Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Έλλειψη χρημάτων - στάση χειρουργείων στο Παίδων Πεντέλης!!!

Σοβαρά προβλήματα με συνέπειες στους μικρούς του ασθενείς αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης. Αποτέλεσμα, να μην γίνονται σοβαρές ορθοπεδικές επεμβάσεις. 
Μάλιστα, οι γιατροί αναγκάζονται να μεταθέσουν το απαραίτητο για την υγεία τους χειρουργείο για το επόμενο έτος.
Το νοσοκομείο αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για τη χειρουργική αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων στη σπονδυλική στήλη, όπως είναι για παράδειγμα η παραλυτική σκολίωση (παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που προκαλείται από απώλεια της στήριξης του αξονικού σκελετού λόγω αδυναμίας του μυϊκού συστήματος).
Αυτός είναι και ο λόγος που ήδη 12 παιδιά περιλαμβάνονται στη λίστα αναμονής. 
Παρά ταύτα, από τον περασμένο Απρίλιο οι χειρουργοί της ορθοπεδικής κλινικής αναγκάζονται να ενημερώνουν τους γονείς τους ότι δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης διεξαγωγής χειρουργείων, καθώς ο προϋπολογισμός δεν επαρκεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα.
Η οικονομική ασφυξία σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερες ανάγκες του παιδικού πληθυσμού οδήγησε την Ιωάννα Πασπάτη, διευθύντρια στην ορθοπεδική κλινική, να αποστείλει επιστολή στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), σε μια ύστατη προσπάθεια άμεσης επίλυσης της εμπλοκής που έχει προκύψει.
Τα οικονομικά δεδομένα που αφορούν το Παίδων Πεντέλης είναι ούτως ή άλλως ανησυχητικά, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός για το τρέχον έτος δεν ξεπερνά τα τρία εκατ. ευρώ, όπως λένε οι γιατροί του νοσοκομείου. 
Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς ότι με το κονδύλι αυτό πρέπει να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του νοσηλευτικού ιδρύματος (από την αγορά πετρελαίου έως την προμήθεια ιατρικών υλικών), τότε κάθε άλλο παρά έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στην ορθοπεδική κλινική αναλογούν μόλις 60.000 ευρώ για τις ετήσιες ανάγκες της. 
Μοιραία, στα τέλη Απριλίου η διοίκηση ενημέρωσε τους γιατρούς της κλινικής ότι εξαντλείται με ταχύτατους ρυθμούς το όριο δαπάνης και συνεπακόλουθα είναι οικονομικά αδύνατον να καλυφθούν τα υλικά για ακριβά χειρουργεία. 
Εως τότε, είχαν πραγματοποιηθεί τρεις τέτοιες επεμβάσεις, ενώ ακόμη μία έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο.
Σημειώνεται ότι το κόστος για τα υλικά μιας σπονδυλοδεσίας (χειρουργική μέθοδος για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης) αγγίζει τα 5.000 - 6.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την αντιμετώπιση της παραλυτικής σκολίωσης μπορεί να φτάσει έως και τα 10.000 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το πρόβλημα που προκαλεί η οικονομική ένδεια εντείνεται και από την έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων Πεντέλης. 
Εξαιτίας των κενών αυτών είναι εφικτό να διεξάγεται μόνο μία επέμβαση για σοβαρές παθήσεις της σπονδυλικής στήλης τον μήνα.
"Ακόμη και με αυτή τη συχνότητα θα ήμασταν εν μέρει ικανοποιημένοι, αφού θα εξαλειφόταν εντός του έτους ένα μεγάλο τμήμα της λίστας αναμονής" σημειώνει η Ιωάννα Πασπάτη. 
Προσθέτει μάλιστα ότι η πολύμηνη αναμονή σημαίνει επιδείνωση του προβλήματος της σκολίωσης στους μικρούς ασθενείς (οι περισσότεροι εκ των οποίων πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση και άλλα νευρολογικά νοσήματα), που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην αναπνευστική τους λειτουργία και όχι μόνο. 
                                                    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ
Μετά τις εξελίξεις αυτές, η ΕΙΝΑΠ εξέδωσε χθες μια σκληρή ανακοίνωση με βασικό αποδέκτη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σημειώνοντας ότι «οι ασθενείς είναι ανήλικα παιδιά με σοβαρά προβλήματα και οι επεμβάσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σύντομα και να διατίθεται το χρηματικό ποσό για τα υλικά που χρειάζονται».
«Οι ανάγκες των παιδιών δεν μπαίνουν σε διαπραγματεύσεις» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
                                                                   € $  ●► « » ▲▼◄
                                                             Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου