Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Στηρίζει την κυβέρνηση(;) αλλά δηλώνει αντίθετη στην επιχειρούμενη «Nομιμοποίηση» του Mall, η «Ενότητα»!

Αναρτήθηκε από το ΥΠΕΝ στις 29-8-2016 η «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ.) για την περιοχή του πρώην Ολυμπιακού χωριού τύπου - Τμήμα Π.Ε 6 και 17 του Γ.Π.Σ Δήμου Αμαρουσίου Αττικής».
Η μελέτη αυτή κατατέθηκε για τη θεραπεία της αυθαίρετης κατασκευής του Mall μετά την 376/2014 απόφαση του ΣτΕ και την ακύρωση της οικοδομικής άδειας που εκδόθηκε κατά το άρθρο 6 του Ν. 3207/03.
Με την απόφαση αυτή το άρθρο 6 του νόμου 3207/2003 κρίθηκε οριστικά και τελεσίδικα αντισυνταγματικό ύστερα από δικαστικούς αγώνες 11 και πλέον χρόνων μεταξύ μιας ομάδας πολιτών, που υποστηρίχθηκαν από ένα μεγάλο κίνημα, και του πανίσχυρου συγκροτήματος Λάτση.
Με αυτή την απόφαση το εμπορικό κέντρο «The Mall Athens» επιφανείας 100.000 τ.μ  αλλά και το παρακείμενο κτίριο της «Siemens» επιφανείας 17.000 κρίθηκαν οριστικά και αμετάκλητα αυθαίρετα.
Επιβάλλεται λοιπόν, για λόγους ισονομίας και δικαιοσύνης, όταν οι απλοί πολίτες καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ για να νομιμοποιήσουν επί 30 χρόνια έναν «ημιυπαίθριο» που έκλεισαν παράνομα, τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα να έχουν και αυτά την ίδια αντιμετώπιση από το Κράτος.
Οι υπόχρεοι οφείλουν να πληρώσουν στο ακέραιο τα πρόστιμα ανέγερσης και συντήρησης.
Μόνο για την περίπτωση του «The Mall Athens» τα πρόστιμα αυτά ανέρχονταν συνολικά μέχρι πρόσφατα σε 133.000.000€, ποσό αυξανόμενο κατά 7.000.000€ το χρόνο.
Η Κυβέρνηση οφείλει με την ευκαιρία της ψήφισης του νέου νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων να εισάγει διάταξη ρητή και κατηγορηματική που να μην αφήνει καμία αμφιβολία για το αντίθετο.
Παράλληλα η απόφαση του ΣτΕ άφηνε ανοικτό το θέμα της «τακτοποίησης» μέσω της κατάθεσης κατάλληλης περιβαλλοντικής μελέτης.
Με την κατάθεση της ΣΜΠΕ, που εκπονήθηκε από τη ΛΑΜΔΑ και είναι  ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, επιχειρείται  να δοθεί «συγχωροχάρτι» και το ακίνητο  να «νομιμοποιηθεί» μέσω της διαδικασίας της τοπικής πολεοδόμησης (Ν. 4269, άρθρο 8).
Για να γίνει αυτό «σύννομα» εκδόθηκε από τον κ. Στουρνάρα τον Ιούνιο του 2014 υπουργική απόφαση με την οποία το «The Mall Athens» χαρακτηριζόταν ως στρατηγική επένδυση.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη.
Μια επένδυση δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται «στρατηγική» 11 χρόνια μετά την υλοποίηση της & μάλιστα 6 μήνες μετά την απόφαση του ΣτΕ που κήρυξε αυθαίρετες τις κτιριακές εγκαταστάσεις της.
Η σημερινή Κυβέρνηση οφείλει να μην δικαιώσει αυτές τις μεθοδεύσεις  που επιχειρούν να εξυπηρετήσουν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος της ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης και της τοπικής αγοράς.
Η ΣΜΠΕ που κατατέθηκε από τη ΛΑΜΔΑ επιχειρεί να αποδείξει ότι ο συγκεκριμένος τρόπος πολεοδόμησης έγινε προς όφελος των κατοίκων της πόλης και συμβάλλει στη δυνατότητα ανάπτυξης του λιανικού εμπορίου που το παραδοσιακό κέντρο της πόλης δεν μπορούσε να καλύψει λόγω έλλειψης χώρου.
Οι κάτοικοι όμως της πόλης και ιδιαίτερα στις όμορες περιοχές του Ψαλιδίου, του Αγ. Θωμά και των Εργατικών Κατοικιών βιώνουν καθημερινά την κυκλοφοριακή συμφόρηση, την παράνομη στάθμευση, την αέρια ρύπανση, την ηχορρύπανση, την ανάπτυξη της μικροεγκληματικότητας που προκαλούν τα 11.000.000 επισκεπτών ετησίως του «The Mall Athens»
Τα προβλήματα αυτά τα έχουν αναδείξει σε βάθος χρόνου με τις κινητοποιήσεις τους και τις δεκάδες διαμαρτυρίες τους.
Και όλα αυτά συντελούνται σε συνέργεια με τη λειτουργία και των υπόλοιπων υπερτοπικών δραστηριοτήτων της περιοχής όπως το Υπ. Παιδείας, οι επιχειρήσεις στην Κηφισίας και μάλιστα με αυξημένο, λόγω μεταφοράς, συντελεστή δόμησης, το ΟΑΚΑ, το Golden Hall που και αυτό θα επεκταθεί σύντομα κατά 30.000 τ.μ, το κτίριο του ΟΤΕ, ιδιωτικά θεραπευτήρια, υπεραγορές εκθεσιακά κέντρα, το σταθμό της Νερατζιώτισσας και πλήθος άλλων επιχειρήσεων που αναγέρθηκαν μετά και την δημοσίευση του Π.Δ περί αλλαγής των χρήσεων γης στο βασικό οδικό δίκτυο του Δήμου το 2012.
Πλέον αυτών είναι σχεδόν βέβαιο ότι και 20.000 τ.μ εντός του ΟΑΚΑ θα παραχωρηθούν προς εκμετάλλευση από ιδιώτη επιχειρηματία, ενώ τελικά οικοδομείται και το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας έστω και κατά 1000τ.μ λιγότερα από ότι είχε αρχικά προβλεφθεί.
Δεν μπορούμε επίσης να μην τονίσουμε  την οικονομική ζημία των εμπόρων του παραδοσιακού κέντρου του Δήμου που δεν μπορούν να αντέξουν τον ανταγωνισμό και λόγω και της κρίσης συνεχώς φθίνουν.
Δεν μπορούμε επίσης να μην λάβουμε υπόψη τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δαπανηθεί από το Δημόσιο και το Δήμο για την υποστήριξη των εμπόρων του κέντρου και των κατοίκων
Ανάπλαση του εμπορικού κέντρου επί Τζανίκου
Ανάπλαση του εμπορικού κέντρου επί Πατούλη
Κυκλοφοριακές μελέτες και ρυθμίσεις στο Ψαλίδι
Κυκλοφοριακές μελέτες και ρυθμίσεις στον Αγ. Θωμά
Κυκλοφοριακές μελέτες και ρυθμίσεις στις Εργατικές Κατοικίες
Συνεπώς απορρίπτουμε τη ΣΜΠΕ και την όλη τη μεθόδευση που επιχειρείται.
Κατά την άποψη μας τις σχετικές πρωτοβουλίες οφείλει να αναλάβει ο Δήμος,  να σταματήσει να παίζει το «κρυφτούλι» και να αποφεύγει να πάρει θέση για να μην στενοχωρήσει τη ΛΑΜΔΑ, που τον πριμοδότησε προεκλογικά με «χορηγίες» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.
Ήδη από το 2012 το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την ανάγκη αναθεώρησης του Γενικού πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου ώστε να  συμπεριλάβει όλες τις σημαντικές αλλαγές που έγιναν από την τελευταία αναθεώρηση του το 1997. 
Μάλιστα τον Απρίλιο του 2014, τρεις μήνες μετά την απόφαση 376/2014 του ΣτΕ και ένα μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές, ενέκρινε «τη διαδικασία τροποποίησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Αμαρουσίου», κάλεσε σε διαβούλευση και όρισε επιτροπή αποτελούμενη από 5 δημοτικούς συμβούλους και 5 υπηρεσιακούς παράγοντες.
Η επιτροπή αυτή, παρά τις συνεχείς μας υπενθυμίσεις στο Δ.Σ δεν συνεδρίασε ποτέ.
Σε πείσμα των ανωτέρω αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου και κατά παράβαση κάθε πολιτικής, ηθικής και υπηρεσιακής δεοντολογίας, ο κ. Δήμαρχος, χωρίς να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο, απηύθυνε στις 22-4-2016 προσωπική επιστολή στη Lamda την οποία και διαβεβαίωνε ότι «δεν εξετάζουμε προς το παρόν το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (Ε.Χ.Σ)για περιοχή ευρύτερη, που να καταλαμβάνει και το πρώην Ολυμπιακό Χωριό Τύπου».
Κατά την άποψή μας η περιοχή μελέτης για τον καθορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων  από τη λειτουργία του Mall θα πρέπει να διευρυνθεί και εκτός από τις πολεοδομικές ενότητες 6 (Αγ. Θωμάς)  και 17 (Κάτω Ψαλλίδι-ΣΕΛΕΤΕ) και το ΟΑΚΑ που προτείνει η ΛΑΜΔΑ να συμπεριλάβει τουλάχιστον το Ψαλίδι-Πέλικας (ΠΕ4) και τις Εργατικές (ΠΕ7), ώστε να ληφθεί υπόψη η συνέργεια του ακινήτου σε μια περιοχή ήδη περιβαλλοντικά μη αναστρέψιμα επιβαρυμένη.
Η περιβαλλοντική ζημία που θα διαπιστωθεί θα πρέπει να αντισταθμιστεί με τέλη και φόρους κατά το Νόμο 4014, άρθρο 2, στο πνεύμα των προβλέψεων του άρθρου 40 του Νόμου 4178/2013. Αυτά θα πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά από τότε  που ξεκίνησε να λειτουργεί η επιχείρηση και για όσο διάστημα θα εξακολουθήσει να λειτουργεί στο μέλλον.
Δεν μπορούμε να αφήσουμε την ανάληψη τέτοιων μελετών στη Lamda γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι αντικειμενικό. Αν η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί ή δεν θέλει να αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες τότε, σύμφωνα νε το Νόμο 4269, μπορούν να το κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ
Η πρόταση μας αυτή συνάδει με τις θέσεις της  Δ/σης Σχεδιασμού Μητροπολιτικών Αστικών και Περιαστικών Περιοχών Αττικής όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στη Δημόσια Διαβούλευση και που απεκρύβησαν και  απαξιώθηκαν από τον κ. Δήμαρχο, όπως αναφερθήκαμε παραπάνω, για λόγους ευνόητους.
Η παράταξη δεν μπορεί να έλθει σε αντίθεση με την ιστορία της, τις θέσεις της αλλά και τις θέσεις στελεχών της ή και με ένα κίνημα που πάλεψε πάνω από δέκα τέσσερα χρόνια για να χαρακτηρισθεί αυθαίρετο το Μall, τους συντελεστές του οποίου και τιμούμε.
Δεν πρέπει στο όνομα των «στρατηγικών επενδύσεων» να δικαιώσει την αυθαιρεσία, την περιβαλλοντική υποβάθμιση της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, την οικονομική υποβάθμιση της περιουσίας των κατοίκων και των εμπόρων του κέντρου της πόλης.
Πρέπει να δικαιώσει το κοινό αίσθημα και να μην καλλιεργήσει την εντύπωση ότι οι οικονομικά ισχυροί μπορούν να παρανομούν ατιμώρητα και στο τέλος μάλιστα να δικαιώνονται.
                                                      www.giatomarousi.gr
                                                   giatomarousi@gmail.com
                              Ενοτητα Ανατροπη & Εργο για το Μαρουσι
============================================================
                                                   Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013
Η απάντηση του «Κόντρα στον Καιρό» (ΣΥΡΙΖΑ), νυν «ΕΝότητα ΑνατρΟΠΗ & Εργο για το Μαρούσι», στο ιστολόγιο  «www.thepressproject.gr» για το «The Mall Athens»
1. Ποια είναι η θέση του συνδυασμού σας για την υπόθεση του Mall; Πιστεύετε πως πρόκειται για «σκάνδαλο» ή όχι;

Πιστεύουμε ακράδαντα πως αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο. Αποτελεί το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, που κατασκευάστηκε με πλήρη καταστρατήγηση κάθε νομιμότητας, πολεοδομικής νομοθεσίας και περιβαλλοντικ
ής ευαισθησίας για να εξυπηρετηθούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
2. Η υπόθεση του Mall χρονολογείται από το 2001. Από τότε μέχρι σήμερα, υπήρξαν επίσημες τοποθετήσεις του επικεφαλής ή κάποιων στελεχών του συνδυασμού σας για το συγκεκριμένο ζήτημα; Τι σχετικές ενέργειες έχουν γίνει εκ μέρους σας;
Από τότε υπήρξαν πολλές τοποθετήσεις τόσο του επικεφαλής μας, όσο και άλλων στελεχών της δημοτικής μας κίνησης.. Δύο μάλιστα από αυτά τα στελέχη (ο ένας εξ αυτών ο αείμνηστος Δημήτρης Ασημακόπουλος), σύρθηκαν στα δικαστήρια, από αγωγή που κατέθεσε εις βάρος τους (και άλλων 9 συμπολιτών μας), ο Δήμος Αμαρουσίου, «The Mall» αποτέλεσε κεντρικό τμήμα της προεκλογικής εκστρατείας της κίνησής μας το 2002 και το 2006 και κύριο τμήμα της μετεκλογικής μας πορείας. Προβάλαμε την υπόθεση με όλες τις λεπτομέρειές της από την εφημερίδα μας και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε στην ανάδειξή του πανελλήνια, παρόλο που αυτό ήταν εξαιρετικά δύσκολο.  Συμμετείχαμε ενεργά στις διαδηλώσεις των κατοίκων, κατά των συνεπειών που δημιούργησε αυτό το τερατούργημα, αλλά και η μεταφορά του Υπουργείου Παιδείας στο παρακείμενο κτίριο της ΣΕΛΕΤΕ.

3. Ο Κώστας Καραμανλής σε ομιλία του στη Βουλή (το 2002, προτού γίνει πρωθυπουργός), αναφερόμενος στον Όμιλο Λάτση και στο Mall, δήλωσε: 
«Ολυμπιακό Χωριό Τύπου: Δόθηκε δώρο μια υπεραξία της τάξεως των 145 δισεκατομμυρίων [δρχ] περίπου στον ανάδοχο του έργου στο Μαρούσι». Παράλληλα, η πώληση του οικοπέδου του Mall από τον ΟΕΚ στη Lamda κόστισε, σύμφωνα με τον 6ο Ανακριτή, στο ελληνικό Δημόσιο 294 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει, κατά τη γνώμη σας, σε καιρούς μεγάλης οικονομικής κρίσης, το ελληνικό Δημόσιο (η κεντρική κυβέρνηση ή ο Δήμος Αμαρουσίου) να διεκδικήσουν μέρος των χρημάτων; 
Ποια είναι η στάση που πρέπει να τηρήσει η τοπική αυτοδιοίκηση και ποιες είναι οι δυνατότητες της;
Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου, όχι η τωρινή αλλά μια άλλη που εμείς επιδιώκουμε, πρέπει να αξιώσει την κατεδάφιση του κτηρίου, εφ όσον αυτό κριθεί τελεσίδικα παράνομο, πράγμα για το οποίο είμαστε βέβαιοι. Μέχρι τότε οφείλει να υποχρεώσει την ιδιοκτήτρια εταιρεία να πληρώνει το κόστος από τις δυσμενείς συνέπειες από τη λειτουργία του (κυκλοφοριακές μελέτες και ρυθμίσεις, κατασκευή εξόδου του parking του Mall  προς την Αμαρυσίας Αρτέμιδος, κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης, με ιδιοκτήτη το Δήμο, οικονομική στήριξη του εμπορικού κόσμου του Αμαρουσίου, αποζημιώσεις στους περιοίκους (Ψαλλίδι, Άγιος Θωμάς) για την περιβαλλοντική υποβάθμιση που υφίστανται Ακόμα στα πλαίσια ενός διεκδικητικού πλαισίου προς την κυβέρνηση, ο Δήμος να απαιτήσει η ιδιοκτήτρια εταιρία να πληρώσει στο Ελληνικό κράτος τη ζημιά που προκλήθηκε από την πώληση του οικοπέδου του Ο.Ε.Κ. (υπολογίζεται στα 300 εκ €). Μέρος από αυτά να πάνε στα ταμεία του δήμου.
4. Σε περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο βάσει του οποίου χτίστηκε το Mall, και κατά συνέπεια αυθαίρετο το ίδιο το κτίσμα, τι από τα παρακάτω πρέπει να γίνει;
α) Να κλείσει και να γκρεμιστεί το Mall, ως αυθαίρετο.
β) Να πληρώσει η εταιρεία Lamda πρόστιμα διατήρησης του αυθαιρέτου και να «νομιμοποιηθεί» έτσι το αυθαίρετο.
γ) Τίποτα. Η εταιρεία δεν έχει ευθύνη για τις αυθαιρεσίες της εκάστοτε κυβέρνησης.
δ) Να αναζητηθεί νέα νομοθετική ρύθμιση που θα καταργεί την απόφαση του ΣτΕ.
ε) Άλλο, τι:
Να κλείσει και να γκρεμιστεί το Mall, ως αυθαίρετο για να λειτουργήσει αποτρεπτικά και σε άλλους επίδοξους «επενδυτές».

5. Η εταιρεία Lamda δεσμεύτηκε το 2002 να δημιουργήσει πάρκο 80 στρεμμάτων στην έκταση του Χωριού Τύπου. Από τότε ο χώρος αυτός έχει παραμείνει πάρκινγκ. Τι σκοπεύει να κάνει ή έχει κάνει ο συνδυασμός σας γι” αυτό;
Ο χώρος αυτός έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς σαν χώρος υποδοχής τσίρκων παγοδρόμιων κ.λ.π με την άδεια του Δήμου Αμαρουσίου. Στη συνέχεια επιχειρήθηκε να κατασκευαστεί εκεί γήπεδο ποδοσφαίρου. 
Το σχέδιο ματαιώθηκε από τις αντιδράσεις των κατοίκων της Ήλιδας που υποστηρίξαμε και εμείς. 
Η θέση μας είναι ότι τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ πρέπει να απομακρυνθούν το συντομότερο. 
Να διαμορφωθεί  χώρος πρασίνου με παράλληλη δημιουργία παιδικού σταθμού που και ανάγκη έχει η περιοχή αλλά και προβλέπεται από τις ρυθμίσεις που έγιναν. 
Το σχετικό κόστος να αναλάβει η Lamda όπως έχει υποχρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου