Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

«Πρότυπος Εδώδιμος Οικολογικός Λαχανόκηπος Αειφόρου Καλλιέργειας», πλέον ο Λαχανόκηπος στο Κτήμα Καρέλλα!!!

Γ. Πατούλης: Όταν υπάρχει αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, με αποκλειστικό στόχο το κοινωνικό όφελος, τότε τα αποτελέσματα είναι άριστα, χωρίς κόστος για τους πολίτες
Σε έναν πρότυπο εδώδιμο, οικολογικό λαχανόκηπο «αειφόρου καλλιέργειας» μετεξελίχθηκε ο λαχανόκηπος στο Κτήμα Καρέλλα, μετά την επιτυχημένη ανάπλαση και επέκτασή του από ειδικούς επιστήμονες και γεωπόνους, σε συνέργεια με τον ιδιωτικό τομέα.
 Πρόκειται για μία αναπτυξιακή πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη, που ευνοεί τη διάδραση μεταξύ των πολιτών και στην οποία συνυπάρχουν η αισθητική με τη χρησιμότητα και τη λειτουργικότητα του χώρου.                   
Ήδη επελέγησαν με κοινωνικά κριτήρια οι πρώτοι δικαιούχοι καλλιεργητές και ξεκινούν άμεσα την καλλιέργεια των φυτεύσεων, που μεταξύ άλλων  περιλαμβάνουν: οπωροφόρα δέντρα, αμπέλι, καλλωπιστικά φυτά, αρωματικά βότανα, κ.α., ενώ έχει δημιουργηθεί ειδικός χώρος για κομποστοποίηση.
Το ιδιαίτερο στοιχείο του πρότυπου εδώδιμου κήπου, που για πρώτη φορά υλοποιείται στη χώρα μας, είναι ότι η καλλιέργεια των φυτεύσεων  θα γίνεται μέσω της συνέργιας και της συμμετοχικής διαδικασίας των καλλιεργητών σε όλες τις φυτεύσεις, δίνοντας το μήνυμα στην κοινωνία, της σύνθεσης, της συνύπαρξης και τελικά της ουσιαστικής αλληλεγγύης ανάμεσα στους ανθρώπους. 
 Οι δικαιούχοι θα καλύπτουν μέσω της παραγωγής των προϊόντων καθημερινές διατροφικές τους ανάγκες και θα διαθέτουν μέρος αυτής στο Κοινωνικό Παντοπωλείο για τη ενίσχυση των ευάλωτων συμπολιτών.

Με την ευκαιρία της παράδοσης στους πρώτους δικαιούχους του πρότυπου εδώδιμου κήπου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης συναντήθηκε μαζί τους, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, παρουσία εκπροσώπων της JT International Ελλάδας που συνεισφέρει στη δημιουργία του πρότυπου εδώδιμου κήπου και εκπροσώπων της Ecoscapes που είχε τη ευθύνη της υλοποίησης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν η Διευθύντρια Εταιρικών Υποθέσεων & Επικοινωνίας της JT  International Ελλάδας κα Πέγκυ Δόριζα, η Communications Manager της JT  International Ελλάδας κας Μάη Σαμούρκα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ecoscapes Δρ. Αντώνης Σκορδίλης και ο Γεωπόνος της  Ecoscapes κ. Νίκος Κάσσης.  Επίσης παραβρέθηκαν οι υπεύθυνοι των Κοινωνικών Υπηρεσιών και οι Γεωπόνοι του Δήμου.   
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης μετά από μία σύντομη αναδρομή, από τη δημιουργία του 1ου Λαχανόκηπου το 2008 μέχρι τη δημιουργία σήμερα του πρότυπου εδώδιμου, οικολογικού κήπου «αειφόρου καλλιέργειας», υπογράμμισε:
«Τα οφέλη από τέτοιες δράσεις είναι πολλαπλά για όλους. Το περιβάλλον αναβαθμίζεται, η συμμετοχική διαδικασία ενισχύεται, καθώς οι άνθρωποι συνυπάρχουν και συνεργάζονται, οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της πόλης μας ανακουφίζονται. 
Δημιουργήσαμε ένα ανοικτό όμορφο χώρο για όλους, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να έλθει κοντά στη φύση και να γνωρίσει τις τεχνικές φύτευσης και της καλλιέργειας. Ιδιαίτερα τα νέα παιδιά θα μπορούν να αντιληφθούν την αξία της επαφής και της δημιουργίας στη φύση, αλλά και τις παραδοσιακές μορφές καλλιέργειας προϊόντων που όλοι καταναλώνουμε.

 Όταν υπάρχει αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία με ιδιωτικούς φορείς, με αποκλειστικό στόχο το κοινωνικό όφελος, τότε τα αποτελέσματα είναι άριστα, χωρίς κόστος για τους πολίτες.»
Ο Δήμαρχος κ. Πατούλης ευχαρίστησε τις εταιρείες για την ευγενική χορηγία τους, ευχήθηκε «Καλή Επιτυχία» στους νέους καλλιεργητές και ευχαρίστησε το προσωπικό της Κοινωνικής Υπηρεσίας και τους Γεωπόνους για τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου.
Ο πρότυπος εδώδιμος, οικολογικός κήπος «αειφόρου καλλιέργειας» διέπεται από κανονισμό λειτουργίας που όλοι οι καλλιεργητές οφείλουν να ακολουθούν, προκείμενου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, ενώ θα τους παρέχετε συστηματική τεχνογνωσία και υποστήριξη από τους ειδικούς επιστήμονες.     
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου