Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Σε τροχιά οικονομικής εξυγίανσης ο Δήμος Αμαρουσίου...

Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου , σχετικά με τον Ισολογισμό του 2015 και την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1Από το 2007 η σημερινή Διοίκηση, είπε την αλήθεια για την πραγματική οικονομική κατάσταση του Δήμου Αμαρουσίου
Ο κ. Μαγιάκης ανακάλυψε με καθυστέρηση 10 ετών, αυτό που πρώτη είχε αναδείξει η Διοίκηση Πατούλη , όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2007. Δηλαδή, το γεγονός ότι ο Δήμος Αμαρουσίου ήταν υπερχρεωμένος από τις επιλογές των Διοικήσεων της περιόδου 1999-2006. 
Η «βαριά κληρονομιά» των 280.000.000 ευρώ , που στη συνέχεια αυξήθηκε ακόμη περισσότερο λόγω των κρυφών χρεών που ανακαλύφθηκαν στην πορεία, αποτυπώνεται κάθε χρόνο στους ισολογισμούς του Δήμου. 
Αυτό λοιπόν που δήθεν ανακάλυψε ο κ. Μαγιάκης , το έχουμε αναδείξει από το 2007. Αυτό που δεν λέει όμως είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια, για να μειωθεί σε βάθος χρόνου το «βάρος» αυτό.

2Με σύγκριση ανόμοιων στοιχείων, διαστρεβλώνει την αλήθεια

Για να τεκμηριώσει την κριτική του σε βάρος της σημερινής Διοίκησης του Δήμου, ο κ. Μαγιάκης επιχειρεί να συγκρίνει δύο ανόμοιους ισολογισμούς. Τον ισολογισμό του 2006, όπου αποτυπώνονται τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα οικονομικά μεγέθη 24 διαφορετικών Νομικών Προσώπων και Δημοτικών Επιχειρήσεων, που ήταν υπερχρεωμένες . Με τον ισολογισμό του 2015, όπου τα Νομικά αυτά Πρόσωπα και Επιχειρήσεις έχουν πλέον περάσει στο Δήμο, μαζί με τα «βάρη» από τις χρήσεις του παρελθόντος.
Κι ο τελευταίος πρωτοετής φοιτητής οικονομικών επιστημών γνωρίζει ότι δεν μπορούν να συγκριθούν ανόμοια μεγέθη , όμως ο κ. Μαγιάκης αποδεικνύεται ακόμη πιο αδαής όσον αφορά τη σύγκριση των οικονομικών στοιχείων και μεγεθών. Αν ήθελε να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα, θα έπρεπε να συγκρίνει τους ισολογισμούς του 2014 με του 2015, στους οποίους αποτυπώνεται η χρόνο με το χρόνο βελτίωση σε αρκετά οικονομικά μεγέθη ( όπως είναι π.χ. το οικονομικό μέγεθος που αποτυπώνει το κεφάλαιο κίνησης. Το 2013 το έλλειμμα σε κεφάλαιο κινήσεως ήταν 17 εκατ. ευρώ ενώ το 2014 μειώθηκε στα 2,4 εκατομμύρια και στο 2015 διαμορφώθηκε στις 978.000 ευρώ. Το μέγεθος αυτό, η τεράστια αυτή μείωση μας επιτρέπει να ανταποκρινόμαστε με ευχέρεια στις υποχρεώσεις μας, ακόμη κι αν χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε απρόβλεπτες οικονομικές καταστάσεις).

3Ισχυρή και αποτελεσματική διεκδίκηση από την Κεντρική Εξουσία
Ο κ. Μαγιάκης στην ανακοίνωση του έμμεσα ομολογεί ότι η σημερινή Διοίκηση Πατούλη διεκδίκησε και πέτυχε προς όφελος των πολιτών του Αμαρουσίου να διαγραφούν χρέη από πρόστιμα και προσαυξήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ, καθώς και να της αποδοθούν πάνω από 25 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτά τα χρήματα δεν μας χαρίστηκαν, αλλά τα διεκδικήσαμε για να απαλλάξουμε από το βάρος της αποπληρωμής τους όχι μόνο τη σημερινή, αλλά και τις μελλοντικές γενιές των συμπολιτών μας.  Αν αυτό δεν είναι οικονομική εξυγίανση , τότε τι είναι;
4Είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας
Ξεχνά επίσης ο κ. Μαγιάκης να πει στην ανακοίνωσή του ότι σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου έχει καταφέρει να πληρώνει στην ώρα του όλες τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, σε αντίθεση με ότι γινόταν στο παρελθόν. Ενώ και ο πίνακας οφειλών προς προμηθευτές και τρίτους έχει σχεδόν μηδενιστεί, όταν το παρελθόν ξεπερνούσε τα 70- 80 εκατ. ευρώ.
5Δεν χαρίζουμε σε κανέναν ούτε ένα ευρώ
Ο κ. Μαγιάκης λέει συνειδητά ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι ο Δήμος σήμερα δεν διεκδικεί όσα του οφείλονται. Είναι πολλές οι ανακρίβειες που υπάρχουν στην ανακοίνωσή του. Θα αναφέρουμε ενδεικτικά πως:
Είναι ψέμα Μαγιάκη ότι το ποσό των προβλέψεων για μελλοντικές απαιτήσεις από το Δήμο από εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις και τη λύση της ΔΕΑΔΑ, ΚΕΑΔΑ, ΑΘΜΟΝΟΝ,ΕΔΕΧΥ, ΑΤΤΙΚΟ ΑΕΡΙΟ είναι πολύ μικρό(3,000) και μελλοντικά θα αυξήσει τη συσσωρευμένη ζημιά του Δήμου. 

Η αλήθεια είναι ότι το ποσό των προβλέψεων δεν προκύπτει αυθαίρετα, αλλά από την έκθεση της Νομικής Υπηρεσίας,  τα στοιχεία των Ισολογισμών των υπό εκκαθάριση που έδωσαν οι εκκαθαριστές στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
Είναι ψέμα Μαγιάκη ότι στις μακροπρόθεσμες απαιτήσεις περιλαμβάνεται ποσό 12,054 εκατ. ευρώ από τη ΛΑΜΔΑ που παραμένει σε δικαστική εκκρεμότητα και είναι αμφίβολο αν εισπραχθεί τελικά 
Η αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος, περίπου 10 εκατ. ευρώ από τα υπό δικαστική διεκδίκηση ποσά από τη LAMDA είναι κατατεθειμένο σε κλειστό τραπεζικό λογαριασμό υπέρ του Δήμου και μετά το πέρας των δικαστηρίων, θα μας αποδοθεί
Εφόσον φυσικά είναι ευνοϊκές οι αποφάσεις.
Είναι ψέμα Μαγιάκη ότι δεν έχουν εκκαθαριστεί τα έσοδα από την ΕΕΑΑΕ στην περίοδο 2010-2015 που υπολογίζονται σε 900.000 περίπου. 
Η αλήθεια είναι ότι μέσω της ΕΕΑΑΕ έχουμε ενισχύσει τον εξοπλισμό της Υπηρεσίας Καθαριότητας με νέα απορριμματοφόρα και δεκάδες  κάδους απορριμμάτων, ενώ μέσα στο Δεκέμβριο ολοκληρώθηκε η διαδικασία παραλαβής ενός ακόμη καινούριου απορριμματοφόρου.
Είναι ψέμα Μαγιάκη ότι δεν έχουμε βεβαιώσει το τέλος 2% για τη Eurobank και τη  Lamda Hellas που στεγάζονται στο Golden Hall. 
Η αλήθεια είναι ότι βεβαιώσαμε και εισπράξαμε μέχρι τον Αύγουστο του 2013 το σύνολο των οφειλομένων από το τέλος 2% από τη λειτουργία του Golden Hall. Μετά τον Αύγουστο του ’13 άλλαξε ο νόμος, και πλέον τα ακίνητα πληρώνουν ανταποδοτικά τέλη. Στο συγκεκριμένο ακίνητο έχουμε  επιβάλλει τον ανώτερο συντελεστή και τα εισπράττουμε κανονικά.
Είναι ψέμα Μαγιάκη ότι δεν υπάρχει λογιστική παρακολούθηση των προστίμων που επιβάλλονται από την Πολεοδομία και βεβαιώνονται στη Δ.Ο.Υ. 
Η αλήθεια είναι ότι από το 2011 και μετά, άλλαξε το νομικό καθεστώς και τα πρόστιμα της πολεοδομίας βεβαιώνονται και εισπράττονται από τη ΔΟΥ και όχι από το Ταμείου του Δήμου. Η ΔΟΥ αποδίδει τα χρήματα που εισπράττει στο Πράσινο Ταμείο και δε μας ενημερώνει.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν χαρίζει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ. Και δεν συμπεριλαμβάνουμε στα παραπάνω τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ που έχουμε εισπράξει έμμεσα όλα αυτά τα χρόνια από τις επιχειρήσεις της πόλης , μέσα από την υλοποίηση έργων υποδομής και την αγορά εξοπλισμού. Εξοπλισμός και υποδομές που έχουν ήδη ενισχύσει την προίκα της πόλης , χωρίς να κοστίσει ούτε ένα ευρώ στους δημότες μας.
6Λέμε όχι στη μιζέρια, ναι στο νοικοκύρεμα  και στην ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας
Ο κ. Μαγιάκης και η παράταξη του επενδύουν στη μιζέρια και τη συκοφαντία, για να στηρίξουν την πολιτική τους ύπαρξη. Με φραστικές υπερβολές και ψέματα επιχειρούν να συκοφαντήσουν τη συστηματική προσπάθεια της σημερινής Διοίκησης, να οδηγήσει το Δήμο σε τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης.
Δυστυχώς γι αυτούς, τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη τους διαψεύδουν.
Σε μια περίοδο που η κρατική χρηματοδότηση στους Δήμους έχει μειωθεί πάνω από 60%, εμείς διεκδικούμε

Την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης μέσα από την προώθηση μιας ουσιαστικής φορολογικής αποκέντρωσης , στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαικών κρατών.
Την αξιοποίηση των πόρων του Πράσινου Ταμείου για τη χρηματοδότηση έργων στους Δήμους, που θα αποκαθιστούν το περιβαλλοντικό ισοζύγιο.
Την αύξηση της χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης στο 8% του ΑΕΠ.

Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν τοπικό φόρο, που θα είναι κοινωνικά δίκαιος και θα έχει ανταποδοτικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου