Κυριακή 29 Μαΐου 2016

«Πρόσφυγες: Απόδραση προς την Ελευθερία;»

Ένα μωσαϊκό ευαίσθητων ιστοριών στην Ταινιοθήκη
Η λέξη «πρόσφυγας», γονιδιακά χαραγμένη στην παγκόσμια ιστορία, παίρνει σήμερα νέες διαστάσεις. 
Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, η Ευρώπη δέχεται το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και καλείται να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση.
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής διοργανώνουν το αποκαλυπτικό αφιέρωμα «Πρόσφυγες: Απόδραση προς την ελευθερία;» που επιχειρεί να αποτυπώσει και να διερευνήσει διαφορετικές πτυχές του προσφυγικού ζητήματος. 
Για τέσσερις ημέρες, το αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα μεταφέρεται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, για να προτείνει στο αθηναϊκό κοινό ταινίες που συνθέτουν ένα πολύπλευρο μωσαϊκό ευαίσθητων ιστοριών με εικόνες προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, την Αφρική, αλλά και την Ευρώπη.
Το αφιέρωμα θα ανοίξει με την ταινία I am Dublin παρουσία των σκηνοθετών Νταβίντ Αρόνοβιτς και Σαρμάρκε Μπινιουσούφ, που θα κάνουν Q&A με το κοινό. 

Την επόμενη ημέρα, η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου θα παρουσιάσει την ταινία της Ο πιο μακρύς δρόμος, που εκτυλίσσεται στις φυλακές ανηλίκων Βόλου. 
Το αφιέρωμα κλείνει με την ταινία Όνειρο ζωής, παρουσία του σκηνοθέτη Μορτέζα Τζαφαρί. 
Οι προσκεκλημένοι σκηνοθέτες συμμετέχουν ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τις ταινίες τους εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την ατομική, την κοινωνική και την πολιτική ευθύνη.
Το αφιέρωμα πλαισιώνεται από συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 30 Μαΐου στις 21.30, με θέμα «Πρόσφυγες: εικόνες», λόγια, τεκμήρια και θα επιχειρήσει μια σφαιρική προσέγγιση του προσφυγικού ζητήματος. 
Στο πάνελ συμμετέχουν η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, η σκηνοθέτις Μαριάννα Οικονόμου, η πρόεδρος της ΜΕΤΑδρασης Λώρα Παππά και ο φωτογράφος Ενρί Τσανάι. 
Συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Κατσουνάκη (Καθημερινή). Τη συζήτηση χαιρετίζουν εκπρόσωποι της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας Αττικής.
                                            Τα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν:
ΕΔΩ ΕΞΟΡΙΑ: ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ THIS IS EXILE: DIARIES OF CHILD REFUGEES,  Mani Y. BENCHELAH, Lebanon, Switzerland, United Kingdom, 2015, 57’
ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/ET HJEM I VERDEN/ AT HOME IN THE WORLD, Andreas KOEFOED, Denmark, 2015, 62’
ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ ΤΗ ΔΑΝΙΑ/DROMMEN OM DANMARK/ DREAMING OF DENMARK, Michael GRAVERSEN, Denmark, 2015, 60’
Η ΛΑΜΠΕΝΤΟΥΖΑ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ/LAMPEDUSA IN WINTER, Jakob BROSSMANN, Austria, Italy, Switzerland, 2015, 93’
ΕΙΜΑΙ ΤΟ ΔΟΥΒΛΙΝΟ/JAG AR DUBLIN/I AM DUBLIN, Ahmed ABDULLAHI, David ARONOWITSCH, Sharmarke BINYUSUF, Anna PERSSON, Sweden, 2015, 80’
Ο ΠΙΟ ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ /THE LONGEST RUN, Marianna ECONOMOU, Greece, 2015, 77’
 ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΗΣΙ/NO MAN IS AN ISLAND, Tim DE KEERSMAECKER, Belgium, 70’
ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ /DREAMING OF LIFE, Morteza JAFARI, Greece, 2016, 66’
ΠΛΩΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ "ΕΥΡΩΠΗ"/ FLOTEL EUROPA, Vladimir TOMIC, Denmark, Serbia, 2015, 71’
Μαζί με τα ντοκιμαντέρ των επαγγελματιών σκηνοθετών, θα προβληθούν τρεις ταινίες των μεταπτυχιακών φοιτητών του μαθήματος Πολιτισμικές Σπουδές & Ταινία-ντοκουμέντο, που διδάσκεται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΤΕΑΠΗ (Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία) από τη Γιάννα Αθανασάτου, τον Χρήστο Καρακέπελη και τη Μαρία Κομνηνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου