Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Βιοκλιματική: το δίλημμα του Δημάρχου

Με αφορμή την παράταση παράδοσης του έργου που ψηφίστηκε στο δημοτικό συμβούλιο στις 15 Νοεμβρίου, η  ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μ. Διακολιού μας κοινοποίησε την τοποθέτηση της σχετικά με την βιοκλιματική.
«Το θέμα της ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ, δεν μπορώ παρά να θυμίσω ότι έχει συζητηθεί πολλές φορές σε επίπεδο ΔΣ αλλά και σε επίπεδο ΜΜΕ, χωρίς όμως να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Και ενώ παλαιότερα υπήρχε μία διάθεση της Διοίκησης να απαντά τουλάχιστον στα ερωτήματα, πλέον η αντιμετώπιση είναι εκείνη της αδιαφορίας. 
Οι αιτήσεις του συλλόγου Πολυδρόσου για το θέμα ακόμη δεν έχουν λάβει απάντηση, το αίτημα εμπλεκόμενων συλλόγων για ανοιχτή σύσκεψη επί του θέματος δεν έχει δει ανταπόκριση, ενώ η διαβεβαίωση του αρμοδίου αντιδημάρχου ότι θα μου παραδώσει τα παραδοτέα τεύχη και τις εκθέσεις του Συμβούλου για τη Βιοκλιματική, στα πλαίσια του σχετικού Υποέργου, καθώς και το εξώδικο που κοινοποιήθηκε στον εργολάβο κατ’ εντολή του Δημάρχου, έμεινε στα λόγια.
Στο ΔΣ της 15-11-2016 ψηφίστηκε (με αφορμή τις δοκιμές του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού) μία ακόμη παράταση της παράδοσης του έργου έως τις 25-11-2016.
Κατά τα λοιπά, στη Βιοκλιματική από την τελευταία παράταση που δόθηκε (πλέον έχω χάσει τον αριθμό) στον εργολάβο μέχρι σήμερα, παραμένουμε «στο ίδιο έργο θεατές»

Παραμένουν οι ελλείψεις της αρχικής σχεδίασης, δηλαδή η έλλειψη κυκλοφοριακής μελέτης, η έλλειψη των προδιαγραφών ασφαλείας, η έλλειψη πρόβλεψης για τους κάδους απορριμμάτων κλπ.

Παραμένουν επίσης και οι ελλείψεις της εφαρμογής της σύμβασης στην πράξη, δηλαδή παραμένουν οι κακοτεχνίες,  οι καθιζήσεις και οι υψομετρικές διαφορές, η χαμηλή ποιότητα της ασφαλτικής εργασίας, τα ξερόχορτα στους ποδηλατοδρόμους, το ξεθώριασμα στο χρώμα του ποδηλατόδρομου με τις πρώτες βροχές, & βέβαια η απίστευτη κυκλοφοριακή συμφόρηση στη Φραγκοκλησιάς και στην Αμαρυσίας Αρτέμιδος που συνεχίζουν να δέχονται τα ίδια ή και μεγαλύτερα κυκλοφοριακά φορτία ενώ έχουν στενέψει! 
Περιττό να μιλήσουμε για την απομείωση των θέσεων στάθμευσης και την έλλειψη συνολικής μελέτης βιώσιμης κινητικότητας, ώστε το έργο αυτό να ενταχθεί σε ένα συνολικότερο σχέδιο.

Στην Αμαρυσίας Αρτέμιδος, οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση από την απίστευτη κυκλοφοριακή κίνηση που προκλήθηκε, και παραπονούνται που οι χώροι στάθμευσης του ΟΑΚΑ δεν διατίθενται (έστω και με μικρό αντίτιμο) για χρήση του κοινού όταν η παράνομη στάθμευση δίνει και παίρνει. 
Με λίγα λόγια διακηρύττουν σε όλους τους τόνους ότι το εν λόγω έργο έχει υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής τους.
Στην Φραγκοκλησιάς οι  κάτοικοι και καταστηματάρχες έχουν αγανακτήσει για τους ίδιους λόγους.
Αποτέλεσμα: Σήμερα μιλάμε για δοκιμές του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, ενώ ακόμη δεν έχουμε απαντήσει στα βασικά.
Εδώ η διοίκηση, δηλαδή τελικά ο ίδιος ο δήμαρχος,  βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα: 
μετά τις 25/11 που εκ των πραγμάτων ο εργολάβος δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις, θα παραλάβει το έργο, διακινδυνεύοντας να υποστεί πολιτική κριτική για τη νομιμότητα της επιλογής αυτής;
Ή μήπως δεν θα το παραλάβει, οπότε θα χαθεί  οριστικά η χρηματοδότηση και θα υποχρεωθούν οι Μαρουσιώτες να πληρώσουν το μάρμαρο ενός  έργου που κι αν ξεκίνησε με προοπτική, κατέληξε σε ταλαιπωρία;»
                                                                   Μαίρη Διακολιού
                                         Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου
                                                                          Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου