Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020

Με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών Ν. Βαλλάτο, συναντήθηκε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου

Συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών Νίκο Βαλλάτο και τον Γ. Γραμματέα της Ένωσης Αγαμέμνονα Δάνο, παρουσία του Αντιδημάρχου Πολεοδομίας Κων/νου Ρώτα.    Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η επανειλημμένως διατυπωμένη πρόθεση της Δημοτικής Αρχής για την ιδιοκτησιακή τακτοποίηση του χώρου που εδρεύει το “Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής” στο Μαρούσι, καθώς και η επικείμενη διοργάνωση της 58ης Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Θ. Αμπατζόγλου δήλωσε:

Κυκλοφορεί από σήμερα η Ρήξη Σεπτεμβρίου (φ. 161)

Ρήξη, η εφημερίδα του δημοκρατικού πατριωτικού χώρου

Κυκλοφορεί το νέο φύλλο της Ρήξης (φ. 161). Την Ρήξη μπορείτε να την βρείτε μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου στα περίπτερα όλης της χώρας, όπως και στα γραφεία του Άρδην σε Αθήνα (Ξενοφώντος 4) και Θεσσαλονίκη (Δαναΐδων 7), καθώς και στο Εναλλακτικό Βιβλιοπωλείο (Θεμιστοκλέους 37, Εξάρχεια). 

Ενίσχυση & επέκταση του δικτύου των κόκκινων κάδων ανακύκλωσης

Ανταποκρινόμενη η Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αμαρουσίου στη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα χωριστής συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης, προχώρησε πρόσφατα στην ενίσχυση και επέκταση του δικτύου των κόκκινων κάδων ανακύκλωσης με την τοποθέτησή τους σε επτά νέα σημεία της πόλης. 
Ειδικότερα, εκτός από τα 29 σημεία που συλλέγονταν έως πρόσφατα  μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, κόκκινοι κάδοι τοποθετήθηκαν και είναι στη διάθεση των πολιτών στα εξής νέα σημεία:
1. Περιοχή Σωρού- οδός Αμαρουσίου Χαλανδρίου & Καραμανλή.
2. Περιοχή Αγίων Αναργύρων - οδός Βασ. Σοφίας & Μεγάλου Αλεξάνδρου (έναντι εκκλησίας Ταξιαρχών, είσοδος προς Μαρούσι).
Περιοχή ΚΑΤ - οδός Βασ. Όλγας (συμβολή πριν τη οδό Απόλλωνος).4. Περιοχή Νέο Τέρμα- οδός Υψηλάντου & Τρικούπη.
5.Περιοχή Νέο Τέρμα-Παιδική Χαρά Αθανασίου Διάκου & Γρηγορίου Ε΄.
6. Περιοχή Σωρού- Παιδική Χαρά Κονίτσης & Αγίου Αθανασίου. 
7. Περιοχή Ψαλίδι –οδός Ορέστη. 
Το πρόγραμμα συλλογής μεταχειρισμένων ειδών ένδυσης και υπόδησης έχει ανταποδοτικό κοινωνικό όφελος.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ΓερμανιΚΟΥΛΗΣ σε νέες επιτυχίες!!!

Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:Οδηγίες αυτοπροστασίας με αφορμή την ανακοίνωση Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται να επικρατήσει στην κεντρική και νότια Ελλάδα από το απόγευμα της Πέμπτης (17-09-2020) που θα ξεκινήσει από τα νοτιοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους.     Πιο αναλυτικά, έντονα φαινόμενα προβλέπονται:  ●►Την Παρασκευή (18-09-2020) στο Νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια. Από το απόγευμα στα δυτικά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ενώ το βράδυ θα επηρεαστούν οι Δυτικές Κυκλάδες. 
Στην Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά. 
●►Το Σάββατο (19-09-2020) τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Ανατολική Πελοπόννησο και την Ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και πιθανόν την Κρήτη. 
Από το μεσημέρι στην Ανατολική Στερεά και την Ανατολική Πελοπόννησο βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr. 

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν φοίτησης σε φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης & Ξένων Γλωσσών


Θ. Αμπατζόγλου: «Οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων του Αμαρουσίου αρωγοί στην κοινωνική πολιτική του Δήμου μας»
Ο Δήμος Αμαρουσίου προσφέρει και φέτος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  το Πρόγραμμα του “Κοινωνικού Φροντιστηρίου” παρέχοντας δωρεάν ή μειωμένου κόστους θέσεις σε μαθητές και μαθήτριες του Αμαρουσίου, όπου ανήκουν σε οικογένειες με ευπαθή κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Πολύτιμη και αυτή τη σχολική χρονιά, η ανιδιοτελής συνεργασία των φροντιστηρίων της πόλης μας, τα οποία όπως κάθε χρόνο υποστηρίζουν  τις εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών/τριών, των οποίων οι οικογένειες δεν είναι σε θέση να υποστηρίξουν τα αντίστοιχα έξοδα.
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου σε δήλωσή του για το θέμα αυτό αναφέρει: 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ Σ.Ε.Π.Ε προς ΓΟΝΕΙΣ & ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες,
Πρώτα απ’ όλα θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλή σχολική χρονιά, μιας και βρισκόμαστε στην έναρξη μιας τόσο ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς. Μιας χρονιάς που έρχεται μετά την καθολική καραντίνα, το κλείσιμο των σχολείων και τη γενικευμένη εμφάνιση της εξ’ αποστάσεως «εκπαίδευσης».

Είμαστε βέβαιοι ότι όλες και όλοι σας συνειδητοποιήσατε, όχι μόνο την κρατική ανεπάρκεια στην υποστήριξη μιας τέτοιας μορφής «εκπαίδευσης», αλλά κυρίως το γεγονός ότι καμία μέθοδος από απόσταση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αμεσότητα και τη ζωντάνια του σχολείου.
 Εμείς οι δάσκαλοι των παιδιών σας επιμείναμε τότε και εμμένουμε σήμερα στην άποψή μας για ανοιχτά σχολεία. 
Επιμένουμε, γιατί έχουμε τη βεβαιότητα ότι  τα σχολεία αποτελούν τον μοναδικό χώρο που τα παιδιά μας μαθαίνουν, κοινωνικοποιούνται και αναμετριούνται με τη ζωή. 
Επιμένουμε, αφού είμαστε βέβαιοι ότι η εξ’ αποστάσεως «εκπαίδευση» δεν συνιστά από μόνη της εκπαίδευση, καθώς δεν παράγει ολοκληρωμένα μαθησιακά αποτελέσματα, παρά απομονώνει περαιτέρω  τα παιδιά μας και επιβαρύνει, αν δεν ακυρώνει, τη δυνατότητα ολόπλευρης γνωστικής, συναισθηματικής και κοινωνικής τους ανάπτυξης. 
Αμετακίνητη λοιπόν, θέση μας είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. 
Όχι όμως ανοχύρωτα.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

«Χίλιες Βραδιές», με την Μαργαρίτα Κονιτοπούλου & την Ελένη Μπελιμπασάκη...το Σάββατο στο «ΙΔΙΟΜΕΛΟ»

Με την 3η δράση για το 2020 στη Λυκόβρυση, συνεχίστηκε το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης του Σ.Π.Α.Π

Ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.) σε συνεργασία με το Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης συνέχισε το πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης και Εκπαίδευσης. 
Το Πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει μια σειρά δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα κυκλικής οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος.
Το πρόγραμμα συνεχίστηκε στο  Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης, με τη 3η δράση  προβολή ταινίας-ντοκυμαντέρ, στο Ανοιχτό Θέατρο Κολυμβητηρίου Λυκόβρυσης  τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. 
Σύντομα θα πραγματοποιηθούν ανάλογες δράσεις και σε άλλους Δήμους – Μέλη του Συνδέσμου.
Το θέμα της ταινίας-ντοκυμαντέρ που προβλήθηκε φέρει τον τίτλο “PlasticFreeArchipelago”
(Ένα Αρχιπέλαγος Χωρίς Πλαστικά), 
έχει την υπογραφή του δημοσιογράφου και παραγωγού ντοκιμαντέρ Σωτήρη Δανέζη και γυρίστηκε σε νησιά των Κυκλάδων (Δονούσα, Σίκινο κ.α.), στον Αργοσαρωνικό, αλλά σε Πάτρα και Αθήνα, με την υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος  Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και αφορά την ρύπανση που προκαλούν τα πλαστικά μίας χρήσης, στις ελληνικές θάλασσες  και στις παραλίες και τις προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργηση τους.
Στη δράση ήταν παρόντες ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης – Πεύκης Τάσος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π., Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσσης Σιώμος, η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη...

Το Μήνυμα Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη, για την Επέτειο Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας


Μήνυμα ιστορικής μνήμης και επαγρύπνησης με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, απευθύνει η Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων, Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πολιτισμός - Παιδεία - Περιβάλλον – Ανάπτυξη ΟΤΑ και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου.
«Η Επέτειος Μνήμης της Μικρασιατικής Καταστροφής 98 χρόνια μετά, έχει ριζώσει στην ελληνική συνείδηση ως ένα μελανό ιστορικό γεγονός που μας διδάσκει όλα αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί να πετύχουμε ενωμένοι, αλλά και που μπορεί να μας οδηγήσει η εθνική διχόνοια. 
Η Επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής, της σφαγής των Ελλήνων και του βίαιου ξεριζωμού τους από τις πατρογονικές εστίες αιώνων, ματώνει την ψυχή κάθε Έλληνα. 
Η διαφορά της φετινής Επετείου σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι η τουρκική ηγεσία από την πολεμική ρητορική έχει περάσει στην πολεμική προκλητικότητα ξεπερνώντας κάθε όριο ηθικής και ανοχής. 
Η προσβολή της Χριστιανικής μας πίστης μέσα από τη μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε μουσουλμανικό τόπο προσκυνήματος και τα αντίστοιχα σχέδια για άλλους εμβληματικούς χριστιανικούς ναούς είναι μία πτυχή μόνο του ολοένα και κλιμακούμενου εθνικιστικού παραληρήματος και προκλητικότητας από μέρος του Τούρκου Προέδρου που από τη φερόμενη εσωτερική κατανάλωση πλέον έχει λάβει χαρακτήρα ξεκάθαρης απειλής σε βάρος της χώρας μας.

«Όλοι Μαζί Μπορούμε» μαζί με τον Big Brother του SS ΣΚΑΪ, να πούμε:«Το παιδί πάνω απ’ όλους»!

Συγκέντρωση σχολικών ειδών από το Δήμο Αμαρουσίου, μαζί με τον ρ/τ "Εκπαιδευτικό" Ομιλο Αλαφούζου ΣΚΑΪ, γνωστό & για τις περίφημες "επιμορφωτικές" τουρκοσειρές! 
Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στη δράση του ΣΚΑΪ 
«Όλοι Μαζί Μπορούμε» για τη συγκέντρωση σχολικών ειδών  ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς με κεντρικό μήνυμα «Το παιδί πάνω απ’ όλους».
Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2020, από τις 10:00 έως τις 13:00, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην Πλατεία του Ηλεκτρικού Σταθμού (ΗΣΑΠ Αμαρουσίου), συγκεντρώνουμε σχολικές τσάντες, κασετίνες, τετράδια, ντοσιέ, σχολικούς άτλαντες, στυλό, μολύβια, γόμες, ξύστρες, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους και ό,τι άλλο είναι απαραίτητο για το σχολείο.      
Σας προσκαλούμε να ανταποκριθείτε με κοινωνική ευαισθησία στη δράση, ώστε μέσω της προσφοράς σας, να μη λείψουν σε κανένα παιδί που έχει πραγματική ανάγκη τα απαραίτητα για έναν μαθητή, καθώς υπάρχουν οικογένειες που λόγω της πανδημίας στερούνται ακόμα και τα βασικά αγαθά.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Αμαρουσίου θα αναλάβει τη διανομή των σχολικών ειδών που θα συγκεντρωθούν σε μαθητές της πόλης του Αμαρουσίου με κοινωνικά κριτήρια.
Σημειώνεται ότι θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω της πανδημίας covid -19, όπως ορίζονται από τον ΕΟΔΥ.   

Στις 2:00 μ.μ. η συνεδρίαση της «Επιτροπής Ποιότητας Ζωής»

Εξι (06) θέματα περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής συνεδρίασης  (10/2020) της «Επιτροπής Ποιότητας Ζωής», η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου στις 2:00 μ.μ. ∆ηµοτικό Κατάστηµα, Αίθουσα ∆ηµοτικού Συµβουλίου (Β. Σοφίας 9 και ∆. Μόσχα) σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν.3852/2010
Θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
 ----------------------------------------------
1.Τροποποίηση στο ΟΤ Γ745 της περιοχής Ν. Μαρούσι - Σισμανόγλειο στη πολεοδομική
Ενότητα 14 με το χαρακτηρισμό οικοπέδου ως πολιτιστικό κτήριο (Μη υποβολή ενστάσεων)
2. Αναθεώρηση χρήσεων γης για την συμμόρφωση με τα οριζόμενα στο εγκεκριμένο Γ.Π.Σ.
3. Επικαιροποίηση της υπ' αριθμ. 290/2011 Απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την
έγκριση της μελέτης για την περιοχή ΔΗΛΑΒΕΡΗ. 

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ρεαλισμός της σποράς

Εναν απειλητικό, αδίστακτο αντίπαλο δεν τον υποτιμάς. Τον σπουδάζεις και τον αξιολογείς νηφάλια.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μάλλον ο μοναδικός ηγέτης σύγχρονου κράτους που αρνείται το δόγμα «η οικονομία κινεί την Ιστορία». 
Αρνείται σαν μοναδικό κίνητρο προόδου των ανθρώπων το οικονομικό όφελος, το κέρδος. 
Ταυτόχρονα όμως καταφάσκει έμπρακτα τον πλανητικά κυρίαρχο σήμερα Ιστορικό Υλισμό, την κατ’ ευφημισμόν «ελευθερία των αγορών». 
Είναι το επίκαιρο όπλο, όχι ο στόχος του.
Ανύψωσε εντυπωσιακά το βιοτικό επίπεδο του λαού του, εκσυγχρόνισε την τεχνική υποδομή της χώρας του, γέμισε την Τουρκία πανεπιστήμια, την εξοικείωσε με την υψηλή τεχνολογία. 
Ομως, την ίδια ώρα, επιδείχνει με έμφαση και καμάρι, την πίστη και αφοσίωσή του στην πατρογονική του θρησκεία. 
Αδιαφορεί παγερά για τη ραγδαία «πτώση» αξίας της τουρκικής λίρας στις διεθνείς αγορές. 
Θέλει να δείχνει ότι πιστεύει (δηλαδή εμπιστεύεται) κάτι διαφορετικό από τη διεθνώς κυρίαρχη ταύτιση της ευτυχίας με την ευπορία, την καταναλωτική ευχέρεια.
Στη διάρκεια μιας γενιάς, άλλαξε ριζικά την όψη της τουρκικής κοινωνίας: 
Αντιπάλεψε, με απίστευτο σθένος, τον άλλοτε παντοδύναμο στη χώρα του κεμαλισμό – τη μίμηση του νεωτερικού στη Δύση μηδενισμού. 
Το αντίστοιχο στην Ελλάδα θα ήταν, ένας περιθωριακός, μοναχικός πολιτευόμενος να νικούσε κατά κράτος, μέσα σε μια γενιά, τον Κοραϊσμό (ιδεολογικό, γλωσσικό, πολιτικό).
Το κρίσιμο δεδομένο είναι ότι, η ανατρεπτική επιλογή του Ερντογάν, ο μουσουλμανισμός, συνιστά μια θρησκεία χωρίς μεταφυσική. 

ΚΑΖΙΝΟ - MALL: Νέα υποχώρηση Θ. Αμπατζόγλου

Είναι γνωστό ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ στο ζήτημα του καζίνο σπεύδει να ενεργήσει υπέρ της εγκατάστασης ενός καζίνο – mall στην πόλη μας, εφαρμόζοντας τη νομοθεσία που θεσπίστηκε επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά επέτρεψε καζίνο στον αστικό ιστό.  
Τονίζουμε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα η δημοτική μας παράταξη -«ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ»- το έχει αναλύσει εξ αρχής στην πρότασή της και υπογραμμίζουμε ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν εξουσιοδότησαν ποτέ τα κυβερνητικά στελέχη  των κομμάτων που επέλεξαν να μας φέρουν καζίνο - mall, ούτε επιχαίρουν που οι αντίστοιχες δημοτικές παρατάξεις δεν αντέδρασαν.  
Στο ίδιο πλαίσιο, την Παρασκευή 11-9-2020, εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση του Καζίνο της Πάρνηθας στο Μαρούσι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος, στο οποίο μετέχει ο Δήμαρχος ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ.  
Στη συνεδρίαση αυτή, όμως, ο ίδιος δεν συμμετείχε, επικαλούμενος αδυναμία, λόγω του γεγονότος του ότι είναι Δήμαρχος Αμαρουσίου και το θέμα που συζητείται αφορά στο Μαρούσι. 
Βέβαια, τέτοιου είδους λόγος εξαίρεσης δεν προβλέπεται, καθώς ο θεσμικός ρόλος του δημάρχου από μόνος του δεν συνιστά ασυμβίβαστο για τα μέλη ενός συλλογικού οργάνου της Διοίκησης. 
Αντίθετα, θα μπορούσε να είναι ευτύχημα για την πόλη το ότι ο ίδιος ο δήμαρχος θα τεκμηρίωνε στη συνεδρίαση την άρνηση όλων μας να έρθει ένα καζίνο – mall στον αστικό ιστό, ενδεχομένως επηρεάζοντας με το κύρος του και άλλα μέλη του Συμβουλίου. 

Το Μήνυμα της Μαρίνας Πατούλη Σταυράκη, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων και του Δικτύου SDG 17 Greece «για τη Προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στους Ο.Τ.Α, για τον Πολιτισμό, την Παιδεία, το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη», και δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα: 
«Η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά στη σκιά της πανδημίας του COVID 19 που ήδη από την προηγούμενη χρονιά επέβαλε στους μαθητές και στο σύνολο της σχολικής κοινότητας να λειτουργήσουν υπό πρωτόγνωρες συνθήκες και διαδικασίες. 
Μπροστά στη νέα αυτή πρόκληση, παιδιά, εκπαιδευτικοί και γονείς, οπλισμένοι με υπομονή και με υπευθυνότητα είναι έτοιμοι από σήμερα να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στη μαθητική τους πορεία, να κάνουν το επόμενο τους βήμα στη μαθητική τους διαδρομή... 
Η πανδημία δεν πρέπει να αναστείλει αυτή την πορεία προς τη γνώση, την εκπλήρωση νέων στόχων, την απόκτηση νέων εμπειριών και δεξιοτήτων. 
Με δίψα για μάθηση, και πίστη στις δυνάμεις και στις ικανότητές τους, και φέτος τα παιδιά ας προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν κάθε ερέθισμα, κάθε εφόδιο που τους προσφέρει το σχολείο τους. .
Οι γονείς, οι δικοί τους άνθρωποι, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές τους βρίσκονται στο πλευρό τους για κάθε στήριξη, καθοδήγηση, βοήθεια και ενθάρρυνση. 

Το Μήνυμα του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου για τη νέα Σχολική χρονιά

 «Μία νέα σχολική χρονιά ανοίγεται μπροστά μας.  Είναι μία χρονιά που παρά τις ιδιαιτερότητές της δεν χάνει τη σημασία της, δεν χάνει τη σπουδαιότητά της καθώς παραμένει μία συναρπαστική διαδρομή γνώσης και εμπειριών για όλους τους μαθητές, όπως και για τους καθηγητές τους που αλληλοεπιδρώντας με τους εκπαιδευόμενους, πάντα προσφέρουν τον καλύτερο εαυτό τους.  
Οι γερές βάσεις για μία σωστά οργανωμένη κοινωνία μπαίνουν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. 
Η Παιδεία σχετίζεται άμεσα με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. 
Γι αυτό το λόγο, εμείς ως Δημοτική Αρχή αλλά και ως Πολιτεία οφείλουμε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έτσι ώστε το εφόδιο της γνώσης να παρέχεται σε όλους τους μαθητές ισότιμα και χωρίς διακρίσεις.  
Το φαινόμενο της πανδημίας δεν πρέπει να μας πτοήσει. 

Όπως και στο πρώτο κύμα αποδείξαμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε, έτσι και τώρα, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και των αρμόδιων φορέων, θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, προκειμένου η Σχολική δραστηριότητα να μην επηρεαστεί από τη νέα υγειονομική πραγματικότητα.  

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων:«Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος»

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ  θα θέλαμε να είναι η ευχή μας και για φέτος, αλλά δυστυχώς  η πραγματικότητα μας προσγειώνει άτσαλα.
Από την Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2020,  οι μαθητές και οι μαθήτριες επιστρέφουν στο σχολείο, στη "φυσική" τους τάξη, με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους.
Σε μια ήδη ανεπαρκή και ελλειμματική δημόσια παιδεία, τόσο σε κτιριακό όσο και σε επίπεδο εκπαιδευτικού  και βοηθητικού προσωπικού, ήρθαν να προστεθούν τα απαραίτητα μέτρα , λόγω της πανδημίας covid19, καθομολογούμενα μεν  από το σύνολο των ειδικών επιστημόνων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα οποία, σε αδρές γραμμές είναι τα εξής:
●►Συνεχής, καθημερινός, σχολαστικός καθαρισμός σχολείων και περιοδικές απολυμάνσεις.
●►Αποφυγή συνωστισμού και τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας 1,5 μέτρου, δηλαδή μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη.
●►Χρήση μέσω ατομικής προστασίας (Μάσκες προσώπου, αντισηπτικά κλπ.).
●►Διενέργεια μαζικών τεστ ανίχνευσης του covid19 στα σχολεία.
Αντί όμως,  να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση νομοθέτησε -μέσα στο καλοκαίρι- την αύξηση των μαθητών ανά τάξη από 22 σε 25 για όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία.
Αντί όμως, να προσληφθούν  οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί, ώστε να αναπληρωθεί και η περυσινή ύλη κατά το δυνατόν, οι φετινές προσλήψεις ήταν κουτσουρεμένες και φτάσαμε στο εξευτελιστικό σημείο να προσλαμβάνονται ακόμα και ΤΡΙΜΗΝΙΤΕΣ αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

Εξαιρετική η εκδήλωση ενημέρωσης για τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών, στην πλατεία του Σταθμού ΗΣΑΠ

Θ. Αμπατζόγλου: «Με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό ενώνουμε δυνάμεις για να αυξήσουμε το επίπεδο ετοιμότητας και ασφάλειας των δημοτών μας»     
Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου και του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνη Αυγερινού, πραγματοποιήθηκε στην πλατεία ΗΣΑΠ την Κυριακή 13 Σεπτ. 2020, η εκδήλωση ενημέρωσης για τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Α’ Βοηθειών, από το Περιφερειακό Τμήμα Πεύκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου.  
Ο κ. Α. Αυγερινός σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τον κ. Θ. Αμπατζόγλου για την οργανωτική υποστήριξη του Δήμου, σε αυτή την εκδήλωση που σκοπό έχει να εξοικειωθούν και να εκπαιδευτούν οι τοπικές κοινωνίες  στην παροχή πρώτων βοηθειών. 
«Με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου μας συνδέει μακρά φιλία», ανέφερε ακόμη ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκεται σε αυτή τη θέση καθώς με τις ικανότητές του, το Μαρούσι ως μητροπολιτικός Δήμος, μπορεί να προσφέρει πολλά και να βοηθήσει στο κοινωνικό μας έργο».    
Από τη δική του πλευρά ο κ. Θ. Αμπατζόγλου μεταξύ άλλων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Α. Αυγερινό για την τιμητική παρουσία του στο Μαρούσι και μιλώντας για τη δράση ενημέρωσης δήλωσε πως: 
«παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες όχι μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί που η ταχεία και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή». 

UNESCO Β.Π:Ξεκίνησαν οι εγγραφές για συμμετοχή στα προγράμματα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Ομίλου

Ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων ενόψει της έναρξης της λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά ηλικίας από 6 έως 12 ετών, για την εκπαιδευτική περίοδο 2020-2021, ανακοινώνει ότι οι εγγραφές για συμμετοχή στα προγράμματα του Κέντρου βρίσκονται σε εξέλιξη
Οι κάτοχοι voucher από την καλοκαιρινή προεγγραφή και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ιδιωτικά παρακαλούνται να επικοινωνούν με τα γραφεία του Ομίλου καθημερινά από 9 π.μ. έως 5 μ.μ., στα τηλέφωνα 210 6140823 και 210 6142169.
Τα προγράμματα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης θα υλοποιήσουν εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες στο πλαίσιο συνεργασίας του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και άλλους φορείς. 
Τα μαθήματα θα διεξάγονται κατά τις απογευματινές ώρες από 3 μ.μ. έως8 μ.μ. σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο ίδιο κτίριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Ομίλου
 (Λεωφ. Κηφισίας 100 και Μαραθωνοδρόμου 83, Μαρούσι).
Με βάση τα ενδιαφέροντά τους, τα παιδιά μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε 33 διαφορετικά θεματικά προγράμματα χωρίς περιορισμό συμμετοχής.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Ποιό Καστελόριζο; Εδώ χάνεται η Λέσβος!!!

Μόνο οι ανόητοι δεν κατάλαβαν τι επρόκειτο να συμβεί στη Μόρια…
Τα όσα συνέβησαν τα τελευταία 24ωρα στη Μυτιλήνη δεν είναι απλώς εξοργιστικά. 
Σε κάνουν να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο. 
Και εύχεσαι να μπορούσες, αντί για τον τοίχο, να κουτουλήσεις τους άχρηστους πολιτικούς αυτής της άτυχης πατρίδας.
Πιο προβλέψιμη «εκτροπή» δεν υπήρχε. 
Πρέπει να είσαι ο απόλυτος ηλίθιος για να μην υποψιάζεσαι τι επρόκειτο να συμβεί στην Μόρια. 
Η ο «χρήσιμος ηλίθιος» Γερμανών και Τούρκων. 
Παίζει κι αυτό…
Σε κάθε περίπτωση το πράγμα φώναζε από μακριά. 
Πρώτος ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης, είχε βαρέσει καμπανάκι κινδύνου χαρακτηρίζοντας το νησί «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». 
Θυμάστε εδώ και πόσους μήνες ζητούσε να κηρυχθεί η Λέσβος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; 
Ε, ο αητός, ο Μηταράκης φιλοτιμήθηκε να το κάνει μόλις προχθές. 
Όταν είχαν καεί τα πάντα. 
Να χαίρονται τέτοιο «μάνατζμεντ» τα πρώην αφεντικά του, στο City του Λονδίνου…
Ολόκληρη κυβέρνηση παράτησε την υπόθεση στα χέρια του «αητού» και βαυκαλιζόταν επειδή μερικές εκατοντάδες από τους «αιτούντες άσυλο», μεταφέρθηκαν μαύρη νύχτα στην ενδοχώρα, μια ντουζίνα «ασυνόδευτα», στάλθηκαν με παράτες στο Λουξεμβούργο και το λιμενικό λίγο έτριξε τα δόντια. 
Ετσι νόμιζαν ότι λύνουν το μεταναστευτικό.

Η Μόρια δείχνει ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα!!!

Οι κατευθυνόμενες πυρκαγιές που κατέκαψαν το ΚΥΤ της Μόρια, τα εκτεταμένα επεισόδια που συνεχίζονται και η υγειονομική βόμβα, λόγω της ενδεχόμενης ανεξέλεγκτης διάχυσης του COVID-19 σε όλη τη Λέσβο, επαναφέρουν με βιαιότητα στο προσκήνιο το μεταναστευτικό πρόβλημα, που αντικειμενικά από το 2015 ως σήμερα, μετετράπη σε εθνικό ζήτημα-εφιάλτη για την Ελλάδα.
Το πρόβλημα αυτό γιγαντώνεται, αφού πέραν της άμεσης ανθρωπιστικής διάστασης του, συνδέεται με το ζήτημα της εθνικής ασφάλειας σε μια ευαίσθητη και κρίσιμη περίοδο, όπου ο υβριδικός πόλεμος και οι πολεμικές απειλές του γειτονικού μιλιταριστικού καθεστώτος βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. 
Το πολιτικό προσωπικό εξουσίας στη χώρα μας κατά την τελευταία παρακμιακή δεκαετία, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών φληναφημάτων του, έχει αποτύχει παταγωδώς και στο θέμα αυτό.
Αυτοί που προβάλλουν πρωτίστως την ανθρωπιστική διάσταση (ΣΥΡΙΖΑ), υποβαθμίζοντας την εθνική που όμως είναι κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας για την Ελλάδα, δεν κατόρθωσαν να είναι έστω συνεπείς στις μονομερείς αγκυλώσεις τους, αφού η ντροπή της Μόριας (δημιούργημα της πολιτικής των ανοιχτών συνόρων) εξέθεσε και εκθέτει την Ελλάδα σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Αυτοί που επικαλούνται διακηρυκτικά την εθνική διάσταση του προβλήματος (ΝΔ) δεν έχουν, παρ’ όλα αυτά, καμία σοβαρή εθνική στρατηγική.
Στον αντίποδα κινούνται περίπου στην ίδια πεπατημένη που απλώς διόγκωσε την κατάσταση, δημιουργώντας πολύ μεγάλους κινδύνους, όπως εν προκειμένω η σημερινή κατάσταση στη Λέσβο. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό που είναι πρωτίστως παγκόσμιο ζήτημα, αποτελεί απόρροια των "πληγών", που επιφέρει στον πλανήτη το επικίνδυνο πλέον παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία κ.λπ.). 
Είναι ένα ζήτημα που απειλεί πλέον με βίαιο τρόπο να ξεθεμελιώσει και το προβληματικό ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Ο μετανάστες θα μείνουν εδώ, ας οργανωθούμε

Ο εμπρησμός στη Μόρια ήταν το χρονικό  μια προαναγγελθείσης  έκρηξης.  Όσοι την  ανέμεναν και προειδοποιούσαν,  ήταν οι άσπλαχνοι απάνθρωποι που δεν  έσκυβαν στον πόνο του ξεριζωμένου ανθρώπου.
Έτσι  νόμιζε ο αφελής ανθρωπισμός του πληκτρολογίου, σε  εναρμόνιση με τους επαγγελματίες των ΜΚΟ που απομυζούν  πλουσιοπάροχα  κονδύλια και ζουν ζωή χαρισάμενη από την  βιομηχανία του ανθρωπισμού.  
Και πάντα σε συνεργασία με τους ιδεοληπτικούς του «δεν υπάρχουν  πατρίδες, η μόνη πατρίδα μας είναι η γη».
Το θέμα τεράστιο, δεν εξαντλείται σε ένα κείμενο.
Μόνο μια απλή – ανάκατη και αποσπασματική - προσέγγιση  επιδέχεται:
Κατ' αρχάς είναι αντιπαραγωγική η  μακάρια «φιλοσοφική»  προσέγγιση, δεν έχει νόημα να στεγανοποιήσουμε τα σύνορα αφού  από την αυγή  της ανθρώπινης ιστορίας οι άνθρωποι μετακινούνται και οι λαοί  μεταναστεύουν. 
Σωστό μεν, μόνο που η μετανάστευση  ποτέ δεν ήταν  ντυμένη  σε ροζ συννεφάκι ανέμελης περιπλάνησης. 
Το χρώμα της ήταν το κόκκινο από το χρώμα της  σύγκρουσης και του αίματος.  
Ακόμη και στις παρθένες εκτάσεις των ΗΠΑ και της Αυστραλίας (όπου ιδρύθηκαν τύποις πολυπολιτισμικές   κοινωνίες),  αυτές  εδραιώθηκαν πάνω στον εξανδραποδισμό, στο μακέλεμα  ή την περιθωριοποίηση των αυτοχθόνων. 
Η Δύση έχει ευθύνες για τις επεμβάσεις που διέλυσαν  κράτη αλλά από τις  εκατό εθνότητες που ήρθαν  στην Ελλάδα δεν είναι μόνο από χώρες που υπέστησαν επεμβάσεις. 
Και δεν είναι όλοι αποδιωγμένοι. 
Υπάρχει μια νέα πραγματικότητα. 

Μεταναστευτικό: Η υποκρισία της Ευρώπης & η ώρα των αποφάσεων για την Ελλάδα


Η φωτιά στην Μόρια ήρθε να προσθέσει ένα ακόμα πρόβλημα που χρήζει άμεσης λύσης, στα τόσα που έχει η χώρα μας τον τελευταίο καιρό..  
Βέβαια για όσους μένουν στο νησί ή ενημερώνονται από ΜΜΕ του νησιού (και δεν υπόκεινται στο φίλτρο από το οποίο περνάνε οι ειδήσεις
των μεγάλων ΜΜΕ της χώρας) θα γνωρίζουν ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο εδώ και καιρό. 
Οι μετανάστες μένουν σε άθλιες συνθήκες - στοιβαγμένοι με τρόπο που προσβάλλει την ανθρωπότητα, στην περιοχή των καταυλισμών δεν έχει μείνει δέντρο όρθιο, οι κλοπές είναι φαινόμενο καθημερινό, ενώ η εκμετάλλευση των προσφύγων από πρόσφυγες έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. 
Για τίποτα από τα παραπάνω κανείς δεν κάνει ή δεν μπορεί να κάνει τίποτα. 

Είναι επίσης πλέον γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι του καταυλισμού είναι οικονομικοί μετανάστες και δεν πρόκειται να πάρουν εύκολα άσυλο και τα (όποια) οφέλη που δίνει το καθεστώς του πρόσφυγα. 
Από την άλλη οι κάτοικοι του νησιού είναι χωρισμένοι στα δύο. 
Από την μία είναι εκείνοι που πουλάνε τις περιουσίες τους όσο-όσο για να επεκταθούν ή να δημιουργηθούν οι δομές "φιλοξενίας" και από την άλλοι είναι εκείνοι που βλέπουν την αθλιότητα και την κεντρική αδιαφορία και αντιδρούν με όποιο τρόπο (σωστό ή λανθασμένο - συνήθως το δεύτερο) μπορούν να σκεφτούν. 
Επικρατούν δηλαδή συνθήκες "Άγριας Δύσης", από την οποία ο νόμος και η τάξη απουσιάζουν. 
Ο ανθρωπισμός και η προσφορά στο συνάνθρωπό συνολικά έχει πάει εδώ και καιρό περίπατο.

Θ. Αμπατζόγλου:Στην 1η γραμμή της μάχης για την υγειονομική προστασία της Σχολικής κοινότητας, η Τ.Α.

Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου παρελήφθησαν την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, 13.000 μάσκες από την ΚΕΔΕ και ξεκίνησε η διανομή τους σε όλες τις σχολικές μονάδες της πόλης, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς. Τις προηγούμενες ημέρες ξεκίνησε επίσης και συνεχίζεται ακόμη η διανομή αντισηπτικού υλικού και παγουριών σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας.  
Υπό την επίβλεψη των Επιτροπών Παιδείας του Δήμου, πραγματοποιήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Δημαρχείου η οργάνωση του υλικού και με τη συνδρομή πολλών εθελοντών.  
Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου για το θέμα αυτό δήλωσε: 
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι παρούσα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υγειονομική προστασία της Σχολικής κοινότητας. 
Σε συνεργασία με τους Δντές των Σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων θα κάνουμε ότι είναι απαραίτητο και στο πλαίσιο πάντα των οδηγιών των αρμόδιων φορέων, για μία ασφαλή νέα σχολική χρονιά».​

Με δράσεις ενημέρωσης ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Α’ Βοηθειών στο Μαρούσι

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Α’ Βοηθειών, το Περιφερειακό Τμήμα Πεύκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου, διοργανώνει εκδήλωση ενημέρωσης για τη σπουδαιότητα των Πρώτων Βοηθειών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αλλά και στην καθημερινότητα, εκεί που η έγκαιρη και σωστή παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει μια αναπηρία ή να σώσει μια ζωή.  
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020, και ώρα από 10:00 – 14:00, στην Πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού (ΗΣΑΠ Αμαρουσίου ), με την τιμητική παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου.