Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα η απόφαση της Χάγης

Η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επέκρινε την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, σχετικά με την δικαστική διαμάχη για το θέμα της διεκδίκησης πολεμικών αποζημιώσεων για ναζιστικά εγκλήματα πολέμου βάσει αποφάσεων που ελήφθησαν από ιταλικά δικαστήρια, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλη οπισθοδρόμηση για την διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η απόφαση του κορυφαίου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί πλήγμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η Γερμανία έχει νομική ασυλία από μηνύσεις για αποζημιώσεις σε ξένα δικαστήρια από τα θύματα των ναζιστικών εγκλημάτων πολέμου, κατά παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.
«Αυτή είναι μια εκπληκτική απόφαση. Σήμερα το Διεθνές Δικαστήριο έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για τα ανθρώπινα δικαιώματα και γύρισε το δικαίωμα αποζημίωσης για εγκλήματα πολέμου σε ένα δικαίωμα … άνευ αντικρίσματος », δήλωσε ο Μπράουν Γουίντνι, Ανώτερος Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας του Διεθνούς Δικαίου και Πολιτικής.
«Η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με την Σύμβαση της Χάγης, σύμφωνα με την οποία ορίζεται ως αρμόδιο το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να παρέχεται στα θύματα των εγκλημάτων πολέμου το δικαίωμα να ασκήσουν αγωγή κατά του κράτους που είναι υπαίτιο και να λάβουν αποζημίωση» είπε ο Μπράουν Γουίντνι.

«Το σκεπτικό της απόφασης ότι η Γερμανία και τα Γερμανικά Δικαστήρια είναι «υπεύθυνοι» για τα εγκλήματα πολέμου που διεπράχθησαν από τις ένοπλες δυνάμεις της κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία και την Ελλάδα, και «o υπαινιγμός της απόφασης ότι ‘περαιτέρω διαπραγματεύσεις’ θα επιλύσουν το ζήτημα, αγνοεί τα δικαιώματα που διακυβεύονται», είπε ο Γουίντνι Μπράουν, τονίζοντας ότι «Από τα Γερμανικά δικαστήρια δεν έχει επιδικαστεί καμία αποζημίωση των θυμάτων για περισσότερα από 60 χρόνια« .
«Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι τα άλλα εθνικά δικαστήρια μπορεί να ακολουθήσουν αυτήν την κρίση , παρά το γεγονός ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην περίπτωση αυτή είναι δεσμευτική ΜΟΝΟ από τη Γερμανία και την Ιταλία« καταλήγει η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου