Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Από την Κηφισιά στο Φάληρο με ποδήλατο

Το 1ο ενιαίο δίκτυο διαδρομής με ποδήλατο που θα ενώνει τη Βόρεια Αθήνα με το Παραλιακό Μέτωπο αποκτά η Αττική. Το υφιστάμενο δίκτυο από τον Φαληρικό Όρμο έως το Γκάζι - Θησείο επεκτείνεται προς την Κηφισιά με την κατασκευή και του βόρειου ποδηλατοδρόμου, μήκους 16,7 χλμ. & προϋπολογισμού έως 10 εκατομμυρίων . 
Η επέκταση της διαδρομής βρέθηκε στο επίκεντρο ενημερωτικής συνάντησης που είχε, σήμερα Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών, Γιώργος Καραμέρος, με συλλογικότητες - εκπροσώπους των φορέων και κινήσεων, «ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΕΣ», «ΠοδηλΑΤΤΙΚΗ Κοινότητα», «Φίλοι του Ποδηλάτου» και «ΠΟΛΕΙΣ για ΠΟΔΗΛΑΤΑ».
«Ανοίγουμε δρόμο για το ποδήλατο από και προς τη Βόρεια Αθήνα. Για εμάς είναι οικολογικά αυτονόητο», τόνισε ο κ. Γ. Καραμέρος, επισημαίνοντας πώς «ο σχεδιασμός ακολουθεί διεθνή πρότυπα και προδιαγραφές που ενισχύουν την ασφάλεια στην κίνηση του ποδηλάτη και της ποδηλάτισσας, ενώ η χάραξη της διαδρομής έγινε με βάση την εμπειρία από τις καθημερινές μετακινήσεις των ίδιων των ενδιαφερομένων.
 Με αφετηρία το κέντρο της Κηφισιάς, πλησίον του σταθμού του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, ο βόρειος ποδηλατόδρομος διέρχεται από το ΚΑΤ, το κέντρο του Αμαρουσίου, τη Νερατζιώτισσα & κατευθύνεται προς Νέο Ηράκλειο, Νέα Ιωνία, Πευκάκια, Περισσό, Άνω Πατήσια, Κυψέλη, Πλατεία Βικτωρίας, Ομόνοια, Μοναστηράκι, Θησείο και Γκάζι όπου συναντά το νότιο ποδηλατόδρομο, ο οποίος καταλήγει στον Φαληρικό Όρμο. Διαμορφώνουμε μια ενιαία διαδρομή 27 χλμ. με προοπτική να συνδεθούν σ΄ αυτήν υφιστάμενες δημοτικές διαδρομές», κατέληξε ο κ. Γ. Καραμέρος.

Αναλυτικά η διαδρομή του βόρειου ποδηλατοδρόμου, ανά δήμο και οδό, έχει ως εξής: 
Κηφισιά: Τατοϊου, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Φαιστού. 
Μαρούσι: 
Θεσσαλονίκης, Ηροδότου, Βασιλέως Αλεξάνδρου, Βασιλίσσης Αμαλίας, Νερατζιωτίσσης. 
Νέο Ηράκλειο: Κηφισιάς, Μικροπούλου, Ελευθερίου Βενιζέλου, Νεότητος, Ρούμελης, Ερμού, Περικλέους. 

Νέα Ιωνία: Διονυσίου Σολωμού, Γυμνασίου, Παπαφλέσσα, Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, Μακελαράκη. 
Αθήνα: Αβέρωφ, Ερμωνάσσης ή εναλλακτικά Πιτυούντος – Γάγγρας, Οφιούντος, Λάρνεως, Κρώμνης, Ολοφύτου, Μαρκορά, Χαλεπά, Αγίας Λαύρας, Ταϋγέτου, Μιστριώτου,Κιθαιρώνος, Κέας, Κριθαρίωνος, Αγίας Ζώνης,  Φωκίωνος Νέγρη, Αγίου Μελετίου, 3ης Σεπτεμβρίου, Αθηνάς, Ερμού
Ο σχεδιασμός του βόρειου ποδηλατοδρόμου έγινε από τη Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ελήφθησαν υπόψη κυκλοφοριακές και πολεοδομικές μελέτες, σχολικές και αθλητικές μονάδες, χώροι αναψυχής, καθώς και περιοχές κατοικίας, χωρίς διαμπερείς ροές, που μπορούν να μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας. 
Το δίκτυο αποτελείται από αμφίδρομες λωρίδες είτε όταν η κίνηση του αυτοκινήτου είναι αμφίδρομη, είτε όταν είναι μονόδρομη, ώστε να μην διπλασιάζονται οι διασταυρώσεις ποδηλάτου και αυτοκινήτου στους δρόμους διαμπερούς ροής. 
Οι αμφίδρομες λωρίδες τοποθετούνται σε εκείνη την πλευρά του οδοστρώματος, ώστε ο ποδηλάτης που βρίσκεται προς την πλευρά τωναυτοκινήτων να κινείται σε φορά αντίθετη προς αυτά. 
Ο γενικός αυτός κανόνας ενισχύει την ασφάλεια στην κίνηση, καθώς οδηγός αυτοκινήτου και ποδηλάτης όταν συναντώνται με αντίθετη φορά, ελέγχει ο καθένας καλύτερα τις κινήσεις του άλλου. Επιπλέον, προβλέφθηκε η λωρίδα ποδηλάτου να βρίσκεται σε διαφορική πλευρά από τη ζώνη στάθμευσης, ώστε να μην εκτίθενται οι ποδηλάτες/τισσες σε αιφνίδια ανοίγματα των θυρών.
                                         Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών
                                         Τηλέφωνα: 213 2100531, 213 2100533, 213 2100534
                                                                      Fax: 213 2100507
                                                              e-mail: ant.bta@patt.gov.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου