Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Πέντε βήματα για την αναβάθμισητου Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου

 Τον οδικό χάρτη με τα 5 βήματα της σημερινής Διοίκησης του Δήμου, για την ουσιαστική αναβάθμιση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου του Αμαρουσίου, παρουσίασε  σήμερα ο Δήμαρχος Γ. Πατούλης , σε συνάντηση - συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, παρουσία εμπόρων, κατοίκων και εκπροσώπων της Διοίκησης του Δήμου.
Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν:
1Την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευτέρπης, χωρητικότητας 273 θέσεων, με τη δημιουργία μεγάλης πλατείας στην επιφάνεια του σταθμού.
2Την ολοκλήρωση της παραλαβής του έργου της Ανάπλασης του Κέντρου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, που σήμερα εκκρεμεί ακόμη , ενώ υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και κακοτεχνίες που πρέπει να αποκατασταθούν.
3Την υλοποίηση μιας σειράς αναγκαίων παρεμβάσεων στο Κέντρο και την εμπορική Αγορά από το Δήμο Αμαρουσίου, αφού ολοκληρωθεί πρώτα η παραλαβή από την Περιφέρεια, προκειμένου να βελτιωθεί η λειτουργικότητα της ευρύτερης περιοχής.
4Η φύλαξη των δρόμων του Κέντρου  από ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, προκειμένου να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της δημοτικής περιουσίας αλλά και να αποτραπούν παραβατικές συμπεριφορές και φθορές.
5Η ανάληψη μιας σειράς πρωτοβουλιών όπως η διαφημιστική προβολή της αγοράς και η διοργάνωση πολιτιστικών, ψυχαγωγικών και αθλητικών εκδηλώσεων στην περιοχή του Κέντρου, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας. 
Παράλληλα θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για τον αποτελεσματικό έλεγχο κι εφαρμογή της παρά την οδό στάθμευσης , καθώς και για τη διασφάλιση της εφαρμογής του Κανονισμού Καθαριότητας στους δρόμους του Κέντρου.
Το έργο της κατασκευής του Υπόγειου χώρου στάθμευσης ξεκίνησε και θα ολοκληρωθεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης ενημέρωσε τους παριστάμενους ότι το έργο της κατασκευής του υπόγειου χώρου στάθμευσης στην Πλατεία Ευτέρπης έχει ήδη ξεκινήσει, σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που προβλέπει η σύμβαση. 
Το έργο είναι νομικά κατοχυρωμένο και τίποτε πλέον δεν μπορεί να εμποδίσει την υλοποίησή του
Που βρισκόμαστε σήμερα
Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι χρονοβόρες νομικές διαδικασίες , το έργο έχει περάσει από όλα τα στάδια ελέγχου νομιμότητας, έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί όλα τα ΦΕΚ που αφορούν την εκτέλεση του και έχουν εξασφαλιστεί όλες οι απαραίτητες άδεις από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
Σε αυτό το στάδιο έχει τοποθετηθεί η περίφραξη του εργοταξίου κι εκτελούνται ή πρόκειται άμεσα να εκτελεστούν οι προκαταρκτικές εργασίες  (αποξήλωση περιπτέρων και μεταφορά σε νέες θέσεις, απομάκρυνση αστικού εξοπλισμού, μεταφορά δικτύων κοινωφελών επιχειρήσεων, μεταφύτευση πρασίνου, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και σήμανσης, δημιουργία ασφαλών διαβάσεων για πεζούς, κλπ) /
Σε δύο χρόνια το έργο θα έχει ολοκληρωθεί
Η συμβατική υποχρέωση του αναδόχου και η δέσμευση που έχει αναλάβει έναντι της Δημοτικής Αρχής είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εντός των επόμενων δύο ετών, με δεδομένο ότι έχει αρχίσει ήδη να τρέχει από το Φεβρουάριο η συμβατική προθεσμία των 30 μηνών .
Τι πρόκειται να κατασκευαστεί
Στην πλατεία Ευτέρπης θα κατασκευαστεί :
υπόγειος χώρος στάθμευσης τριών επιπέδων, χωρητικότητας 273 θέσεων, με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης, χωρίς δηλαδή να επιβαρυνθούν ούτε ένα ευρώ οι δημότες
θα διαμορφωθεί μια μεγάλη ελεύθερη πλατεία στο χώρο πάνω από το πάρκινγκ, στην οποία θα υπάρχει ένα σιντριβάνι που θα αποτελεί τοπόσημο για την πόλη, θα τοποθετηθεί σύγχρονος αστικός εξοπλισμός , θα φυτευτούν δένδρα , θα τοποθετηθεί σύγχρονος φωτισμός, ενώ θα υπάρχουν γυάλινα κλιμακοστάσια για την εξυπηρέτηση των χρηστών του πάρκινγκ, καθώς κι ένα σύγχρονο βαγόνι που θα λειτουργεί κι αυτό ως τοπόσημο , στη θέση αυτού που σήμερα απομακρύναμε.
Τα ψέματα για το έργο
Τα παραπάνω προβλέπονται στη σύμβαση που έχει υπογραφεί και δεν έχουν καμία σχέση με τα διάφορα ψέματα που διαδίδονται τις τελευταίες ημέρες ότι πρόκειται να γίνουν στο χώρο αυτό. Ξεκαθαρίζουμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι :
Είναι ψέμα ότι στην πλατεία Ευτέρπης θα κατασκευαστούν νέα κτίρια , καταστήματα ή πολυκατοικίες, όπως κάποιοι διαδίδουν.
Είναι ψέμα ότι πρόκειται να κατασκευαστούν καταστήματα στον υπόγειο χώρο στάθμευσης.
Είναι ψέμα ότι θα καταργηθεί ο δρόμος που διέρχεται σήμερα μπροστά από την πλατεία, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη διαμπερή κυκλοφορία των οχημάτων.
Είναι ψέμα ότι η πλατεία Ευτέρπης στη νέα της μορφή θα γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα.
Ακούμε τη γνώμη των εμπόρων και κατοίκων
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους εμπόρους και κατοίκους ακούστηκαν πολλές απόψεις για την πορεία εκτέλεσης του έργου και κατόπιν αιτήματος των πολιτών συμφωνήθηκε να γίνουν ορισμένες διορθωτικές κινήσεις , με στόχο την ενίσχυση της προσβασιμότητας στους δρόμους της εμπορικής αγοράς, αλλά και τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε:
■♦ Να ζητηθεί άμεσα από τον εργολάβο του έργου η μετατόπιση της περίφραξης προκειμένου να απελευθερωθεί το μέτωπο της οδού Ερμού, τουλάχιστον μέχρι το διάστημα που θα ξεκινήσουν οι εργασίες εκσκαφής στο τμήμα αυτό.
■♦Η βελτίωση της προσβασιμότητας των πεζών προς τους δρόμους της αγοράς και κυρίως όσων εξέρχονται από το σταθμό του ΗΣΑΠ.
■♦ Η ενίσχυση της σήμανσης γύρω από το εργοτάξιο και τους δρόμους που οδηγούν στο Κέντρο, ώστε να διευκολυνθεί η κίνηση πεζών και οχημάτων.
Η Διοίκηση του Δήμου έχει λάβει επίσης την απόφαση να προχωρήσει σε μηδενισμό των ανταποδοτικών τελών για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες του Κέντρου, οι οποίοι επηρεάζονται από τη λειτουργία του εργοταξίου.
Όταν ολοκληρωθεί το έργο , όλοι θα είναι ωφελημένο 
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης επισήμανε ότι 
«σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία, είναι ενθαρρυντικό πως κάποιοι εμπιστεύονται τις προοπτικές της πόλης κι επενδύουν τα χρήματά τους σε έργα που θα μείνουν προίκα στο Μαρούσι. Σε κάθε μεγάλο έργο , όσο διαρκεί η εκτέλεσή του, υπάρχει μια προσωρινή ταλαιπωρία αλλά το όφελος όταν αυτό ολοκληρωθεί είναι μόνιμο και αφορά όλη την πόλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου