Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Το καθεστώς έκτακτης υγειονομικής ανάγκης έχει & άλλη όψη

Ποτέ, απ’ ό,τι γνωρίζουμε ως σήμερα, τόσο ολοκληρωτικά μέτρα έκτακτης ανάγκης δεν ελήφθησαν τόσο σπασμωδικά και με τόσο περιορισμένη βάση γνωστοποιημένων δεδομένων όσον αφορά υποτιθέμενη δημόσια απειλή. 
Ποτέ δεν θυμόμαστε τόσο ολοκληρωτική ενεργοποίηση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας για τόσο κυριολεκτικώς ασύμμετρη, αλλά και εξαπίνης απειλή. 
Επιπλέον, επειδή ακόμα υποτίθεται ότι διατελούμε υπό καθεστώς δημοκρατίας, πολιτικές αποφάσεις χωρίς κανένα προηγούμενο δημόσιο διάλογο προϋποθέτουν πειστική αιτιολόγηση.  
Οπωσδήποτε, όλες οι πολιτικές αναστολές της καθημερινότητας, τα καθεστώτα δηλαδή έκτακτης ανάγκης που συνεπάγονται περιορισμό των ελευθεριών και καταναγκαστικά μέτρα, ενεργοποιούνται πάντοτε εν όψει υποτιθέμενης απειλής μείζονος κοινωνικοπολιτικού αγαθού. 
Το αναμφισβήτητο μείζον αγαθό στην περίπτωσή μας είναι σαφέστατα η δημόσια υγεία, αξία οπωσδήποτε παραλυτικής βαρύτητας.  
Εν ονόματι, λοιπόν, της προστασίας της δημόσιας υγείας βρισκόμαστε σήμερα, στην συνήθως επιμηθεϊκή Ελλάδα, μπροστά σε ένα εντυπωσιακό, παγκόσμια, υπόδειγμα ενεργού βιοπολιτικής κινητοποίησης προληπτικού χαρακτήρα, όσο όμως και ασυνήθιστα πειθήνιας λαϊκής αποδοχής. 
Και τα δύο συνιστούν εθνικά αξιοπερίεργα. Πώς όμως ακριβώς περιγράφεται διαφορικά σήμερα η συγκεκριμένη υγειονομική απειλή; 
Σε τι δηλαδή ακριβώς συνίσταται; 
Και ποια είναι τα εχέγγυα αυθεντίας που στηρίζουν τις συγκεκριμένες τόσο αστραπιαίες, αλλά και πολύπλευρα επαχθέστατες πολιτικές αποφάσεις που ελήφθησαν αυθωρεί στην Ελλάδα και με σημαντική υστέρηση σε άλλες βαρύτερα πληττόμενες χώρες;  

Σημασία δεν έχει πώς πέφτεις, αλλά πώς προσγειώνεσαι!

Την επομένη της ανακοίνωσης περί παύσης λειτουργίας των μαγαζιών, των καφέ, των μπαρ και των εστιατορίων, μαζευτήκαμε μια παρέα σε ένα φιλικό σπίτι. 
Βρισκόμασταν κατά κάποιον τρόπο στην αρχή αυτής της «κρίσης της πανδημίας»· 
μόλις είχαμε αρχίσει να αντιλαμβανόμαστε, με «σοβαρούς» όρους, τη σημασία της, πριν καν η απαγόρευση κυκλοφορίας εισαχθεί στις ζωές μας και το μάζεμα αυτό ήταν μια πρώτη ευκαιρία να μοιραστούμε με κάποιον, οποιονδήποτε, τα ερωτήματα που αυθόρμητα μας είχαν γεννηθεί˙ τι σκατά συμβαίνει, κινδυνεύουμε όντως, πόσο θα αλλάξουν οι ζωές μας από εδώ και πέρα κ.ο.κ. 
Το σημαντικότερο όμως ερώτημα της βραδιάς ήταν ένα που τέθηκε σε πιο χαλαρό κλίμα, μεταξύ σοβαρού και αστείου (ή και όχι), και εξυπηρέτησε έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό: 
«Λέτε να το έχει τώρα κάποιος από μας και να την γαμήσαμε όλοι;». 
Κάπου εκεί ο φόβος συνάντησε την ενοχή, για να εκτονωθούν μερικώς μέσω του αμήχανου γέλιου που προσέφεραν και να συνεχίσουν, γυρνώντας αργότερα στα σπίτια μας, να στροβιλίζονται στα κεφάλια όλων μας.  
Πολύ εύστοχα κάποιος στο Ίντερνετ, τον κατεξοχήν τόπο των συμβόλων, μίλησε για κορωνοϊό του Σρέντιγκερ˙ τον έχεις και δεν τον έχεις ταυτόχρονα. 

Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Η πανδημία, νέμεσις των ισχυρών του πλανήτη

Οι ΗΠΑ είχαν το παράδειγμα από την Ασιατική γρίπη 100 χρόνια πριν, αλλά η ιστορική μνήμη παραμένει μουσειακό είδος ή στείρα εγκυκλοπαιδική γνώση στις πανεπιστημιακές έδρες. 
Εκατό χρόνια πριν κατά τη επέλαση της ισπανικής γρίπης, όσες Πολιτείες πήραν περιοριστικά μέτρα, τελικώς χτυπήθηκαν λιγότερο στην οικονομία τους από εκείνες που δεν έλαβαν κανένα μέτρο, είτε γιατί υποτίμησαν τον κίνδυνο και αμέλησαν, είτε γιατί προέταξαν ως προτεραιότητα την αδιατάρακτη πορεία της οικονομίας τους.  
Τελικώς κερδισμένες βγήκαν αυτές που είχαν πάρει μέτρα. 
Μετά τη λήξη συναγερμού οι οικονομίες όσων επέβαλαν μέτρα, είχαν λιγότερες ανθρώπινε απώλειες, μεγαλύτερη ανάπτυξη και μικρότερη ανεργία!  
Οι καιροί φυσικά έχουν αλλάξει, η οικονομία έχει αλλάξει, αλλά αποδεικνύεται ως βασική αρχή ότι η έκθεση του λαού στον κίνδυνο μιας επιδημίας χάριν της οικονομίας, πληγώνει την κοινωνία χωρίς τελικώς να βοηθάει ούτε την οικονομία!  
To αποδεικνύουν τα στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ, όπου ο κορονοϊός εκτός από ζωές θερίζει θέσεις εργασίας. 6,6 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα εργασίας, αριθμός που αποτελεί αριθμό ιστορικό ρεκόρ. 
Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν καθώς 3,3 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν υποβάλει παρόμοιο αίτημα.  
Συνολικά μέσα τον Μάρτιο 10,4 εκατομμύρια εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας ενώ σύμφωνα με τους οικονομολόγους η πραγματική ανεργία είναι υψηλότερη, και την συγκρίνουν με την εποχή της μεγάλης ύφεσης. 
Και όλα αυτά γιατί; 
Για ένα πουκάμισο αδειανό, για την αδιατάρακτη πορεία της οικονομίας, την οποία όμως ο κορονοϊός θερίζει «σαν τον λίβα που καίει τα σπαρτά», ενώ υπάρχουν φόβοι για ύφεση που θα φτάσει ακόμη και στο 30% ! 
 Και η σοκαριστική είδηση της τελευταίας στιγμής: 
Το πεντάγωνο έλαβε εντολή να στείλει στα νοσοκομεία της χώρας… εκατό χιλιάδες σάκους για πώματα! 

Το τέλος του κόσμου: ήρωες σε εποχές πανδημίας

Δεν κοιτάμε τον ήλιο κατάματα γιατί γνωρίζουμε ότι θα μας τυφλώσει, δεν βλέπουμε το θάνατο κατάματα γιατί μας δίνει την επίγνωση της προσωρινότητας και αυτή η συνειδητοποίηση ακυρώνει κάθε ζωτική επιθυμία, κάθε τέχνη, κάθε πρόοδο, μηδενίζει την ιδέα της δράσης, μας οδηγεί στη θλιβερή αναμονή του αναπόφευκτου. (Pietro Geranzani*)  
Δεν είναι η υγεία, είναι ο φόβος της απώλειας. Είναι αυτό το ταραχώδες κύμα συναισθημάτων. Έχουμε δει πάρα πολλές ταινίες «Αποκάλυψης» και κακής ποιότητας. 

Στην αρχαιότητα, υπήρχε ο φόβος για το τέλος του κόσμου, υπό τον διαπεραστικό ήχο της σάλπιγγας, όπως κατά τη στιγμή της τελικής κρίσεως. 
Οι χιλιαστές ήταν ενωμένοι υπό ένα διττό καθεστώς: αυτό του τρόμου αναμεμειγμένου με την ελπίδα της χιλιετούς βασιλείας του Θεού και της Επουράνιας Ιερουσαλήμ. 
Η επιστήμη σήμερα μας πληροφορεί ότι το πιθανό φυσικό τέλος του πλανήτη μας θα επέλθει σε δισεκατομμύρια χρόνια από τώρα -μέσω ενός υποθετικού Big Crunch- που θα φέρει την κατάπαυση ολόκληρου του σύμπαντος, δίνει έτσι μια επιστημονική εξήγηση που στην πραγματικότητα εξαλείφει κάθε είδους φολκλοριστική πρόβλεψη που θέλει περήφανους ιππότες με τρομπέτες, αγγέλους και κήπους με ανέμελες παρθένες, πηγές φρέσκου νερού και πνευματική γαλήνη.  
Ασφαλώς, υπάρχουν αμέτρητες και συναρπαστικές επιστημονικές θεωρίες σχετικά με το πεπρωμένο του σύμπαντος, όλες τους σε αναμονή πειραματικών αποδείξεων, από την ιδέα ενός εκπυρωτικού σύμπαντος μέχρι την αέναη διαστολή, το μοντέλο του σύμπαντος-φυσαλίδα (θεωρία Λίντε) και από το σύμπαν των χορδών μέχρι τον θερμικό θάνατο, τα παράλληλα σύμπαντα (multiverse) και πόσες ακόμη.

Ο κορωνοϊός θα μπορούσε να αλλάξει την παγκόσμια τάξη!

Η Κίνα ελίσσεται για την διεθνή ηγεσία καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες παραπαίουν 
Είναι ξεκάθαρο για όλους ότι η Ουάσινγκτον έχει κακοτεχνήσει την αρχική της αντίδραση στον COVID-19. 
Σφάλματα από βασικούς θεσμούς, από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μέχρι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στην αντίληψη και στην ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
                                         ------------------------------------------------------------
 Με εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων τώρα να αυτο-απομονώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, η νέα πανδημία των κορωνοϊών έχει γίνει ένα πραγματικά παγκόσμιο γεγονός. 
Και ενώ οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της πρέπει να θεωρηθούν δευτερεύουσες έναντι των θεμάτων υγείας και ασφάλειας, οι επιπτώσεις αυτές μπορεί, μακροπρόθεσμα, να αποδειχθούν εξίσου σοβαρές -ειδικά όταν πρόκειται για την παγκόσμια θέση των Ηνωμένων Πολιτειών. 
Οι παγκόσμιες τάξεις έχουν την τάση να αλλάζουν σταδιακά στην αρχή και στην συνέχεια δια μιάς. 
Το 1956, μια κακοφτιαγμένη επέμβαση στο Suez αποκάλυψε την παρακμή της βρετανικής ισχύος και σήμανε το τέλος της βασιλείας του Ηνωμένου Βασιλείου ως παγκόσμια δύναμη. 
Σήμερα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγερθούν για να αντιμετωπίσουν την εποχή, η πανδημία του κορωνοϊού θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια άλλη «στιγμή Suez».  
Τώρα είναι ξεκάθαρο για όλους, εκτός από τους πιο παρωπιδικούς κομματικούς, ότι η Ουάσινγκτον έχει κακοτεχνήσει την αρχική της αντίδραση. 
Σφάλματα από βασικούς θεσμούς, από τον Λευκό Οίκο και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας μέχρι τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη στην αντίληψη και στην ικανότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Οι δημόσιες δηλώσεις του προέδρου Donald Trump, είτε ως ανακοινώσεις του Οβάλ Γραφείου είτε ως πρωινά tweets, χρησίμευσαν σε μεγάλο βαθμό για να σπείρουν την σύγχυση και να εξαπλώσουν την αβεβαιότητα. 
Τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας αποδείχθηκαν φτωχά προετοιμασμένοι για να παράγουν και να διανείμουν τα απαραίτητα εργαλεία για [ιατρικά] τεστ και απαντήσεις. 

Στην μπανανία των λεφτόδεντρων...

Τα ερωτήματα που προκύπτουν απ' όλο τούτο που περνάμε πολλαπλασιάζονται με ρυθμούς ταχύτερους και από την διάδοση τού επίμαχου κορονοϊού.      
Ας μην περιμένουμε απαντήσεις απ' την "δημοκρατία" της λογοκρισίας όπως αυτή εκφράζεται μέσα απ' την μονοφωνική ΕΡΤ και τα λοιπά συστημικά-εμπορικά-κερδοσκοπικά κανάλια.      
Τις απαντήσεις θα τις βρει ο καθένας μας σε ανεξάρτητες πηγές πληροφόρησης, εκεί που οι φιμωμένες απ' την καθεστωτική προπαγάνδα γνώμες μπορούν να ακουστούν και να προσφέρουν μία όαση λογικής, ψυχραιμίας, και γενικότερου προβληματισμού.       
Εμείς εδώ βάζουμε τα ερωτήματα σκόρπια, όχι με σειρά προτεραιότητας και βαρύτητας, γιατί είναι τόσα πολλά και τόσο ανεξάρτητα αλλά και επικαλυπτόμενα μεταξύ τους που ένα φτωχό blog δεν είναι αρμόδιο να τα κατατάξει, παρά μόνο να τα σκεφτεί και να τα θέσει:       
Είναι άραγε σωστό ή λογικό να περιορίζεις την κυκλοφορία υγιών πολιτών επειδή είσαι ανίκανος να ανιχνεύσεις τους πραγματικά νοσούντες και αυτούς να περιορίσεις,      
...επειδή τα λεφτόδεντρα δεν έχουν λεφτά για τεστ,      
...αλλά μόνο για καναλάρχες, κλινικάρχες, και για τα κόμματα βεβαίως-βεβαίως;       
Δηλαδή μόνον τα τηλεοπτικά προεκλογικά σποτ των κομμάτων είναι δωρεάν,     
...και το τζάμπα πεθαίνει οταν πρόκειται για σποτάκια που αφορούν την υγεία (που τόσο πια θέλουν να προστατεύσουν) εν μέσω επιδημίας;       
Οι επιχειρήσεις στην μπανανία των λεφτόδεντρων είναι συνεταιρικές με τους εργαζόμενους;      
Πώς; Όχι; 
Τότε γιατί τώρα που μειώνονται τα κέρδη τους θα μπορούν να κάνουν περικοπές μισθών των εργαζομένων μέχρι 50%; 
Δηλαδή τότε που αύξαινε η κερδοφορία τους διπλασίαζαν τους μισθούς; 

Αυτό που ακολουθεί να φοβάσαι…

«Μας μάντρωσαν για να μας ελέγξουν»: Μια μεγάλη ανοησία! 
Ένας από τους μεγάλους φόβους μιας μεγάλης μερίδας των Ελλήνων πολιτών αυτές τις ζοφερές μέρες είναι ότι «μας έχουν μαντρώσει» ώστε να μας καθυποτάξουν. 
Ότι οι ηγετικές πολιτικές ελίτ εργαλειοποίησαν τον κορονοϊό για να αδρανοποιήσουν τις αντιστάσεις του ελληνικού λαού και να επιβάλουν μια αντεθνική ατζέντα. 

Αν πράγματι ίσχυε κάτι τέτοιο θα ήταν ένα εξαιρετικά ανόητο σχέδιο. 
Γιατί η επόμενη του κορονοϊού μέρα θα είναι μια μέρα σε έναν νέο κόσμο.    
Σε έναν κόσμο όπου η εθνική ταυτότητα, η εθνική ανεξαρτησία, η εθνική πολιτική, η προστασία των συνόρων και η τοποθέτηση των εθνικών δικαιωμάτων πάνω από τα «ανθρώπινα δικαιώματα» των εισβολέων θα είναι κοινός τόπος τόσο στην Ελλάδα όσο και γενικότερα. 
Σε κάθε περίπτωση, οι Έλληνες πολίτες είναι στα σπίτια τους αλλά δεν θα μείνουν για πάντα εκεί και δεν είναι «μαντρωμένοι».  
Η πολιτική ζωή δεν έχει σταματήσει. 
Αντιθέτως, έχει ενταθεί. 
Η δικτυοποιημένη σημερινή κοινωνία προσφέρει τρομακτικά μεγαλύτερες δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ των ανθρώπων από ότι τα πηγαδάκια στην Ομόνοια της δεκαετίας του 70.  
Τεράστιες πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες και ζυμώσεις βρίσκονται σήμερα εν εξελίξει μέσα στην ελληνική κοινωνία, μέσα στα κλειστά αλλά δικτυωμένα σπίτια μας, πολύ περισσότερες από ότι αν συνεχίζαμε τη «φυσιολογική» μας ζωή χωρίς τον κορονοϊό.  
Και αυτές οι ζυμώσεις στα επόμενα χρόνια, αν όχι τους επόμενους μήνες, θα διαμορφώσουν μια νέα πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα, η οποία πολύ δύσκολα ταυτίζεται με τις επιλογές των α – εθνικών ελίτ της χώρας.  
Πηγαίνουμε δηλαδή προς μια μεγάλη σύγκρουση μεταξύ της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών και των αποεθνοποιημένων ελίτ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένου και του ένοπλου παρακράτους των «αναρχικών». 

Και μετά τον κορωναϊό Τι;

Πρόσφατα ο Πρόεδρος Τράμπ «έκοψε» τρία τρις δολάρια για την αντιμετώπιση του ιού. 
Πίστωσε λογαριασμούς, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED), στις εμπορικές τράπεζες, σε λογαριασμούς εταιρειών, οργανισμών και πολιτών για να «αγοράσει» από αυτούς, τον ιδιωτικό τομέα, ότι θέλει το Αμερικάνικο Δημόσιο στη μάχη κατά του ιού και για να προστατεύσει την ζήτηση.  
Το χρήμα αυτό δεν προήλθε από την φορολογία, ούτε από αποθεματικά του Αμερικανικού Κράτους, που δεν έχει, ούτε από δανεισμό. 
Είναι έκδοση νέου χρήματος.  
Συνεπώς κάνεις από τους αποδέκτες του δεν θα χρωστάει τίποτα. 
Αντίθετα ο ιδιωτικός τομέας θα βρεθεί με περίσσευμα χρηματικού πλούτου.  
To Αμερικανικό Δημόσιο θα βρεθεί με «έλλειμμα» τριών τρις επί πλέον στο ήδη υπάρχον έλλειμμα των ΗΠΑ.   
Συμπέρασμα πρώτο: 
Το έλλειμμα του δημόσιου τομέα είναι το περίσσευμα ή ο καθαρός χρηματικός πλούτος του ιδιωτικού τομέα. 
Με άλλα λόγια καθώς θα τελειώσει η κρίση, πρώτα ο Θεός, η Επιστήμη και το «μείνε σπίτι», οι Αμερικανοί πολίτες θα βρεθούν με αυξημένο χρηματικό πλούτο.  
Συμπέρασμα δεύτερο:
 Όταν το χρήμα το εκδίδει το Κράτος μπορεί να εκδώσει όσο θέλει μέχρι να πετύχει τους στόχους που επιθυμεί χωρίς να επιβαρύνει τους πολίτες του αντίθετα δε, να τους δημιουργεί καθαρό χρηματικό πλούτο.  
Συμπέρασμα τρίτο: 

100 δις κατά της ανεργίας αντί για ευρωομόλογο;

Η ΕΕ με ένα γιγαντιαίο δανειακό πακέτο 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θέλει να στηρίξει τους εργαζόμενους και να παρεμποδίσει την απώλεια θέσεων εργασίας. 

Τι ακριβώς εμπεριέχει η πρόταση της Κομισιόν; 
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ένα δανειακό πρόγραμμα ύψους 100 δισεκατομμυρίων θέλοντας να προστατεύσει τους εργαζόμενους από την ανεργία σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς του κορωνοϊού. 
Μια ευρωπαϊκή «ασφάλιση» της ανεργίας ήταν ένα θέμα που για χρόνια συζητούνταν χωρίς επιτυχία. Ξαφνικά όμως όλα είναι δυνατά. 
Μια παλιά απαίτηση του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.  
Πώς θα υλοποιηθεί όμως η ιδέα; 
Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρότεινε, τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν καταρχάς στο νέο ταμείο που θα συσταθεί, 25 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Η Κομισιόν θέλει στη συνέχεια να αυξήσει το ποσό στα 100 δισεκατομμύρια δανειζόμενη η ίδια χρήματα από τις αγορές μέσω ομολόγων. 
Στη συνέχεια το κεφάλαιο από το νέο δανειοδοτικό μηχανισμό θα διανεμηθεί στα κράτη-μέλη της ΕΕ που έχουν περισσότερο ανάγκη. 
Αυτά με τη σειρά τους θα διασφαλίσουν τη στήριξη των εργαζομένων.  
Η Κομισιόν προτείνει ένα είδος επιδόματος για βραχυχρόνια εργασία κατά τα πρότυπα της Γερμανίας. 
«Αυτό δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να κρατήσουν τους εργαζομένους τους την περίοδο της κρίσηςνώστε να μπορούν να ξαναρχίσουν όταν θα πάρει και πάλι μπροστά η μηχανή της παγκόσμια οικονομίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.  

«Κορωνο-ευρωομόλογο»: Στα χνάρια του Λούθηρου;

 Ακόμα και σε μια δύσκολη περίοδο, όπως αυτή της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Γερμανοί επιμένουν «ευλαβικά» στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και θεωρούν την ιδέα του «Κορωνο-ευρωομολόγου» σαν «συζήτηση-φάντασμα», προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση ακόμα & του κ. Μητσοτάκη. 
Είναι όμως μόνο ο περιβόητος γερμανικός «οικονομικός εθνικισμός» που σαρώνει την «γερμανική» Ευρώπη ο μοναδικός λόγος που η προτεστάντισσα (στη νοοτροπία) και κόρη πάστορα κα Μέρκελ προκαλεί με τις εμμονές της το μένος Ιταλών, Ισπανών, Γάλλων, Ελλήνων και πολλών άλλων Ευρωπαίων;   
Υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος που ενδεχομένως να είναι εξίσου σημαντική με την οικονομία και τους – υπό κατάρρευση – μηχανισμούς της οικονομίας της αγοράς. 
Ο γερμανικός προτεσταντισμός και ο ιδρυτής του Μάρτιν Λούθηρος, «ο προφήτης των Γερμανών» όπως ο ίδιος αποκάλεσε τον εαυτό του. 
Για την πλειοψηφία του γερμανικού λαού ο Λούθηρος, ο «αρνητής της ελεύθερης βούλησης», είναι ότι η Ζαν Νταρκ για τους Γάλλους ή ο Φραγκίσκος της Ασίζης για τους Ιταλούς.   
Γι’ αυτό ακόμα και σήμερα οι διδαχές, τα προτάγματα, οι δοξασίες, οι αξιώσεις και η «κληρονομιά» του Λουθηρανισμού/Προτεσταντισμού που, σύμφωνα με τον Μαξ Βέμπερ, «νομιμοποίησε απόλυτα το κράτος, σαν έναν θείο θεσμό και άρα τη βία σαν μέσο», είναι για τους περισσότερους Γερμανούς τρόπος ζωής. 
Ο Λούθηρος, συνεχίζει ο Βέμπερ, «απάλλαξε το άτομο από την ηθική ευθύνη για τον πόλεμο και την μεταβίβασε στην εξουσία.

Κορωνοϊός, παγκοσμιοποίηση & γεωπολιτική

H Ελλάδα ως χώρα με ειδική καθεστωτική υπόσταση από το 2010, γνώρισε στο πετσί της τα «κύματα» της παγκοσμιοποίησης και της γεωπολιτικής. 
Η ευρωπαϊκή μορφή της παγκοσμιοποίησης (Ε.Ε.) πειραματίστηκε με τα μνημόνια, αποδεκατίζοντας κρίσιμους τομείς της οικονομίας και κέντρων ελέγχου. 
Μετατόπισε οικονομικά εργαλεία που ήταν στα χέρια του κράτους σε υπερεθνικά όργανα και υποθήκευσε τον πλούτο της χώρας. 
Η Ελλάδα, ως μια μικρή χώρα και σε ειδική κρίση, βρέθηκε να είναι μέσα στο πιο θερμό επίκεντρο της γεωπολιτικής ανακατανομής ισχύος και πολέμων, στον χώρο της ΝΑ Μεσογείου και των Βαλκανίων. 
Ένιωσε και νιώθει έντονη την απειλή του τουρκικού επεκτατισμού, ενώ τώρα γίνεται προσπάθεια να καταλυθούν τα χερσαία σύνορά της στον Έβρο με πρόσχημα το προσφυγικό. Τέλος, η Ελλάδα, ως χώρα πέρασμα, γνωρίζει και αυτή την πανδημία του κορωνοϊού και παίρνει σήμερα μέτρα για την αντιμετώπισή της.  
Η ταυτόχρονη αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, δίνει στην Ελλάδα μια μορφή «πρωτοπορίας» στην ΝΑ Ευρώπη, «πειραματόζωου», «χώρας πρώτης γραμμής» όχι με την έννοια κάποιας ειδικής εύνοιας αλλά ως χώρας πολλαπλά εκτεθειμένης σε κινδύνους –αλλά και σε απόπειρες ακρωτηριασμού– μεγάλης εμβέλειας.  
Η Ελλάδα διακινδυνεύει με όλα αυτά την υπόστασή της ως κρατική οντότητα με κυριαρχία και λόγο ύπαρξης. 
Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. 
Αυτές αντιμετωπίζουν σήμερα τον κορωνοϊό, και σε έναν βαθμό τις πιέσεις από το προσφυγικό, αλλά αυτές εκ του μακρόθεν.  
Η «διεθνοποίηση» του Έβρου λειτουργεί διαβρωτικά για την κυριαρχία της χώρας. 
Το τουίτ του Κ. Μητσοτάκη τα λέει όλα: 
«Αυτές τις ώρες φτάνει στην Ελλάδα η αυστριακή συνδρομή για το Μεταναστευτικό. Και από σήμερα θα κυματίζει στον Έβρο η ελληνική σημαία αλλά και η αυστριακή, η κυπριακή και σε λίγο σημαίες πολλών άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. Ο Έβρος και το Αιγαίο αποτελούν την «ασπίδα» της Ευρώπης». 
Σε λίγο θα δούμε πολλές σημαίες στην περιοχή… 

Ασύμμετρες απειλές, πανδημίες & Ευρωπαϊκή συνοχή

 Η έλλειψη συντονισμού που έδειξε η Ευρωπαϊκή Ένωση μπροστά  στην πανδημία του κορωνοϊού ήρθε να ακυρώσει  σε μεγάλο βαθμό  την επιτυχία των  ευρωπαϊκών θεσμών στη διαχείριση της ασύμμετρης απειλής  και του εκβιασμού  που προκάλεσε ο  Ερντογάν  με την εργαλειοποίηση των προσφύγων και μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον  Έβρο. 
Έδειξε για άλλη μια φορά πως το κλειδί για να ανταποκριθεί η Ευρώπη  στις σημερινές και μελλοντικές προκλήσεις είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής και η αναζήτηση  της απαραίτητης κυριαρχίας . 
Για να καθορίζει η ίδια  το μέλλον της χρειάζεται περισσότερη κυριαρχία.  
Προς αυτή την κατεύθυνση είχε ξεχωριστό ενδιαφέρον η δήλωση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν  στις 3 Μαρτίου  στις Καστανιές του Έβρου: 
«Η κατάσταση  στα σύνορά μας δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας, είναι  ευθύνη και της Ευρώπης και θα το διαχειριστούμε με τάξη, ενότητα, ευθύνη και αποφασιστικότητα. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευτούν. Η Ελλάδα είναι η δική μας ασπίδα». 
Η παραπάνω δήλωση τονίζει  από τη μια πλευρά την ανάγκη να αποφύγουμε τα λάθη που έκαναν την περίοδο 2015-2016 η Ελλάδα και η ΕΕ και από την άλλη  επιβεβαιώνει το στίγμα μιας «γεωπολιτικής» Επιτροπής,  όπως  το είχε προσδιορίσει  η ίδια με τις πρώτες δηλώσεις της, που σημαίνει πως οι νέες πρωτοβουλίες που θα προωθήσει το 2020 θα είναι με γνώμονα  μια στρατηγική παγκόσμιας επιρροής.  
Aπό την πλευρά της Αθήνας, έχει  ενδιαφέρον να υπογραμμιστεί πως το αυστηρά καθορισμένο νομικό πλαίσιο των κινήσεων που κάνει η  ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας από την ασύμμετρη απειλή των μαζικών εισροών πληθυσμού, όπως αυτή καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στον Έβρο, αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, περιγράφει έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο δημοσίευσε η Καθημερινή στις 18 Μαρτίου (Β. Νέδος., Το νομικό οπλοστάσιο της Αθήνας για τον Έβρο). 
Σε αυτό περιγράφονται τα εθνικά μέτρα που έχει αποφασίσει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση και πώς αυτά συνδέονται με το Δίκαιο της Ε.Ε. 

Πανδημία & Προπαγάνδα

Ο τρόπος χειρισμού του ζητήματος COVID-19 ήταν και είναι μια σημαντική πρόκληση για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα (CCP) τους τελευταίους δύο μήνες.Το Κ.Κ.Κ., από τη στιγμή που ξεκίνησε η επιδημία (και λίγο καιρό αργότερα πανδημία), προσπαθεί να ελέγξει το «αφήγημα» και να στρέψει προς άλλες κατευθύνσεις την ευρύτερη προσοχή ως προς την ευθύνη της Κίνας.Τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Το πραγματοποιεί χρησιμοποιώντας μεγάλα ΜΜΕ που ανήκουν στο κράτος και στο ΚΚΚ (Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας).
Τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης παράγουν καθημερινά περιεχόμενο στα αγγλικά και το διαδίδουν προς αγγλόφωνα ακροατήρια μέσω Facebook και Twitter (πλατφόρμες που, τεχνικά, απαγορεύονται στην Κίνα). Οι, κρατικές, αγγλόφωνες σελίδες Facebook αναρτούν δημοσιεύσεις πολύ συχνά και έχουν εξαιρετικά μεγάλο κοινό. Η σελίδα του CGTN έχει πάνω από 96 εκατομμύρια ακολούθους (like page) την ίδια στιγμή που το CNN έχει μόνο 32 εκατομμύρια.Αυτές οι κρατικές σελίδες και τα αντίστοιχα ΜΜΕ προβάλλουν τακτικά διαφημίσεις για να αυξήσουν το κοινό τους, γεγονός που επισημαίνει ότι η Κίνα επενδύει σε αυτές τις σελίδες ως εργαλείο για την επικοινωνία του μηνύματός της στον αγγλόφωνο κόσμο.
Η Βιβλιοθήκη διαφημίσεων του Facebook ( Ads Library) παρουσιάζει συγκεκριμένη περιφερειακή στόχευση διαφημίσεων στην Ινδία, στο Νεπάλ, στο Μπαγκλαντές (Ντάκα) και στις Φιλιππίνες (Μανίλα), γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγγλική γλώσσα χρησιμοποιείται για την επικοινωνία των κρατικών απόψεων σε ένα ευρύ παγκόσμιο ακροατήριο. Ερευνητές του πανεπιστημίου Stanford εξέτασαν πώς οι ιστορίες για τον κορωνοϊό που απευθύνονται σε αγγλόφωνο ακροατήριο, έχουν «παίξει» σε κινεζικά ΜΜΕ και πώς εξελίχθηκαν καθώς η διάδοση του ιού κινήθηκε μέσω διαφόρων φάσεων. Ανέλυσαν ένα σύνολο δεδομένων από αναρτήσεις στο Facebook που περιέχουν τη λέξη “coronavirus” από δύο διαφορετικά σύνολα μέσων ενημέρωσης: 1) μια συλλογή των κινεζικών (κρατικών) μέσων μαζικής ενημέρωσης στην αγγλική γλώσσα και 2) μια συλλογή μέσων μαζικής ενημέρωσης των ΗΠΑ.

Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΠΑΝΔΗΜΙΑ & ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ...

Η παγκοσμιοποίηση έχει αλλάξει την κατανόηση της εθνικής ασφάλειας ώστε να συμπεριλάβει νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση των ζητημάτων εθνικής ασφάλειας. 
Έχει καταστεί προφανές ότι η κρατική ασφάλεια δεν είναι μόνο η εδαφική ακεραιότητα, αλλά και η ευημερία των ανθρώπων, η επιβίωση και η ευημερία τους. 
Σήμερα τα κράτη αντιμετωπίζουν νέες απειλές, διαφορετικές από τα παραδοσιακά θέματα ασφάλειας. 
Αυτές οι μη παραδοσιακές απειλές για την ασφάλεια είναι διακρατικού χαρακτήρα, προκαλώντας στους διαμορφωτές πολιτικής να αναπτύξουν ένα μη κρατικό κεντρικό παράδειγμα ασφάλειας.  
Τα μη παραδοσιακά ζητήματα ασφάλειας αποτελούν προκλήσεις για την επιβίωση και την ευημερία ανθρώπων και κρατών που προέρχονται πρωτίστως από μη στρατιωτικές πηγές, όπως η αλλαγή του κλίματος, οι μολυσματικές ασθένειες, η έλλειψη πόρων, οι φυσικές καταστροφές και τα διακρατικά εγκλήματα. 
Δεδομένου ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι διακρατικοί ως προς το πεδίο εφαρμογής. 
Ως εκ τούτου, αψηφούν τα μονομερή ένδικα μέσα και απαιτούν ευρείες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές αντιδράσεις. 
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι μη παραδοσιακές απειλές για την ασφάλεια δεν προέρχονται από τον ανταγωνισμό μεταξύ των κρατών ή εμφανίζονται εν μέσω μεταβολών της ισορροπίας εξουσίας, αλλά οι αυξημένες ανθρώπινες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου όγκου εμπορίου, των κτιρίων κτιρίων, της κοπής δένδρων και των εκπομπών δηλητηριωδών αερίων από τις βιομηχανίες και τα οχήματα τους δίνουν τη γέννηση.  
Αυτές οι νέες απειλές έχουν αυξηθεί σημαντικά, υπό μορφή κλιματικών αλλαγών και ασθενειών, από το 1990 με την άφιξη της παγκοσμιοποίησης. 

Η καραντίνα όσο πιο αυστηρή, τόσο πιο σύντομη θα είναι...

Ο θανατηφόρος όλεθρος έχει εγκλωβίσει στις αρπάγες του τον πλανήτη. 
Τα μαύρα ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο, ενώ στην θρηνωδία προστέθηκαν και οι χώρες των «άνετων» ηγετών Τραμπ και Τζόνσον. 
Ο πλανήτης ξεπέρασε τις 45 χιλιάδες θανάτους, και τα κρούσματα στις ΗΠΑ 190 χιλιάδες. Στις ΗΠΑ 865 νεκροί σε ένα 24ωρο, στη ΝΥ τους νεκρούς ελλείψει χώρων τους τοποθετούν σε φορτηγά ψυγεία, στη Βρετανία ρεκόρ 570 θανάτων σε μια μέρα, ενώ στην Ιταλία και Ισπανία συνεχίζεται η μακάβρια φρίκη.  
Και εμείς εδώ ζούμε την ευωχία των χορτάτων που αδυνατούν να κατανοήσουν τους πεινασμένους. 
Η κυβέρνηση ευτύχησε να υπακούσει τις υποδείξεις των λοιμωξιολόγων ώστε να βρεθεί Προμηθεύς και όχι Επιμηθεύς στην αντιμετώπιση της πανδημίας.  
Εχουμε την σχετική ασφάλεια των 4-5 θανάτων την ημέρα (μόνο έναν χθες), ενώ με την αναλογία της Ιταλίας θα είχαμε 150 όπως είπε ο κ. Τσιόδρας. 
Και αυτή την ασφάλεια την οφείλουμε στα περιοριστικά μέτρα για τα οποία δυσανασχετήσαμε και… προετοιμαζόμαστε να δυσανασχετήσουμε, εάν γίνουν αυστηρότερα.  
Ετσι έχουμε την άνεση να θεωρούμε αστυνομοκρατία και στέρηση ελευθερίας το κλείσιμο της παραλίας στη Θεσσαλονίκη ή άλλων παραλιακών μεγαλουπόλεων, όταν ο αρμόδιοι (όπως ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβας, και όχι τα κανάλια), έβλεπαν τους ρεμβάζοντες περιπατητές, καθημερινά να αυξάνονται σε σημείο συνωστισμού. 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ:Αλήθεια ή στημένη απάτη των συστημικών ΜΜΕ;

                           

Η παραποίηση της εικόνας στην παραλία της Θεσσαλονίκης από το OPEN!

                                         Αθλιότητες του OPEN 
 «Ρεπορτάζ» στο OPEN την Κυριακή το βράδυ έδειχνε συνωστισμό στην παραλία της Θεσσαλονίκης. 
Το ρεπορτάζ εδώ (βίντεο 1)
                                
Την επόμενη ημέρα, ένας ποδηλάτης έβαλε κάμερα στο ποδήλατό του και ανήρτησε ένα βίντεο με το τι πραγματικά συμβαίνει στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Έχει κάποιο κόσμο, αλλά καμία σχέση με το ρεπορτάζ. 
Δείτε το εδώ (βίντεο 
                                        
2)   Η παραποίηση στο πρώτο βίντεο είναι εμφανής. 
Χρησιμοποιήθηκαν εσκεμμένα τηλεφακοί (ή ειδικά φίλτρα) που συμπίεσαν την εικόνα πάρα πολύ, ώστε να φανεί συνωστισμός εκεί που δεν υπάρχει.  
Ας δούμε αναλυτικά ορισμένα τεκμήρια: 

Infodemic: η λαίλαπα της παραπληροφόρησης για τον Covid -19

We’re not just fighting an epidemic. We’re fighting an infodemic»δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr. Ghebryesus.
Η νέα λέξη που παραδίδεται στην κρίση και τη χρήση του ευρέος κοινού, μετά τα fake news (ψευδείς ειδήσεις) και το disinformation (παραπληροφόρηση), είναι το infodemic:  Αντλεί την καταγωγή του από το information και το epidemic. Σημαίνει την υπερβολική ροή πληροφοριών η οποία αφορά ένα πρόβλημα και είναι τόσο μεγάλη και ανεξέλεγκτη που καθιστά την αποκατάσταση της πραγματικότητας με αληθινές πληροφορίες εξαιρετικά δύσκολη. Πιό απλά: infodemic είναι η παραπληροφόρηση σχετικά με την πανδημία-πλέον. O Παγκόσμιος OργανισμόςΥγείας (World Health Organization-WHO) και η ομάδα του για τα social media με επικεφαλής την Aleksandra Kuzmanovic, αναγκάστηκε πολύ γρήγορα να δημιουργήσει ειδική ενότητα για τις ψευδείς ειδήσεις στην ιστοσελίδα του. Οπως εξήγησε η ίδια στο περιοδικό των, υψηλού κύρους, επιστημονικών ιατρικών εκδόσεων Lancet: «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Google, το Facebook, το Twitter και με άλλα κοινωνικά δίκτυα όπως και οι συνάδελφοί μου στο γραφείο του Οργανισμού στην Κίνα. Είμαστε συνεχώς online και τη στιγμή που θα δούμε ερωτήσεις ή διάφορες φήμες να διαχέονται, σημειώνουμε και επικοινωνούμε αμέσως με τους ειδικούς επιστήμονες συναδέλφους οι οποίοι μας βοηθούν να βρούμε τις απαντήσεις που βασίζονται σε αποδείξεις και που πρέπει να «περάσουν» στο ευρύ κοινό. Κάτι άλλο που εφαρμόζεται πλέον στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας είναι ότι, σε οποιαδήποτε γλώσσα κάνει κάποιος διαδικτυακή αναζήτηση με τη λέξη “coronovirus” ή “COVID-19” θα εμφανιστεί, πριν από οτιδήποτε άλλο, ένα πλαίσιο το οποίο οδηγεί σε αξιόπιστη πηγή: στον WHO (Π.Ο.Υ), σε εθνικό Υπουργείο Υγείας ή σε οποιοδήποτε σχετικό κέντρο ελέγχου του ιού».

Να μην γίνουν οι πόλεις της Ελλάδας «Smart Cities» με κάμερες ασφαλείας Αναγνώρισης Προσώπου

...με την Πανδημία του Κορωνοϊού ως Δούρειο Ίππο
Στις 19 Φεβρουαρίου 2020 δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η «Λευκή Βίβλος» για την Τεχνητή Νοημοσύνη που περιλαμβάνει τις προτάσεις της για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι πλέον σε δημόσια διαβούλευση έως τις 19 Μαΐου 2020. 
Σκοπός είναι η δημιουργία ενός πρότυπου παγκοσμίως ρυθμιστικού πλαισίου για την Τεχνητή Νοημοσύνη και ειδικά για τον τομέα της Αναγνώρισης Προσώπου μέσω καμερών ασφαλείας σε «έξυπνες πόλεις» (Smart Cities), παρόμοιου με αυτό του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679, γνωστού ως GDPR για τα προσωπικά δεδομένα.
Το ρυθμιστικό αυτό πλαίσιο διακηρύττεται πως θα εξασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως η ιδιωτικότητα, θα τηρεί τους κανόνες της ηθικής και θα εδραιώνει την εμπιστοσύνη, προς διατήρηση μιας δημοκρατικής κοινωνίας. 
Σε πλήρη αντίφαση όμως, αφήνεται σε εκκρεμότητα το ενδεχόμενο της ύπαρξης ενός βασισμένου στην ΤΝ συστήματος ευρείας παρακολούθησης μέσω καμερών ασφαλείας με τεχνολογία Αναγνώρισης Προσώπου, το οποίο διακηρύττεται πως θα χρησιμοποιείται κατ’ επιλογήν μόνο σε σπάνιες, αιτιολογημένες και αναλογικές περιπτώσεις, όπως ενδεχομένως και η αντιμετώπιση της Πανδημίας του Κορωνοϊού που είναι σε έξαρση στην Ευρώπη συμπτωματικά εν μέσω της δημόσιας διαβούλευσης. 
Επίσης, η εφαρμογή του ρυθμιστικού αυτού πλαισίου στην Ε.Ε. θα εξαρτηθεί από το ρόλο που θα διαδραματίσουν κρίσιμοι παράγοντες όπως οι Εισαγγελικές Αρχές και οι ανεξάρτητες Αρχές των Κρατών Μελών.
Ειδικά στην Ελλάδα η εφαρμογή του θα γίνει αρχικά στο Δήμο Χανίων αφού είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που πρόκειται να μετασχηματιστεί σε «έξυπνη πόλη» βάσει της συμμετοχής του στην υλοποίηση της Πράξης «Smart Cities» στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα–Κύπρος 2014–2020», αντικείμενο της οποίας είναι να αναπτυχθούν πλήρως εφαρμογές και δράσεις «έξυπνων πόλεων». 

Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου σταθερά δίπλα στον Πολίτη

Θ. Αμπατζόγλου:«Είμαστε αρωγοί σε κάθε Μαρουσιώτη που έχει ανάγκη»  
Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση τόσο το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Αμαρουσίου όσο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες που αφορούν τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων με όλα τα διαθέσιμα μέσα, αγαθά και υπηρεσίες, υπό τις οδηγίες του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, προκειμένου κανείς Μαρουσιώτης να μην μείνει χωρίς το απαραίτητο δίχτυ προστασίας.  Συγκεκριμένα από τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) και υπό την επίβλεψη του Πρόεδρου του Πέτρου Κόνιαρη, καθημερινά το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» εξυπηρετεί 30 οικογένειες, ταυτόχρονα διανέμονται τουλάχιστον 150 μερίδες φαγητού ενώ ενημερωτικά αναφέρεται πως οι δικαιούχοι του προγράμματος ΤΕΒΑ είναι 320. 
Το προσωπικό που διαθέτει ο Δήμος Αμαρουσίου για την διεκπεραίωση των κοινωνικών υπηρεσιών είναι 35 άτομα ενώ διατίθενται και 3 οχήματα. 

Θ. Αμπατζόγλου: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πρώτη γραμμή ενάντια στον κορωνοϊό»

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στο δίκτυο Ζωής για την προστασία των αιμοδοτών  
Από την 31η Μαρτίου 2020 ο Δήμος Αμαρουσίου ξεκίνησε την διεξαγωγή με ασφάλεια των αιμοληψιών, 
σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημαρχείου, προκειμένου οι εθελοντές αιμοδότες και το συγγενικό περιβάλλον ασθενών, να αποφύγουν τη μετάβαση στα νοσοκομεία, λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για τον περιορισμό της πανδημίας του κορωνοϊού.  
Οι αιμοληψίες πραγματοποιούνται καθημερινά (09:00 - 13:00), από κινητό συνεργείο του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ, αποτελούμενο από επιστημονικό προσωπικό διασφαλίζοντας την τήρηση των υγειονομικών κανονισμών για την προστασία των αιμοδοτών.  
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου κατά την επίσκεψή του στο χώρο της αιμοδοσίας παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Σμυρνή και του Προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Πέτρου Κόνιαρη, δήλωσε: 

Πληροφορίες για τον COVID-19 & τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής

 μέσα από τον αυτόματο ψηφιακό βοηθό
 
Η Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο της στρατηγικής της για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών ενεργοποίησε τον αυτόματο ψηφιακό βοηθό.
 
 
Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε:
 
“Σήμερα ενεργοποιούμε ακόμα μια ψηφιακή υπηρεσία για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και επιχειρήσεων, τον Ψηφιακό Βοηθό της Περιφέρειας Αττικής. Ο Ψηφιακός Βοηθός παρέχει με αυτόματο και εύκολο τρόπο πληροφορίες για τον COVID-19 καθώς και για τις Υπηρεσίες και τις δομές της Περιφέρειας. Φέρνουμε την Περιφέρεια στο κινητό των πολιτών και συγκεκριμένα ως μια επαφή στο facebook messenger. Έτσι, χωρίς να απαιτείται κάποια πρόσθετη εφαρμογή κινητού, ο χρήστης αποκτά με το κινητό του πρόσβαση σε ένα πλήθος δεδομένων της Περιφέρειας, ενώ οι πληροφορίες συνεχώς εμπλουτίζονται με δυναμικό τρόπο και ανάλογα με τα ερωτήματα με τη χρήση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.”

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός:& η Ελλάδα συνένοχη στην κατασκευή του;

Ο κορωνοϊός σύμφωνα με όλα τα στοιχεία κατασκευάστηκε στο υπό κατοχή από στρατεύματα
του ΝΑΤΟ Αφγανιστάν μεταξύ αυτών και Ελληνικών!
Αμεση απομάκρυνση του Ελληνικού κατοχικού Στρατού από το Αφγανιστάν
Κινέζος αξιωματούχος για τον κορωνοϊό 
- «τον έφερε ο αμερικανικός στρατός στην Ουχάν
Οι πρώτοι μολυσμένοι ήταν 67 Αμερικανοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στο Αφγανιστάν παρουσιάζονται ως αθλητές στην Κίνα παρελαύνουν στο ...Wuhan.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:FacebookTwitter  Google +
Πεντάγωνο:288 Αμερικανοί στρατιώτες (στο Αφγανιστάν ;) έχουν προσβληθεί από covid 19
Αυτοί οι ίδιοι στρατιώτες (άσχετοι με τον αθλητισμό) αποστέλλονται στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου στην Κίνα για να συμμετάσχουν ως μέλη της αμερικανικής αποστολής στους Παγκόσμιους Στρατιωτικούς Αγώνες που διεξήχθησαν στην πόλη Wuhan
Οι πηγές προσθέτουν ότι οι κατοικίες των Αμερικανών στρατιωτών στη Wuhan κατά τη διάρκεια της παραμονής τους ήταν πολύ κοντά στην Αγορά Huanan SeaFood, όπου σημειώθηκε το πρώτο κρούσμα.
Και ενώ οι παρανοϊκοί κατασκευαστές του ιού ανάμεναν μέχρι τον Μάρτιο 2020 να έχει σαρώσει όλη την Κίνα ” με εκατομμύρια θύματα και θα είχαν διαλύσει την Κίνα
«Την ίδια περίοδο ( Μάρτιο 2020) 26/03/2020 ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΡΩΣΊΑΣ ΡΩΣΊΑ RUSSIE
είχαν προετοιμαστεί με την μεγαλύτερη από πότε μάζωξη στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στα
σύνορα με την Ρωσία για την ΄΄άσκηση «Defender
Europe 2020». 
                                          ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΡΩΣΊΑΣ, RUSSIE

15 μύθοι για τον νέο κορωνοϊό!!!

Κρύος καιρός και χιόνι ΔΕΝ σκοτώνουν τον νέο κορωνοϊό         
Δεν υπαρχει λόγος να πιστέψουμε ότι ο κρύος καιρός μπορεί να σκοτώσει τον νέο κορωνοϊό ή άλλες ασθένειες. Η κανονική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος παραμένει γύρω στους 36,5 ° C έως 37 ° C, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία ή τον καιρό. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθείτε από το νέο κορωνοϊό είναι να καθαρίζετε συχνά τα χέρια σας με τρίψιμο χεριών με αλκοόλ ή πλύσιμο με σαπούνι και νερό.
Τα θερμά λουτρά δεν εμποδίζουν τη νέα ασθένεια του κορωνοϊού

Ο Απρίλης με ποίηση...

«Απρίλης: Άνοιξη! Δυο σταγόνες θάλασσα τα μάτια σου.
Μια καρδερίνα ανεβοκατεβαίνει σ’ έναν ξύλινο σταυρό.»
●►Γιάννης Ρίτσος, Σημειώσεις στα περιθώρια του χρόνου
-----------------------------------------------------------------------------
«Ο  Απρίλης  με  τον Έρωτα  χορεύουν & γελούνε,
Μάγεμα  η  φύσις  κι  όνειρο  στην  ομορφιά  και χάρη,
Η  μαύρη  πέτρα  ολόχρυση  &το  ξερό  χορτάρι`
Με  χίλιες  βρύσες  χύνεται,  με  χίλιες  γλώσσες  κρένει`
Όποιος  πεθαίνει  σήμερα  χίλιες  φορές  πεθαίνειΤρέμ’  η  ψυχή  και  ξαστοχά  γλυκά  τον  εαυτό  της…
Έστησ’  ο  Έρωτας  χορό  με  τον  ξανθόν  Απρίλη,
Κι  η  φύσις  ηύρε  την  καλή  και  τη  γλυκιά  της  ώρα,
Και  μες  στη  σκιά  που  φούντωσε  και  κλει  δροσιές & μόσχους
Ανάκουστος  κιλαϊδισμός  και  λιποθυμισμένος.
Νερά  καθάρια  και  γλυκά,  νερά  χαριτωμένα,
Χύνονται  μες  την  άβυσσο  τη  μοσχοβολισμένη,
Και  παίρνουνε  το  μόσχο  της,  κι  αφήνουν  τη  δροσιά  τους,
Κι  ούλα  στον  ήλιο  δείχνοντας  τα  πλούτια  της  πηγής  τους,
Τρέχουν  εδώ,  τρέχουν  εκεί,  και  κάνουν  σαν  αηδόνια.