Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ:Ποιος φταίει & τι πρέπει να γίνει

Στις 20 Ιουνίου 2017, έγινε έκτακτο Δ.Σ. για να διατυπωθούν οι θέσεις του Δήμου Αμαρουσίου για την τύχη των συμβασιούχων που κινδυνεύουν να μείνουν απλήρωτοι και στην ανεργία μετά από την έκδοση της απόφασης της Ολομέλειας του Ε.Σ που κρίνει αντισυνταγματική την νομοθετική παράταση της διάρκειας των συμβάσεών τους.
Η θέση που έλαβε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαίρη Διακολιού είναι πως η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι πολιτικά καταδικαστέα, γιατί στερεί από τους συμβασιούχους το δικαίωμα για δουλειά κρίνοντας σήμερα αντισυνταγματική μία πρακτική χρόνων, καίτοι δημιουργεί θεσμικά μία τετελεσμένη κατάσταση.
Τοποθετήθηκε δε για τις κοινωνικές της συνέπειες, τις ευθύνες των Κυβερνήσεων γενικά και ειδικότερα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού και της ΚΕΔΕ, ενώ δήλωσε ότι μόνη λύση είναι η μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ώστε να μην υπολειτουργούν οι δήμοι και γίνουν βορά στις ιδιωτικοποιήσεις.
Ολόκληρη η τοποθέτηση:
Η απόφαση του ΕΣ, είναι πολιτικά καταδικαστέα, γιατί: 
Δεν υπολογίζει τις κοινωνικές συνέπειές της, που στην ουσία είναι η στέρηση του δικαιώματος των συμβασιούχων στη δουλειά και κρίνει σήμερα παράνομη μία πρακτική που ακολουθείτο χρόνια τώρα. Δυστυχώς όμως, θεσμικά είναι πλέον δεδομένη και είναι δύσκολο να παρακαμφθεί.
Εδώ λοιπόν τίθενται 3 θέματα:

Α. Ποιες οι κοινωνικές συνέπειες της απόφασης αυτής;
Β. Ποιος φταίει;
Γ. Τι πρέπει να γίνει;
Για τις κοινωνικές συνέπειες η απάντηση είναι προφανής: 
Χιλιάδες άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι στο δρόμο, με ορατό το ενδεχόμενο να μείνουν απλήρωτοι για την εργασία που έχουν παράσχει. Από την άλλη πλευρά,  οι Δήμοι δεν θα έχουν διαθέσιμη την εργασία τους στις δημοτικές υπηρεσίες, σε νευραλγικούς τομείς, όπως της καθαριότητας, με ό,τι κίνδυνο ενέχει αυτό μες το καλοκαίρι για τη δημόσια υγεία.
Ποιος φταίει;
Φταίνε διαχρονικά οι νεοφιλελεύθερες Κυβερνήσεις που υπηρέτησαν τα Μνημόνια, που ενώ έκλεβαν τα λεφτά της Αυτοδιοίκησης, αφήνοντάς την χωρίς πόρους και προσωπικό, αποδέχτηκαν την αναστολή προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, παρά τις ανάγκες που υπήρχαν και υπάρχουν και που αποδέχτηκαν την εναλλακτική λύση των συμβασιούχων, παρόλο που δεν λύνει το πρόβλημα, ούτε συνάδει με το Σύνταγμα.
Ιδίως, η τυχοδιωκτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η χειρότερη από όλες, γιατί φέρθηκε και λαϊκίστικα, καθώς καλλιέργησε την προσδοκία πρόσληψης των συμβασιούχων έτεινε δήθεν ευήκοον ους στις ανάγκες τους, και ψήφισε μία ασπιρίνη για τις ανάγκες των δήμων, γνωρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική και τώρα ρίχνει τις ευθύνες της στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ η ίδια δεν έλυσε το πρόβλημα με μόνο γνώμονα την πραγματική αριστερή πολιτική και ιδεολογία που δεν δέχεται τίποτε λιγότερο από μόνιμη εργασία με δικαιώματα και καθήκοντα. 
Και τώρα, μας λέει ότι θα λύσει το θέμα πάλι με την πρόσληψη συμβασιούχων, μόνο που τώρα δεν θα είναι 8μηνίτες, αλλά διμηνίτες! 
Εξαγγέλλει δε και πρόσληψη 2.500 μονίμων, ενώ οι συμβασιούχοι που απασχολούνται σήμερα είναι γύρω στις 10.000 σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν οι απολυόμενοι συμβασιούχοι θα μπορούν να συμμετάσχουν με αυξημένη μοριοδότηση στον διαγωνισμό!
Φταίει και η ΤΑ α’ βαθμού, η οποία αξιοποίησε τη δυνατότητα των συμβάσεων, χωρίς να αντιταχθεί σε αυτήν, δημιουργώντας εργαζομένους - ομήρους για να επωφελείται από το αλισβερίσι για την ψήφο τους (το παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος των συμβασιούχων, κ. Ι. Κουτας), ή που χρησιμοποίησε την ένδεια προσωπικού για να αποπειραθεί να ιδιωτικοποιήσει τις υπηρεσίες, για το αλισβερίσι με φίλους εργολάβους, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι να εισπράττουν και να επωφελούνται από τα χρήματα που δίνουν απ’ ευθείας οι δημότες στους δήμους.
Φταίει και η ΚΕΔΕ, που μόνο γενικά αναφέρεται στο δικαίωμα των δήμων να προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό και για τους συγκεκριμένους συμβασιούχους ζητά νομοθετική ρύθμιση ώστε να εργάζονται και να πληρώνονται ως το τέλος του χρόνου με λεφτά του κρατικού προϋπολογισμού, δε ζητά την οριστική λύση του προβλήματος της υποστελέχωσης των Δήμων
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έχει δηλώσει (24.5.2017 σε ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να λυθούν οι απορίες): 
«Η θέση της ΚΕΔΕ για το κρίσιμο θέμα των συμβασιούχων των δήμων είναι εξαρχής ξεκάθαρη. Θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί νομοθετική λύση, τέτοια ώστε να μπορούν να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στη θέση τους μέχρι τη λήξη των συμβάσεων αφενός και αφετέρου, να καταστεί δυνατή η καταβολή των δεδουλευμένων τους»
Τι πρέπει γίνει;
Πρέπει όλοι μαζί να αγωνιστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να απαιτήσουμε να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με πλήρη δικαιώματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αστερίσκους και περιορισμούς, πρέπει να εμποδίσουμε οι Δήμοι της χώρας να υπολειτουργήσουν και να γίνουν βορά στο ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης ή ερήμωσης εις βάρος των πολιτών, να πούμε όχι στην ποινικοποίηση της πληρωμής τους για εργασία που έχουν παράσχει, και τελικά να αρνηθούμε, να πούμε ένα ηχηρό όχι στο να είμαστε εμείς, οι Δήμοι, οι εργαζόμενοι και οι δημότες εκείνοι που τελικά χορεύουμε στο ζουρνά που παίζει ο Αλέξης Τσίπρας. Όλοι μαζί, συμβασιούχοι ή όχι πρέπει να αγωνιστούμε μαζί, γιατί όταν πλήττεται σήμερα μία τάξη, αύριο θα πληγεί η επόμενη, όλοι μαζί, γιατί είμαστε όλοι ένα.
                                        ----------------------------------------------------------
                                                                Μαίρη Διακολιού
                                         Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Δ. Αμαρουσίου
                                                                        Δικηγόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου