Παρασκευή, 3 Ιουνίου 2016

Στα... άδυτα της Τεκτονικής Στοάς


Τις πύλες της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, του μυστηριώδους κτιρίου στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Σουρμελή, στο κέντρο της Αθήνας, που παρέμεναν για περισσότερο από έναν αιώνα ερμητικά κλειστές για το κοινό, αποφάσισαν να ανοίξουν οι τέκτονες, ανεβάζοντας στην ιστοσελίδα τους φωτογραφίες από το εσωτερικό της μασονικής στοάς. 
Οπως προκύπτει από τις φωτογραφίες, πίσω από τις βαριές πόρτες του επιβλητικού κτιρίου βρίσκονται βιβλιοθήκες, μουσειακοί χώροι, αίθουσες συνεδριάσεων και εκδηλώσεων, αλλά και δωμάτια που παραπέμπουν σε χώρους προσευχής, ενώ στις περισσότερες αίθουσες κυριαρχούν το μαρμάρινο στοιχείο και οι ξύλινες επενδύσεις.
Στην ιστοσελίδα
Οπως αναφέρουν οι τέκτονες στην ιστοσελίδα τους, η πρώτη τεκτονική στοά στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1782, στη βενετοκρατούμενη Κέρκυρα, και υπαγόταν στη Μεγάλη Στοά της Βερόνας. 

Μέσα σε λίγες δεκαετίες, οι μασονικές στοές πολλαπλασιάστηκαν, ενώ η πρώτη μεγάλη στοά στον ελλαδικό χώρο εμφανίστηκε το 1811, με την ονομασία «Γαληνοτάτη Μεγάλη Ανατολή της Ελλάδος, κατ Ανατολήν Κερκύρας, 1811». 
Το 1863 δημιουργήθηκε στην Αθήνα νέα τεκτονικήστοά, με το όνομα «Πανελλήνιον», ενώ το 1864 ενώθηκαν επτά στοές από διάφορες πόλεις με σκοπό τη δημιουργία ενός μεγάλου τεκτονικού κέντρου με έδρα την Αθήνα, που το 1936 μετονομάστηκε σε «Μεγάλη Στοά της Ελλάδος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ιστοσελίδα γίνεται εκτενής αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο που οι τέκτονες υποστηρίζουν ότι έχουν προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, ενώ υπάρχει και λίστα επιφανών Ελλήνων (ανάμεσά τους, ήρωες του 1821, πρώην πρωθυπουργοί και άλλα ιστορικά πρόσωπα), που οι ίδιοι οι τέκτονες σπεύδουν να κατατάξουν (χωρίς να παραθέτουν περισσότερα στοιχεία) μεταξύ εκείνων οι οποίοι έχουν ασπαστεί τον ελευθεροτεκτονισμό.
                                                         ΠΗΓΗ:www.dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου