Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017

Η Μαρουσιώτισσα συνθέτις Άννα Στερεοπούλου θα παρουσιάσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για 1η φορά, το έργο της «SYN»

                                                                                                   ένα Κυματικό Περιβάλλον της Άννας Στερεοπούλου
                            αφιερωμένο στην μνήμη του Luigi Zanzi
                Τρίτη 30 Μαΐου 2017 | Ώρα: 7:30 μ.μ.
                            «Αίθουσα Διδασκαλίας» της Μουσικής Βιβλιοθήκης
                           στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Υπό την Αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ειδικές Ευχαριστίες στο Fondazione Maria Giussani Bernasconi
per il restauro d'arte e gli studi umanistici [Βαρέζε, Ιταλία
Αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι,
καλημέρα σας.
Θα είναι μεγάλη μου τιμή η παρουσία σας κατά την Καλλιτεχνική – Επιστημονική Εκδήλωση «SYN», η οποία θα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του ιταλού Επιστήμονα και Ακαδημαϊκού, Δρ. Luigi Zanzi [Λουΐτζι Τσάνζι / 20.09.1938 – 30.05.2015].
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κος Απόστολος Ν. Σταβέλας, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και μέλη της οικογένειας του Luigi Zanzi, που θα ταξιδέψουν από την Ιταλία ειδικά για το γεγονός.
Συγκεκριμένα, η Παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 30 Μαΐου 2017, στις 19:30, στην «Αίθουσα Διδασκαλίας» της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21, Αθήνα] με Ελεύθερη Είσοδο.
Αναλυτικές ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ + Συντελεστές: http://www.mousikogramma.gr/reportaz/arthro/syn_ena_kymatiko_periballon_tis_annas_stereopoulou_afieromeno_stin_mnimi_tou_luigi_zanzi-1335/
Υλικό προς ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ [Δελτίο Τύπου + Φωτογραφίες]: http://wp.me/p2zRWp-L8
[Ενότητα: SYN ~ https://annastereoscopic.wordpress.com/category/stereo-waves/syn/]
Με πολλή εκτίμηση και θερμούς χαιρετισμούς,
Άννα Στερεοπούλου | συνθέτις
annastereoscopic.wordpress.com/about
=========================================================
ένα Κυματικό Περιβάλλον της Άννας Στερεοπούλου
αφιερωμένο στην μνήμη του Luigi Zanzi
[for English, please, scroll down]
30 Μαΐου 2017 | Ώρα: 19:30
«Αίθουσα Διδασκαλίας» της Μουσικής Βιβλιοθήκης
στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Υπό την Αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών
Ειδικές Ευχαριστίες στο Fondazione Maria Giussani Bernasconi
per il restauro d’arte e gli studi umanistici [Βαρέζε, Ιταλία]
Είσοδος Ελεύθερη
Την Τρίτη 30 Μαΐου 2017, στις 7.30μμ, στην «Αίθουσα Διδασκαλίας» της Μουσικής Βιβλιοθήκης, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών [Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21, Αθήνα], η συνθέτις Άννα Στερεοπούλου πρόκειται να παρουσιάσει για πρώτη φορά, το έργο της «SYN», το οποίο αφιερώνει στην μνήμη του ιταλού επιστήμονα και ακαδημαϊκού, Dr. Luigi Zanzi.
Το «SYN» πρόκειται για ένα «Κυματικό Περιβάλλον»© και πιο συγκεκριμένα, έναν συνδυασμό  ζωντανής Μουσικής Συναυλίας και Ηχητικής Εγκατάστασης, όπως έχει εξελιχθεί από την έως τώρα και εν συνεχεία, επιστημονική-καλλιτεχνική της έρευνα στον Ανθρώπινο Εγκέφαλο (προηγούμενα έργα), και όπως σχεδιάζεται κατά το τρέχον διάστημα, ειδικά για τον χώρο που πρόκειται να παρουσιαστεί.
Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κος Απόστολος Ν. Σταβέλας, ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και μέλη της οικογένειας του Luigi Zanzi, που θα ταξιδέψουν από την Ιταλία ειδικά για το γεγονός.
Η γνωριμία και συνεργασία της Άννας Στερεοπούλου με τον ιταλό επιστήμονα και ακαδημαϊκό, Luigi Zanzi [Λουΐτζι Τζάνζι / 20.09.1938 – 30.05.2015], και συγκεκριμένα η συμμετοχή της στο Συνέδριο Αστροφυσικής που διεξήχθη το 2007 στο Università dellInsubria (Ιταλία), αφιερωμένο στον Βέλγο -Ρωσικής καταγωγής- Ilya Prigogine (Ιλία Πρίγκοζιν, 1917 – 2003), με την σύνθεση και παρουσίαση του έργου της, «Helios» (Ήλιος), αποτελεί την βασική ουσία και δομή του «SYN», που δεν είναι άλλη από το ίδιο το Σύν-παν, καθώς και την καμπυλότητα του Χωρο-Χρόνου· ήτοι της ορατής ή μη, ύλης και των τριών ή περισσοτέρων διαστάσεων που την συνθέτουν. Το πολυσύνθετο ηχοσύστημα που θα χρησιμοποιηθεί, προσφέρει ένα υπναγωγικό μέσον που δημιουργεί την αίσθηση ενός μεγαλύτερου Κόσμου από αυτόν στον οποίο εστιάζουμε. Βασικό ερώτημα και στόχος του έργου, ωστόσο, παραμένει η αντίληψη της κάθε πραγματικότητας, από τα αισθητήρια όργανα του ανθρώπου.
Στην αλληλογραφία μεταξύ της Άννας Στερεοπούλου και του Luigi Zanzi, το Φθινόπωρο του 2007, διαβάζουμε μεταξύ των σκέψεων του καθηγητού, τα εξής: «ο Ilya Prigogine συχνά μού μιλούσε για την επιθυμία του να βρει κάποιον μουσικό που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια (μουσική) σύνθεση, ικανή να αναπαραστήσει τις αρχικές διακυμάνσεις, από τις οποίες θα μπορούσε να αναδυθεί μια διαδικασία σαν κι αυτή της Μεγάλης Έκρηξης (“Big Bang”). Σημαντικό, σύμφωνα με την θεωρία του Prigogine, είναι να εκφραστεί η οπτική της Μη-Αναστρεψιμότητας του Χρόνου.».
Σε απάντηση, λοιπόν, της ως άνω επιθυμίας, η Άννα Στερεοπούλου θέτει την ερώτηση: «Σε τί ποσοστό δύναται ο ανθρώπινος Νους (Εγκέφαλος + Ψυχή), να αντιληφθεί τις άπειρες πραγματικότητες και συντεταγμένες τους, που συν-βαίνουν ταυτόχρονα; Και βάσει ποιού Σημείου θέσης του spectator (θεατή + ακροατή + σώματος), λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας την κίνηση + κατεύθυνση της κάθε ενέργειας – κύματος; 
Με άλλα λόγια, ποιό είναι το Άλλο που λειτουργεί ως μέτρο σύγκρισης και μονάδα μέτρησης του Χρόνου και σε ποιόν Χώρο;».
Στόχος του SYN είναι η προσομοίωση ενός συνόλου διαφορετικών πραγματικοτήτων, ήχων, εικόνων, ιστοριών. Είναι η δημιουργία ενός ενιαίου Περιβάλλοντος, εντός του οποίου κινούνται διαφορετικοί τύποι Κυμάτων, προς διαφορετικές κατευθύνσεις. 
Κάτι το οποίο εκφράζεται από τον ειδικό σχεδιασμό του Ήχου [φυσικά όργανα και συστήματα + τύποι ήχων (διωτικά /binaural + σφαιρικά /surround)], τα διαφορετικά Μουσικά Είδη (baroque, modern classical, minimalism, ambient, electronica, jazz, experimental, field recordings και άλλα), και ποικίλα Ερεθίσματα των Αισθήσεων (συν-αισθησία), καθώς επίσης, και από την πολυπλοκότητα του σεναρίου πάνω και εντός του οποίου κυλάει το έργο. Πώς, δηλαδή, διαφορετικές Ιστορίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και πώς συνθέτουν την αλληλουχία που θα μπορούσε να αναπαριστά τις συνθήκες και την πορεία προς την Στιγμή μιας Μεγάλης Έκρηξης; 
Αν, λοιπόν, το SYN ξεκινά με ή κατευθύνεται προς μια Μεγάλη Έκρηξη, ή ακόμη, αν “απλά” συντίθεται από συνεχείς Μεγάλες Εκρήξεις, είναι κάτι το οποίο, ο καθένας στο κοινό είναι ελεύθερος να αντιληφθεί και αισθανθεί βάσει της δικής του οπτικής, ακουστικής, ή όποιας, αισθητικής “θέσης”.
Σκοπός επίσης, της καλλιτέχνιδος είναι να προβληματίσει τον καθένα στο κοινό, σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος την Διαίρεση, την Διάρκεια, την Καμπυλότητα και την Κατεύθυνση του Χρόνου, σε αντίθεση, αλλά και σε συνδυασμό με τον τρόπο που επιβάλλεται ανά τους αιώνες από διαφορετικές κοινωνίες και πολιτισμούς.

Τέλος, στην ελληνική έκδοση του βιβλίου του Ilya Prigogine, «Οι Νόμοι του Χάους» [Εκδ. Π. Τραυλός, Αθήνα (2003)], διαβάζουμε, μεταξύ άλλων, στον πρόλογο του εκδότη, κου Πασχάλη Χριστοδούλου, το εξής: «Συζητώντας με τον Ilya Prigogine στη Θεσσαλονίκη το 1996, -μετά από μια ομιλία του- του ανέφερα ότι, κατά τη γνώμη μου, ο Ηράκλειτος είχε διατυπώσει ήδη εν σπέρματι τον δεύτερο νόμο της Θερμοδυναμικής: “ουκ αν εμβαίης δις τοις αυτοίς ποταμοίς, ου γαρ ρέουσι τα αυτά ύδατα”, που είναι η αρχή της μη αναστρεψιμότητας. Μού απάντησε ότι, μαζί με τους συνεργάτες του, επιδιώκει να εκφράσει με μαθηματικό τρόπο αυτά που είπε ο Ηράκλειτος.»
Αν, λοιπόν, λάβουμε υπ’ όψιν μας πως με τον όρο “ύδατα” εννοούνται οι Συνθήκες και ο (παράγων) Χρόνος -που πάντα αλλάζουν-, σε τί ποσοστό, τελικά, ο ως άνω νόμος επιβεβαιώνεται και σε τί ποσοστό αυτο-ακυρώνεται;
Η απάντηση δίδεται αυτόματα μέσα από μία ρήση του ίδιου του Ilya Prigogine, με την οποία εξομολογείται πως «Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι η απουσία Ουτοπιών» [‘I am more afraid of the lack of utopias.’]
~
S Y N
Ο Θόρυβος, οι Ανακλάσεις· το Όλον, το Τίποτα
Το προνομιακό Σημείο αντίληψης του Περιβάλλοντος που βιώνουμε και συνθέτουμε οι ίδιοι,
κατά το οποίο ακυρώνεται ό,τι θεωρούμε ως δεδομένο.
[μαθηματικό σύμβολο (θετικό πρόσημο) + πρόθεση με την έννοια “μαζί”, και με χρήση ως πρώτο συνθετικό σύνθετων λέξεων]
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
SYN: ένα Κυματικό Περιβάλλον της Άννας Στερεοπούλου αφιερωμένο στην μνήμη του Luigi Zanzi
Ημερομηνία: Τρίτη 30 Μαΐου 2017 | Ώρα Έναρξης: 19:30 | Είσοδος Ελεύθερη
Χώρος: «Αίθουσα Διδασκαλίας» της Μουσικής Βιβλιοθήκης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 115 21, Αθήνα
Την Εκδήλωση θα προλογίσουν:
• ο κ. Απόστολος Ν. Σταβέλας: ερευνητής του Κέντρου Ερεύνης Ελληνικής Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Αθηνών
• μέλος της οικογένειας του Luigi Zanzi
ΣYNΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Άννα Στερεοπούλου: Σύνθεση / Σχεδιασμός / Ερμηνεία (Πιάνο, Synthesizer, Live Electronics)
Ralitza Ivanova | Ράλιτσα Ιβάνοβα: Φλάουτο, Φωνή
Τεχνικός Σύμβουλος Ήχου: Αναστάσιος Κ. Κατσάρης
Επιστημονικός Σύμβουλος: Δρ. Νεκταρία Αδακτύλου [ΕΔΙΠ, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ. & Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας & Γεωγραφίας, Eberkey College of Arts & Sciences, WVU, ΗΠΑ]
Σύμβουλος Έρευνας: Νίκος Στερεόπουλος [Δημοσιογράφος, Συγγραφέας]
Ενδυματολογική Επιμέλεια: Maria Linardi
Ευχαριστίες: Κυριακή Ράμφου [Επιμέλεια Αρωματισμού] + Σταυρούλα Γεώργαρη [Διατροφολόγος]
Υπό την Αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών | http://www.iicatene.esteri.it/
Ειδικές Ευχαριστίες στο Fondazione Maria Giussani Bernasconi per il restauro d’arte e gli studi umanistici [Varese, Italy]: www.fondazionemariagiussanibernasconi.eu
ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ:
• «Glorious Peleys» | www.gloriouspeleys.com
• «Κάβα Αμπελοσοφίες» | www.wineillusion.gr
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: www.mousikogramma.gr/
Με την Ενθάρρυνση της 7MNS Music [Ισπανία] | http://7mnsmusic.weebly.com/
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ~ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ: Άννα Στερεοπούλου
Ενημερώσεις: https://www.facebook.com/events/207570586424049/
Επικοινωνία: sinetoaeaea@gmail.com | https://annastereoscopic.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου