Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Απαίτησαν να γίνει τζαμί η «Αγιά Σοφιά», χιλιάδες Τούρκοι διαδηλωτές!!!

Χιλιάδες πιστοί μουσουλμάνοι ζήτησαν το Σάββατο να μπορέσουν να προσευχηθούν μέσα στη βασιλική της Αγίας Σοφίας μνημείο εμβληματικό και φημισμένο της Κωνσταντινούπολης που έγινε μουσείο έχοντας μετατραπεί προηγουμένως από εκκλησία σε τζαμί μεταφέρουν τα τουρκικά μέσα.
Μετά από μια προσευχή - salât - που πραγματοποίησαν μπροστά από την Αγία Σοφία στην οποία προίστατο ένας ιμάμης που ήρθε από τη Μέκκα της Σ.  Αραβίας, οι πιστοί άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της μετατροπής του περίφημου ναού και πάλι σε τζαμί.
«Να σπάσουν οι αλυσίδες,ν΄ανοίξει η Αγία Σοφία», κραύγαζαν χιλιάδες άτομα  μπροστά από το μουσείο μετέφερε το πρακτορείο Dogan.
«Στο όνομα των εκατοντάδων χιλιάδων αδερφών μας ζητάμε να μπορέσουμε να προσευχηθούμε στο εσωτερικό του τζαμιού της Αγίας Σοφίας», δήλωσε όπως αναφέρεται από το Dogan, ο πρόεδρος της ένωσης της Νεολαίας της Ανατολίας ο  Salih Turhan, που οργάνωσε την εκδήλωση την παραμονή του ετήσιου  εορτασμού της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς.
Χτισμένη στην είσοδο των στενών του Βοσπόρου και του Κεράτιου κόλπου η Αγία Σοφία όπου στέφθηκαν οι βυζαντινοί αυτοκράτορες μετατράπηκε σε τζαμί τον XVαι. μετά την πτώση της Κωνσταντινούπολης στα χέρια των Οθωμανών το  1453.
Ανεγέρθηκαν μιναρέδες γύρω από το βυζαντινό θόλο.
Το αρχιτεκτονικό αριστούργημα οικοδομήθηκε τον  VIο αι. η Αγία Σοφία παροπλίστηκε και μετατράπηκε σε μουσείο στη δεκαετία το 1934 υπό το κοσμικό καθεστώς του Mustafa Kemal Atatürk και αποτελεί αντικείμενο πολεμικής μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Έπειτα πό την άνοδο στην εξουσία το 2002 του AKP  του νυν προέδρου Recep Tayyip Erdogan, οι υπερασπιστές του κοσμικού κράτους ανησυχούν για ενδεχόμενη επαναμετατροπή της Αγ Σοφίας σε τζαμί. (28.5.16 afp/nxp)
Εδώ και κάποια χρόνια οι πιέσεις εντείνονται για την μετατροπή του μνημείο σε τζαμί.
Αυτό το αίτημα βρίσκει απήχηση σε διευθύνοντες του AKP.
Το 2013  οαντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφθασε να το ευχηθεί.
Πάνω από 1 εκατομύρια άτομα αναμένονταν στην Κωνσταντινούπολη για μια γιγαντιαία ιστορική αναβίωση διοργανωμένη από τις αρχές. 
                                                             ΠΗΓΗ:dimpenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου