Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Ξεκινά φορολογικός «Αριστερός» καύσωνας

         Ποιες επιβαρύνσεις έρχονται από σήμερα
Διπλή επίθεση στο εισόδημα μέσω της αύξησης των φόρων & της μεγαλύτερης παρακράτησης σε μισθούς & συντάξεις θα υποστούν από σήμερα οι φορολογούμενοι, 1η ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων άμεσης υλοποίησης που ψήφισε η κυβέρνηση για να αυξήσει τα δημόσια έσοδα.

Οι αυξήσεις αποτελούν την πρώτη δόση των εμπροσθοβαρών μέτρων καθώς τους επόμενους μήνες θα ακολουθήσουν μεγάλες ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης λόγω της αναπροσαρμογής του ΕΦΚ και από του χρόνου στα καύσιμα κίνησης (βενζίνη, πετρέλαιο υγραέριο), στον καφέ, στα καπνικά, στα εταιρικά οχήματα κ.α.
Χιλιάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης θα πωλούνται από σήμερα ακριβότερα ως αποτέλεσμα της νέας αύξησης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ το χτύπημα θα είναι βαρύτερο για τους κατοίκους των 11 νησιών του Αιγαίου που παίρνουν σειρά στην αλυσίδα κατάργησης του ειδικού καθεστώτος των μειωμένων συντελεστών. 
Σε Σύρο, Θάσο, Άνδρο, Κάρπαθο, Τήνο, Μήλο, Σκύρο, Αλόννησο, Σίφνο, Κέα, και Αντίπαρο ο βασικός συντελεστής αυξάνεται σήμερα από το 13% στο 24%, και οι χαμηλότεροι από 5% σε 6% και από 10% σε 13%, με αποτέλεσμα οι ανατιμήσεις να είναι τεράστιες.
Από την αύξηση του ΦΠΑ και στον βαθμό που αυτή δεν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις, θα προκύψουν ανατιμήσεις στα τρόφιμα, , την εστίαση (εστιατόρια, ζαχαροπλαστεία, καφετέριες κα), τις μεταφορές (ταξί, πούλμαν, φορτηγά Δ.Χ.), τα καύσιμα, τα τσιγάρα, τις τα εισιτήρια, τα διόδια κλπ, μέρος των οποίων έχει ήδη αρχίσει να περνά στα ράφια τον τελευταίο μήνα. 
Επιπροσθέτως, βάσει των νέων διατάξεων σύμφωνα με την ΕΣΕΕ ο μειωμένος κατά 30% συντελεστής ΦΠΑ αναπροσαρμόζεται από 16% σε 17% για όσα νησιά εξακολουθεί να ισχύει το ευνοϊκό καθεστώς μέχρι 31-12-2016.
Ο συντελεστής ΦΠΑ για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα αναπροσαρμόζεται από 18,70% σε 19,35% στην τιμή λιανικής πώλησης.
Πέραν του ΦΠΑ, αυξάνονται ή ξεκινούν να ισχύουν παράλληλα και άλλοι φόροι:
Από σήμερα σχεδόν διπλασιάζεται ο φόρος στην μπίρα από 2,6 σε 5 ευρώ ανά εκατόλιτρο για τις μεγάλες ζυθοποιίες, και από 1,3 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά εκατόλιτρο για τις μικροζυθοποιίες με ετήσια παραγωγή έως 200.000 εκατόλιτρα. 
Από τις αναπροσαρμογές αναμένεται να προκύψουν αυξήσεις περίπου 20 λεπτών στο κουτάκι.
Ξεκινά επίσης να επιβαρύνει τους συνδρομητές ο φόρος 10% επί των μηνιαίων λογαριασμών της συνδρομητικής τηλεόρασης. 
Η επιβάρυνση για έναν λογαριασμό 50 ευρώ θα είναι 5 ευρώ.
Αναπροσαρμόζονται τα τέλη ταξινόμησης για τα ΙΧ, τα οποία συνδέονται και με τις εκπομπές ρύπων. 
Τα ακριβότερα γίνονται ακόμη πιο ακριβά, και τα φτηνότερα οχήματα να γίνονται -κατά τι- πιο οικονομικά. 
Οι λιανικές τιμές για τα οχήματα αξίας άνω των 17.000 ευρώ αυξάνονται μέχρι και 10%. 
Τέλη ταξινόμησης μειωμένα κατά 50% θα επιβάλλονται και στα υβριδικά, ενώ παράλληλα καταργείται ο φόρος πολυτελείας.
Το δεύτερο χτύπημα στα εισοδήματα έρχεται από την αυξημένη παρακράτηση του φόρου εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλές αποδοχές, λόγω των αλλαγών στην κλίμακα φορολόγησης σε εισόδημα και εισφορά αλληλεγγύης και με το μειωμένο αφορολόγητο ποσό που για τον άγαμο έχει υποχωρήσει στα 8.836 ευρώ. 
Θα υπάρξουν και ευνοημένοι κυρίως εκείνοι που έχουν εισοδήματα μεταξύ των 28.000 μέχρι και έως περίπου 43.000 όπου επέρχονται μικρές μειώσεις.
Οι αυξήσεις παρακράτησης (τα επιπλέον ποσά που καλούνται να πληρώσουν σε σχέση με το παλαιότερο σύστημα) ξεκινούν από τα 2,11 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 642 ευρώ (στον ιδιωτικό τομέα) και φτάνουν τα 278 ευρώ μηνιαίως για εισοδήματα της τάξης των 7.142 ευρώ. 
Στο δημόσιο τομέα οι αυξήσεις παρακράτησης ξεκινούν από τα 1,15 ευρώ για μηνιαία εισοδήματα 725 ευρώ.
Ο επιπλέον φόρος, που θα προκύψει λόγω της αναδρομικής μείωσης του αφορολόγητου ορίου που αφορά τα εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 27 Μαΐου του 2016, θα εισπραχθεί με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου