Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Αμεση προτεραιότητα οι 5 μεγάλες παρεμβάσεις στο Μαρούσι

Πέντε (5) μεγάλες παρεμβάσεις στην πόλη του Αμαρουσίου για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία, και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων από την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων υπερτοπικών εγκαταστάσεων θέτει ως άμεση προτεραιότητα ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης με επιστολή του στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.
Η εν λόγω επιστολή του κου Πατούλη εστάλη με αφορμή την αποστολή στο Δήμο Αμαρουσίου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά την πολεοδομική «τακτοποίηση» του Mall, στο πλαίσιο της τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ, στην οποία επιστολή επισημαίνεται η μεγάλη σημασία που έχει για το Δήμο Αμαρουσίου το ζήτημα αυτό.
Όπως υπογραμμίζεται,  μία σειρά από πράξεις και παρεμβάσεις της Κεντρικής Εξουσίας διαχρονικά, οι οποίες επέτρεψαν την κατασκευή και λειτουργία υπερτοπικών εγκαταστάσεων, αλλοίωσαν τη φυσιογνωμία του προαστίου κι επιβάρυναν περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά την πόλη σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 
Στην επιστολή ξεκαθαρίζεται ότι ιδιαίτερα για την περίπτωση του Mall, η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν έχει ούτε τη νομοθετική δυνατότητα, αλλά ούτε και την πολιτική πρόθεση να νομιμοποιήσει οποιαδήποτε αυθαιρεσία, ενώ αφήνει ανοικτό το ζήτημα της είσπραξης των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης του Mall, ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων €.

«Μέχρι να εισπραχθούν τα χρήματα αυτά, αν ποτέ εισπραχθούν από το Κράτος, ώστε να «επιστρέψουν» στο Μαρούσι για να χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θα προβάλει τις μόνιμες κι αδιαπραγμάτευτες διεκδικήσεις» τονίζεται στην επιστολή. 
Όπως σημειώνεται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Αμαρουσίου, από την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων υπερτοπικών εγκαταστάσεων είναι ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα από τη σημερινή Κυβέρνηση 5  μεγάλες παρεμβάσεις:
1►Η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κύμης, προκειμένου να από-συμφορηθεί κυκλοφοριακά η Π.Ε. του Ψαλιδίου που βρίσκεται δίπλα στο Mall.

2►H επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό στον άξονα της Λ. Κηφισίας και η σύνδεσή του με τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση του προαστίου μας
3►Η παραχώρηση από το Δημόσιο στο Δήμο Αμαρουσίου όλων των Χ.Ε.Υ. που βρίσκονται στα όρια του Δήμου, παράλληλα με τους πόρους που απαιτούνται για να διαμορφωθούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής. Είναι μια παρέμβαση που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο και ακολουθεί το πετυχημένο παράδειγμα της παραχώρησης των παραλιών από την ΕΤΑΔ στους Δήμους του παράλιου μετώπου της Αττικής.
4►Η δημιουργία άνωθεν της Αττικής Οδού,  σε τμήματα που διέρχονται το Μαρούσι, ελεύθερων χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως έχει γίνει σε τμήματα της Αττικής Οδού που διέρχονται από γειτονικούς μας Δήμους.
5►Η κατασκευή δύο τουλάχιστον νέων πεζογεφυρών στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η μετακίνηση των πεζών μεταξύ των δύο τμημάτων της πόλης.
Τέλος επισημαίνεται ότι «η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου πιστεύει ότι το Κράτος και όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά οφείλουν πολλά στην πόλη και τους κατοίκους της. Τώρα ήλθε η ώρα του λογαριασμού. Και θα απαιτήσουμε ο λογαριασμός αυτός να πληρωθεί, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς».     
                                                     Το πλήρες κείμενο της επιστολής.  
                                       ΠροςΥπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
                                                          κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ, Με αφορμή την αποστολή στο Δήμο Αμαρουσίου της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά την πολεοδομική «τακτοποίηση» του Mall, στο πλαίσιο της τελεσίδικης απόφασης του ΣτΕ, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι για το Δήμο Αμαρουσίου το συγκεκριμένο ζήτημα έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Συνδέεται άμεσα με μια σειρά από πράξεις και παρεμβάσεις της Κεντρικής Εξουσίας, διαχρονικά, η οποίες επέτρεψαν την κατασκευή και λειτουργία υπερτοπικών εγκαταστάσεων. Εξαιτίας αυτών αλλοιώθηκε η φυσιογνωμία το προαστίου μας κι επιβαρύνθηκε περιβαλλοντικά και κυκλοφοριακά η πόλη, σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Η αποκατάσταση των δυσμενών αυτών επιπτώσεων, στο βαθμό που είναι δυνατή, αποτελεί προτεραιότητα για τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου μας.
Ιδιαίτερα για την περίπτωση του Mall, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε ούτε τη νομοθετική δυνατότητα, αλλά ούτε και την πολιτική πρόθεση να νομιμοποιήσουμε οποιαδήποτε αυθαιρεσία. Δεν είμαστε εμείς που θα υποδείξουμε με ποιο τρόπο θα νομιμοποιηθεί το «αυθαίρετο» Mall, αλλά  η τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ που άφησε ανοικτό το θέμα της «τακτοποίησης» του,  μέσω της κατάθεσης κατάλληλης περιβαλλοντικής μελέτης.
Επίσης για μας είναι ανοικτό ζήτημα η είσπραξη των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης του Mall, ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, η οποία όμως μπορεί να γίνει μόνον από το Κράτος, κι όχι από το Δήμο. Πραγματικά ευχόμαστε τα χρήματα αυτά να εισπραχθούν από τη σημερινή Κυβέρνηση και στη συνέχεια να αποδοθούν στο Δήμο Αμαρουσίου, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν έργα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου της πόλης μας.
Όμως, μέχρι να εισπραχθούν τα χρήματα αυτά, αν ποτέ εισπραχθούν ώστε να «επιστρέψουν» στο Μαρούσι για να χρηματοδοτήσουν έργα και παρεμβάσεις, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου θα προβάλλει τις μόνιμες κι αδιαπραγμάτευτες διεκδικήσεις της.
Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων του Αμαρουσίου, από την κατασκευή και λειτουργία των μεγάλων υπερτοπικών εγκαταστάσεων είναι ανάγκη να υλοποιηθούν άμεσα από τη σημερινή Κυβέρνηση 5  μεγάλες παρεμβάσεις:
1Η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Κύμης, προκειμένου να από-συμφορηθεί κυκλοφοριακά η Π.Ε. του Ψαλιδίου που βρίσκεται δίπλα στο Mall.
2H επέκταση της Γραμμής 4 του Μετρό στον άξονα της Λ. Κηφισίας και η σύνδεσή του με τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Μαρούσι, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην κυκλοφοριακή αποφόρτιση του προαστίου μας
3Η παραχώρηση από το Δημόσιο στο Δήμο Αμαρουσίου όλων των Χ.Ε.Υ. που βρίσκονται στα όρια του Δήμου, παράλληλα με τους πόρους που απαιτούνται για να διαμορφωθούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής. Είναι μια παρέμβαση που δεν κοστίζει ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο και ακολουθεί το πετυχημένο παράδειγμα της παραχώρησης των παραλιών από την ΕΤΑΔ στους Δήμους του παράλιου μετώπου της Αττικής.
4Η δημιουργία άνωθεν της Αττικής Οδού,  σε τμήματα που διέρχονται το Μαρούσι, ελεύθερων χώρων πρασίνου και αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως έχει γίνει σε τμήματα της Αττικής Οδού που διέρχονται από γειτονικούς μας Δήμους.
5Η κατασκευή δύο τουλάχιστον νέων πεζογεφυρών στον άξονα της Λεωφόρου Κηφισίας, προκειμένου να καταστεί ασφαλής η μετακίνηση των πεζών μεταξύ των δύο τμημάτων της πόλης.
Οι πόροι για την
κατασκευή των παρεμβάσεων αυτών υπάρχουν και δεν συναρτώνται από τη σημερινή δημοσιονομική συγκυρία:
Είναι οι πόροι του ΕΣΠΑ και του πακέτου Γιουνγκερ, που χρηματοδοτεί έργα υποδομών.

•►Είναι οι πόροι του «Πράσινου Ταμείου», στο οποίο ο Δήμος Αμαρουσίου έχει συνεισφέρει ποσά ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και πρέπει τμήμα αυτών να επιστρέψει στην πόλη.
Είναι τα χρήματα από τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης που θα εισπράξει το Κράτος από το MALL και την εταιρεία που το διαχειρίζεται, η «μερίδα του λέοντος» από τα οποία ανήκει στο Μαρούσι που έχει σηκώσει το κύριο βάρος της όχλησης από τη λειτουργία του. Χρήματα που κάποια υψηλά ιστάμενα κυβερνητικά στελέχη υπόσχονται ότι θα δοθούν σε άλλους Δήμους, προφανώς για να επωφεληθούν ψηφοθηρικά. Γεγονός που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.
Κύριε Υπουργέ
Η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου πιστεύει ότι  το Κράτος και όλες οι Κυβερνήσεις διαχρονικά οφείλουν πολλά στην πόλη και τους κατοίκους της.  Τώρα ήρθε η ώρα του λογαριασμού. Και θα απαιτήσουμε ο λογαριασμός αυτός να πληρωθεί, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς.
                                                                       Με εκτίμηση
                                                                    Γιώργος Πατούλης
                                                                 Δήμαρχος Αμαρουσίου
                                                Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου