Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Κάλεσμα της Εθελοντικής Πρωτοβουλίας Δάσους Συγγρού, για την αυριανή εργασία στο ΔάSOS

     Η «Εθελοντική Πρωτοβουλία Δάσους Συγγρού» σας καλεί 
   για εργασία αύριο Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020 στις 8:00 π.μ. 
●►Θα ασχοληθούμε με βοτάνισμα στους κήπους και θα μεταφέρουμε τα ξερά χόρτα,
●►θα συνεχίσουμε το κόψιμο των αείλανθων στα παρτέρια κατά μήκος της Λ.Κηφισίας και 
●►θα καθαρίσουμε το Δάσος από τα σκουπίδια.
Συνάντηση στην μικρή μας αποθήκη. 
«Η φύση αρέσκεται στην απλότητα, και δεν αγαπάει την μεγαλοπρέπεια των περιττών αιτίω».

Αυτοψία της Περιφέρειας Αττικής στη ρεματιά Πεντέλης Χαλανδρίου

 Το προηγούμενο Σάββατο πραγματοποιήθηκε επίσκεψη της Περιφέρειας Αττικής στη Ρεματιά Πεντέλης - Χαλανδρίου, προκειμένου να εξετάσουν και καταγράψουν τα σημεία που έχουν υποδειχθεί και χρήζουν παρεμβάσεων. 
Από την Περιφέρεια ήταν η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αττικής κα. Λουκία Κεφαλογιάννη, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα αντιπλημμυρικού σχεδιασμού κος. Θανάσης Κατσιγιάννης. Από τον σύλλογο Νέου Αμαρουσίου ο κος Δημήτρης Σταμέλος και από τον σύλλογό μας η πρόεδρος Δ.Σ. Μαρίνα Σμαραγδή και ο Αντιπρόεδρος Δ.Σ. Αλέξανδρος Αργυρόπουλος
Μπήκαμε από τη γέφυρα της Σισγμανογλείου φτάνοντας μετά από 2 περίπου ώρες στο τεχνικό ανάντι της Αττικής Οδού. 
Μετά περάσαμε από το περιφραγμένο σημείο της οδού Ροδοδάφνης όπου είναι σε εξέλιξη αποκόλληση του πρανους και καταπτώσεις. 
Η ρωγμή στο φρύδι συνεχώς μεγαλώνει...

Το μήνυμα της Μ. Πατούλη Σταυράκη, για τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας

Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Φτώχειας που έχει οριστεί η 17η Οκτωβρίου και αποτελεί τον 1ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, η Πρόεδρος του Δικτύου για την Προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξη του Ο.Η.Ε στην Ελλάδα SDG 17 Greece και του Ομίλου για την UNESCO Βορείων Προαστίων Μαρίνα Πατούλη Σταυράκη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:
«Ήταν 17 Οκτωβρίου του 1987 όταν 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Παρίσι υποστηρίζοντας ότι η φτώχεια συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Η φτώχεια είναι κάτι περισσότερο από την έλλειψη εισοδήματος και πόρων για την εξασφάλιση βιώσιμων συνθηκών διαβίωσης. 
Επεκτείνεται σε περιορισμένη πρόσβαση στην εκπαίδευση και σε άλλες βασικές υπηρεσίες, σε κοινωνική διάκριση και αποκλεισμό. 
Παρά το γεγονός ότι τo ποσοστό της ακραίας φτώχειας έχει μειωθεί πάνω από το μισό από το 1990 και έπειτα, 836 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ένας στους πέντε ανθρώπους στις αναπτυσσόμενες περιοχές συνεχίζει να ζει με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που κερδίζουν μόλις λίγο παραπάνω από αυτό το ποσό, με αρκετούς να κινδυνεύουν να ξανακυλήσουν στη φτώχεια.   Στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών έχουν συμφωνήσει να αναλάβουν δράση για την εξάλειψη της φτώχειας ενσωματώνοντας στα εθνικά αναπτυξιακά τους σχέδια στοχευμένες πολιτικές και θεσμικές αλλαγές. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος έχει θέσει στόχους για την εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας.
Οι προηγούμενοι Στόχοι, οι Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας, συνέβαλαν στην εξάλειψη της απόλυτης φτώχειας μειώνοντάς την στο μισό από τον καθορισμό τους το 2000 έως σήμερα. 
Πρόκειται για ένα μεγάλο επίτευγμα. 
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. 

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa

Θ. Αμπατζόγλου: Δίνοντας ιδιαίτερα βαρύτητα στα θέματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος συμμετέχουμε στο καινοτόμο αυτό πρόγραμμα που υλοποιείται για 1η φορά στη χώρα μας  
Ο Δήμος Αμαρουσίου ιδιαίτερα  ευαισθητοποιημένος στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ProDeSa (Energy Efficiency Project Development for South Attica), το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου και ακόμη έξι Δήμων της Αττικής, στην ανάπτυξη έργων ενεργειακής αποδοτικότητας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιώντας καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία και προσελκύοντας ιδιωτικές επενδύσεις.  Ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος, είναι η μείωση των ενεργειακών αναγκών των κοινόχρηστων δημοτικών κτιρίων και η εν δυνάμει μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στις κατοικίες των πολιτών, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενημερωτικών εκδηλώσεων πάνω σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας.  
Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα σχέδιο υλοποίησης επεμβάσεων ενεργειακής απόδοσης στα δημοτικά κτίρια.  
Το σχέδιο περιλαμβάνει μία προκαταρκτική τεχνοοικονομική μελέτη των επεμβάσεων αυτών  και προτάσεις χρηματοδότησης για την υλοποίησή τους μέσω σύμβασης ενεργειακής απόδοσης. 
Το σχέδιο εφαρμόζεται  ακολουθώντας την μεθοδολογία που αναπτύσσεται από το πρόγραμμα PRODESA.  
Έως σήμερα ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ακολουθήσει όλο τα βήματα που προβλέπονται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου,  λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις συναντήσεις των συμμετεχόντων που έλαβαν χώρα σε διάφορους προορισμούς και παρουσιάζοντας κάθε φορά την εξέλιξη των εκπονημένων μελετών.  
Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πορεία εξέλιξης του προγράμματος βάσει του χρονοδιαγράμματος, υπογραμμίζει:

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020

ΣΒΑΚ Αμαρουσίου & οι επιπτώσεις στο Πολύδροσο

Οι πρώτες παρατηρήσεις του Συλλόγου Πολυδρόσου επί των προτάσεων του ΣΒΑΚ σε συνέχεια δυο προηγουμένων έγγραφων προς το Δήμο Αμαρουσίου για το ίδιο θέμα 
Τα ΣΒΑΚ, χωρίς επίσημες τεχνικές οδηγίες σε ποια κατεύθυνση να κινηθούν αποτελούν και πεδίο θεωρητικολογίας. Βεβαίως πρέπει να ληφθούν υπόψη οι Τεχνικές Οδηγίες της ΔΜΕΟ για τον ανασχεδιασμό αστικών οδών αρμοδιότητας των Δήμων. 
Η κατάσταση στο Πολύδροσο δεν επιτρέπει να αλωθεί άλλος δημόσιος κοινόχρηστος χώρος σε βάρος των πεζών, ούτε για κυκλικούς κόμβους, ούτε για πάρκινγκ, κατ αρχήν. 
Μαζί με την απόρριψη της επαναφοράς των παλαιών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την Φραγκοκκλησιάς, πρέπει να προβληθεί η χρήση του βιοκλιματικού ποδηλατοδρόμου, η μείωση του ορίου ταχύτητας για όλο το Πολύδροσο και η κήρυξη του ως Ήπιας Κυκλοφορίας και η μελέτη εναλλακτικών τρόπων προώθησης κυκλοφοριακού φορτίου από την Κηφισίας προς Χαλάνδρι - Μελίσσια, Βριλήσσια αποκλείοντας την προσπέλαση της Φραγκοκκλησιάς. 
Ειδικότερα 

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020

Αυτοψία στο Ν. Ηράκλειο Γιώργου Πατούλη με την Αντιπεριφειάρχη Βόρειου Τομέα

🔹Μαζί με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη σε αυτοψία στο Ν. Ηράκλειο, το οποίο δοκιμάστηκε έντονα από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Αττική κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
✅Από την πρώτη στιγμή, η Περιφέρεια_Αττικής ανταποκρίθηκε στην έκτακτη κατάσταση και με εντολή του Περιφερειάρχη στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας έσπευσαν στην πληγείσα περιοχή 11 οχήματα (φορτωτές, γερανοφόρα και φορτηγά κ.α.) καθώς και τεχνικά συνεργεία προκειμένου να συμβάλλουν στην προσπάθεια διάνοιξης των δρόμων, απομάκρυνσης κορμών δέντρων και ογκωδών αντικειμένων. 
✅Παράλληλα, μεταβαίνουν στο Νέο Ηράκλειο και κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας προκειμένου να συνδράμουν επικουρικά το Δήμο κατόπιν σχετικού του αιτήματος, στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε οικίες και επιχειρήσεις. 
👉Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Δήμαρχο Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλο αλλά και με τους όμορους Δήμους (Πεύκης και Ν.Ιωνίας) για αντίστοιχης κλίμακας τυχόν προβλήματα.

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών

Δήλωση του Προέδρου του Σ.Π.Α.Π., Αντιπροέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου και Προέδρου της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. Βλάσση Σιώμου 
Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών 2020, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της Κ.Ε.Δ.Ε., Βλάσσης Σιώμος, δήλωσε: 
«Η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. το 1989 και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Οκτωβρίου, με το σκεπτικό ότι ο άνθρωπος είναι αδύνατον να κυριαρχήσει στις δυνάμεις της φύσης, είναι όμως δυνατόν να μειώσει τις καταστροφικές τους συνέπειες. 
 Οι φτωχές και αναπτυσσόμενες χώρες υφίστανται τις μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και δυσβάστακτες ζημιές, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση των Φυσικών Καταστροφών (σεισμοί, πλημμύρες, τσουνάμι, κατολισθήσεις ,ξηρασία κλπ). 
 Οι Φυσικές Καταστροφές υπήρχαν πάντοτε και θα συνεχίσουν να υπάρχουν στην ιστορία του πλανήτη ως ακραία φυσικά φαινόμενα, οι επιπτώσεις των οποίων εξαρτώνται κυρίως από την ετοιμότητα και ενημέρωση της κοινωνίας έναντι σ’ αυτά, καθώς και από τη λήψη κατάλληλων προληπτικών μέτρων.

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Αττικής είχε ο Θ. Αμπατζόγλου και Δήμαρχοι των όμορων Δήμων

Θ. Αμπατζόγλου: Αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αισιοδοξούμε ότι μεγάλες διεκδικήσεις μας που αποτελούν & πάγιο αίτημα των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής θα γίνουν πράξη
                         ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ——— ——— ∙ ——— ∙ ——— ∙ ——— 
Η υλοποίηση εμβληματικών έργων μητροπολιτικού χαρακτήρα στα Βόρεια Προάστια βρέθηκαν μεταξύ άλλων στο επίκεντρο της συνάντησης του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη και με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ηρακλείου Αττικής Ν. Μπάμπαλου, Λυκόβρυσης- Πεύκης Τ. Μαυρίδη, Κηφισιάς Γ. Θωμάκου, τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020. 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής, κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη και παρόντος του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών έργων της Περιφέρειας Α. Καλογερόπουλου. 
Ο κ. Πατούλης κατά την ενημέρωση των κ.κ. Δημάρχων σχετικά με τα έργα βιώσιμης ανάπτυξης μητροπολιτικού χαρακτήρα, εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς αρκετά από τα έργα αυτά που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Περιφέρειας εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης μετά από εισήγησή του. 
Ως ενδεικτικό έργο ανέφερε την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους έργα υπερτοπικής χρήσης συμβάλλουν στη μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και εξασφαλίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη. 
«Περιφέρεια και Δήμοι συνεργάζονται στενά για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης σημαντικών διαδημοτικών υποδομών που θα βελτιώσουν και θα διευκολύνουν την καθημερινότητα χιλιάδων συμπολιτών μας» επισήμανε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «είναι κομβικής σημασίας τα έργα να είναι ώριμα, καθώς οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις που έχουν εξασφαλιστεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να έχουν απορροφηθεί μέχρι το 2022.» 
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να συσταθεί μια Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή υπηρεσιακών στελεχών, προκειμένου να αξιολογήσουν τις προτάσεις και να συνεργαστούν για την υλοποίηση των μεγάλων έργων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή.

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020

Εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού του κτήματος Συγγρού επί της Λεωφόρου Κηφισίας

Θ. Αμπατζόγλου: «Η προάσπιση του δάσους Συγγρού & ευπρέπεια της πόλης μας γίνεται με πράξεις»
 Με εντολή του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2020 εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού του κτήματος Συγγρού επί της Λεωφόρου Κηφισίας. Υπό την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Καθαριότητας Επαμεινώνδα Κατσιγιάννη, καθαρίστηκε όλο το μέτωπο του κτήματος Συγγρού επί του κεντρικού οδικού άξονα, εργασία που ήταν απολύτως απαραίτητη εξ αιτίας της πυκνής βλάστησης και λόγω της ανάγκης για ανάδειξη του δάσους και για ασφάλεια στη διέλευση των πεζών
.Ο κ. Θ. Αμπατζόγλου με αφορμή την εκτέλεση των εργασιών δήλωσε:
 «Η αγάπη μας για την πόλη μας και το δάσος Συγγρού δεν μένει στα λόγια και στα σχετικά ψηφίσματα αλλά έχει έμπρακτη εφαρμογή. Προασπίζουμε το κληροδότημα της Ιφιγένειας Συγγρού και σε συνεργασία με τον Πρόεδρο Βασίλειο Έξαρχο και τη διοίκηση του ΙΓΕ, αναλαμβάνουμε όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που επιτρέπουν την ανάδειξη και προστασία του χώρου.

Η λογική πέρα ​​από τη Λωζάνη: Η γεωπολιτική λογική του στρατηγικού αναπροσανατολισμού της Τουρκίας

Μια γεωπολιτική προοπτική σχετικά με τη σύμπραξη μεταξύ  της νέας σκληρής δύναμης της Τουρκίας & του στρατηγικού επαναπροσανατολισμού της
----------------------------------------------------------------------------------------
Στρατηγικός αναπροσανατολισμός της Τουρκίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Προχωρώντας πέρα ​​από το πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει μια διαπεριφερειακή δύναμη που θα θέσει τους όρους για ένα νέο πρότυπο σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής & Ασίας
                    --------------------------------------------------------------------------------------------
Η νέα εκστρατευτική ικανότητα της Τουρκίας, που στηρίζεται στην ενισχυμένη ναυτική ικανότητα & τις νέες βάσεις προς τα εμπρός, είναι το λογικό αποτέλεσμα του στρατηγικού αναπροσανατολισμού της Τουρκίας μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. 
Προχωρώντας πέρα ​​από το πλαίσιο του Ψυχρού Πολέμου, ο στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι να γίνει μια διαπεριφερειακή δύναμη που θα θέσει τους όρους για ένα νέο πρότυπο σύνδεσης μεταξύ Ευρώπης, Αφρικής και Ασίας. 
«Ανάκτηση» προνομίου εξωτερικής πολιτικής που ασκήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, 
αλλά σταμάτησε μετά την ίδρυση της Τουρκίας & τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, οι πολιτικοί της Τουρκίας επιδιώκουν να προχωρήσουν πέρα ​​από τον προσανατολισμό της Λωζάνης που ενημέρωσε την ένταξη της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ το 1952 και συνέχισε καθ 'όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. 
                         Μια Γεωπολιτική Προοπτική
Η επιτυχής στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας για τη διατήρηση της εθνικής συμφωνίας της Λιβύης (GNA) σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. 
Η νέα ικανότητα της Τουρκίας να προβάλλει στρατιωτική δύναμη πολύ πέρα ​​από τα παράκτια σύνορά της - μια αλλαγή παραδείγματος που επέτρεψε η άνοδος της αμυντικής βιομηχανίας της - έκανε τον στρατηγικό προσανατολισμό της Τουρκίας έναν από τους σημαντικότερους καθοριστικούς παράγοντες της γεωπολιτικής της περιοχής. 

Αύριο στη 1:00 μ.μ. η συνεδρίαση της «Επιτροπής Ποιότητας Ζωής» Αμαρουσίου

ΔΕΚΑ (10) θέματα περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής συνεδρίασης της «Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Αμαρουσίου» (11/2020), η οποία θα διεξαχθεί την Τρίτη 13 Οκτωβρίου στη 1:00 μ.μ. στην αίθουσα του ∆ηµοτικού Συµβουλίου (Β. Σοφίας 9 & ∆. Μόσχα) 
Θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα 
1. Έγκριση ή μη χορήγησης άδειας κοπής δένδρων σε κοινόχρηστους χώρους του Δήμου  Αμαρουσίου 
2. Έγκριση ή μη της προσωρινής τοποθέτησης πλαστικών οριοδεικτών επί της οδού Άρεως 
3. Κατάργηση θέσεων στάθμευσης στην οδό Δημητρίου Ράλλη του Δ. Αμαρουσίου 
4. Έγκριση ή μη μετατόπιση της στάσης Δημοτικής Συγκοινωνίας, επί της οδού 
Περικλέους αρ. 22 (έμπροσθεν ΚΑΠΗ), στο Μαρούσι. 
5. Έγκριση ή μη χωροθέτησης μίας (1) θέσης φορτοεκφόρτωσης σε κοινόχρηστο χώρο  (οδόστρωμα), επί της οδού Χειμάρας αρ. 6 (στο τμήμα μεταξύ των οδών Γρανικού &  Αμαρουσίου Χαλανδρίου), στο Μαρούσι.