Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

«Άλλα λέω & άλλα κάνω»...

"Για τους εργαζόμενους, το άρθρο 99 σημαίνει ότι χάνουν τα πάντα, δεδουλευμένα, αποζημιώσεις, ασφαλιστικές εισφορές, δικαίωμα εγγραφής στο Ταμείο ανεργίας, με παράλληλους εκβιασμούς από την εργοδοσία για να αποχωρήσουν, παίρνοντας μισή αποζημίωση ή και με επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, ή μερικής απασχόλησης και όλα αυτά για να σωθούν τα κέρδη της εταιρείας". Από ανακοίνωση του ΠΑΜΕ τον Νοέμβριο του 2010 για την υπαγωγή των Σούπερ Μάρκετ Ατλάντικ στο συγκεκριμένο άρθρο.
Δεν ήταν η πρώτη φορά το Κ.Κ.Ε. ξιφούλκησε εναντίον της συγκεκριμένης ρύθμισης «των πλουτοκρατών και των μονοπωλίων». Κάτι αντίστοιχο, απ’ ότι θυμάμαι, συνέβει και στις περιπτώσεις της Απογευματινής τον Οκτώβριο του 2010 και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά τον Μάρτιο του 2011.
Το θέμα δε βρίσκεται βεβαίως στο δίκαιο ή το υπερβολικό της καταγγελίας.
Εκείνο που χρήζει αντίθετα υπόμνησης και σχολίου είναι η συνηθισμένη διγλωσσία του Κ.Κ.Ε., διγλωσσία που υποκρύπτει την απύθμενη υποκρισία του «άλλα λέω και άλλα κάνω». «Η αστική δημοκρατία είναι αποκρουστέα και διεφθαρμένη» εκτός και αν τη χρησιμοποιούμε, (προσέξτε επί της ουσίας και όχι ως εργαλείο), για να προκρίνουμε και να εμπεδώσουμε τα δικαιώματα και, ενίοτε, την επικράτηση του κόμματος, (λέγε με ηγεσία).

 «Η αστική δικαιοσύνη είναι εντεταλμένη να υπηρετεί την αστική τάξη» εκτός και αν μπορεί να μας βοηθήσει να διεκδικήσουμε δικά μας συμφέροντα (ποιών άραγε;) κόντρα στα συμφέροντα των παρηκμασμένων αστών.
Οι επιχειρήσεις και η επιχειρηματικότητα σ’ ένα σύστημα δομημένο με τρόπο που να υπηρετεί το κεφάλαιο εις βάρος των εργαζομένων, είναι πεδίο «ανυπακοής και ταξικών αγώνων» εξαιρουμένων αυτών που ανήκουν στις λαϊκές μάζες (πού τις είδαν και πώς τις οριοθέτησαν;).
Τέλος «οι νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις είναι μέσα επιβολής του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης», με εξαίρεση τη χρήση τους από το «λαϊκό κίνημα» που καμιά φορά βέβαια δυσκολεύεται να ταυτιστεί με το λαό.Στην πρόσφατη ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου του Κ.Κ.Ε. σχετικά με την προσφυγή της Τοποεκδοτικής Α.Ε. στο άρθρο 99, η προσπάθεια της δικαιολόγησης των αδικαιολόγητων μοιάζει μάταιη.
Ούτε οι λόγοι της εμπλοκής του «κόμματος των εργαζομένων» στις μεγάλες μπίζνες γίνονται κατανοητοί, ούτε η επίκληση πρωτότυπων κανόνων του εμπορίου για «τα μονοπώλια ρίξαν τις τιμές» πάνω που ήμασταν πεισμένοι ότι πρόθεση τους είναι να τις ανεβάζουν, έχουν κάποια σοβαρότητα, ούτε η βεβαίωση ότι η κίνηση αυτή στοχεύει μόνον τις τράπεζες και τους προμηθευτές λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψη.
Εκείνο που απομένει να δούμε είναι το πώς θα σχολιάσει «το κόμμα του λαού» τις πιθανές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες των απολυμένων το επόμενο διάστημα μπροστά στις κλειστές πύλες της Τυποεκδοτικής.
Η εταιρεία «ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΕ» ανακοινώνει ότι την 27.01.2012 κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία εξυγίανσης ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 99 του ν.3588/2007, όπως αυτές αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 12 του ν.4013/2011. Η εταιρεία υποχρεώθηκε στην υποβολή υπαγωγής στο άρθρο 99, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει, εξαιτίας των σημαντικών ζημιών που έχει υποστεί από μεγάλα επισφαλή χρέη πελατών της.
Η «Τυποεκδοτική» ιδρύθηκε το 1977, με κύριο σκοπό την έκδοση και εκτύπωση της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Στην πορεία, προκειμένου να περιορίσει τα λειτουργικά της έξοδα, αναλάμβανε «φασόν» εκτυπωτικές εργασίες από τρίτους. Με τις πλημμύρες του 1994, και για να μην υπάρξει περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής στη Ν. Ιωνία, η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε στο Κρυονέρι Αττικής.
Η μετεγκατάστασή της, εξαιτίας και των περιορισμένων χρηματικών κεφαλαίων που διέθετε, συνοδεύτηκε από δανεισμό με υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας της και με ανάληψη εκτυπωτικών εργασιών τρίτων, σε μαζικότερη κλίμακα από πριν.
Η κλαδική κρίση, που πλήττει εδώ και μια εξαετία τουλάχιστον τις εκδόσεις και τα έντυπα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, παράλληλα με τη γενικευμένη οικονομική κρίση στην Ελλάδα και παγκόσμια, επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση της εταιρείας. Ο οξύς ανταγωνισμός εντάθηκε.
Τα μονοπώλια του κλάδου πρωταγωνίστησαν στην κατακόρυφη πτώση των τιμών, αξιοποιώντας το οπλοστάσιο των αντεργατικών ρυθμίσεων που νομοθέτησαν οι αστικές κυβερνήσεις.
Η «Τυποεκδοτική» έχασε μεγάλο μέρος των εργασιών της. Σε αυτό συντέλεσε καθοριστικά και η γενικότερη πολιτική επίθεση που έχει δεχτεί από διάφορες κατευθύνσεις, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της ιδιότητας του κύριου μετόχου της.
Την περίοδο αυτή, η εταιρεία επιβαρύνθηκε με ζημίες μεγάλου ύψους από τη μη είσπραξη απαιτήσεων που είχε από μεγάλους πελάτες της. Μόνο για το διάστημα 2009 έως και 2011 τα επισφαλή χρέη πελατών της ανήλθαν σε 14 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό αυτών των χρεών υπερβαίνουν τα 17 εκατ. ευρώ που αποτελούν το συντριπτικό μέρος των απαιτήσεων που έχει η εταιρεία. Την ίδια στιγμή, οι άμεσες υποχρεώσεις της «Τυποεκδοτικής» σε τρίτους, που λήγουν εντός του 2012, ανέρχονται σε 16,8 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κάθετη μείωση των εργασιών της και τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας που της δημιούργησε η διόγκωση των επισφαλειών από τα χρέη πελατών της, υποχρεώθηκε να λάβει μια σειρά μέτρα που όμως δεν κατόρθωσαν να αναστρέψουν την κατάσταση.
Η προσφυγή της «Τυποεκδοτικής» στο άρθρο 99 είναι ένα έσχατο βήμα άμυνας, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες που κάνει για την εξυγίανσή της και εν τέλει τη διάσωσή της. Η υπαγωγή της στη διαδικασία αυτή θα της επιτρέψει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της (Τράπεζες και Προμηθευτές) σε ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα ικανοποιήσεως των απαιτήσεών τους και να μπορέσει να εφαρμόσει το επιχειρηματικό σχέδιο που έχει καταστρώσει.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, να εξοφληθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να ικανοποιηθούν οι πιστωτές της.
Με το άνοιγμα της διαδικασίας εξυγίανσης η «Τυποεκδοτική» θα καταφέρει να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη βάσιμη απειλή να βρεθεί προσεχώς στη δύσκολη θέση να μην μπορεί να εξοφλεί τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της και σημαντικό μέρος των λειτουργικών εξόδων της.

Πώς αντιμετώπισε το κκε και το παμε την αντίστοιχη τακτική άλλων επιχειρήσεων για υπαγωγή στο άρθρο 99:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου