Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

«Φύγετε από δω ρε...»

«Φύγετε από δω ρε (…) μας λέει ο κόσμος, όταν τον πλησιάζουμε», είπε, ενώπιον του Αλέξη Τσίπρα, ένα επαρχιακό μέλος της Κ.Ε., το Σάββατο, πρώτη ημέρα της συνεδρίασης. 
Η φράση περιείχε και ένα μη πολιτικό χαρακτηρισμό που δεν προσθέτει τίποτε αν αναφερθεί.
Μετά από αυτό, οι ελάχιστοι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν τις εργασίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την αίθουσα, καθώς ο Γιάννης Μπαλάφας «θυμήθηκε» ότι η συνεδρίαση είναι κλειστή για τους δημοσιογράφους - ελπίζουμε να μην πρωτοτυπήσουν και κάνουν κλειστό και το… συνέδριο.
Δεν ήταν η πρώτη φορά φυσικά που ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στον Τύπο τις εργασίες της Κ.Ε
πλην της ώρας της ομιλίας του κ. Τσίπρα. Δεν χρειάζεται να ανατρέξει κανείς με νοσταλγία στις συνεδριάσεις της Κ.Ε του «Συνασπισμού», για να θυμηθεί ανοιχτές διαδικασίες, γιατί «ο λαός έπρεπε να ξέρει». 
Ακόμα και επί ΣΥΡΙΖΑ γίνονταν ανοιχτές διαδικασίες. 
Βέβαια, ένα δίκιο του έχουν
Τότε ήταν ακόμη μικρό κόμμα και οι όποιες εσωτερικές αντιθέσεις και κριτικές δεν γίνονταν πρωτοσέλιδα.
Οι εργασίες διανθίστηκαν με κριτική αλλά και γενναίεςδόσεις αυτοπεποίθησης, και φυσικά την παράσταση έκλεψε ο Αλέξης Τσίπρας. Όχιόμως για τους λόγους που αναμενόταν (να προδιαγράψει στην ομιλία του τημελλοντική πορεία της χώρας), αλλά για δύο παραινέσεις, εκ των οποίων η μίαπαραπολιτικής υφής:
Κατόπιν εορτής, και αφού είχε γίνει πανελλήνιο ανέκδοτο το βοσκοτόπι Καλογρίτσα...
διαβεβαίωσε: «Αν κάποιος από τους προσωρινούς υπερθεματιστές δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει ή να δικαιολογήσει τα χρήματά του, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».
Παράλληλα σε μια επίδειξη άπνευστου χιούμορ, παραίνεσε τους συνδικαλιστές της αστυνομίας να συλλάβουν… τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, χειροκροτούμενος από τους κεντροεπίτροπους. 
Σαφώς και δεν το εννοούσε, σαφώς και έχει δίκιο η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, ότι ήταν μια περιπαικτική φράση. Άλλωστε δεν ελέγχεται επί της ουσίας ο πρωθυπουργός γι΄ αυτό που είπε, αλλά για… την ποιότητα χιούμορ του!
Εν τω μεταξύ κυβερνητικές πηγές διέψευδαν δημοσιεύματα που έφεραν την κυβέρνηση να ενεργεί για αντικατάσταση του Γιάννη Στουρνάρα από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Η θέση και το πρόσωπο καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η κυβέρνηση το ξέρει. Αρα είναι ανίσχυρη ως προς αυτό. Επομένως η συγκατοίκηση που παράγει… «σπινθήρες» θα συνεχισθεί.
                                                    Στις ΗΠΑ, με το χρέος στο επίκεντρο
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις ΗΠΑ για την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Την Τρίτη θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι μαζί με όλους τους ξένους ηγέτες στη σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό, υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. 
Εκεί θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει στο μέγα θέμα, για τα προβλήματα που δημιουργούνται στη χώρα μας και τις αναγκαιότητες που προβάλουν. 
Την επομένη αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdoğan. 
Και σε αυτήν τη συνάντηση, όπως είναι φυσικό, θα κυριαρχήσει το προσφυγικό. Το απόγευμα της Πέμπτης θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Ban Ki-moon.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Barack Obama, καθώς εκ των πραγμάτων είναι σύμμαχος στο θέμα του χρέους, και ή ελληνική πλευρά αναμένει να ρίξει το ειδικό βάρος του υπέρ του ελληνικού αιτήματος. 
Άλλωστε αυτό είχε διαφανεί και από την εδώ παρουσία του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Jack Lew.
Το πρόβλημα επ’ αυτού είναι ότι ο κ. Obama είναι απερχόμενος, άρα με μειωμένη παρεμβατικότητα. 
Το έτερον πρόβλημα είναι ότι ή όψιμη φίλη του πρωθυπουργού, η κ. Merkel, είναι έτι αποδυναμωμένη μετά τη νέα μεγάλη ήττα που υπέστη το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα στο κρατίδιο του Βερολίνου, δυο βδομάδες μετά τις κάλπες στο κρατίδιο του Μακλεμβούργου - Πομερανίας.
Και σε αυτέ στις εκλογές, μαγνήτης ψήφων υπήρξε το ακροδεξιό AFD, το οποίο για πρώτη φορά θα συμμετέχει με βουλευτές στην τοπική βουλή της γερμανικής ομοσπονδιακής πρωτεύουσας. 
Ως γνωστόν το κόμμα αυτό είναι κατά της όποιας βοήθειας προς την Ελλάδα και της όποιας ρύθμισης χρέους, οπότε μειώνονται και οι προσδοκίες της Αθήνας για τη βοήθεια της Καγκελαρίου.
Οπωσδήποτε ως πριν 15 μέρες με άλλη αισιοδοξία ανέμενε η ελληνική πλευρά αυτό το ταξίδι.
                                                           Του Γιάννη Σιδέρη
                                                         ΠΗΓΗ:www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου