Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

“Κούρεμα” με όρους Δ.Ν.Τ. για το Δήμο Αμαρουσίου

Πολύ αργά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης διατύπωσε την άποψη για “κούρεμα” των χρεών του Δήμου, δηλαδή τη διαγραφή μέρους των χρεών του, που επίσημα ανέρχονται σε 160 εκ. ευρώ, ενώ κατά άλλους ξεπερνούν τα 200 εκ. ευρώ, ίσως και παραπάνω.
Τη θέση αυτή, η δημοτική κίνηση “ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” τη διατυπώνει εδώ και τέσσερα χρόνια και παίρνει την απάντηση ότι προτείνει ανέφικτα πράγματα ή της αποδίδονται ανάξιοι σχολιασμού χαρακτηρισμοί από το γραφείο τύπου του Δήμου.
Τώρα που ο κόμπος έφθασε στο χτένι και ο Δήμος έχει οδηγηθεί ουσιαστικά σε στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και εν μέρει προς τις Τράπεζες, αποφάσισε να εγκαταλείψει τη λογική του δανεισμού (200 εκ. ευρώ δάνειο θέλησε να πάρει στο παρελθόν) και να διεκδικήσει διαγραφή μέρους του χρέους.
Όμως όπως στο παρελθόν δεν υπήρχε σχέδιο, έτσι και τώρα, προτείνονται λύσεις που είναι ενάντια στα συμφέροντα των δημοτών.
Επανεκκίνηση και διαγραφή χρεών δεν μπορεί να γίνει χωρίς να προηγηθεί  «κάθαρση».
Δεν είναι δυνατόν ένας από τους πλουσιότερους Δήμους της χώρας να είναι υπερχρεωμένος χωρίς να έχει αποδοθεί η παραμικρή ευθύνη σε κανένα.
Το ερώτημα που πήγαν τα λεφτά δεν απαντιέται από καμία πλευρά που άσκησε  Διοίκηση είτε πρόσφατα είτε στο παρελθόν.


Ο κ. Πατούλης έχοντας πλήρη γνώση της αλήθειας προτείνει όπως το “κούρεμα” γίνει «υπό αυστηρό έλεγχο και προϋποθέσεις ώστε να μην δημιουργηθούν σε λίγα χρόνια ίδιες καταστάσεις».
Αναπαράγεται δηλαδή η ίδια μνημονιακή λογική των ελέγχων από επιτρόπους, τοποτηρητές, κ.λ.π που μετατρέπουν την Αυτοδιοίκηση σε κρατική διοίκηση, σύμφωνα με τις επιδιώξεις του “Καλλικράτη” και των μνημόνιων.
Ο έλεγχος πρέπει να υπάρχει όμως να είναι δημοκρατικός-λαϊκός και όχι τύπου τρόικας που συρρικνώνει τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία.
Στο μυαλό τη Διοίκησης, το “κούρεμα” συνοδεύεται με μέτρα όπως αυτά που προτάθηκαν για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και προβλέπουν απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις, εκτέλεση ελάχιστων έργων με πόρους του Δήμου, σταδιακή μείωση μέχρι εξαφάνισης των κοινωνικών παροχών προς τους δημότες.
Εμείς θεωρούμε πως το χρέος πρέπει να αντιμετωπισθεί χωρίς να θιγούν τα συμφέροντα του απλού δημότη και των μικρών επιχειρηματιών, που είναι οι ουσιαστικοί πιστωτές του Δήμου.
Να αντιμετωπισθεί έγκαιρα πριν υπάρξει οικονομική κατάρρευση.
Αποτελεί προϋπόθεση η πλήρης καταγραφή των υποχρεώσεων του Δήμου, των Επιχειρήσεων των Ανωνύμων Εταιριών και του Οργανισμού Εργασίας.
• Να γίνουν έλεγχοι, να αποδοθούν ευθύνες και να γίνουν οι αντίστοιχοι καταλογισμοί για όσες δαπάνες είναι παράνομες.
• Το Κράτος να αναλάβει όλες τις δαπάνες που έγιναν για λογαριασμό του κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
• Διαπραγμάτευση των χρεών με τις Τράπεζες και τους μεγάλους πιστωτές για μείωση του χρέους, διαδικασία που προβλέπεται και από τη Νομοθεσία.
• Απόδοση από το Κράτος προς το Δήμο όλων των οφειλών του από προηγούμενες χρήσεις.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με μια Διοίκηση που διοικεί με δημοκρατία, λαϊκή συμμετοχή, αξιοκρατία και διαφάνεια είναι δυνατόν να δανειστεί ο Δήμος μακροπρόθεσμα, με χαμηλό επιτόκιο ώστε να μην επηρεαστεί σημαντικά το έργο του.
Η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να είναι αναπτυξιακή διέξοδος και ανάχωμα στην ανεργία. Είναι ο μόνος δημόσιος φορέας, που έχει ακόμη τις προϋποθέσεις να υλοποιεί γρήγορα και αποτελεσματικά παρόμοιες πρωτοβουλίες. Είναι ο φορέας εκείνος που ασκεί πολιτισμό, κοινωνική πολιτική και βρίσκεται κοντά στον πολίτη. H τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει ο μοχλός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Παραμένει πάντα επιτακτική η ανάγκη για μια ενιαία, ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους και των αυτοδιοικητικών θεσμών. Αυτό θα γίνει με την ανατροπή του “Καλλικράτη” και την αντικατάστασή του από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα εγκαθιδρύει μια δημοκρατική, αποτελεσματική Τοπική Αυτοδιοίκηση με ουσιαστικές αρμοδιότητες και πόρους.
Η μοναδική ελπίδα είναι οι ενωτικοί πολιτικοί και κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής συναίνεσης που εκφράζεται από την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία. Κυβέρνηση που δημιουργήθηκε και υποστηρίζεται από τους κυρίαρχους νεοφιλελεύθερους κύκλους του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα διαπλεκόμενα μιντιακά συγκροτήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου