Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

ΚΕΔΕ:Η αλλαγή του «Καλλικράτη» δεν είναι κομματική υπόθεση...

Η Αυτοδιοίκηση δεν θα γίνει «λάφυρο» κανενός κόμματος
Η Κεντρική  Ένωση Δήμων Ελλάδος έχει επανειλημμένα επισημάνει την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η  Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, μέσα από την αλλαγή του «Καλλικράτη».
Η Μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να έχει ως στόχο τη  δημιουργία ενός ισχυρού Επιτελικού Κράτους, με ενισχυμένο το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή. 
Κι όχι τη διάλυση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης, του μοναδικού ίσως θεσμού του Κράτους που έμεινε όρθιος στα χρόνια της κρίσης στηρίζοντας την καθημερινότητα χιλιάδων συνανθρώπων μας.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συμμετείχε από την αρχή στο δημόσιο διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη, καταθέτοντας τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις.
Δυστυχώς, όλο αυτό το διάστημα η Κυβέρνηση δεν παρουσίασε ποτέ τις δικές της θέσεις, πέραν της εμμονής της να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημάρχων και των Δημοτικών Συμβούλων. 
Καθώς και της πρόθεσης της να διορίσει εκτελεστικούς Γραμματείς στους Δήμους, υπό τη μορφή Επιτρόπων, για να ασκήσουν τις αρμοδιότητες των Δημάρχων.
Πριν από μερικές ημέρες η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την αποχώρησή της από όλες τις Επιτροπές διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη, επισημαίνοντας ότι θα επιστρέψει άμεσα στη διαδικασία, εφόσον επιτέλους η Κυβέρνηση παρουσίαζε τις προτάσεις της, αφού δεν έχει κανένα νόημα ένας διάλογος όταν η μια πλευρά δεν παρουσιάζει συγκεκριμένες προτάσεις.

Αντί όμως η Κυβέρνηση να παρουσιάσει επίσημα τις θέσεις της, πρώτα από όλα στους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ , βλέπουμε να διαρρέουν στον Τύπο «προτάσεις» της Επιτροπής, οι οποίες ουσιαστικά φέρνουν αντιδημοκρατικές ανατροπές στη θεσμική λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων.
Ακολουθούν την ίδια τακτική με τη διαρροή περί τοποθέτησης εκτελεστικών γραμματέων στους Δήμους, που αναγκάστηκαν άρον άρον να την αποσύρουν. 
Πρόκειται για μια πολιτικάντικη τακτική, που βλάπτει σοβαρά το κύρος του θεσμού που όλοι υπηρετούμε, ο καθένας από διαφορετική θέση.
Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση ότι η αλλαγή του Καλλικράτη και η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι κομματική, αλλά εθνική υπόθεση. 
Μας αφορά όλους. Κεντρική και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Περιφέρειες , Δήμους και Τοπικές Κοινωνίες.
Γι αυτό πρέπει να στηριχθεί στη βάση της συναίνεσης και της συνεργασίας.
Αν η Κυβέρνηση επιχειρήσει να ακολουθήσει άλλο δρόμο και δεν κάνει ουσιαστικό διάλογο , να γνωρίζει καλά πως «σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες».
Δεν θα επιτρέψουμε ούτε να διαλυθούν οι Δήμοι μας για να εφαρμοσθούν μοντέλα που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον κόσμο, επειδή κάποιοι αποφασίζουν με βάση τις ιδεολογικές τους εμμονές Ούτε θα επιτρέψουμε η αλλαγή του Καλλικράτη να περιοριστεί απλά στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος, χωρίς να έχουν προηγουμένως λυθεί τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση.
Είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε ένα ισχυρό αυτοδιοικητικό μέτωπο για να ανατρέψουμε τα σχέδια όσων επιχειρήσουν την απαξίωση του θεσμού μας. 
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μετατρέψει την Αυτοδιοίκηση σε «κομματικό λάφυρο».
                                                             ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                      Τηλ.: 2132147514, 2132147540, Fax: 2103899651, 
                                           E-mail : info@kedke.gr, kedkegr@gmail.com
                                                                    € « » $  ●▲▼◄►

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου