Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

UNESCO Αμαρουσίου:«Τα δύο μισά του ένα»

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου στην Ελλάδα και σʼ ολόκληρο τον κόσμο γιορτάζεται η «παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών» 

Από το 1999 η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έχει θεσμοθετήσει τη μέρα αυτή, καλώντας τις κυβερνήσεις, τις οργανώσεις, τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς - οργανισμούς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία σχετικά με τη βία απέναντι στις γυναίκες. 
Η UNESCO Αμαρουσίου γνωρίζει πολύ καλά, πως οι ενέργειες αυτές δεν μπορεί να περιορίζονται μόνο στην ευαισθητοποίηση, όσο σημαντική κι αν είναι αυτή και όσο κι αν εμείς πιστεύουμε ή επενδύουμε σʼ αυτή, αλλά να επεκτείνονται ως συνολική δράση στην καθημερινότητα όλων μας. 

Κι αυτό, γιατί όπως έχουμε τονίσει κι άλλες φορές στις εκδηλώσεις μας, στους λόγους μας, ελπίδα μας είναι να μετατρέψουμε κάθε μέρα, που περνά, σε μία παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας εναντίον των γυναικών. 
Γιατί, κάθε μέρα σʼ ολόκληρο τον κόσμο εκατοντάδες γυναίκες υφίστανται βία και στις χειρότερες περιπτώσεις σκοτώνονται από τους συντρόφους τους. 

Είναι συχνό φαινόμενο, ακόμη και στο λεγόμενο “πολιτισμένο” κόσμο η σωματική, ψυχολογική ή και λεκτική βία. Το ερώτημα που πλανάται είναι: Γιατί να ανεχόμαστε τη συνέχιση αυτή της κατάστασης και να αδρανούμε. Σʼ όλους εμάς αυτό το “γιατί” πρέπει να έχει σαφή και οριοθετημένη βάση και να μετατραπεί σε δράση. 
Γιατί η βία κατά των γυναικών: αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συνέπεια των διακρίσεων κατά των γυναικών, στη νομοθεσία, στην καθημερινότητα, στη ζωή. 
Γιατί η βία κατά των γυναικών: έχει σοβαρές επιπτώσεις σʼ όλους μας, παρεμποδίζοντας την πρόοδο σε πολλούς τομείς και την εγκαθίδρυση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας. 
Γιατί η βία κατά των γυναικών: εξακολουθεί να είναι μια παγκόσμια πανδημία. 
Γιατί τελικά η βία δεν οδηγεί πουθενά παρά μόνο σε περισσότερη βία και περισσότερο φόβο. 
Ο μεγάλος Αμερικανός ποιητής E.E. Cummings είπε κάποτε: 
“το ένα δεν είναι μισό δύο. Είναι τα δύο μισά του ένα”-“oneʼs not half two. Itʼs two are halves of one”.
Ορμώμενοι από αυτόν το στίχο, εμείς στην UNESCO Αμαρουσίου πιστεύουμε πως μέσα από την υπέροχη διαφορετικότητα των φύλων μπορούμε να ανακαλύψουμε την αρμονία τους. Έτσι η ένωσή τους, ειρηνική συμβίωση και συνύπαρξή τους θα αλλάξει το μέλλον της κοινωνίας μας.
                                                        Ιωάννα Παπανικολάου - Πουσπουρίκα

                                          Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Αμαρουσίου
                                                                ΠΗΓΗ:www.unesco.gr/site/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου