώρων, λόγω μη αποζημίωσης των δικαιούχων, την επέκταση των υπερτοπικών χρήσεων και των μεγάλων εμπορικών κέντρων και την καθυστέρηση στην τροποποίηση του γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
                                                                    28-6-2018
                                                         ●►€ $   « » ▲▼◄►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου