Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

«Να ανακρούσει πρύμναν» έστω & την ύστατη στιγμή, καλεί την κυβέρνηση ο Γ. Πατούλης

«Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης η Αυτοδιοίκηση θα γυρίσει σελίδα»
Ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση πως αν εμμείνει στις νέες μειώσεις εσόδων των Δήμων που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2017, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θα αντιδράσει δυναμικά, έστειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ  Γ. Πατούληςκατά την Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τις μειώσεις στα έσοδα των δήμων κατά 10% για την επόμενη χρονιά, που προβλέπονται στο νέο προϋπολογισμό,
«Είμαστε υπέρ του διαλόγου αλλά αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία» ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε την κυβέρνηση, με αφορμή και τη διοργάνωση του επικείμενου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ από τη 1 έως τις 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη «έστω και την ύστατη στιγμή να αντιληφθεί τις ευθύνες τις απέναντι στις τοπικές κοινωνίες και να ανακρούσει πρύμναν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η Αυτοδιοίκηση από τον ένα άκρο της Ελλάδας μέχρι το άλλο θα αντιδράσει μαζί με τους πολίτες για τους πολίτες».
Ο κ. Πατούλης ζήτησε από τους αρμόδιους  υπουργούς, πριν αρχίσει η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Βουλή:
Την έναρξη της διαβούλευσης και των διαπραγματεύσεων για την σταδιακή απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, που από το 2009 ως σήμερα ξεπερνούν τα 13,5 δις ευρώ
•►Την πιστή και κατά γράμμα εφαρμογή του Ν. 3852/2010 και
Την αναπλήρωση της εκ νέου μείωσης κατά 10% των πόρων της Αυτοδιοίκησης για το 2017 από άλλες πηγές.

Συγκεκριμένα, επισήμανε πως ο προϋπολογισμός του 2017 αναγράφει για τους δήμους ποσό 2.347 εκ. € το οποίο είναι το μικρότερο από την εφαρμογή του Καλλικράτη, αλλά και πιο πριν και υπογράμμισε πως η  μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την τελευταία εξαετία κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 60% σε συνδυασμό με τις συνεχείς μνημονιακές και μη αναφορές για περαιτέρω περικοπές, έχουν φέρει τους δήμους σε απελπιστική οικονομική ανέχεια.
Ενδεικτικός ο παρακάτω πίνακας
2007    3.125
2008    ►3.351
2009    4.127
2010    3.698
2011    ►3.653
2012    2.715
2013    2.882
2014    2.783
2015    2.574
2016    2.567
2017    2.347
«Για εμάς το 2017 είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων. Ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ διερωτώμαι, πώς μπορούμε να μιλάμε για θεσμικές αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού, όταν περικόπτονται οι πόροι μας και αντίστοιχα αυξάνονται οι αρμοδιότητες που καλούμαστε να ασκήσουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια τόνισε πως «με αυτές τις εξωφρενικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες, οι Δήμοι προσπαθούν να σταθούν όρθιοι και να παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες» και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Αν μειωθούν περαιτέρω οι πόροι που προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρκετοί Δήμοι θα οδηγηθούν σε λουκέτο. Αυτό είναι πισωγύρισμα».
                                                Κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων
Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαρακτήρισε απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την πρόταση της ΚΕΔΕ σύμφωνα με την οποία η κινητικότητα δημοτικών υπαλλήλων θα μπορεί να υλοποιείται μετά τη σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
«Ας μας απαντήσει η κυβέρνηση πως θα λειτουργήσουν κάποιοι ήδη αποψιλωμένοι κυρίως ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι και αν έχει υπόψη της τις διατάξεις του Συντάγματος για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων» υπογράμμισε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά:
«Γνωρίζει ότι το προσωπικό των δήμων έχει μειωθεί, λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων από την εφαρμογή του συστήματος κινητικότητας και την απαγόρευση νέων προσλήψεων, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων»
          Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ από τη 1 - 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη
Κατά τη Συνέντευξη Τύπου ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε και τη διεξαγωγή του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το διάστημα 1 έως 3 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.
«Στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, η Αυτοδιοίκηση θα γυρίσει σελίδα γιατί έχει ευθύνη απέναντι στους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίας» υπογράμμισε και απεύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους φορείς της Αυτοδιοίκησης να δώσουν δυναμικό παρόν.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως το φετινό Συνέδριο διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία με δεδομένο ότι είναι ανοικτά σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο μέλλον του θεσμού της Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού.
Ειδικότερα επισήμανε πως στόχος είναι να ξεκινήσει ένας εμπεριστατωμένος διάλογος, στον οποίο έχουν προσκληθεί να συνεισφέρουν με την παρουσία τους και να ενισχύσουν τον εγγύτερο στον πολίτη θεσμό του κράτους, πολιτειακοί, εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες.
«Τα τελικά συμπεράσματα του Συνεδρίου θα διαμορφωθούν σε ένα κείμενο προτάσεών της ΚΕΔΕ για τις αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» σημείωσε ο κ. Πατούλης.
                                                                    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                       Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                           E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου