Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Μεταναστευτικό: «Το νέο απόλυτο όπλο του Ερντογάν κατά της Ελλάδας & της ΕΕ»

Το στυγνό εκβιαστικό πρόσωπο της Τουρκικής διπλωματίας για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα, ξεδιπλώνουν τα αποκαλυπτικά έγγραφα των διαλόγων μεταξύ του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του πρόεδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αττάλεια της Τουρκίας που δημοσίευσε η ιστοσελίδα Euro2day.gr.
Σύμφωνα με τα έγγραφα τα οποία δημοσιεύτηκαν αυτούσια από την ιστοσελίδα ώστε να μην υπάρχει η οποιαδήποτε αμφιβολία για το περιεχόμενο τους ο Τούρκος Πρόεδρος ισορροπεί ανάμεσα στην φαινομενική ανθρωπιστική του ευαισθησία για το δράμα των προσφύγων και την πολιτική αξιοποίηση αυτών, ώστε η Τουρκία να εισπράξει από την Ε.Ε περισσότερα χρήματα και να επανεκκινηθεί η διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
Με ένα απίστευτο κυνισμό ο Τούρκος Πρόεδρος απειλεί την ΕΕ ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για την διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε, τότε η χώρα του θα μπορούσε να βάλει τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες οικονομικούς μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία σε χιλιάδες λεωφορεία και να τους περάσεις στην Ε.Ε από τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε περισσότερα χρήματα από τα 3 δις ευρώ που υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι για τα δύο επόμενα χρόνια, αναφέροντας ότι η Ελλάδα έλαβε από την ΕΕ συνολικά 400 δις ευρώ τα προηγούμενα χρόνια για να λάβει την αποστομωτική απάντηση από τον Ντόναλτ Τούσκ ότι τα χρήματα αυτά δεν ήταν δωρεά προς την Ελλάδα, αλλά δάνεια κάτι που βέβαια γνώριζε ο Ερντογάν αλλά για μια ακόμη φορά αποδείκνυε στους Ευρωπαίους τον τρόπο που η τουρκική διπλωματία εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις.

Μπροστά σε αυτό τον απίστευτο παραλογισμό των αιτιάσεων του Ερντογάν οι Ευρωπαίοι όρθωσαν τοίχος άρνησης, αλλά προσπάθησαν παράλληλα να αφήσουν παράθυρο συνεννόησης, το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος επιδεικτικά αγνόησε δυναμιτίζοντας την συζήτηση λέγοντας ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τότε τα νεκρά προσφυγόπουλα στις ακτές της Τουρκίας δεν θα είναι ένα ή δύο αλλά 10 και 15 χιλιάδες.

Η απίστευτη αυτή κυνική τοποθέτηση ξεγύμνωσε τις αληθινές προθέσεις και το αληθινό ενδιαφέρον των Τούρκων για την προσφυγική κρίση του 2015, αφού ως γνωστό σε μια χώρα με μια τόσο ισχυρή Στρατοχωροφυλακή, Αστυνομία και Ακτοφυλακή δεν υπάρχει περίπτωση οι κινήσεις χιλιάδων μεταναστών/προσφύγων να περάσουν απαρατήρητες από τις αρχές.¨
Η Τουρκία διαθέτει ένα επαρκέστατο εσωτερικό και παράκτιο δίκτυο συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης ενώ η Ακτοφυλακή της διαθέτει δεκάδες σκάφη στην περιοχή του Αιγαίου επομένως δεν είναι δυνατόν να ξεκινούν δεκάδες σκάφη από τις Μικρασιατικές Ακτές χωρίς αυτό να μην είναι σε γνώση της Ακτοφυλακής της γειτονικής χώρας.
Το συγκεκριμένο γεγονός το έχει επισημάνει πολλές φορές η FRONTEX η οποία έχει ενημερώσει τις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές.
Όμως όπως φαίνεται έπρεπε να έρθει η ψυχρή και ωμή ομολογία του Ερντογάν ότι το Τουρκικό κράτος μπορεί να αξιοποιήσει για πολιτικούς σκοπούς τους μετανάστες/πρόσφυγες για να σοκάρει τους δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους οι οποίοι όπως φαίνεται δεν μπορούν όμως να αντιδράσουν.
Από την άλλη πλευρά για ποιο λόγο οι πρόσφυγες που ήδη έχουν βρεί καταφύγιο στα πολύ καλά όπως και ο ίδιος ο Ερντογάν ομολόγησε στους δύο Ευρωπαίους Αξιωματούχους, οργανωμένα στρατόπεδα να αποφασίσουν να φύγουν από τους χώρους αυτούς, να ξοδέψουν τις οικονομίες τους, να ρισκάρουν τη ζωή τους για να έρθουν στην Ελλάδα και να διασχίζουν μια Ήπειρο για να καταλήξουν σε μια Ευρωπαϊκή χώρα χωρίς προοπτική χωρίς σχέδιο εάν δεν δέχονταν πιέσεις από κάποιες ισχυρές δυνάμεις.
Δυστυχώς έπρεπε να δημοσιευτούν τα έγγραφα των συνομιλιών μεταξύ του Ερντογάν, του Τούσκ και του Γιουνκέρ για να γίνουν γνωστές σε ολόκληρο τον κόσμο οι αληθινές προθέσεις των Τούρκων για τους μετανάστες/πρόσφυγες αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενημέρωσε τους ηγέτες των χωρών μελών αλλά και τους Ευρωπαίους πολίτες για τις επίσημες θέσεις της Άγκυρας σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Και τώρα δυστυχώς υπό την πίεση των εσωτερικών προβλημάτων η Γερμανίδα Καγκελάριος πιστεύει ότι η πραγματοποίηση ΝΑΤΟικών περιπολιών στο Αιγαίο θα λύσει το πρόβλημα χωρίς όμως να δίνεται μια λογική απάντηση πως και που αυτό θα πραγματοποιηθεί, αφού οι σχεδίες των μεταναστών/προσφύγων μπορούν να ταξιδέψουν μόλις μερικά μίλια λόγω πρόχειρης κατασκευής δηλ μόλις και μετα βίας τα λιγοστά μίλια μεταξύ των Ακτών της Μ. Ασίας και των νησιών του Αν Αιγαίου.
Επομένως διερωτάται κανείς σε ποιές περιοχές θα περιπολούν να ΝΑΤΟικά πλοία και αφού η Τουρκία επιθυμεί όπως δηλώνει να συνεργαστεί για ποιο λόγω δεν αξιοποιεί την πολυπληθή της Ακτοφυλακή να σταματά τα σκάφη των μεταναστών/προσφύγων προτού εισέλθουν στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.
Αλλά ακόμα και αν θεωρηθεί ότι τα ΝΑΤΟικά πλοία θα πλέουν εντος των Τουρκικών υδάτων ποιους θα σταματήσουν τους πρόσφυγες του μετανάστες αφού τα σκάφη τις περισσότερες φορές ταξιδεύουν χωρίς τους διακινητές.
Το λάθος της Ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι δεν ξεκίνησε μια εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης της ΕΕ για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή μας και για το ποιος είναι ο κύριος υπαίτιος αυτής της κρίσης άσχετα αν η λανθασμένη πολιτική των ανοικτών συνόρων της Υφυπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου πριν από ένα ακριβώς χρόνο άνοιξε την πόρτα για το δράμα που ζούμε σήμερα.
Η Τουρκία ανεξάρτητα πολιτικής ηγεσίας έχει πάντοτε ένα βασικό στόχο την αλλαγή του status quo στο Αιγαίο και όπως φαίνεται ο «φιλεύσπλαχνος» Ερντογάν δεν διστάζει να αξιοποιήσει σαν πιόνια ακόμη και τις ζωές των προσφύγων από τη Συρία για να πετύχει να φέρει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης αλλά και να ξεκινήσει εκ νέου τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ε.Ε με τους δικούς του όρους.
                                                      Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης
 Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου