Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

ΚΔΑΠ - ΜΕΑ:Επείγουσα έκκληση Πατούλη για τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης που αφορά την λειτουργία τους


Την άμεση παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων προκειμένου να τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ), ζητεί με σχετική επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Η επιστολή απευθύνεται στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου & την Αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Ο Γ. Πατούλης ζητεί να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί η επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ).
Όπως υπογραμμίζει τα Κέντρα οδηγούνται σε μείωση της δυναμικότητάς τους και σε αναγκαστική διακοπή φοίτησης των παιδιών.
Τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» και παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.
Ωστόσο παρά την εξαιρετική λειτουργία τους όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Σεπτέμβρη του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την Αριθμ.Π2β/Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22-10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε Υφυπουργός Υγείας κος Δ. Θάνος.
«Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπληρώνει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση καθώς τέλος του έτους είναι ορατό το ενδεχόμενο υπάρξει εκ νέου κίνδυνος να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Ο Γ. Πατούλης καταλήγει στην επιστολή του ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες άμεσες «κατεπείγουσες ενέργειες – όχι πέραν τις 31/12/2016» προκειμένου να ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, να τροποποιηθεί η Υ.Α. Αριθμ.Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων και να συγκροτηθεί ομάδα εργασίας που θα καθορίσει εκ νέου τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.
Το κείμενο της Επιστολής
Κύριε/Κυρία Υπουργέ,
Παρακαλούμε να επιληφθείτε άμεσα της επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούνται στη συμμετοχή των εκατοντάδων παιδιών με αναπηρία στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΜΕΑ),  καθώς τα Κέντρα οδηγούνται σε μείωση της δυναμικότητάς τους και σε αναγκαστική διακοπή φοίτησης των παιδιών.
Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρία λειτουργούν κυρίως από τις δημοτικές επιχειρήσεις των δήμων και χρηματοδοτούνται εξ’ ολοκλήρου από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μιας και η φροντίδα και κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία αποτελεί τομέα πρώτης αιχμής για την κοινωνική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» 89 ΚΔΑΠ ΜΕΑ σε όλη την Ελλάδα, τα οποία παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης σε 1.670 παιδιά με αναπηρία με την παράλληλη υποστήριξη των οικογενειών τους.
Παρόλη την εξαιρετική λειτουργία των ΚΔΑΠ ΜΕΑ όλα τα περασμένα έτη και την απρόσκοπτη ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Σεπτέμβρη του 2016 οι αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών ανακάλεσαν τις άδειες λειτουργίας σε εκείνα τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ που η δυναμικότητά τους ξεπερνά τα 25 άτομα με αναπηρία, επικαλούμενες την Αριθμ.Π2β/Γ.Π.οικ.14957 Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας (ΦΕΚ 1397/Β΄/22-10-2001), την οποία εξέδωσε στις 9/10/2001 ο τότε Υφυπουργός Υγείας κος Δ. Θάνος.
Σύμφωνα με την παραπάνω Υπουργική Απόφαση (Άρθρο 1) περιγράφεται ότι πρόκειται για μονάδες δυναμικότητας 20-25 ατόμων με αναπηρία, χωρίς όμως να αποκλείει ρητά τη φιλοξενία περισσότερων ατόμων εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές ως προς το χώρο. Η παραπάνω Υπουργική Απόφαση ήταν αιτία για την ανάκληση αδειών σε δεκάδες ΚΔΑΠ ΜΕΑ από την αρμόδια Διεύθυνση των Περιφερειών, παρότι οι μονάδες αυτές λειτουργούσαν εδώ και πολλά χρόνια με νόμιμες άδειες λειτουργίας οι οποίες προέβλεπαν περισσότερα από 25 άτομα ανά βάρδια. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης για Άτομα με Αναπηρίες του Δήμου Κατερίνης που έχει άδεια λειτουργίας για 60 άτομα και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ Δήμου Αγρινίου που προσφέρει υπηρεσίες σε 50 άτομα ανά βάρδια. Να υπενθυμίσουμε ότι οι θέσεις αυτές έχουν ήδη εγκριθεί από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής 2016-2017» και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.
Είναι τραγικό να μειώνεται η δυναμικότητα σε ήδη υπάρχοντα ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να αναγκάζονται οι δομές να διώξουν παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αναπηρία που εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουν στις δομές αυτές. 
Ιδιαίτερα για τα άτομα με αναπηρία που η ένταξή τους σε μια δομή και η εκπαίδευσή τους απαιτεί πρόσθετο χρόνο και παιδαγωγική παρέμβαση, είναι ακόμα πιο δραματικό να διακόπτεται με αυτόν τον βίαιο τρόπο η φοίτησή τους.  
Επιπλέον, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, είναι εξαιρετικά δραματική η κατάσταση για τις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία, διότι έχουν λήξει οι εγγραφές μέσω του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» και θα είναι αδύνατο να απευθυνθούν σε άλλη αντίστοιχη δομή για να λάβουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται.
Μετά από τη σχετική συνεργασία που είχαμε με τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στα μέσα Σεπτεμβρίου 2016 «πάγωσαν» οι ανακλήσεις των αδειών και τέθηκαν σε ισχύ οι παλιότερες άδειες που ήδη υπήρχαν, μέχρι τις 31/12/2016.  
Επιπλέον, στις 13/9/2016 υπήρξε γραπτή και ρητή δέσμευση από τον Υπουργό Εσωτερικών  κ. Κουρουμπλή (μέσω του νομικού του συμβούλου κου Αυγουλά), ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να τροποποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και να εναρμονιστεί με την υπάρχουσα κατάσταση.
Παράλληλα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου των Υπουργών κ. Κουρουμπλή, κας Φωτίου και του κου Χαρίτση για τους Παιδικούς σταθμούς, τα ΚΔΑΠ και τα ΚΔΑΠ ΜΕΑ  παρουσία του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 12/10/2016, υπήρξε η τοποθέτηση του κ. Κουρουμπλή ότι ήδη τα Υπουργεία ήταν σε διαδικασία τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου των ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ  και το οποίο θα ήταν έτοιμο έως το τέλος του έτους 2016.Ωστόσο, η σχετική Υπουργική Απόφαση δεν έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα και καθώς το τέλος του έτους είναι ορατό, κινδυνεύουμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου τον κίνδυνο να ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ και να βρεθούν εκατοντάδες παιδιά, έφηβοι και ενήλικες με αναπηρία χωρίς φροντίδα και εκπαίδευση. 
Επιπλέον, η κατάσταση αυτή θα επιφέρει πολλαπλά προβλήματα καθώς οι συμμετέχοντες σήμερα έχουν όλοι λάβει voucher από το πρόγραμμα της Εναρμόνισης Επαγγελματικής και Οικογενειακής  Ζωής και είναι δικαιούχοι συμμετοχής στα ΚΔΑΠ ΜΕΑ.
Παρακαλούμε για τις άμεσες κατεπείγουσες δικές σας ενέργειες – όχι πέραν τις 31/12/2016 - ώστε να:
Ισχύσει τουλάχιστον μέχρι το 2017-2018 η δυναμικότητα των φορέων που ήδη έχουν λάβει άδεια λειτουργίας τα παρελθόντα έτη και λειτουργούν και χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ
►Τροποποιηθεί η Υ.Α. Αριθμ.Π1β/Γ.Π.οικ.14957 όσον αφορά το άρθρο 1 που αναφέρεται στη δυναμικότητα των φορέων
Συγκροτηθεί ομάδα εργασίας αποτελούμενη από τα αρμόδια Υπουργεία, την ΚΕΔΕ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.με.Α.) και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών & Παιδιών και ατόμων με Αναπηρία (ΠΑ.Σ.Ε.Κ.Δ.Α.Π), ώστε να καθοριστούν εκ νέου οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των ΚΔΑΠ ΜΕΑ σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές.
                                                               ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                      Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                           E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου