Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Διεθνής Συνάντηση των Αθηνών με θέμα: «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες: Προωθώντας την ένταξη & προστατεύοντας τα δικαιώματα»

Την ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ του κεντρικού Κράτους και των Δήμων, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι Ελληνικές πόλεις «θα γίνουν φιλόξενες για τους πρόσφυγες, χωρίς να καταστούν αφιλόξενες για τους κατοίκους τους», επισήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του στη Διεθνή Συνάντηση των Αθηνών «Φιλόξενες Πόλεις για τους Πρόσφυγες:
Προωθώντας την ένταξη & προστατεύοντας τα δικαιώματα», που διοργάνωσε  το «Ίδρυμα Μ. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την UNESCO.
Μάλιστα επικεντρώθηκε στην ανθρωπιστική διάσταση του προβλήματος, τονίζοντας πως
οι Δήμοι οι οποίοι σήκωσαν το κύριο βάρος διαχείρισης του προσφυγικού, επέδειξαν επάρκεια και ανθρωπιά. 
Στην εκδήλωση αναλύθηκαν όλες οι πτυχές του πολυσύνθετου προσφυγικού ζητήματος, ενώ Δήμαρχοι πόλεων που φιλοξενούν πρόσφυγες κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους αλλά και τους τρόπους διαχείρισης του ζητήματος.
Η Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα, του υφ. Εξωτερικών Γ. Αμανατίδη, της Γενικής Διευθύντριας της UNESCO,  κας Irina Bokova, της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, κας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, της συζύγου του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου κας Άντρη Αναστασιάδη, του Δημάρχου Πειραιά Γ. Μώραλη, του Δημάρχου Λέσβου Σπ. Γαληνού, της Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Γούλα και πλήθους προσκεκλημένων.
Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Irina Bokova για θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από τους Δήμους. 
Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή που το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα πήρε διαστάσεις, το ανέδειξε σε όλες του τις πτυχές και μάλιστα σε μια περίοδο, που απουσίαζε ο εθνικός σχεδιασμός ενώ διαμόρφωσε ολοκληρωμένη θέση για το ρόλο και την προσέγγιση των Δήμων. 
Ειδικότερα ανέφερε πως στη βάση του στρατηγικού  σχεδίου που εκπονήθηκε διαμορφώθηκαν 6 άξονες που συνοψίζονται ως εξής:
Ο 1ος άξονας αφορά το ρόλο και την προσέγγιση των Δήμων στη διαχείριση του προσφυγικού.
Για τους Δήμους, η διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν μπορεί να στηρίζεται σε έκτακτες λύσεις, αλλά σε μακροπρόθεσμες ενταξιακές πολιτικές μιας κοινής στρατηγικής των χωρών κρατών της Ευρωπαικής Ένωσης. Το προσφυγικό δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, είναι ευρωπαϊκό.
►Ο 2ος άξονας αφορά το συντονισμό των πολιτικών και τις δράσεις δικτύωσης.
Οι Δήμοι θα πρέπει να ενταχθούν στα Όργανα και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση και ένταξη των προσφυγικών πληθυσμών.
Παράλληλα η κατανομή των προσφύγων θα πρέπει να γίνει με ορθολογικά κριτήρια τα οποία θα προσδιοριστούν κατόπιν επιστημονικής έρευνας και διαβούλευσης με την ΚΕΔΕ.
Ενδεικτικά κριτήρια για τη κατανομή των προσφύγων, είναι καταρχήν ο πληθυσμός μιας περιοχής, η έκταση, το περιβάλλον, η αναπτυξιακή προοπτική, το ποσοστό ανεργίας τα θέματα ασφάλειας, τα οικονομικά δεδομένα. 
Ο 3ος άξονας αφορά το χρηματοδοτικό πλαίσιο των δράσεων.
Θα πρέπει να τροποποιηθεί ο Κανονισμός 2016/369, δεδομένου ότι οι δράσεις λαμβάνουν χώρα εντός της ΕΕ, και επομένως η στήριξη έκτακτης ανάγκης να υλοποιείται και από άλλους φορείς πέραν των ΜΚΟ.
Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα πρέπει να εμπλακεί στην εξειδίκευση του ΠΥΛΩΝΑ ΙΙ του ΤΑΜΕ που αφορά την ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών και νόμιμη μετανάστευση.
►Ο 4ος άξονας αφορά την Υποδοχή και υποστήριξη των προσφύγων.
Κρίνουμε απαραίτητο καταρχήν να προχωρήσει η Αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου , με στόχο τη θέσπιση καλύτερου, μόνιμου μηχανισμού επιμερισμού των ευθυνών για τη στήριξη των κρατών – μελών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι οι αρμόδιες εθνικές Αρχές, παρά τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, θα πρέπει να αφιερώσουν ικανούς εθνικούς πόρους (προσωπικό, χρηματοδότηση και υποδομές) στην κρίση και να υλοποιήσουν στρατηγικά σχέδια. 
Οι Δήμοι, μέσω της ΚΕΔΕ, διαθέτουν την ικανότητα & τη βούληση να αναλάβουν το συντονιστικό ρόλο τόσο για τη συγκέντρωση, όσο & για τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας. 
Ο 5ος άξονας αφορά την προώθηση της ένταξης.
Οι πολιτικές ένταξης, προφανώς πρέπει να υπαχθούν στο γενικότερο σχεδιασμό ένταξης των πολιτών τρίτων χωρών.
►Τέλος, 6ος άξονας του σχεδίου μας είναι οι Ενέργειες ευαισθητοποίησης.

Η στήριξη του κοινού στην υποδοχή των προσφύγων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για μια αποτελεσματική κοινή ενωσιακή προσέγγιση της άφιξης των προσφύγων.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η ΚΕΔΕ εκφράζει:
α) την πλήρη προσήλωση προς την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ Ευρωπαϊκών κρατών, την κοινωνική συνοχή και την αρμονική συνύπαρξη στο πλαίσιο πολυπολιτισμικών κοινωνιών,
β)την ακλόνητη πεποίθηση ότι το δικαίωμα στο άσυλο αποτελεί θεμελιώδες οικουμενικό δικαίωμα, το οποίο θα πρέπει να αναγνωρίζεται σε οποιονδήποτε διαφεύγει πολέμου ή απειλής  για τη ζωή του, 
γ)την κατηγορηματική απόρριψη προς κάθε μορφή εκμετάλλευσης της ανθρωπιστικής κρίσης για εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων»   
                                                                      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                           Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                                E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου