Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2016

Προκαλούν οι τουρκόφιλες επιλογές Τραμπ

Ο 57χρονος απόστρατος υποστράτηγος Michael T. Flynn είναι η προτίμηση Tραμπ για την καίρια θέση-κλειδί του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.
Οι επιλογές Ντόναλντ Τραμπ στις καίριες κυβερνητικές θέσεις που γίνονται ήδη γνωστές από διαρροές του περιβάλλοντος του νεοεκλεγέντος προέδρου σημαίνουν μία στροφή προς ακραίες θέσεις που είχαν καιρό να φανούν στο προσκήνιο.
Ο Μάικλ  Φλιν, που υπήρξε επικεφαλής της «Defense Intelligence Agency», της υπηρεσίας πληροφοριών του Πενταγώνου, είναι εδώ και μήνες σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Επιπλέον, ο Μάικ Φλιν, θεωρείται πως υποστηρίζει σθεναρά τις υποσχέσεις του Τραμπ περί υιοθέτησης ακόμη πιο σκληρής στάσης από τις ΗΠΑ έναντι των τζιχαντιστικών οργανώσεων.
Από τη θέση που πρόκειται να αναλάβει, θα παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και θα έχει απευθείας και συχνή επαφή και μεγάλη δύναμη επιρροής σε έναν πρόεδρο που δεν έχει καμία γνώση παρόμοιων θεμάτων.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τραμπ Jason Miller, αναφερόμενος στις δημοσιογραφικές  διαρροές για την επιλογή Φλιν, είπε πως «ο  νεοεκλεγείς πρόεδρος συναντήθηκε με τον στρατηγό, ο οποίος θα κάνει μια φανταστική προσθήκη στην ομάδα».
                                                             Ο Φλιν «έμμισθος» από τουρκικές πηγές

Εκείνο που δεν μας είπαν για τον στρατηγό Φλιν, είναι πως έχει χρηματοδοτηθεί με τουρκικές λίρες οι οποίες ξεπλύθηκαν μέσω ολλανδικής εταιρίας, προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα της τουρκικής κυβέρνησης.
Αυτό αποκαλύπτει άρθρο του David L. Phillips (*) στο «Huffington Post», με τίτλο «Nοικιασμένο Όπλο». 
Στο άρθρο επισημαίνεται πως ο Φλιν εκτός από τις «κακές του επιλογές» προκαλεί αισθήματα αμφιβολίας για την ηθική του  όσος και ερωτηματικά για την δυνατότητα να είναι ο κατάλληλος για τη θέση που προορίζεται.
Η εταιρία «Flynn Intel GROUP», είχε υπογράψει συμβόλαιο με την ολλανδική εταιρία Inovo BV, στις 15 Σεπτεμβρίου. Βάσει του συμβολαίου θα πρέπει ο Φλιν να πρέπει να μεσολαβήσει ώστε συγκεκριμένα κεφάλαια των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας «να προωθηθούν εκεί που πρέπει».
Στα καθήκοντα του Φλιν επίσης περιλαμβάνονται να κρατάει ενήμερους τους πελάτες για την διαδικασία μετάβασης από την διακυβέρνηση Ομπάμα στου Τραμπ.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς ο Φλιν γνώριζε από πριν τη θέση που θα τον επέλεγε ο τραμπ, ώστε να υπογράψει το συμβόλαιο αυτό.
Και άραγε δεν γνώριζε πως τα χρήματα που του έδιναν από την Inovo BV προέρχονταν από την Inovo Turkije, η οποία έχει συμβόλαια με την τουρκική κυβέρνηση;
Ο Ekim Alptek, στενός συνεργάτης του προέδρου Ερντογάν, είναι ο ιδρυτής τόσο της Inovo BV και της Inovo Turkije. Είναι επίσης πρόεδρος του Αμερικανο-τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, προέκταση του Συμβουλίου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας, του οποίου μέλη διορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας και την Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Στην περίπτωση που αποδειχθεί πω ςο Φλιν γνώριζε για τους δε4σμούς του Alptekin με την αμερικανική κυβέρνηση, τότε έχει παραβιάσει τον αμερικανικό νόμο βάσει του οποίου θεωρείται «ξένος πράκτορας», επειδή δεν ενημέρωσε την αρμόδια υπηρεσία που προβλέπεται από την Καταγραφή Ξένων Πρακτόρων (Foreign Agents Registration Act -FARA).
Με δεδομένο το συμβόλαιο με την Inovo, ο Φλιν είχε δημοσιεύσει - ανήμερα των εκλογών - στο περιοδικό «The Hill» άρθρο με το οποίο εξήρε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Ερντογάν, τα έβαζε με τους Αμερικάνους αξιωματούχους επειδή συνεργάζονται με τους Κούρδους της Συρίας, και καλούσε την αμερικανική κυβέρνηση να εκδώσει τον Μουσουλμάνο κληρικό Φετουλά Γκιουλέν (τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί πως βρισκόταν πίσω απότ ο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου) στην Τουρκία.
Το άρθρο του Φλιν, απηχούσε όσα όλο αυτόν τον καιρό επικαλείται ο Ερντογάν και είναι χαρακτηριστικό πως διαφέρουν δραματικά με όσα επικαλείτο ο ίδιος ο στρατηγός,  πριν μερικούς μήνες.
Όπως υποστηρίζει ο Φίλιπς, «να το πούμε με απλά λόγια ο Φλιν αγοράσθηκε. Δεν θα ΄πρεπε να συμβουλεύει με τουρκικές θέσεις-τελεία».
Εν πάσει περιπτώσει οι  φιλο-τουρκικές θέσεις του Φλιν δημιουργούν ερωτήματα για την ηθική διάσταση του ζητήματος.
                           Κρυφές συναντήσεις Φλιν με πράκτορες του Ερντογάν 
Τον τελευταίο μήνα ο κορυφαίος σύμβουλος άμυνας του Τραμπ, ο απόστρατος στρατηγός Μάικλ Φλιν συναντήθηκε με δύο ηγετικά στελέχη της τουρκικής κοινότητας της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έχουν στενές σχέσεις με πράκτορές της Άγκυρας, γράφει στην ιστοσελίδα «Daily Caller»  ο δημοσιογράφος Chuck Ross.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα (που αναμεταδίδει κι η ιστοσελίδα mignatiou.com): Ο Φλιν που υπηρέτησε ως διευθυντής της DIA (Defense Intelligence Agency, Υπηρεσία Ασφαλείας των ενόπλων δυνάμεων στο διάστημα 2012-14) συναντήθηκε στις 10 Οκτωβρίου με τον Ιμπραήμ Κουρτουλούς και τον Ιλάλ Μουτλού, δύο άτομα του δικτύου των τουρκικών οργανώσεων στις ΗΠΑ που προωθούν την ατζέντα Ερντογάν.
Οι δύο αυτοί - ο Μουτλού είναι & εξάδελφος του Ερντογάν - συνδέονται με δίκτυα που είτε χρηματοδοτούνται από την τουρκική κυβέρνηση, είτε έχουν στενές σχέσεις με τον Ερντογάν και το καθεστώς του αναφέρει έρευνα του Daily Caller.
Η αποκάλυψη των συναντήσεων έρχεται μετά από άλλη, την προηγούμενη εβδομάδα, ότι επιχειρηματίας, διευθυντής οικονομικού οργανισμού που ελέγχεται από την τουρκική κυβέρνηση «ενοικίασε» τις υπηρεσίες της δεξαμενής σκέψης που έχει συστήσει ο στρατηγός Φλιν, το Flynn Intel Group, με σκοπό να επηρεάσει το Κογκρέσο.
Την περασμένη εβδομάδα ο Φλιν εκθείαζε δημοσίως τον Ερντογάν και ζητούσε από την αμερικανική κυβέρνηση να εκδώσει τον Γκιουλέν στην Τουρκία.
Το γεγονός προκάλεσε υποψίες σε πολλούς αναλυτές, καθώς ο Φλιν ουδέποτε στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τον Γκιουλέν. Μάλιστα ο ίδιος ασκούσε κριτική στον Ερντογάν σχετικά με την αδράνεια του έναντι των τζιχαντιστών.
Το συμβόλαιο και η συνάντηση τον περασμένο μήνα προκάλεσαν μεγάλα ερωτηματικά για τον Φλιν ο οποίος έχει ήδη προταθεί για τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας.
Η «Washington Post»  ανέφερε πως πηγή προσκείμενη στον Τραμπ είπε πως ο Φλιν εξακολουθεί να έχει σχέσεις με την εταιρεία - βιτρίνα Inovo BV που ελέγχεται από τον Εκίμ Αλπτεκίν, διευθυντή του Γραφείου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας.
Ωστόσο ο Τραμπ δεν φαίνεται να ενοχλείται από τη δραστηριότητα του Φλιν και μάλιστα τον κάλεσε να συμμετάσχει σε άκρως απόρρητη ενημέρωση, πρόσφατα.
Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Κουρτουλούς ανέφερε ότι στην συνάντησή του με τον Φλιν βρήκε την ευκαιρία να τον «επιμορφώσει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σχετικά με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως εγκέφαλο του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Ο Ερντογάν και ενεργούμενά του όπως ο Κουρτουλούς θέλουν την έκδοση Γκιουλέν στην Τουρκία.
Ο Γκιουλέν διαθέτει το δικό του δίκτυο στις ΗΠΑ και μάλιστα μέλη του δικτύου αυτού έκαναν δωρεές στο ίδρυμα Κλίντον.
Οι αντίπαλοι του Γκιουλέν τον θεωρούν «τρομοκράτη»  και θέλουν να πείσουν κα την αμερικανική ηγεσία προς τούτο.
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σημαντικά ζητήματα για την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία.
Συζητήσαμε για την ασφάλεια, την οικονομία, τις διμερείς σχέσεις και είχα την ευκαιρία να επιμορφώσω περισσότερο τον στρατηγό Φλιν σχετικά με τον τρομοκράτη Γκιουλέν», είχε γράψει ο Κουρτουλούς στις 10 Οκτωβρίου.
Η εν λόγω συνάντηση δεν είδε το φως της δημοσιότητας.
Το τουρκικό ενημερωτικό δίκτυο των ΗΠΑ «Alaturka» ανέφερε πως έγινε συζήτηση για τον Γκιουλέν μεταξύ Κουρτουλούς και Φλιν και δημοσίευσε και σχετικό βίντεο.
Στην συνάντηση ήταν και ο Μουτλού, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Turken Foundation».
Ο οργανισμός αυτός ιδρύθηκε το 2014 μετά την συγχώνευση των οργανισμών «TURGEV Foundation» και «Ensar Foundation».
Είναι επιβεβαιωμένο πως  αμφοτέροι ήταν ελεγχόμενοι από την τουρκική κυβέρνηση.
Δεν είναι ξεκάθαρο το ποιος χρηματοδοτεί το «Turken Foundation». Όμως έλαβε «δωρεές» ύψους 24 εκ. δολαρίων, πέρυσι.
«Πρόκειται για χρήματα προς υποστήριξη οργανώσεων που δρουν ως πράκτορες ή τροφοδοτούν με χρήμα τις προεκλογικές εκστρατείες ;», αναρωτιέται ο Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute, ο οποίος αναφέρει ότι «πολλά χρήματα έφτασαν πρόσφατα στην τουρκική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον».
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Φλιν συναντήθηκε και με άλλους οπαδούς του Ερντογάν.
Η δεξαμενή σκέψης του Flynn Intel Group αρνήθηκε να σχολιάσει.
Όμως οι δύο Τούρκοι με τους οποίους συναντήθηκε δουλεύουν για τον Ερντογάν, έμμεσα ή άμεσα.
Επίσης εκτελεστικός διευθυντής του TURGEV Foundation είναι ο γιος του Ερντογάν Μπιλάλ.
Ο Ερντογάν φαίνεται πως ασκεί πίεση για το ζήτημα του Γκιουλέν στις ΗΠΑ μέσω δικτύων και οργανώσεων. Στο παιχνίδι αυτό, όπως αποκαλύφθηκε από υποκλαπέντα emails συμμετέχει και το «Turkish Heritage Organization».
                                       Ακραίες και οι άλλες επιλογές Τραμπ
Η επιλογή Τραμπ άλλων δύο ακραίων συντηρητικών οι οποίοι θεωρούνται πιστοί στον ίδιο με εξαιρετικά σκληρές θέσεις όσον αφορά τα ζητήματα της μετανάστευσης και της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.
Αυτοί λοιπόν οι οποίοι θα ηγηθούν όταν αναλάβει την εξουσία η κυβέρνησή του στα πεδία της εθνικής ασφάλειας και της επιβολής του νόμου είναι:
Ο γερουσιαστής Jeff Sessions, ο οποίος θα αναλάβει υπουργός Δικαιοσύνης, & ο  Mike Pompeo, ο οποίος θα αναλάβει επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, (CIA).
Ήδη οι επιλογές αυτές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο Πομπέο είναι φανατικός υποστηρικτής της οπλοκατοχής και στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι θέλει να παύσει την ισχύ της συμφωνίας για τα πυρηνικά με το Ιράν, ενώ έχει ανοιχτά κατηγορήσει τους μουσουλμάνους ιμάμηδες ότι προωθούν την τρομοκρατία.
Επίσης, σε αντίθεση με ότι έχει πει ως τώρα ο Τραμπ, ο Πομπέο υποστηρίζει την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία και είναι υπέρ της επιβολής της θανατικής ποινής στον  «σφυριχτράκια» Έντουαρντ Σνόουντεν!
Όσο για τον Σέσιονς, οι πληροφορίες του Τύπου αναφέρουν ότι πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα με ρατσιστικές τάσεις.
Αλλά εκτός από τα πρόσωπα που θα επιλέξει στις καίριες κυβερνητικές θέσεις , που θα αναλάβουν καθήκοντα από τις 21 Ιανουαρίου, όταν θα έχει περάσει πλέον το κατώφλι του Λευκού Οίκου, ο Ντόναλντ Τραμπ, τα πρώτα τέσσερα χρόνια της προεδρικής του θητείας, θα έχει να επιλέξει επίσης: 
►Τρεις δικαστές για να πάρουν τις θέσεις που θα χηρεύσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο.
►Πέντα από τα εφτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed). Κάτι που θα επηρεάσει το οικονομικό μέλλον όχι μόνον των ΗΠΑ.
Τόσο το Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και η Fed απαιτείται να βρίσκονται σε αρμονία με τα δύο σώματα του Κογκρέσου σε έναν κόσμο που επηρεάζεται και διαμορφώνεται από τις πολιτικές και οικονομικές προσταγές της Ουάσιγκτον.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
(*) Ο  Mr. Phillips είναι διευθυντής του «Προγράμματος
για την ανοικοδόμηση της Ειρήνης και των Δικαιωμάτων»
στο Ινστιτούτο Μελέτης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
Επίσης είχε υπηρετήσει ως Ανώτερος Σύμβουλος ως ειδικός σε θέματα Διεθνών Υποθέσεων, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά την διακυβέρνηση των Κλίντον, Μπους και Ομπάμα.
Υπό έκδοση είναι το βιβλίο του  με τίτλο:
«Ένας αβέβαιος σύμμαχος:
Η Τουρκία υπό την Δικτατορία Ερντογάν».   
                                                                    ΠΗΓΗ:www.styx.gr
                                                                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου