Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Την Τρίτη η συζήτηση με θέμα «Οι Κούρδοι στην Τουρκία του Έρντογαν:

Από την περίοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας έως το δημοψήφισμα»
Συζήτηση με θέμα «Οι Κούρδοι στην Τουρκία του Έρντογαν: Από την περίοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας έως το δημοψήφισμα», διοργανώνουν το inside story και οι εκδόσεις Πατάκη την Τρίτη 30 Μαΐου, στις 18.30, στο Βιβλιοπωλείο Πατάκη, Ακαδημίας 65, Αθήνα.
Μετά από μια ιστορική προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού προβλήματος ανάμεσα στο 2013 και 2015 η Τουρκία βυθίστηκε και πάλι στην δίνη της βίας και των εθνοτικών συγκρούσεων. 
Η Άγκυρα και ο Ταγίπ Έρντογαν προσπάθησαν να τετραγωνίσουν τον κύκλο του Κουρδικού, της Συρίας και του ισλαμισμού αλλά όπως όλα δείχνουν σήμερα απέτυχαν.
Το Κουρδικό έχει μετατραπεί σε ένα περιφερειακό ζήτημα στο οποίο επεμβαίνουν πια άμεσα οι ΗΠΑ και η Ρωσία ενώ η Τουρκία βρίσκεται απομονωμένη και εξακολουθεί να διαχειρίζεται το Κουρδικό ως πρόβλημα ασφάλειας και όχι ως πολυδιάστατο πολιτικό, κοινωνικό και πολιτισμικό φαινόμενο. 
Οι Κούρδοι δεν αποτελούν μια μονολιθική οντότητα καθώς επιπλέον από τον διαχωρισμό τους ανάμεσα στην Τουρκία, το Ιράκ, την Συρία και το Ιράν έχουν πολύ μεγάλες κοινωνικές και ιδεολογικές διαφορές μεταξύ τους.
► Γιατί ο Ταγίπ Έρντογαν προσπάθησε να προωθήσει μια λύση του Κουρδικού και ποιες είναι σήμερα οι επιλογές του; Πως το Κουρδικό μπορεί να επηρεάσει τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Τουρκία και τις σχέσεις της με τη Δύση;
Σε ποιους Κούρδους στηρίζεται, στην Τουρκία και στο Ιράκ και γιατί εξακολουθούν να τον στηρίζουν; Υπάρχουν προοπτικές δημιουργίας ενός “Μεγάλου Κουρδιστάν” και τι θα σημαίνει κάτι τέτοιο για την Τουρκία του Έρντογαν;
Αυτά είναι μερικά από τα θέματα στα οποία προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις οι:
Gareth H. Jenkins, βετεράνος αναλυτής σε θέματα Τουρκίας στο Central Asia-Caucasus Institute & Silk Road Studies Program Joint Center, μια διατλαντική πρωτοβουλία έρευνας και πολιτικής ανάμεσα στο Institute for Security and Development Policy στην Στοκχόλμη και το American Foreign Policy Council στην Ουάσιγκτον,
Ευάγγελος Αρεταίος, Δημοσιογράφος της Κυπριακής εφημερίδας “Πολίτης” υπεύθυνος για θέματα Τουρκίας και ΕΕ, και Αλέξανδρος Μασσαβέτας
Τη συζήτηση συντονίζει ο Βασίλης Καρατζάς, Levent Partners.
 ΠΗΓΗ:insidestory.gr/article/syzitisi-kurds-turkey?token=S78O5Y3S9V&utm_source=insideStory&utm_campaign=554757a9ef-Unsubscibed20170523_kourdiko&utm_medium=email&utm_term=0_52e9cf69f7-554757a9ef-130434169&ct=t(Unsubscibed_23_5_2017_kourdiko)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου