Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019

Αύριο στις 10:30 π.μ. η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή του Συλλόγου «Ο Άγιος Ελευθέριος»

Οι Γερμανοί εξακολουθούν να είναι φίλοι μας:«Στηρίζουν» εμπράκτως με δράσεις την Ελλάδα στη φιλοξενία των προσφύγων!

Βοήθεια αξίας 1,56 εκ. €υρώ για να κουμπώσει η κοινή στάση Ελλάδας & Γερμανίας υπέρ ενός πιο δίκαιου ευρωπαϊκoύ συστήματος ασύλου!
Τις τελευταίες ημέρες έφθασαν στην Αθήνα συνολικά 55 φορτηγά με υλικό που προορίζεται για τη άμεση στήριξη των ελληνικών αρχών στη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. 
Η Γερμανία αποδεικνύει με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα στο θέμα της πρακτικής διαχείρισης του προσφυγικού. 
Η άμεση αυτή βοήθεια συμπληρώνει την κοινή στάση Ελλάδας και Γερμανίας υπέρ ενός πιο δίκαιου ευρωπαϊκoύ συστήματος ασύλου, αλλά και την στήριξη που παρέχει η Γερμανία για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου.
Το εν λόγω άμεσο πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει είδη ύπνου συνολικής αξίας 1,56 εκ. ευρώ για 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες:

Υπέρ Ασύλου & Μετανάστευσης ο «ρατσιστής» Αδωνις Γεωργιάδης!!!

Εξασφάλισε 19,4 +  5 εκατ. €υρώ για το πρόγραμμα «Άσυλο & Μετανάστευση»! 
Συμφωνία ύψους 19,4 εκατ. €υρώ για το πρόγραμμα «Άσυλο και Μετανάστευση» & 5 εκατ. €υρώ για το πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτων» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EOX) 2014-2021 υπέγραψαν την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στην Αθήνα, παρουσία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης & ο Νορβηγός Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Jens Frølich Holte, εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Νορβηγίας, της Ισλανδίας και του Λιχτενστάιν, αντίστοιχα.
Βασική στόχευση του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Άσυλο και Μετανάστευση» είναι η διασφάλιση της άρτιας λειτουργίας του εθνικού συστήματος διαχείρισης ασύλου και μετανάστευσης, η υποστήριξη σε αιτούντες άσυλο και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους, καθώς και οι αναβαθμισμένες υπηρεσίες για τους υπηκόους τρίτων χωρών με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα.

Καμαρώνει που είναι πνευματικός δάσκαλος του Ἔρντογαν, ὁ Τουρκολάγνος Δημήτρης Κιτσίκης!!!

Ἑλληνοτουρκικὴ Συνομοσπονδία Μεγάλη Ἑλλάς; Τὸ δίλημμα!!!
Τὸ 1988, τὸ Βιβλιοπωλεῖον τῆς Ἑστίας ἐδημοσίευσε τὴν πρώτη ἀπὸ τὶς κατοπινὲς πέντε ἐκδόσεις τοῦ βιβλίου μου, «Ἱστορία τῆς Ὀθωμανικῆς Αὐτοκρατορίας» 
Στὶς δύο πρῶτες ἐκδόσεις συμπεριλαμβάνετο ἕνας ἐπίλογος μὲ τίτλο «Τὸ κενό», τὸ ὁποῖο ἀφαιρέθη ἀπὸ ἐμένα ἀπὸ τὶς ἑπόμενες ἐκδόσεις φοβούμενος ὅτι τὸ περιεχόμενο ἦταν τόσο ἐκρηκτικὸ ποὺ θὰ ξεσήκωνε τὴν ὀργὴ τῶν ἀναγνωστῶν.
Τὸ τελευταῖο τοῦτο κεφάλαιο ἤρχιζε ὡς ἑξῆς: 
«Ἕνα διαζύγιο ἠμπορεῖ νομικὰ νὰ  εἶναι τελεσίδικο. 
Ψυχολογικὰ δὲν εἶναι. Μετὰ ἀπὸ τὸ γκρέμισμα μιᾶς Αὐτοκρατορίας δύο χιλιετηρίδων ἕνα τεράστιο ψυχολογικὸ, ἀλλὰ καὶ πολιτιστικό, οἰκονομικό, πολιτικὸ καὶ στρατηγικὸ κενὸ ζητᾷ νὰ καλυφθῇ, ἡ πληγὴ ποὺ ἐχαράχθη στὸ Αἰγαῖο μεταξὺ τῆς Ῥούμελης καὶ τῆς Ἀνατολίας, νὰ ἐπουλωθῇ».
Τὸ Αἰγαῖο ὡς κέντρο τῆς Οἰκουμενικῆς Αὐτοκρατορίας ἀλλὰ καὶ ὡς κέντρο τοῦ κόσμου, στὸν χῶρο τῆς Ἐνδιαμέσου Περιοχῆς,  διεμελίσθη δύο φορὲς ἀπὸ τὴν Δύσι, τὸ 1204 καὶ τὸ 1923. 
Τὴν πρώτη φορὰ διεσώθη καὶ ἐπανενώθη τὸ 1453 μὲ τὴν ἕλευσι τῶν Τούρκων καὶ τὴν συνεργασία τῶν Ἑλλήνων μὲ τοὺς Τούρκους ὑπὸ τὸν Μωάμεθ τὸν Πορθητή.

Όλα έτοιμα για το αυριανό «4ο Olympic Stadium Run-MAXH για τα Αυτοάνοσα»

Οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν και η αντίστροφη μέτρηση, για τη μεγάλη αθλητική γιορτή το «4o Olympic Stadium Run-ΜΑΧΗ για τα Αυτοάνοσα» που συνδιοργανώνει η  Περιφέρεια Αττικής με το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών «Σπύρος Λούης» και θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή , μόλις ξεκίνησε.
Για πρώτη φορά φέτος ολόκληρη η διαδρομή του αγώνα σχεδιάστηκε εντός των χώρων του ΟΑΚΑ (Αγορά, Τείχος των Εθνών, Ποδηλατοδρόμιο, Κολυμβητήριο, κ.α) για την ύψιστη ασφάλεια των δρομέων ενώ η εκκίνηση και ο τερματισμός επιστρέφει μέσα στο επιβλητικό κεντρικό στάδιο.
Λουκία Κεφαλογιάννη: 
«Η ‘μάχη’ όλων μας να είναι καθημερινή»
«Παρά το μικρό χρονικό διάστημα που είχαμε και με την αμέριστη στήριξη του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη που έχει αποδείξει πόσο στηρίζει τέτοιες αθλητικές εκδηλώσεις με κοινωνικό πρόσημο, πιστεύω ότι είμαστε πανέτοιμοι για το 4ο Olympic Stadium Run-ΜΑΧΗ για τα Αυτοάνοσα. Για ακόμα μια χρονιά το ΟΑΚΑ είναι συνδιοργανωτής αυτής της μεγάλης αθλητικής γιορτής της Βόρειας Αθήνας, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα ότι η μεγαλύτερη αθλητική εγκατάσταση της χώρας παραμένει πάντα αρωγός σε διοργανώσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την άψογη συνεργασία στη διοργάνωση, την Πρόεδρο του ΟΑΚΑ κα. Μαρία Σπυριδάκη, το Διοικητικό Συμβούλιο αλλά και τους υπαλλήλους για τη συνεργασία. Τέλος, η «μάχη» όλων μας, πρέπει να είναι καθημερινή ως προς την ενημέρωση, την πρόληψη και την καταπολέμηση των αυτοάνοσων νοσημάτων», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών, Λουκία Κεφαλογιάννη.
Σπυριδάκη: «Τρέχουμε για να κερδίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής»

Αύριο στις 11:30 π.μ. η ομιλία του Λ Μπρανγκ:«Η επανάσταση του ανθρώπου εναντίον του Θεού στον παπισμό»

Σήμερα & αύριο Κυριακή πανηγυρίζει ο ΙΝ Αγίου Ελευθερίου Αμαρουσίου

Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2019

Την Κυριακή στις 9:00 μ.μ. στο ΙΔΙΟΜΕΛΟ, η μουσική παράσταση «Weaving Worlds»

Οργανωτικός γραμματέας στη γραμματεία Αυτοδιοίκησης & Διαχείρισης Κρίσεων της Ν.Δ ο Σπύρος Σταθούλης!

Με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη τοποθετούνται δύο βουλευτές σε θέσεις γραμματέων.
Πιο συγκεκριμένα:
Στη γραμματεία Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων (πρώην Γραμματεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης) ορίζονται ως επικεφαλής ο Βουλευτής Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών Διονύσιος Χατζηδάκης και ως οργανωτικός γραμματέας ο Σπύρος Σταθούλης.
Στη γραμματεία Διεθνών Σχέσεων & Ευρωπαϊκής Ένωσης ορίζεται ως επικεφαλής ο Βουλευτής Σερρών Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.
                            Βιογραφικό Σπύρου Σταθούλη:
Γεννήθηκε το έτος 1962 στο Μαρούσι. 
Αποφοίτησε από το 1ο Λύκειο Αμαρουσίου και στη συνέχεια σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Πάντειο Παν/μιο και Νομικά στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης.
Είναι Δικηγόρος Αθηνών από το 1992.
Εξελέγη για πρώτη φορά Δημοτικός Σύμβουλος Αμαρουσίου την περίοδο 1994 - 1998.

Στις 5:00 μ.μ. οι μαθητές συναντούν την Φυσική «Στα άδυτα μονοπάτια της γνώσης»!!!

Την  μαθητική εκδήλωση  διοργανώνει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών 
σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

«Παραδοσιακά Χριστουγεννοκαμώματα» αύριο στις 7:00 μ.μ. στον Κινηματογράφο ODEON

Αύριο στις 8:30 μ.μ. η φιλανθρωπική βραδιά Προσφοράς & Αγάπης του Συλλόγου Ψαλιδίου Αμαρουσίου «Ζωοδόχος Πηγή»

Στις 7:30 μ.μ.η εκδήλωση του ΑΡΔΗΝ:«Ελλάδα – Τουρκία: Η ώρα της Αλήθειας»

Εκδήλωση Άρδην: «Ελλάδα – Τουρκία: Η ώρα της Αλήθειας» 6 Δεκεμβρίου
Το Άρδην διοργανώνει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019 στις 7:30 μ.μ. εκδήλωση με θέμα:  
«Ελλάδα – Τουρκία: Η ώρα της Αλήθειας»  
Θα μιλήσουν: 
●►Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας  
●►Βασίλειος Μαρτζούκος, αντιναύαρχος ε.α. – πρόεδρος ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ  
●►Άγγελος Συρίγος, βουλευτής  

Στις 7:30 μ.μ. η διάλεξη του Alain Badiou

Διάλεξη του Alain Badiou Κύκλος «Σύγχρονη σκέψη» 12.12.2019, 19.00 ́ 
| Auditorium Theo Angelopoulos - IFG |   
Η είσοδος στη διάλεξη του Alain Badiou είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας που θα διανεμηθούν στην είσοδο, μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων θέσεων. 

Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει στις 18.00  
Για την ολοκλήρωση του κύκλου των διαλέξεων του 2019 με θέμα την ισότητα και τις ανισότητες, εστιάζοντας στην καθαρά φιλοσοφική και πολιτική τους διάσταση, ο φιλόσοφος Alain Badiou, μια διεθνούς φήμης σπουδαία προσωπικότητα του πνευματικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού, θα μοιραστεί μαζί μας τις σκέψεις του.  
Μήπως η λέξη «ισότητα», ως δηλωμένος στόχος του μαρξιστικού κομμουνισμού, έχει το ίδιο νόημα με αυτό που της έδωσε η γαλλική επανάσταση στο σύνθημα: 
Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη; 

Αύριο στις 10:30 π.μ. η επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη της Καθηγήτριας, Δήμητρας Κοντόγιωργα-Θεοχαροπούλου.


Δημιουργία «Κήπου της Αγίας Γραφής» στο Κτήμα Συγγρού!

«Βλαστησάτω η γη βοτάνην χόρτου σπείρον σπέρμα κατά γένος και καθ’ ομοιότητα» {Γεν. 1,11)
Ως πρώτη ενέργεια συνέργειας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που φιλοξενούνται στο Κτήμα Συγγρού από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, με τη μορφή εκπαιδευτικής φύτευσης στο Κτήμα Συγγρού από το Διοικητικό Συμβούλιο, έγινε τις τελευταίες ημέρες. 
Πιο συγκεκριμένα, ήταν η δράση για τη δημιουργία του «Κήπου της Αγίας Γραφής» (ειδικού Βοτανικού Κήπου). 
Συνεργοί, το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου - Φυτοτεχνικων Επιχειρήσεων της ΕΠΑ.Σ Συγγρού (Αμαρουσίου) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και η Περιβαλλοντική Ομάδα του Πρότυπου Σχολείου των Αναβρύτων. 
Οι επικεφαλείς κ.κ Ιωσήφ Παπαναστασίου (Γεωπόνος , Δ/ντής ΕΠΑ.Σ Συγγρού ) και Κωνσταντίνος Γούλας (Θεολόγος , Λύκειο Αναβρύτων, επικουρούμενος από τον Φιλόλογο κ. Δημήτριο Μαρκαντωνάτο) συνέθεσαν τις ομάδες δράσης αποτελούμενενες από καθηγητές του ΕΠΑ.Σ Συγγρού και μαθητές αμφότερων των Σχολείων και όλοι μαζί «υιοθέτησαν» τον κήπο. 
Επίσης, η ομάδα του Λυκείου Αναβρύτων επιμελήθηκε την κατασκευή των ενημερωτικών ξύλινων επιγραφών που τοποθετήθηκαν σε κάθε φυτικό είδος. 
Εξίσου σημαντική στις κηποτεχνικές εργασίες ήταν η συμμετοχή της ομάδας Εθελοντών του Κτήματος Συγγρού ενώ για τις μεταφορές χρησιμοποιήθηκε το φορτηγάκι των Φίλων του Δάσους Συγγρού.

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Την Παρασκευή στο Δημαρχείο η Χριστουγεννιάτικη συναυλία της Χορωδίας «Τερψιχόρη Παπαστεφάνου»

«Κανένα παιδί σε κράτηση» είπε στην Αμυγδαλέζα, κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας μαζί με μαθητές

Παρών & ο επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Επίσκεψη στο κέντρο κράτησης Αμυγδαλέζας μαζί με μαθητές σχολείων της Αττικής πραγματοποίησε κλιμάκιο της Διεθνούς Αμνηστίας. 
Αφορμή στάθηκε η σημερινή παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του ανθρώπου και η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο προγράμματος της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σκοπός οι μαθητές να συναντήσουν τους ασυνόδευτους ανήλικους που παραμένουν στο κέντρο υπό καθεστώς «προστατευτικής φύλαξης» για να τους εκφράσουν την συμπαράσταση τους.
Οι μαθητές έδωσαν στα παιδιά γράμματα συμπαράστασης στα ελληνικά και τα αγγλικά όπως και  χειροποίητα κοσμήματα. 
Πρόκειται για 82 εφήβους από το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αίγυπτο, τη Συρία, το Πακιστάν και άλλες χώρες.
Πριν εισέλθουν στους χώρους της σχολής της ΕΛΑΣ στην Αμυγδαλέζα οι μαθητές μαζί με μέλη της Διεθνούς Αμνηστίας άνοιξαν πανό με το σύνθημα:    
«Κανένα παιδί σε κράτηση». 
«Ενημερωθήκαμε για την πραγματικότητα που βιώνουν αυτά τα ασυνόδευτα παιδιά και θέλουμε να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για το προσφυγικό» δήλωσε μαθήτρια από Λύκειο της Νέας Ιωνίας στην «Εφ.Συν».

Την Παρασκευή στις 10:00 π.μ. η Ημερίδα:«Η αριστερή θεωρία στον 21ο αιώνα»

Στις 6:00 μ.μ. η «πορεία & συναυλία Ενάντια στης Φύσης τη Λεηλασία»

Στις 6:30 μ.μ η δημόσια συζήτηση:«Εξυγιαίνοντας τα δημόσια οικονομικά -Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στα χρόνια της κρίσης»

Δημόσια συζήτηση με θέμα «Εξυγιαίνοντας τα δημόσια οικονομικά - Δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στα χρόνια της κρίσης» διοργανώνουν την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 6:30 μ.μ  στο Ωδείον Αθηνών(Ρηγίλλης & Βασιλέως Γεωργίου Β΄ 17-19 106 75 Αθήνα) οι:
Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP) και Παρατηρητήριο για την Κρίση/Crisis Observatory
Συγκεκριμενα ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης και ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, θα συζητήσουν για τη δημοσιονομική πολιτική στα χρόνια της κρίσης, σε μια συζήτηση που θα συντονίσει ο Καθηγητής Loukas Tsoukalis, Πρόεδρος του #ΕΛΙΑΜΕΠ με θέμα «Εξυγιαίνοντας τα δημόσια οικονομικά: δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στα χρόνια της κρίσης».
Αφορμή για τη συζήτηση θα αποτελέσει η παρουσίαση της μελέτης «Διαρθρωτικές Αλλαγές στο Πεδίο της Δημοσιονομικής Πολιτικής στα Χρόνια της Κρίσης: Θεσμικό Πλαίσιο και Οικονομικά Αποτελέσματα», των Μαριάνθης Αναστασάτου και Πάνου Τσακλόγλου.

«Παραμυθένιο» το εορταστικό σκηνικό που έστησε ο Δήμος Αμαρουσίου στην πλατεία Αγίας Λαύρας

Σε ένα εορταστικό λαμπερό σκηνικό μεταμορφώθηκε η Πλατεία Αγίας Λαύρας, χαρίζοντας όμορφες και χαρούμενες στιγμές στον καθένα συντροφιά με τα αγαπημένα του πρόσωπα.
Το μοναδικό παγοδρόμιο, τα θεματικά σπιτάκια διακοσμημένα στο πνεύμα των ημερών με πολλαπλές δραστηριότητες για παιδιά, θεατρικά και μουσικά δρώμενα, το Χωριό του Άη Βασίλη όπου η φαντασία συναντά την πραγματικότητα με παραμυθένιες φιγούρες και διασκεδαστικές δραστηριότητες, το πάρκο με τα φουσκωτά, καθώς και το γιορτινό τρενάκι που κάνει τους επισκέπτες δωρεάν βόλτα στην καρδιά της πόλης, συνθέτουν με συναρπαστικό τρόπο την Χριστουγεννιάτική ατμόσφαιρα στην Πλατεία Αγίας Λαύρας.
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων, η Βορέειος Βιβλιοθήκη του Δήμου Αμαρουσίου και η Κοινωφελής Επιχείρηση (ΚΕΔΑ) παρουσίασαν με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή δεκάδων παιδιών διαδραστικό παιχνίδι για την αξία του δώρου και της προσφοράς, εμπνευσμένο από τα βιβλία «Ένα δώρο για τον καθένα» και «Η ευχή του Νικόλα». 
Εμψυχώτρια του παιχνιδιού ήταν η δασκάλα θεατρικού παιχνιδιού του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού κα Αφροδίτη Κορέτση.

Στις 5:30 μ.μ. η συνεδρίαση του «Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου»

ΤΡΙΑΝΤΑ ΤΡΙΑ (33) θέματα περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής συνεδρίασης (25/2019) του «Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου», η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 5:30 μ.μ, στο Δημοτικό Κατάστημα (Β. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 του Ν.3852/2010.
Θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
1. Γ Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος έτους 2019
2. 4η Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Αμαρουσίου οικονομικού έτους 2019
3. Ορισμός ανώτατου ορίου επιτρεπόμενων ημερών κίνησης εκτός έδρας των αιρετών του Δήμου Αμαρουσίου για το έτος 2020
4. Διαγραφή δόσεων Εισφοράς σε χρήμα από τους υπ' αριθμ. 402/2013, 403/2014 και 360/2015 χρηματικούς καταλόγους Υπόθεση: 
ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΜΠΑΖΟΥΡΟΥ
5. Έγκριση ή μη παράστασης της φιλαρμονικής ορχήστρας Δήμου Αμαρουσίου σε διάφορες εκδηλώσεις
6. Έγκριση ή μη συμμετοχής του Δήμου Αμαρουσίου σε εκδήλωση της Μικτής χορωδίας "Τερψιχόρη Παπαστεφάνου" 
7.Έγκριση ή μη αιτήματος για παράταση του χρόνου ταφής
8.Έγκριση περιέλευσης στο Δήμο οικογενειακών τάφων & εκ νέου παραχώρηση χρήσης
αυτών

Στις 3:30 μ.μ. η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής

ΔΥΟ (02) θέματα περιλαμβάνει η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου στις 3:30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων 
(Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε, Παπάγου - Χολαργός). 
Θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
1. Έγκριση Προγράμματος Εκτελεστέων Έργων Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2020.
●►Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Πέππας
2. Έγκριση Προϋπολογισμού Περιφέρειας Αττικής οικονομικού έτους 2020 και
Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης 2020.
●►Εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Πέππας

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Τό Ψευτο-Ρωμαίϊκο θά διακοσαρίσει;

Καθώς λουζόμαστε τό νέο αὐτό ἀπίστευτο ρεζιλίκι μέ τήν τουρκολιβυκή συμφωνία καί τίς κωμικές μας κρατικές ἀντιδράσεις, μοὔρχονται στόν νοῦ οἱ πρό ἑβδομάδων συζητήσεις γιά τήν Ἐπιτροπή ἑορτασμοῦ τοῦ 2021, γιά τά 200χρονα τῆς Ἑλληνικῆς Ἐπανάστασης. 
Ἀλήθεια, εἶναι κάποιος βέβαιος ὅτι ἡ Ἑλλάδα θά εἶναι σώα καί ἀβλαβής σέ μιά διετία, μέ τόν ρυθμό κατάρρευσης πού ὅλοι πιά ζοῦμε;
Ποιός θά ἀντιμετωπίσει τήν τουρκική ἀπειλή, πού γίνεται ὁλοένα καί σαφέστερη, τό …πολιτικό μας προσωπικό; 
Ποιός θά ἐπαναφέρει τἠν ἐξοπλιστική ἐπάρκεια καί τό μάχιμο πνεῦμα τῶν Ἐνόπλων μας Δυνάμεων; Ποιός θά ἀνασχέσει τόν λαθροεποικισμό τῆς πατρίδας μας, τήν ἐκτρωματική ἀλλοίωση πού συνεπάγεται ἡ μαζική παράνομη μετανάστευση; 
Ποιός θά βάλει τόν ἄχρηστο κρατικό μηχανισμό νά δουλέψει, ποιός θά στρώσει τή χώρα πάλι στή δουλειά δίνοντάς της ὅραμα, ποιός θά πετάξει τόν στενό κορσέ τῶν νταβατζήδων – δανειστῶν, ποιός θά ἀσχοληθεῖ μέ τήν ἐπάνοδο τῶν νέων μας ἀπό τό ἐξωτερικό, ποιός θά νοιαστεῖ γιά τήν παιδεία τῆς νέας γενιᾶς καί τῆς σύνολης κοινωνίας;
Παντοῦ, σέ κάθε χῶρο καί σέ ὅλα τά ἐπίπεδα ἀπό τή μέση καί πάνω, κυριαρχοῦν οἱ μηχανισμοί πού ἐγκατέστησαν οἱ ξένοι πάτρωνες ἤδη τό 1831 καί τούς διαχειρίζεται ἡ ντόπια μαφιοελίτ. 

Η Ωρα των Ηγετών...

Τα τύμπανα του πολέμου ηχούν και η Ελλάδα έχει χρόνια κώφωση στην άμυνά της. 
Με πάγια πολιτική και  εθνική στρατηγική τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας εις βάρος της χώρας,  οι ηγέτες της Ελλάδας μεταπολιτευτικά διέσυραν την πατρίδα τους διεθνώς και την υποθήκευσαν επί δεκαετίες. 
Στον τελευταίο χορό της λαθρόβιας ζωής της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε τη Μακεδονία σε αλλοεθνείς περήφανα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης φλερτάρει με τη Μεσόγειο τώρα.
Οι αναλύσεις ποικίλες και ενδιαφέρουσες από τους ειδικούς αλλά η αλήθεια και πραγματικότητα μία. Η Ελλάδα εν αντιθέσει με κάθε άλλο ευρωπαϊκό Κράτος έχει ξεχάσει ή αρνείται να πολεμήσει για το εθνικό συμφέρον της τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. 
Αυτό είναι παγκοσμίως γνωστό και επιβλήθηκε με δάφορα προσχήματα από αυτούς που οραματίζονται μία μικρότερη Ελλάδα την επόμενη δεκαετία όταν η ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης θα αλλάζει σταδιακά και ο τεράστιος πλούτος της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ορυκτό πλούτο θα αναδύονται.
Η Τουρκία συνεπής με το δόγμα της δεν γνωρίζει δίκαιο και συμμάχους παρά μόνο ισχύ και συμφέρον. 
Σε μία κρίσιμη καμπή της ιστορίας της ομοίως με τη γείτονα και σύμμαχο της Ελλάδα διεκδικεί το ρόλο της από τους ισχυρούς της Γης. 
Ο Ταγίπ Ερντογάν, ένας ηγέτης επί δεκαετίες θα ήθελε να αφήσει το μάταιο τούτο κόσμο μας ως ένας νέος Ατατούρκ. 
Το τι θα γίνει θα φανεί σύντομα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πολιτικός ηγέτης και ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων ως στρατιωτικός ηγέτης θα κληθούν να απαντήσουν αν θα παραχωρήσουν το ελληνικό κατά την άποψη όλων θαλάσσιο υπέδαφος, αφρό και αέρα της Μεσογείου μόλις φανεί το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας.

Μάλλον εθελούσιος ο βιασμός!!!

Δύσκολο να πείσει η επιφυλλίδα, ή έστω να προβληματίσει τον αναγνώστη, αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι ικανό και ποιοτικά επαρκές για να αντιμετωπίσει την κρισιμότητα της καινούργιας τουρκικής απειλής. 
Προκαλεί η Τουρκία απροσχημάτιστα την ακεραιότητα του ελλαδικού κρατιδίου συνοδεύοντας τη θρασύτητα με επιδεικτική υπεροπλία.
Και την ίδια ώρα στην Ελλάδα, οι δημόσιες λειτουργίες πληροφόρησης των πολιτών (κυβερνητικές και ιδιωτικές - εμπορικές) λειτουργούν μάλλον με τη λογική της διαφημιστικής προπαγάνδας και καθόλου ή παρεμπιπτόντως με τη λογική κοινωνικού λειτουργήματος. 
Μεταφέρεται η λογική της εμπορικής διαφήμισης στο πεδίο της πολιτικής, μεταγγίζοντας στον πολίτη τη νοοτροπία πελάτη.
Τι σημαίνει «νοοτροπία πελάτη»: 
Να μετασχηματίζεται, στη συνείδηση του πολίτη, η πολιτική σε εμπόρευμα. 
Να μετέχουμε στα κοινά με κριτήρια χρηστικά, ωφελιμιστικά. Να είμαστε πελάτες των κομμάτων (που κυβερνούν ή αντιπολιτεύονται) και ως πελάτες της εξουσίας (αφού εμείς την εκλέγουμε) απαιτούμε ιδιοτελείς «εξυπηρετήσεις». 
Η ίδια η λογική του «συστήματος» μάς θέλει πελάτες, όχι πολίτες, μας θέλει μαντρωμένους σε κομματικά ποιμνιοστάσια, να μας δίνει ηδονή η κομματική ετικέτα.
Η κομματική ετικέτα στρατεύει το αδύναμο άτομο στην ισχυρή συλλογικότητα. Δεν είσαι μόνος, «ανήκεις», αντλείς κύρος, αυθεντία από την ποσοτική ισχύ της ομάδας. 

Η κατάλυση της πολιτικής αυτονομίας των κρατών

Η οικονομική κρίση, η οποία είχε ξεσπάσει το 2008 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και εξαπλώθηκε σταδιακά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, ήταν το έναυσμα για τις ραγδαίες αλλαγές που συντελέστηκαν και συντελούνται ακόμη μέχρι και σήμερα στην κρατική διακυβέρνηση και ειδικότερα στη διακυβέρνηση των κρατών μελών της Ευρωζώνης. 
Η αισιοδοξία και η εμπιστοσύνη στην αγαθοποιό δύναμη του φιλελεύθερου καπιταλισμού με την αγορά, τη φιλελεύθερη δημοκρατία, τα ανοιχτά σύνορα και το ελεύθερο εμπόριο, τα οποία θα διαχέονταν σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πλανήτη, φτιάχνοντας ένα κόσμο πιο ειρηνικό, πιο πλούσιο και πιο δημοκρατικό, φάνηκε σταδιακά να εγκαταλείπεται.
Η οικονομική δυσπραγία αρκετών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδήγησε τα κράτη-μέλη στην αναζήτηση βοήθειας τόσο εντός της Ευρωζώνης όσο και σε διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 
Αποτέλεσμα αυτού, όπως διαφάνηκε, ήταν η de facto κατάλυση μέρους της πολιτικής αυτονομίας τους.
                                                                      Ιστορική Αναδρομή
Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε το 1951 όταν ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα , ενώ το 1957 ενώθηκε με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας, για να μετεξελιχθεί το 1993 από οικονομική κοινότητα σε Ευρωπαϊκή Ένωση. 
Πρώτο της μέλημα ήταν η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας με το σκεπτικό ότι οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ χωρών δημιουργούν οικονομική αλληλεξάρτηση, γεγονός που ελαχιστοποιεί το ενδεχόμενο συγκρούσεων.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την άλλη, είναι ένας οργανισμός 189 χωρών που ιδρύθηκε το 1945. 
Η θεμελιώδης αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του διεθνούς νομισματικού συστήματος. 
Αυτό γίνεται με τρεις τρόπους: παρακολούθηση της σφαιρικής οικονομίας και των οικονομιών των χωρών μελών, δανεισμός στις χώρες με τις δυσκολίες ισοζυγίου πληρωμών και παροχή πρακτικής βοήθειας στα μέλη.

Η αριστερά είναι η νέα δεξιά ή γιατί μας ενδιαφέρει ο Μαρξ


Το πάθος των Αμερικανών με την εκλογική πολιτική είναι περίεργο επειδή τόσο λίγο λόγο  έχει ο λαός  στα εκλογικά αποτελέσματα και επειδή τα αποτελέσματα  επηρεάζουν μόνο τις παρυφές της ζωής των περισσοτέρων ανθρώπων. 
Όχι τόσο διότι οι πράξεις των εκλεγμένων ηγετών είναι ασήμαντες, όσο διότι άλλοι παράγοντες – οικονομικοί, ιστορικοί, οργανικοί & θεσμικοί καθορίζουν περισσότερο την «πολιτική». 
Για να χρησιμοποιήσω μια αγροτική μεταφορά είναι σαν να προτάθηκε ο μυλωνάς να καθορίσει τη σοδειά.
Η Αμερικανική αριστερά έχει ένα ρόλο 3ου (ξένου) σε αυτή την πολιτική από το ξεκίνημα  του έθνους ως καπιταλιστικής ολιγαρχίας ως την απίθανη κατασκευή της (το  σκάρωμα της απίθανης)  ιδέας ότι η  δημοκρατία μπορεί να υπάρξει παράλληλα με τον συγκεντρωμένο πλούτο. 

Εάν οι δυνάμεις που υπάρχουν ήθελαν τη  δημοκρατία μπορούσαν να σταματήσουν την παρεμπόδιση της δημιουργίας της. 
Το πλεονέκτημα  «αυτού που ξεκίνησε πρώτος» (που συνίσταται στο), ότι από τη στιγμή που αποκτήθηκε, η ισχύς χρησιμοποιείται για να κλείσει την πόρτα πίσω της, έχει γίνει αντιληπτό εδώ και αιώνες στο χώρο του εμπορίου και της πολιτικής.
Όπως  πιθανόν να ήταν  ο στόχος, το προεδρικό αποτέλεσμα του 2016 χρησιμοποιήθηκε από τις πιο επίμονες δυνάμεις για να διχάσει την Αμερικανική αριστερά. 
 Η νεοφιλελεύθερη αριστερά κινήθηκε προς ένα αντανακλαστικό  εθνικισμό, που συνέδεσε τα ταξικά

Ο «δημοσκοπικός δήμος»: Η επιστροφή της κοινωνίας στην Πολιτική!

Στο μέλλον το πολιτικό σύστημα θα οικοδομηθεί στο επίπεδο τεχνοδικτυακής επικοινωνίας. 
Εκεί θα συναντιούνται οι πολίτες, εκεί θα είναι η Πνύκα των μεγάλων πληθυσμιακά κοινωνιών. 
Στο μεταξύ, θεωρώ ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την έννοια  «δημοσκοπικός δήμος»
Η πλέον ακριβής αποτύπωση της βούλησης της κοινωνίας για ένα ζήτημα τη στιγμή που ερωτάται, είναι με δημοσκόπηση.
Προφανώς, πρέπει να δημιουργηθεί ένας δημόσιος θεσμός που θα εξασφαλίσει ότι οι δημοσκοπήσεις δεν θα υπόκεινται σε χειραγώγηση. 
Επιπλέον, η δημοσκόπηση πρέπει να πραγματοποιείται στο πλαίσιο μίας θεσμικά κατοχυρωμένης διαδικασίας. 
Ας υποθέσουμε ότι η δημοσκοπούμενη κοινωνία  θα πρέπει σήμερα να αποφασίσει για το φορολογικό. Θα προηγηθεί δημόσιος διάλογος, θα κατατεθούν οι μελέτες για τις δημοσιονομικές ανάγκες, θα ενημερωθεί η κοινωνία και μετά ο δημόσιος θεσμός θα διεξαγάγει τη δημοσκόπηση.
Αυτός είναι ο στατικός δημοσκοπικός δήμος. 
Υπάρχει & ο «ζωντανός», αυτός που θα μπορούσε να εγείρει αιτήματα, να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κλπ. 
Οι εκλογές δεν αποδίδουν την ακρίβεια της βούλησης της κοινωνίας, γιατί επηρεάζονται από την ιδέα της χαμένης ψήφου, την καταδολίευση της ισότητας και πολλά άλλα. 
Οι εκλογές απαντούν σε διλήμματα, όχι στην πραγματική βούληση της κοινωνίας.
Επίσης, πρόκειται για ένα στιγμιαίο γεγονός έκφρασης της βούλησης των πολιτών, που το σύστημα το προβάλει στο μέλλον με στατικό τρόπο.

Αύριο στις 12:00 μ.μ. η συνεδρίαση της «Οικονομικής Επιτροπής Αμαρουσίου»

ΕΝΔΕΚΑ (11) θέματα περιλαμβάνει η Ημερήσια Διάταξη της Τακτικής συνεδρίασης (39/2019) της «Οικονομικής Επιτροπής Αμαρουσίου», η οποία θα διεξαχθεί σήμερα Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 12:00 μ.μ, στο Δημοτικό Κατάστημα (Β. Σοφίας 9 & Δ. Μόσχα), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 75 του Ν.3852/2010.
Θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις στα παρακάτω θέματα:
*Επικύρωση Πρακτικού
1. 4η Αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Αμαρουσίου οικονομικού έτους 2019
2. Υποβολή προς έγκριση ισολογισμού και αποτελεσμάτων χρήσεως έτους 2018
3. Έγκριση ή μη των τεχνικών προδιαγραφών - μελέτης της προμήθειας με τίτλο "ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ
ΕΙΔΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΥΠΡΕΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΕΙΔΩΝ ΥΓΙΕΙΝΗΣ & ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ", επιλογή του τρόπου εκτέλεσης όπως και του κριτηρίου ανάθεσης και κατάρτιση των όρων διακήρυξης"
4. Έγκριση ή μη πρακτικού της επιτροπής διενέργειας & αξιολόγησης διαγωνισμών συμβάσεων
Γενικών Υπηρεσιών και έγκριση ή μη κατακύρωσης αποτελέσματος του συνοπτικού
διαγωνισμού για την υπηρεσία με τίτλο "Δαπάνες συγκρότησης και λειτουργίας φιλαρμονικής
ορχήστρας για συμμετοχή σε εκδηλώσεις Δήμου Αμαρουσίου

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Στις 7:00 μ.μ. η διάλεξη του Κλαόυς Ντέρε:«Ένα εργατικό κίνημα από τα δεξιά; Τα αίτια μίας φαντασιακής εξέγερσης»

Με άλλα 4 σχολεία συνεχίσθηκε η σειρά δράσεων Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης

Σε τέσσερα ακόμα δημοτικά σχολεία και συγκεκριμένα, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων, στο 2ο Δημοτικό Βριλησσίων, στο Δημοτικό Σχολείο Νέας Πεντέλης και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Μελισσίων συνεχίστηκε η σειρά των  Βιωματικών Εργαστηρίων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για παιδιά Δημοτικών Σχολείων των Δήμων - Μελών του, που διοργανώνει για ακόμα μία χρονιά ο Σύνδεσμος Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π.), με γενικό τίτλο «Δίνω μια δεύτερη ευκαιρία στα σκουπίδια». 
Βασικός σκοπός των βιωματικών αυτών εργαστηρίων είναι να γνωρίσουν οι μαθητές των Δημοτικών κυρίως Σχολείων χρήσιμους τρόπους για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση υλικών, καθώς να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης και αξιοποίησης των απορριμμάτων.
Στα σεμινάρια αυτά συμμετέχουν μαθητές της  Δ΄,Ε΄, και ΣΤ΄ Τάξης των σχολείων. Με την έναρξη του εργαστηρίου οι μαθητές παρακολουθούν μια εισαγωγική – διαδραστική παρουσίαση που σκοπό έχει να εισάγει τα παιδιά στις έννοιες της μείωσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης  των απορριμμάτων.

Εως το τέλος του χρόνου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων πολιτών προς τους Δήμους για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους


Υπενθύμιση: έως το τέλος του χρόνου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων πολιτών προς τους Δήμους για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους προς τους ΟΤΑ 
Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Εσωτερικών με σχετική απόφαση που εξέδωσε και η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ (Άρθρο 6 - ΦΕΚ Α' 145 30 ΣΕΠ 2019) , παρατείνει την προθεσμία υποβολής αιτήσεων πολιτών προς τους Δήμους και τα Νομικά  τους Πρόσωπα, για ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) έως το τέλος του χρόνου.     
Ειδικότερα, στην απόφαση διευκρινίζεται πως για οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ή θα βεβαιωθούν έως και τις 29 Νοεμβρίου του 2019, οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για υπαγωγή στην ευνοϊκή ρύθμιση έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. 

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου η Χριστουγεννιάτικη εορτή του Συλλόγου Αθμονέων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Αθμονέων ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ τα μέλη & τους φίλους του ότι :  
Α) Στα πλαίσια της Χριστουγεννιάτικης εορτής για τα παιδιά και τα εγγόνια των μελών του Συλλόγου μας ηλικίας 2 έως 12 ετών, η οποία θα γίνει την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019 στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού του Δήμου μας με παράσταση του Θεάτρου Σκιών, 
παρακαλούνται τα μέλη μας όπως μέχρι την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019 
από τις 17.30 έως 19.00 μ.μ. στα τηλέφωνα Ρούλα Μπογδάνου : 6972702022, 
Δήμητρα Πετρούτσου : 6945995199 και 
Κλαίρη Σούτα : 6932211443, 
μας γνωστοποιήσουν τον αριθμό και την ηλικία των παιδιών ή εγγονιών τους που θα συνοδεύσουν …, γιατί τα περιμένουν εκπλήξεις!!! 

Ειδική κατάρτιση από Γερμανούς για το θέμα της «Κοινωνίας της Μετανάστευσης»!!!

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της κοινωνίας των μεταναστών κατά τη συνεργασία με νέους ανθρώπους κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ενδιαφέρονται να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση αυτού του είδους & έτσι να συμβάλλουν στην ειρηνική συνύπαρξη;
Η ερώτηση αυτή θα διεξαχθεί από Γερμανικό - Ελληνικό σεμινάριο εμπειρογνωμόνων από τις 8 έως τις 15 Δεκεμβρίου στο Grünheide - Kagel του Βρανδεμβούργου.
Στόχος της κατάρτισης είναι να ενισχυθούν οι ειδικοί της εργασίας για τη νεολαία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η μετανάστευση και στην οργάνωση των μεταναστευτικών κοινωνιών στη Γερμανία και την Ελλάδα. 

Με το κεφάλι στην τουρκική άμμο, τα Κουλό - Τσιπρα!!!

Από το 2012 η Άγκυρα έχει ανακοινώσει όλα όσα κάνει σήμερα σε Καστελόριζο - Ρόδο - Κρήτη
Στην Αθήνα τις τελευταίες μέρες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση …ανακαλύπτουν την Αμερική: 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται για πρώτη φορά να ακούει ότι η Τουρκία αμφισβητεί τα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ των ελληνικών νησιών (Ρόδου, Καστελόριζου, Καρπάθου, Κρήτης). 
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας έμαθε να προφέρει την λέξη κατευνασμός για να καταγγείλει πως η κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί μια πολιτική προς την Τουρκία την οποία και αυτός είχε ως ευαγγέλιο. Ταυτόχρονα και οι δύο Μητσοτάκης και Τσίπρας, αντιλαμβανόμενοι πως η κατάσταση με την Τουρκία έχει φτάσει στο απροχώρητο, ελπίζουν στην «θεϊκή» παρέμβαση του διαβολικά καλού Τραμπ….
Καμία έκπληξη των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα ωστόσο δεν δικαιολογείται καθώς και οι δύο γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Τουρκία έχει διατυπώσει με τον πιο ξεκάθαρο και επίσημο τρόπο τη θέση πως δεν αναγνωρίζει δικαιώματα ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας πέρα από τα 6 μίλια σε όλα τα ελληνικά νησιά. 
Ειδικότερα για την περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου η οποία το τελευταίο διάστημα προκαλεί αμηχανία και ανησυχία στην Αθήνα εξ αιτίας των συνεχών τουρκικών navtex για έρευνες και στρατιωτικές ασκήσεις η Τουρκία έχει προειδοποιήσει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο από το 2012.
Τουρκικά οικόπεδα με θέα
Ρόδο - Καστελόριζο
Τότε η τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δημοσίευσε χάρτες οι οποίοι περιγράφουν επακριβώς τις τουρκικές διεκδικήσεις οικοπέδων τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής ΑΟΖ. 
Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι οι εν λόγω αποφάσεις ελήφθησαν στις 16 Μαρτίου 2012 από το τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο. 
Οι υπουργικές αποφάσεις οι οποίες δημοσιεύτηκαν στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27.4.2012 έδιναν εξουσιοδότηση στην τουρκική εταιρία πετρελαίου (ΤΡΑΟ ) να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου σ αυτές ακριβώς τις περιοχές.
Στο σημείο αυτό δύο κρίσιμες επισημάνσεις είναι απαραίτητες:

«Έρχεται βροχή έρχεται μπόρα» στην Ανατολική Μεσόγειο!

Το 2018 ήταν το έτος του Μακεδονικού. 
Το 2020 θα είναι έτος που θα κυριαρχήσουν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Πιο συγκεκριμένα, επειδή η Τουρκία εκλαμβάνει την Κύπρο ως προέκταση της Ελλάδος, θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι θέμα στρατηγικής ασφάλειας. 
Αυτό σημαίνει ότι θέλει να διατηρήσει στο διηνεκές την ηγεμονική θέση επί της Κύπρου, που κατέκτησε το 1974 (παρανόμως μεν αλλά αυτό δεν έχει σημασία για την Τουρκία). 
Μετά το 2003 η Κυπριακή Δημοκρατία δημιούργησε μέσα από συμφωνίες θαλασσίων οριοθετήσεων με τα γειτονικά της κράτη ένα ισχυρό πλαίσιο νομιμότητας. 
Ακολούθως στις οριοθετημένες θαλάσσιες περιοχές νοτίως της νήσου καθόρισε ερευνητικά τεμάχια. Δεν περιέλαβε θαλάσσιες περιοχές που είτε γειτνιάζουν με τα Κατεχόμενα είτε βρίσκονται προς την πλευρά της Τουρκίας. 
Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ανέλαβαν να εξερευνήσουν και εκμεταλλευθούν τα τεμάχια. Δίπλα στο πλαίσιο νομιμότητας δημιουργήθηκαν και οικονομικά συμφέροντα. 
Έτσι, η Κύπρος απέκτησε την πρωτοβουλία των κινήσεων και ουσιαστικά αμφισβήτησε την ηγεμονική θέση της Τουρκίας.
Η Τουρκία προσπαθεί να αποκαταστήσει την διαταραγμένη ηγεμονική της θέση στο Κυπριακό χρησιμοποιώντας την ισχύ της. 

Το μεταβαλλόμενο πρόσωπο της σύγκρουσης μεγάλων δυνάμεων

               Υπονομευτική κρατική πρακτική
Οι κοινότητες ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ μιλούν για την επιστροφή του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων. 
Το Πεκίνο και η Μόσχα ανταγωνίζονται όλο και περισσότερο για επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. 
Η Κίνα αναδιαμορφώνει τον χάρτη της Νοτιοανατολικής Ασίας, αναπτύσσει έργα υποδομών σε ολόκληρο τον αναπτυσσόμενο κόσμο και δημιουργεί νέους περιφερειακούς και παγκόσμιους θεσμούς. 
Η παρέμβαση της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Ευρώπη έχει αποκαταστήσει την γεωπολιτική της σημασία. 
Και στην Ουάσινγκτον και σε άλλες Δυτικές πρωτεύουσες, οι υπεύθυνοι για την χάραξη πολιτικής και οι ειδήμονες ανησυχούν ότι ο κινεζικός και ο ρωσικός ανταγωνισμός με την Δύση θα μπορούσε σύντομα να δώσει χώρο στην σύγκρουση.
                                             -------------------------------------------------------------
Αν έρθει όμως η σύγκρουση των μεγάλων δυνάμεων, θα έχει μικρή ομοιότητα με τους παραδοσιακούς διακρατικούς πολέμους που μελετούν οι αναλυτές, που διδάσκουν οι ακαδημαϊκοί, και για τους οποίους εκπαιδεύονται οι στρατιωτικοί. 
Αυτοί οι πόλεμοι σπάνια συμβαίνουν πια, και αυτό είναι καλό για την ανθρωπότητα. 
Αντ' αυτού, η σύγκρουση διαδραματίζεται έμμεσα, μέσω ενός είδους πολέμου δια πληρεξουσίων που ονομάζεται «υπονόμευση από το εξωτερικό» (“foreign subversion”).
Η υπονόμευση από το εξωτερικό είναι μια συγκεκαλυμμένη, έμμεση μορφή σύγχρονης κρατικής τέχνης (statecraft). Περιλαμβάνει την ενεργοποίηση παράνομων και ένοπλων μη κρατικών ομάδων που λειτουργούν ως προεκτάσεις ενός κράτους χορηγού (sponsor state). 
Αυτοί οι πληρεξούσιοι προκαλούν ζημιά στα κράτη-στόχους με στόχο την αποσυγκρότησή τους (deconsolidation) και την δημιουργία μη κυβερνώμενου χώρου. 
Οι επιθέσεις τους περισπούν το κράτος-στόχο και το αποστερούν από πόρους, δημιουργώντας διαπραγματευτική μόχλευση για τον σπόνσορα των επιθέσεων.