Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

«Mαζί μπορούμε να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα», διαλαλεί στους Ελληνες ο Φούχτελ!!!

«Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού», δήλωσε στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο Χανς - Γιόακιμ Φούχτελ, υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης και Εντεταλμένος της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
«Στο Μπανγκλαντές είδα μια πανάκριβη κλωστοϋφαντουργική μηχανή κατασκευασμένη από ελληνική εταιρεία & στο ερώτημά μου γιατί αγόρασαν ειδικά αυτήν, μου απάντησαν ότι είναι η καλύτερη. Γιατί να μην αναπτυχθούν οι καλλιέργειες (όπως του τσάι του βουνού), το οποίο χρησιμοποιείται στην Γερμανία για την παρασκευή θεραπευτικών προϊόντων και να γίνονται εξαγωγές;» είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υφυπουργός και εντεταλμένος της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση (σ.σ. δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας).
Ως αλλο παράδειγμα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το διαδραστικό δίκτυο «ProGreece» μεταξύ γερμανικών & ελληνικών εταιριών, το οποίο «αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους και στην συλλογική προβολή της Ελλάδας, ούτως ώστε να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές χάρη στη σύναψη συμφωνιών. Ιδιαίτερα καλά λειτουργεί μάλιστα αυτό το διαδραστικό δίκτυο στον τομέα των Εφαρμογών Πληροφορικής & Ψηφιακής Τεχνολογίας (ΙΤ)».
Ο Χανς - Γιόακιμ Φούχτελ είπε επίσης ότι «συνολικά για την οικονομία, για τους επενδυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα έχει ηρεμήσει. Είναι εμφανές επίσης ότι υπάρχει μεγαλύτερη βούληση για συνεργασία.»
Στο ερώτημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν διαπιστώνει και αύξηση του ενδιαφέροντος από πλευράς γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα απαντά θετικά:

 «Ναι, βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μας τηλεφωνούν περισσότεροι επιχειρηματίες. Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης είναι αυτήν την εποχή το να τροφοδοτούμε τα γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα».

Στο ερώτημα εάν οι Ευρωπαίοι δεν βλέπουν στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας αυτό που βλέπουν οι ΗΠΑ και με την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα θέλουν ενδεχομένως να την στηρίξουν, ενώ η Ευρώπη την καταστρέφει με την επιβληθείσα πολιτική της λιτότητας, απάντησε ότι:
«για μας είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρώπης, ότι είναι μια σημαντική χώρα στα εξωτερικά της σύνορα και φυσικά ιδιαίτερα σημαντική ιδίως στο θέμα των προσφύγων. Προσπαθούμε να την στηρίξουμε πρακτικά. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο όχι να αποδυναμώσουμε αλλά να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα. Θέλω μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να στείλω το μήνυμα στους Έλληνες ότι μαζί το μπορούμε».
Ολόκληρη η συνέντευξη του Χανς-Γιόακιμ Φούχτελ, Υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης & Εντεταλμένου της Καγκελαρίου Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ενός εκ των κεντρικών ομιλητών στο Πολυσυνέδριο Capital + Vision με θέμα «Ανάπτυξη και Επενδύσεις: Δημιουργώντας προοπτικές για την ελληνική οικονομία», το οποίο συνδιοργάνωσε το Ελληνικογερμανικό Επιμελητήριο, η Εφημερίδα «Κεφάλαιο» και η ηλεκτρονική έκδοση/πύλη Capital.gr στην Αθήνα, έχει ως εξής:
Ερ: Κύριε υφυπουργέ, το θέμα του πολυσυνεδρίου αποπνέει αισιοδοξία, αλλά οι επικριτές της αυστηρής λιτότητας θεωρούν ότι είναι ακριβώς αυτή η πολιτική η οποία εμποδίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ποιά είναι η γνώμη σας;
Απ: Το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Βλέπουμε μια σειρά από τομείς ανάπτυξης οι οποίοι γίνονται αντικείμενο επεξεργασίας με εποικοδομητικό τρόπο και έχουν την ανάλογη θετική επίδραση στην οικονομία, όπως λ.χ. είναι κυρίως ο τουρισμός, ο οποίος αποτελεί και το 20% του ελληνικού ΑΕΠ. Αν γίνει εφικτό να παραταθεί η τουριστική περίοδος κατά ένα μήνα, αυτό θα έχει θετικές συνέπειες και σε άλλους παράπλευρους τομείς της ελληνικής οικονομίας τους οποίους συνεργαζόμαστε για να τους αναπτύξουμε. Ενα επίκαιρο παράδειγμα από τον τομέα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι οι Φίλιπποι κοντά στην Καβάλα, όπου γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθεί τουριστικά.
Ερ: Εννοείται ότι παρά την λιτότητα είναι δυνατή η ανάπτυξη...
Απ: Φυσικά και αυτό είναι δυνατό και σε άλλους τομείς. Ερχομαι στην Αθήνα από το Μπανγκλαντές, όπου είδα μια πανάκριβη κλωστοϋφαντουργική μηχανή κατασκευασμένη από ελληνική εταιρεία και στο ερώτημά μου γιατί αγόρασαν ειδικά αυτήν, μου απάντησαν ότι είναι η καλύτερη. Το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία.
Ερ: Δυνατότητες, δηλαδή, τις οποίες ούτε καν φαντάζεται κανείς....
Απ: Ακριβώς. Να σας δώσω και ένα άλλο απτό παράδειγμα: μια ελληνική εταιρεία παράγει τσάι του βουνού, το οποίο χρησιμοποιείται στην Γερμανία για την παρασκευή θεραπευτικών προϊόντων. Γιατί να μην αναπτυχθεί αυτή η καλλιέργεια και να γίνονται εξαγωγές; Πρέπει κανείς να βρεί τους δρόμους που οδηγούν στην ανάπτυξη. Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
Ερ: Στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται και οι συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας σε διάφορους τομείς. Ποιές είναι αυτές;
Απ: Βρισκόμαστε μπροστά στην πρωτόγνωρη κατάσταση της παγκόσμιας διασύνδεσης των οικονομιών, γι αυτό προσπαθούμε να προωθήσουμε μέσω των επιμελητηρίων συνεργασίες, ώστε να επιτευχθεί η ανάπτυξη με μεθοδικό τρόπο και στην Ελλάδα. Είναι πολύ βασικό αυτό. To καλύτερο παράδειγμα συνεργασίας με ορατά αποτελέσματα είναι η γερμανική τράπεζα ProCredit, η οποία άνοιξε το Μάιο και έχει ήδη τρία υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη χορήγηση ρευστότητας σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είναι η μοναδική τράπεζα η οποία ήρθε στην Ελλάδα από τη Γερμανία μετά την κρίση. Μόνο στην πρώτη εκδήλωσή της ήρθαν 750 εταιρείες από την ανατολική Ευρώπη. Oι δυνατότητες είναι τεράστιες. Οταν ακούω ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές, σκέφτομαι ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί με τέτοια συγκεκριμένα βήματα. Η αγορά της ανατολικής Ευρώπης είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα. Πρέπει να επεκταθεί εκεί και η ProCredit είναι η πρώτη πρωτοβουλία προς την αυτήν την κατεύθυνση.
Ερ: Αλλο παράδειγμα;
Απ: Ενα άλλο παράδειγμα διαφορετικού είδους ήταν λ.χ. η δημιουργία του διαδραστικού δικτύου «ProGreece" μεταξύ γερμανικών και ελληνικών εταιριών. Η πλατφόρμα αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ τους και στην συλλογική προβολή της Ελλάδας, ούτως ώστε να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές χάρη στη σύναψη συμφωνιών με γερμανικές επιχειρήσεις. Εχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα αυτή 800 ελληνικές εταιρείες. Αν λοιπόν, μια γερμανική η και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του κόσμου, χρειάζεται κάποιο προϊόν αναζητά την κατάλληλη εταιρεία σε αυτήν. Ιδιαίτερα καλά λειτουργεί μάλιστα αυτό το διαδραστικό δίκτυο στον τομέα των Εφαρμογών Πληροφορικής και Ψηφιακής Τεχνολογίας (ΙΤ).
Ερ: Μπορούμε να πούμε, δηλαδή, ότι το επενδυτικό κλίμα μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έχει συνολικά βελτιωθεί και αν ναι έχει ενδεχομένως να κάνει και με το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα είναι πιο ήρεμο με την παρούσα κυβέρνηση;
Απ: Συνολικά για την οικονομία, για τους επενδυτές, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το πολιτικό κλίμα έχει ηρεμήσει. Είναι εμφανές επίσης ότι υπάρχει μεγαλύτερη βούληση για συνεργασία. Πρόσφατα είχα και ο ίδιος ανάλογη θετική εμπειρία. Συναντήθηκα με τέσσερις Ελληνες υπουργούς σε εποικοδομητικό κλίμα. Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για παράδειγμα, συζητήσαμε και το πως θα χρηματοδοτηθούν νέοι αγρότες από την Prokredit, όπως επίσης και άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες....
Ερ: Διαπιστώνετε και αύξηση του ενδιαφέροντος από πλευράς γερμανικών εταιρειών να επενδύσουν στην Ελλάδα;
Απ: Ναι, βλέπω μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Μας τηλεφωνούν περισσότεροι επιχειρηματίες και τους υποστηρίζουμε και μεις πολύ διότι το ενδιαφέρον αυτό επενεργεί πολλαπλασιαστικά όταν γίνεται μάλιστα ευρύτερα γνωστό από τις ειδήσεις. Ενα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (σ.σ. ένα αναπτυσσόμενο δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας) είναι αυτήν την εποχή ακριβώς το να τροφοδοτούμε τα γερμανικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα.
Ερ: Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφτεί την Αθήνα το Νοέμβριο, διότι προφανώς βλέπει στην Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό εταίρο δίπλα σε μια φλεγόμενη περιοχή και θέλει να την στηρίξει. Βλέπει στην γεωστρατηγική θέση της κάτι το οποίο δεν βλέπουν οι Ευρωπαίοι και την καταστρέφουν με την αυστηρή πολιτική της λιτότητας όπως θεωρούν πολλοί Ελληνες;
Απ: Για το πως βλέπει την Ελλάδα ο πρόεδρος Ομπάμα θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο, όπως και για το πως βλέπουν τη στρατηγική τους οι ΗΠΑ. Για μας είναι σαφές ότι η Ελλάδα είναι μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπης, ότι είναι μια σημαντική χώρα στα εξωτερικά της σύνορα και φυσικά ιδιαίτερα σημαντική ιδίως στο θέμα των προσφύγων. Εμείς προσπαθούμε στην Ελληνογερμανική Συνέλευση να την στηρίξουμε πρακτικά με την συστηματική συνεργασία μας με την τοπική αυτοδιοίκηση. Στείλαμε και γιατρούς για τους πρόσφυγες. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο όχι να αποδυναμώσουμε αλλά να ισχυροποιήσουμε την Ελλάδα. Θέλω μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ να στείλω το μήνυμα στους Ελληνες ότι μαζί το μπορούμε.
                                                        ΠΗΓΗ:www.topontiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου