Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2016

Πολυ-πολιτισμικές αγριότητες στον καταυλισμό του χοτ σποτ της Μόριας!

«Άγρια νύχτα» η νύχτα που πέρασε για πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες που μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό του χοτ σποτ της Μόριας. Ένα μεγάλο μέρος του, πυρπολήθηκε από αλληλοσυγκρουόμενες ομάδες Αφγανών και Πακιστανών ενώ υπήρξαν και δεκάδες τραυματισμοί τρεις εκ των οποίων μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης
Ενώ οι υπόλοιποι αντιμετωπίσθηκαν από γιατρούς μη Κυβερνητικών οργανώσεων που δρουν στο χώρο. Εκατοντάδες είναι αυτοί οι οποίοι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό κινούμενοι προς την πόλη της Μυτιλήνης ή στα γύρω κτήματα όπου πέρασαν τη νύχτα.
 Οι συμπλοκές άρχισαν μεταξύ Αφγανών και πακιστανών περίπου στις 11 πριν τα μεσάνυχτα χθες Τετάρτη. Από άγνωστη αιτία. 
Οι Πακιστανοί κατηγορούν τους Αφγανούς για μαφιόζικες πρακτικές ελέγχου στου χοτ σποτ ενώ οι Αφγανοί από την άλλη μεριά κατηγορούν τους Πακιστανούς για κλοπές τροφίμων ακόμα και για σεξουαλικές παρενοχλήσεις παιδιών και γυναικών οικογενειών Αφγανών στην περιοχή των τουαλετών και των μπάνιων στη βορειοανατολική πλευρά του χώρου. 
Το τελευταίο είναι και το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά χθες κατακαίοντας μεγάλο μέρος σκηνών με ρουχισμό, υπνόσακους κι υποδομές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ακολούθησαν άγριες συγκρούσεις ανάμεσα σε αντιμαχόμενες φατρίες οπλισμένων με λοστούς και μαχαίρια. 
Ας σημειωθεί ότι η μικρή δύναμη της Αστυνομίας, δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τις άγρια αντιμαχόμενες πλευρές ενώ το ρεπορτάζ αναφέρει πως σε κάποιες περιπτώσεις η κόπωση των Αστυνομικών μετά από ενασχόληση με καθημερινές συγκρούσεις στο χοτ σποτ δεν επέτρεψε την αξιολόγηση της όλης κατάστασης η οποία σύντομα έγινε εκτός ελέγχου.
Από τις 12,30 τα μεσάνυχτα όταν και ελέγχθηκε η φωτιά από δυνάμεις της πυροσβεστικής και μέχρι τα χαράματα όλος ο καταυλισμός με εξαίρεση το τμήμα των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, είχε εγκαταλειφτεί από την Ελληνική Αστυνομία και τις μη Κυβερνητικές οργανώσεις που λειτουργούν εκεί. 
Ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι κανένα στέλεχος της Frontex, μέλος της πολυπληθούς δύναμης που επιχειρεί στο νησί δεν βρίσκεται στο χοτ σποτ από τη δύση έως της ανατολή. Παρά τις πιεστικές τεράστιες ανάγκες τόσο της διεκπεραίωσης των υποθέσεων αιτήσεων ασύλου όσο και της περιφρούρησης και της τάξης του χοτ σποτ, οι Ευρωπαίοι Αστυνομικοί εργάζονται ελάχιστες ώρες και σύμφωνα με το ωράριο εργασίας στις πατρίδες τους αλλά όπως καταγγέλλεται και με πολύ αργούς ρυθμούς.
Μέχρι και τα χαράματα ο καταυλισμός ήταν ανοικτός σε όποιον ήθελε να μπει ή να βγει από αυτόν. Ενώ εντύπωση προκαλεί ότι κανένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας ή όποιας στρατιωτικής ή άλλης αρχής δεν εμφανίστηκε ούτε μια στιγμή.  
Εκατοντάδες άνθρωποι κυρίως πρόσφυγες Αραβικής καταγωγής με τις οικογένειες τους εγκατέλειψαν το χοτ σποτ φοβούμενοι για την ασφάλεια τους. 
Πολλοί από αυτούς κοιμήθηκαν στα γύρω λεηλατημένα ενάμιση χρόνο τώρα, κτήματα ενώ άλλοι οδικά μ μωρά στην αγκαλιά πανικόβλητοι κινήθηκαν προς τη πόλη της Μυτιλήνης και πολλοί προς το άγνωστο χωρίς κανείς να τους εμποδίζει ή έστω να τους ελέγχει. 
Ας σημειωθεί εδώ ότι Αστυνομικοί που βρισκόταν χθες στον εξωτερικό χώρο του καταυλισμού μιλούσαν για ελάχιστη δύναμη που αδυνατεί να ελέγξει περισσοτέρους από 2000 μετανάστες και πρόσφυγες που χωρίς απολύτως κανένα σχεδιασμό ζουν στο χοτ σποτ. 
«Μέσα στο χώρο ο καθένας ζει όπου θέλει. Δεν υπάρχουν προστατευτικοί διαχωρισμοί ανάμεσα στους διαμένοντες. Ο φράκτης στη βόρεια πλευρά του χοτ σποτ έχει πλήρως καταστραφεί ενώ η δυνατότητα που έχει δοθεί σε όλους να βγαίνουν και να κυκλοφορούν σε όλο το νησί τους έχει επιτρέψει να οπλοφορούν με μαχαίρια στη μεγάλη τους πλειοψηφία» έλεγαν.   
Όλη νύχτα κάτοικοι της Μόριας και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή του χοτ σποτ είχαν σπεύσει στις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να τις προστατεύσουν κυρίως από τη φωτιά σε περίπτωση που ξέφευγε εκτός του καταυλισμού. 
Ας σημειωθεί ότι σε επαφή με τον καταυλισμό και ιδίως στο βόρειο τμήμα του είναι κτήματα με ξερά χόρτα γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τις ιδιοκτησίες σε περίπτωση που φυσούν νότιοι άνεμοι και η όποια φωτιά σαν τη χθεσινή ξεφύγει από τον έλεγχο.
Ενώ όσοι συλλαμβάνονται επ’ αυτοφώρω κυρίως από τους ίδιους τους πολίτες και παραδίδονται στην Αστυνομία αφήνονται σε μια δυο μέρες ελεύθεροι αφού δικάζονται και τους επιβάλλονται μικροποινές με αναστολή. «Έτσι επιστρέφουν στον καταυλισμό και φυσικά περνούν έξω από τα σπίτια μας γελώντας και απειλώντας μας». 
Οι ίδιοι τέλος κατήγγειλαν περιστατικά πορνείας στην οποία επιδίδεται μικρός αριθμός γυναικών από αφρικανικές χώρες προκειμένου να επιβιώσουν αφού μετά από τον δίμηνο και πλέον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο δεν διαθέτουν χρήματα. Η παράκαμψη της εθνικής οδού Μυτιλήνης Καλλονής στο ύψος της διασταύρωση με την παλιά επαρχιακή οδό της Μόριας έλεγαν, μετατρέπεται σε πιάτσα αγοραίου έρωτα.
Χθες Τετάρτη 1 Ιουνίου το πρωί, στη Λέσβο σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, εγκλωβισμένοι σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας ζούσαν 3252 άτομα. Περίπου 1000 από αυτά στον καταυλισμό του καρά Τεπέ και οι υπόλοιποι στο χοτ σποτ της Μόριας.
                                               Στρατής Μπαλάσκας / ΑΠΕ - ΜΠΕ
                                                     ΠΗΓΗ:www.lesvosnews.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου