Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Ψηφίστηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής οι αλλαγές στον Κανονισμό

Δεκτές κατά πλειοψηφία έγιναν από την Ολομέλεια της Βουλής οι αλλαγές που προβλέπονται στα 25 άρθρα της πρότασης για αλλαγή του Κανονισμού του Κοινοβουλίου με τίτλο:
 «Για την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής - Μέρος Κοινοβουλευτικό».
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η φανερή ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου της Βουλής, η σύνθεση του προεδρείου, ο τρόπος κατάθεσης νομοτεχνικών βελτιώσεων σε νομοσχέδια,  η αύξηση του χρόνου της «ώρας του πρωθυπουργού», αλλαγές στους όρους του κοινοβουλευτικού ελέγχου κ.λ.π.
Τοποθετούμενος στην Ολομέλεια ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:
«γίνεται μια συστηματική δουλειά με τη βοήθεια όλων, έτσι ώστε η Βουλή να εκσυγχρονιστεί. Και βέβαια από τα Χριστούγεννα και ύστερα ή λίγο πιο πέρα θα έχει πλήρως ανανεωθεί και το πώς θα λειτουργούμε εδώ πέρα μέσα από πλευράς μηχανισμού, που ο καθένας θα μπορεί να δίνει την ψήφο του και, βεβαίως, με τον πιο σύγχρονο δυνατό τρόπο».
Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού σημείωσε ο Ν.Βούτσης, περιλαμβάνονται και οι αλλαγές στον κανονισμό της.  Αναφερόμενος στις αιτίες που οδήγησαν στις αλλαγές επισήμανε χαρακτηριστικά:  «Είναι μια Βουλή οκτακομματική και η προηγούμενη ήταν επτακομματική. 
Αυτός ο Κανονισμός ήταν για μια Βουλή τριών ή τεσσάρων κομμάτων για δεκαετίες και καταλαβαίνουμε τη διαφορά. Είναι μια Βουλή, η οποία έχει κυβερνήσεις συνεργασίας. 
Τέταρτη στη σειρά είναι η κυβέρνηση συνεργασίας αυτή που υπάρχει τώρα, ενώ δεν ήταν αυτό το status των μεταπολιτευτικών καταστάσεων στη διακυβέρνηση της χώρας.  
Είναι και μια Βουλή, η οποία νομοθετεί αρκετές φορές τον χρόνο -πέντε, έξι, οκτώ - για μεγάλα νομοθετήματα τα οποία έρχονται στη βάση και ως απόρροια μνημονιακών συμφωνιών, αξιολογήσεων και δεσμεύσεων της χώρας. 
Αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία προσπαθεί ο Κανονισμός - και πρέπει και είναι υποχρεωτικό - να αντιστοιχηθεί, να την περιγράψει, να την οριοθετήσει και να πάνε καλά τα πράγματα και όλο και λιγότερο, πλέον, να χρειάζεται να εφαρμόζονται κάποιες διατάξεις οι οποίες εξ ανάγκης και εκ των πραγμάτων έχουν καταγραφεί».
Ειδικά για το θέμα των νομοτεχνικών βελτιώσεων οΠρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι «δεν λέγεται νομοτεχνική βελτίωση το ότιέρχονται επιπλέον άρθρα, πόσω μάλλον επιπλέον νομοσχέδια. Εκεί είναι πολιτικό το ζήτημα κατευθείαν και θα πρέπει να τίθεται και από το Προεδρείο και από την εκτελεστική εξουσία και να γίνεται συζήτηση, όχι με αφορμή την πιθανή αντισυνταγματικότητα, αλλά ως πολιτικό ζήτημα το οποίο δημιουργεί πρόβλημα».
Το σύνολο των προτεινόμενων αλλαγών θα ενσωματωθεί στον υφιστάμενο Κανονισμό της Βουλής.
                                                             Γεράσιμος Λιβιτσάνος
                                                          ΠΗΓΗ:www.vouliwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου