Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Αύριο η παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Περιφερειακού Συμπαραστάτη

Στον ετήσιο απολογισμό της Περιφερειακής Αρχήςπου θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου θα παρουσιαστεί η ετήσια έκθεση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη & της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής, αντιπρόεδρου του Δικτύου Συμπαραστατών κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου.
Η Eτήσια Έκθεση 2016 έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής.
Εμείς παρουσιάζουμε ένα μικρό απόσπασμα από τον πρόλογο του κ. Βασίλη Σωτηρόπουλου.
Κυρίες και κύριοι,
«Το έτος 2016 ήταν κομβικό για την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης μέσω τηςδιαμεσολαβητικής λειτουργίας του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Αττικής. Με την θέσπιση της Χάρτας Δικαιωμάτων & Υποχρεώσεων Πολιτών από το Περιφερειακό Συμβούλιο (απόφαση 189/2016), η Περιφέρεια Αττικής προσέθεσε στο οπλοστάσιο των πολιτών, αλλά και των εσωτερικών υπηρεσιών της, ένα σημαντικό κείμενο αυτοδέσμευσης που αποκρυσταλλώνει με τον πιο σύγχρονο τρόπο όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις αντίστοιχες υποχρεώσεις. 
Η Χάρτα αποτέλεσε εργαλείο καθημερινής εφαρμογής στο πλαίσιο της διαμεσολάβησης που ασκεί ο
Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης κατόπιν καταγγελιών πολιτών και επιχειρήσεων. 
Έτσι, για πρώτη φορά, η Ετήσια Έκθεση που είμαι αρμόδιος να παρουσιάσω στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είναι δομημένη με γνώμονα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της Χάρτας, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να ενημερωθεί για την εφαρμογή ή την παραβίασή της από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.
Μέσα στο 2016 είχαμε επίσης την ευκαιρία να «ξανασυστηθούμε» στους πολίτες, με την δημιουργία μιας νέας οπτικής ταυτότητας του θεσμού. 
Το Εθνικό Τυπογραφείο σχεδίασε τον λογότυπο που κοσμεί το εξώφυλλο της παρούσας, καθώς και σχετικό ενημερωτικό φυλλάδιο που με απλό τρόπο παρουσιάζει στους πολίτες τί μπορούν να περιμένουν και τί όχι από τον θεσμό μας. 
Ευχαριστούμε το Εθνικό Τυπογραφείο για αυτή την συνεισφορά.
Ωστόσο, κατά την διάρκεια του έτους, με αφορμή τις καταγγελίες των πολιτών και των επιχειρήσεων, διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα ως προς την κατανόηση των δικαιωμάτων των πολιτών από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής
Η κακοδιοίκηση εντοπίζεται κυρίως στην παράβαση αυτών των δικαιωμάτων, όπως αναλυτικά εκτίθεται στις σελίδες της παρούσας έκθεσης. 
Πολλές φορές, όμως, οι παραβάσεις οφείλονται όχι στην έλλειψη ενημέρωσης ή πρόθεσης των υπαλλήλων να συμμορφωθούν, αλλά στην πολυπλοκότητα του κανονιστικού πλαισίου που καλούνται να εφαρμόσουν. 
Δεν έχουν λείψει και περιπτώσεις που υπηρεσίες έχουν καταστήσει σαφές σε πολίτες ότι δεν επιθυμούν την διαμεσολάβηση του Περιφερειακού Συμπαραστάτη του Πολίτη & της
Επιχείρησης & αυτό εμφαίνεται ανάγλυφα από την πλημμελή ανταπόκρισή τους στις παρεμβάσεις μας. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα πολυπλοκότητας που οδηγεί και σε αδιέξοδα είναι οι κανόνες που αφορούν το δικαίωμα των πολιτών για πρόσβαση στα έγγραφα που τηρεί η Περιφέρεια Αττικής.»
                            Ετήσια Έκθεση Περιφερειακού Συμπαραστάτη έτους 2016
                                     ΠΗΓΗ:www.facebook.com/LocalOmbudsnetwork/?                             ref=page_internal&hc_ref=PAGES_TIMELINE&fref=nf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου