Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

«Η Διγλωσσία Πατούλη στην Υπόθεση των Συμβασιούχων»

ΜΑΙΡΗ ΔΙΑΚΟΛΙΟΥ:Η αλήθεια για τη στάση της ΚΕΔΕ στο θέμα των συμβασιούχων
Η Ολομέλεια του Ε.Σ έκρινε αντισυνταγματική τη νομοθετική παράταση της διάρκειας των συμβάσεων των εργαζομένων στους Δήμους, που υπηρετούν ιδίως στον τομέα της καθαριότητας. 
Όμως, ποια θέση έχει πάρει ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γ. Πατούλης με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ για το θέμα αυτό; 
Είναι αλήθεια ότι η ΚΕΔΕ βρίσκεται στο πλευρό των συμβασιούχων; 
Είναι αλήθεια ότι η ΚΕΔΕ προωθεί ως επίσημες απόψεις της αυτές που ψηφίζονται ομόφωνα στο ΔΣ Αμαρουσίου;
Επειδή, όταν στο έκτακτο ΔΣ που έγινε στις 20-6-2017 έκανα αναφορά στις ευθύνες της ΚΕΔΕ για τη διαμόρφωση αυτής της κατάστασης,  διαβάζοντας αυτολεξεί μία από τις σχετικές δηλώσεις του κ. Πατούλη, ερωτήθηκα από τον ίδιο ποια ημερομηνία έγινε η δήλωσή του αυτή, απαντώ:
●Στις  11.11.16, ο Γ. Πατούλης συναντιέται με τον κ. Σκουρλέτη, 
στον οποίο θέτει, μεταξύ άλλων, και το θέμα των συμβασιούχων με το αίτημα της δυνητικής εφαρμογής της παράτασης των συμβάσεών τους από τους δήμους, 
ή την πληρωμή των μισθών τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.  
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου:
«Τέθηκε το θέμα της παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας ζητώντας είτε την επανεξέταση της πρόσφατης ρύθμισης, εισάγοντας το δυνητικό χαρακτήρα της εφαρμογής της από τους δήμους, είτε να εξευρεθεί λύση για το κόστος εφαρμογής της, εκτός των δημοτικών προϋπολογισμών»
●Στις 21.12.16 Γ. Πατούλης στέλνει επιστολή στον Πρωθυπουργό για το θέμα και ζητά την κάλυψη του ποσού της μισθοδοσίας τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου «…η ΚΕΔΕ, κατόπιν λήψης απόφασης από το Διοικητικό της Συμβούλιο, είχε προτείνει η κάλυψη της δαπάνης συμβασιούχων των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν, να γίνει από την Κεντρική Κυβέρνηση.. .»
●Στις 22.12.16 ο Γ. Πατούλης ζητά να μην μείνουν απλήρωτοι οι συμβασιούχοι και να υπάρχει νομιμότητα στην διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεών τους. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: «Για εμάς προτεραιότητα αποτελεί η προστασία των εργαζομένων. Δεν θα δεχθούμε να μείνει κανείς απλήρωτος και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό τους για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Δεν είμαστε όμως εμείς αυτοί που νομοθετούν. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να ρυθμίσει άμεσα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων αλλά και τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους».
●Στις 27.12.2016, σε ανοιχτή επιστολή του, ο Γ. Πατούλης δηλώνει ότι οι δήμοι έχουν την πρόθεση ανανέωσης των 24μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα. 
Σύμφωνα με τον τίτλο του σχετικού δελτίου τύπου: «Ανοιχτή επιστολή Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη - Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Ως δήμοι έχουμε τη πρόθεση για ανανέωση των 24μηνων συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα – Να μας απαντήσει η Κυβέρνηση υπεύθυνα και με σαφήνεια πώς ρυθμίζει τη νομιμότητα», ενώ την ίδια ανησυχία εκφράζει και στις 29.12.2016.
●Στις 24.1.2017 ο κ. Γ. Πατούλης συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Θεοτοκάτου και θέτει μόνο το θέμα της πληρωμής των συμβασιούχων. 
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: 
«Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής:‘Σε συνέχεια της πολύ γόνιμης και εποικοδομητικής συνεργασίας που έχουμε με το Ελεγκτικό Συνέδριο ενημέρωσα την κα Θεοτοκάτου για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι με τη διαδικασία πληρωμής των συμβασιούχων καθαριότητας…»,
●Στις 12.4.2017, ο κ. Γ. Πατούλης ξανασυναντιέται με την κ. Θεοτοκάτου, όπου, εκτός από το ζήτημα της πληρωμής των συμβασιούχων, θέτει θέμα νομιμότητας της ανανέωσης των συμβάσεών τους. 
Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου: «Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε τα εξής: 
‘Για την Αυτοδιοίκηση Πρώτου Βαθμού αποτελεί βασική προτεραιότητα η προστασία των εργαζομένων, αλλά και η διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους…»
●Στις 27.4.2017 εγκαλεί τον κ. Σκουρλέτη για ψευδολογία για διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων και για το θέμα των συμβασιούχων. 
Παραθέτω αυτούσιο το απόσπασμα: «7ο ψέμα: είπε ο κ. Σκουρλέτης ότι η ΚΕΔΕ διαφώνησε με τη ρύθμιση της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους της καθαριότητας.
Ποια είναι η αλήθεια: 
Η Κ.Ε.Δ.Ε. καταλογίζει  προχειρότητα στον χειρισμό του ζητήματος . 
Η  εμμονή της ηγεσίας του Υπ. Εσωτερικών  να μην διαβουλεύεται με την Αυτοδιοίκηση έχει φέρει την κατάσταση σε αδιέξοδο. 
Με δεδομένο ότι έχει αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης που σχετίζεται με την ανανέωση των συμβάσεων, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει ξεκάθαρη και νομοτεχνικά άρτια λύση στο θέμα και να πάψει «να καταστρατηγεί τη διοικητική αυτοτέλεια των Δήμων». 
Πρέπει επίσης να ρυθμιστούν άμεσα σοβαρά ζητήματα που σχετίζονται με την καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων αλλά και τη διασφάλιση της νομιμότητας στη διαδικασία ανανέωσης των συμβάσεων τους».
●Στις  12.5.17, ο κ. Γ. Πατούλης, συνοψίζει τις θέσεις τις ΚΕΔΕ  στο θέμα των συμβασιούχων. Αυτούσιο το απόσπασμα: 
«Σε κάθε περίπτωση επειδή ο κόμπος έφτασε στο χτένι, οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να επιδείξουν υπευθυνότητα και να προχωρήσουν, με σεβασμό στο Σύνταγμα της χώρας, σε κάθε αναγκαία ενέργεια προκειμένου:
1.Να διασφαλιστεί η καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων με νόμιμο τρόπο.
2.Να παραταθούν με νόμιμο τρόπο κι ως τη λήξη τους όλες οι συμβάσεις, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι Δήμοι προβλήματα στη λειτουργία τους, ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η τουριστική περίοδος.
3.Να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταλογιστούν στους Δημάρχους τα ποσά που έχουν καταβληθεί ως δεδουλευμένα στους εργαζόμενους».
●Στις  24.5.17 σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο κ. Γ. Πατούλης δηλώνει: 
«Η θέση της ΚΕΔΕ για το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι εξαρχής ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί νομοθετική λύση, τέτοια ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεωναφενός  και αφετέρου, να καταστεί δυνατή η καταβολή των δεδουλευμένων τους»
●Στις 17-6-2017 είναι ο κ. Γ. Πατούλης κάνει λόγο για «μόνιμη και σταθερή δουλειά» 
αλλά όχι συγκεκριμένα για τους συμβασιούχους που σήμερα πλήττονται από την απόφαση του ΕΣ αλλά γενικά και αόριστα για τους εργαζομένους στην Αυτοδιοίκηση. Από το δελτίο τύπου: «Στόχος και προτεραιότητά μας είναι:
►να διασφαλίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση
►την ομαλή λειτουργία των Δήμων μας
►την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους πολίτες, για να αναβαθμίσουμε την καθημερινότητά τους»
►Το ίδιο, όχι για τους συμβασιούχους συγκεκριμένα, αλλά γενικά για τους εργαζομένους στους δήμους και για την θεσμική ανάγκη η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει προσλήψεις μόνη της μιλάει και στις 19-6-2017. Συγκεκριμένα: «Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος υποστηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στους Δήμους και το αίτημά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Στηρίζουμε τους συμβασιούχους και είμαστε δίπλα τους. Υποστηρίζουμε επίσης το δικαίωμα των Δήμων και των αιρετών Διοικήσεων τους, να αποφασίζουν οι ίδιοι, μέσα πάντοτε από τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ, για τον αριθμό και τις ειδικότητες των εργαζομένων που χρειάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες τους».
►Στις 20-6-2017 ο κ. Γ. Πατούλης , απευθυνόμενος στον κ. Σκουρλέτη από τη μία δηλώνει ότι «Λύση για τους χιλιάδες απλήρωτους σήμερα συμβασιούχους δεν είναι ούτε οι συμβάσεις διμηνιτών, ούτε οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όποτε κι αν αυτές γίνουν» ενώ  λίγο μετά, στο ίδιο δελτίο τύπου (τελευταία πρόταση): «Η θέση της Κ.Ε.Δ.Ε. είναι ξεκάθαρη. Απαιτούμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και το δικαίωμα να αποφασίζουμε εμείς , αφού εμείς πληρώνουμε, για το πόσους εργαζόμενους και για πόσο χρονικό διάστημα χρειαζόμαστε».
Με λίγα λόγια, ο κ. Πατούλης, μετά από δύο ψηφίσματα του ΔΣ Αμαρουσίου (30-5-2017 και 20-6-2017) όπου και ο ίδιος με την ιδιότητα του Δημάρχου Αμαρουσίου δήλωσε πως διεκδικούμε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις ενώ παράλληλα δεσμεύθηκε ότι κανείς δεν θα απολυθεί, ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δηλώνει (τελευταία πρόταση) ότι απαιτεί γενικά προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (διαχωρίζοντας το πρόβλημα των συγκεκριμένων συμβασιούχων από την γενικότερη ανάγκη προσλήψεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση) ενώ κάνει αναφορά στο θεσμικό δικαίωμα της αυτοδιοίκησης να κρίνει για πόσο χρονικό διάστημα χρειάζεται έναν εργαζόμενο, αναιρώντας τις διακηρύξεις του για μόνιμη και σταθερή δουλειά των εργαζομένων.
►Στις 21-6-2017 ο κ. Γ. Πατούλης καλεί τον κ. Σκουρλέτη να δώσει λύση στο πρόβλημα, χωρίς να αναφέρει καν τη λύση που ψηφίστηκε στις 20-6-2017 στο ΔΣ Αμαρουσίου. Περιττό δε να αναφέρω, ότι τα δύο ψηφίσματα του ΔΣ Αμαρουσίου που διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για τους συμβασιούχους του Δήμου και δέσμευση μη απόλυσής τους δεν δημοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο της ΚΕΔΕ.
►Στις 22-6-2017 ο κ. Πατούλης, μετά το ΔΣ της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι διεκδικεί την παραμονή των συμβασιούχων στους Δήμους χωρίς πάλι να ξεκαθαρίσει ότι αίτημά του είναι η παραμονή τους ως αορίστου χρόνου.   
Μόλις χτες, ο κ. Πατούλης, σύρθηκε, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν στο πρόσωπό του, και για πρώτη φορά  συνέδεσε  την υπόθεση των συμβασιούχων με το αίτημα της μονιμοποίησής τους. Δυστυχώς, πολύ αργά.
Η αναδρομή αυτή, κατά τη γνώμη μας αποδεικνύει με στοιχεία τη διγλωσσία του κ. Πατούλη για το θέμα των συμβασιούχων, αφού παρουσία τους στο ΔΣ του Αμαρουσίου υποστηρίζει ως λύση τη μονιμοποίησή τους, αλλά ως Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προτείνει διάφορες άλλες λύσεις, όπως νόμιμη πληρωμή τους έως το τέλος του έτους, πληρωμή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, νόμιμη  διατήρηση της εργασίας τους ως το τέλος του έτους, νόμιμη  ανανέωση των συμβάσεών τους,  η παραμονή τους στους Δήμους χωρίς άλλη διευκρίνιση, η γενική αναφορά της ανάγκης των δήμων για μόνιμο προσωπικό χωρίς συσχέτιση με το ζήτημα των συμβασιούχων κλπ. 
Χειρότερα ακόμα όμως, αποδεικνύει την πολιτική ευθύνη (και) της ΚΕΔΕ για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, εξαιτίας της έλλειψης διαχρονικής, σαφούς και συνεπούς διεκδίκησης της μονιμοποίησης των συμβασιούχων που πληρούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
                                 -----------------------------------------------------------------------
                                                                   Μαίρη Διακολιού
                                          Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου
                                                                          Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου