Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Παρέμβαση Τσίπρα για να παραταθούν οι συμβάσεις εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων, ζητά ο Γ. Πατούλης

Επιστολή στον Πρωθυπουργό με την οποία τον καλεί να παρέμβει άμεσα προκειμένου να ρυθμιστούν επιμέρους θέματα που σχετίζονται με την παράταση των συμβάσεων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων και να αποφευχθεί ο κίνδυνος να μείνουν απλήρωτοι, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.
Ειδικότερα, ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως η νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία παρατείνονται στους Δήμους της χώρας οι συμβάσεις για την καθαριότητα έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα τόσο στους προϋπολογισμούς των Δήμων όσο και στη διαδικασία πληρωμής των εργαζομένων.
Επικαλούμενος Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία κρίθηκε μη νόμιμη και αντισυνταγματική η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, καθώς μετά την κάλυψη εποχικών αναγκών, κατά το πρώτο 8μηνο της σύμβασης τους, καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες, επισημαίνει πως πλέον δημιουργείται πρόβλημα με τη μισθοδοσία τους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, οι κατά τόπον Επίτροποι, συμμορφούμενοι στην παραπάνω νομολογία, αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα, των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «το αποτέλεσμα της προχειρότητας της νομοθέτησης είναι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που εμπίπτουν στις ανωτέρω διατάξεις, να κινδυνεύουν να μείνουν για μακρύ χρονικό διάστημα απλήρωτοι».
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως έχει προκύψει μεγάλο ζήτημα και για τα οικονομικά των δήμων με δεδομένο ότι κάποιοι δήμοι, πριν τη νομοθέτηση περί αυτοδίκαιης παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ξεκίνησαν διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ.
Τότε η ΚΕΔΕ, κατόπιν λήψης απόφασης από το Διοικητικό της Συμβούλιο, είχε προτείνει η κάλυψη της δαπάνης συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν, να γίνει από την Κεντρική Κυβέρνηση ώστε να αποφευχθεί αύξηση των ανταποδοτικών τελών και επιβάρυνση των δημοτών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών μισθοδοσίας πολλαπλάσιου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.
Ωστόσο η πρότασή της δεν υιοθετήθηκε με συνέπεια οι δαπάνες πληρωμής του προσωπικού αυτού να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.
Επιπρόσθετα, τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς δεν επιτρέπεται πλέον στους δήμους να απασχολούν τους ανωτέρω συμβασιούχους πέραν των 24 μηνών. Με τις συνεχείς παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων, την 31/12/2016 σε πολλούς δήμους οι εργαζόμενοι θα έχουν συμπληρώσει συνολικό χρονικό διάστημα 24 μηνών διότι δεν είχαν προχωρήσει κάποιοι δήμοι σε διαδικασίες πρόσληψης νέων συμβασιούχων, με κίνδυνο να μην είναι δυνατή περαιτέρω ανανέωση των συμβάσεων αυτών.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ο κ. Πατούλης ζητά από την κυβέρνηση:
«Άμεσα να ρυθμιστεί το ζήτημα αυτό ώστε οι συμβασιούχοι της καθαριότητας να παραμείνουν στους δήμους χωρίς κίνδυνο να κριθεί η παράταση αυτή αντισυνταγματική δεδομένου ότι υφίσταται άμεσος κίνδυνος πλήρους αποψίλωσης των υπηρεσιών των δήμων αφού τυχόν διαδικασία πρόσληψης νέου προσωπικού είναι χρονοβόρα και απαιτεί διάστημα αρκετών μηνών».
Παράλληλα εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της ΚΕΔΕ για το γεγονός ότι για άλλη μία φορά για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα που απασχολεί τους δήμους η Κυβέρνηση νομοθετεί ερήμην της τοπικής αυτοδιοίκησης με προχειρότητα και με νομοθετικές αστοχίες και ζητά να προηγείται κρίσιμων νομοθετικών ρυθμίσεων, σχετική συνεννόηση με το κορυφαίο όργανο της Αυτοδιοίκησης Α΄ βαθμού.
Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ο. Γεροβασίλη.
Επισυνάπτεται η επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ προς τον Πρωθυπουργό
                                                              ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                    Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                      E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου